Oktoober 2020
05.10.2020
Innustav tegutsemisrõõm
Soovin nagu kõik vanemad, et mu lastel läheks elus väga hästi. Olen aga olnud kimpus võtme leidmisega – mulle tundub võõras võtta omaette eesmärgiks kasvatada poegi edukateks.
Oma vabaduse võtjaisse piiritult kiindunud
“Ma pole kade inimene, kuid on hetki, kui lahistan nutta kadedusest. Siis, kui mu sõbrannad kõik lapsed maale vanavanemate juurde viivad ning ise kodus küpsiseid krõbistavad ja loevad,” tunnistab nelja lapse ema Maris Kõrvits.
Kui peres on rohkem kui üks autist | See on meie elu. Normaalne just sellisena, nagu ta on
“Keegi pole täiuslik ja mina olen selle täiuslik näide,” ütleb Katri (51), kes sai autismi diagnoosi alles täiskasvanuna. Tema lapsed on samuti autistid, kuid mees mitte.
Koguperemaadlus unega
“Emme, ma ei saa magada, mul on pissihäda!” “Issi, ma tahan, et sa mu käest kinni hoiaksid. Voodi all on koll vist.” “Kui ma suureks saan, miks ma siit ära pean kolima? Ma ei taha!” Appi, jääks ta ometi magama…
Telekapuldi patarei viis 5 nädalaks haiglasse
“Kolm narkoosi, viis röntgenuuringut ja keeruline operatsioon – ma ei sooviks sellist saatust mitte kellelegi!” räägib Kristina, miks ta oli nõus oma lugu jagama.
Ootamatu uudis keset rasedust
20. nädala ultrahelis sain teada, et platsenta asub täiesti emakasuudme peal ja kui üle pingutada, võib see lahti lüüa, olles ohtlik nii mulle kui ka beebile. Terve ülejäänud rasedusaja istusin justkui pommi otsas.
Ema lahendas piinava nahalööbe saladuse
“Minu missiooniks sai püüd mõista, mis mu lapsega üleöö juhtus,” räägib Kersti. Talle ei tundunud loogiline, et juba paar kuud lisatoidul olnud tütrel tekkis äkki piinav lööve, mis enam kuskile ei kadunud.
Mary Poppins läbi ekraani ehk kuidas me katsetasime e-lapsehoidjat
Väiksemgi nohu tõmbab koroona-ajastul lasteaiaplaanidele kriipsu peale. Otsustasin ette mõelda, mida teha, kui mu kolmeaastasel pojal tuleb argipäeviti olla rohkem kodus kui aias ja minul samal ajal tööd teha.
Innusta teda pingutama
Kui mu tütar oli lasteaiaealine, tegin teadliku valiku, et lasen tal olla laps nii kaua kui võimalik, mis tähendas võimalikult vähe kohustusi ja pingutusi. Kui ta läks kooli ja pidi hakkama kirja­tähti harjutama, oli see talle keeruline – ta ei osanud ega tahtnud pingutada.
Artur õpetas mitte muretsema
“On täiesti okei vahepeal nutta ja mõelda: ma ei saa hakkama,” kinnitavad ühed Eesti edukamad ettevõtjad, start-up’i Testlio asutajad ning kahe pisipoisi vanemad Kristel ja Marko Kruustük.
Kõige viisakam keelduja
Me kõik unistame viisakast ja hästi käituvast lapsest. Hästi käitumisega on meil kodus aeg-ajalt probleeme, aga viisakuse üle küll kurta ei saa.
Kuidas äratada magavat trolli
“Pea meeles,” sõnab mu vanem tütar õhtul end teki all mõnusalt kerra tõmmates, “äratamisel on kolm reeglit: EI TOHI kisada, voodist välja tõsta, veega pritsida.”
Tatiaeg
Oh see imeline sügis oma rõõmsate värvide, värskendava karge tuule ja... igikestva ninalurinaga!
Küsimus: Mida teha, kui üks lasteaialaps terroriseerib kogu rühma?
Minu nelja-aastase lapse rühmas on keeruline poiss, kes paneb pinge alla kõik lapsed, vanemad ja õpetajad. Sageli läheb ta teistele lastele kätega kallale, hammustab, karjub, ei suuda end kontrollida.
Fantaasiarikas metsamajake
Kertu ja Uku käisid ühel nädalalõpul looduses, et varuda põnevat metsamaterjali. Kogutust valmis aianurka fantaasiarikas metsamajake.
Nagu kass ja koer
“Minu 7- ja 9aastane tütar ei saa omavahel üldse läbi. Olen sellest kohutavalt kurnatud. Kodu on nagu sõjatander: hetkegi rahu pole ja iial ei tea, kus pomm plahvatab,” kirjeldab Birgit (35).
Talvekombede a ja o
Küllap oled kuulnud lauset: see riie sobib lasteaeda trööpamiseks küll. Kui mõni plekike ei tee tõesti miskit, siis kvaliteet – mugavus, sooja- ja veepidavus – on ­õueriiete puhul a ja o.
Liiklus ja nutitelefon
Lola sammus koolist koju. Jalutas läbi pargi ja jõudis suure maantee äärde. Valgusfooris plinkis kollane tuli, seejärel süttis punane. Lola seisatas. Ja muidugi hakkasid kohe liikuma lubavat tuld oodanud sõidukid.
Pere, kus kuuleb inglise, vene ja eesti keelt… ja muidugi jazzi
“Eestis saame pakkuda tütrele stabiilset elu, mis meil muusikutena USAs keeruline oleks. Ameerikas peab selleks, et lapsi hästi kasvatada, majanduslikult väga heal järjel olema,” ütlevad jazzmuusikud Sofia ja Jason.
Mis sa vabal ajal teed?
Mis võiks olla lapsele üks õige harrastus? Kas ta võiks selle ise üles leida või tuleks teda suunata, meelitada, natuke tagant sundida? Üks mis kindel – kui lapsel silm särab ja teda kohe tõmbab trenni, on mõistlik talle toeks olla nii palju kui võimalik.
Mereäärne Oslo, võrdsuse kuningriik
Jurist Kaire elab poegade Everti ja Lennartiga Oslos suusakeskuse kõrval. Täpsemalt on poisid siin kaks nädalat kuust. Pärast seda, kui Kaire abielu norraka Göraniga lagunes, elavad lapsed vaheldumisi ema ja isa juures.
Rahast enamgi on mul kahju usalduse kaotusest...
“Ühtäkki purunes meie kena perepilt. Tuli välja, et mu mees on juba aastaid kiirlaenude lõksus. Võlgu on ta 50 000 eurot, mille võttis 14 kiirlaenufirmast,” alustab Gerli oma lugu.
Värvid makaronitaldrikus
Makaronid on kõigi laste lemmikud. Ma ise olen proovinud pastaroogi kodus pisut tervislikumaks muuta. Lisanud sinna nii palju aedvilju, et makaronid nende alla peitu jäävad. Harjutanud lapsed maast madalast sööma täistera-, tatra- ja läätsepastat.