Beebi sügis 2020
18.11.2020
Astume välja sellest häbistamise kultuurist
Olen kandnud ja ilmale toonud kolm last, ent ma pole kunagi olnud raseduse fänn, veel vähem sünnituse fänn. Aga ma olen tohutu imikute fänn!
Lootsin, et võtan veel vabamalt
“Arvasin, et mulle ei lähe korda, kui keegi ilmselge halvakspanuga küsib, miks ma oma lastele pudelit annan, aga nüüd näen, et teeb ikka haiget,” tunnistab disainer Helene.
Püüd olla ideaalne ema viis täieliku krahhini: ma ei mõistnud, kuidas saab emadusest rõõmu tunda. Lükkasin ta vankriga puude vahele ja...
“Olin kinni mõtteviisis, et pean kõike ise tegema ning ei usaldanud titat kellegi teise hoolde,” ohkab Susanna Maria, kes endale pandud ootused nii kõrgeks ajas, et nende mittetäitmise valu all kokku varises.
Mu kaksikud sündisid 25. rasedusnädalal vaid üks neist ületas raskused…
“Arstid hoiatasid, et mu kaksikud võivad sündida sügavalt enneaegsena. Ma ei uskunud neid, ei arvanud hetkekski, et meiega võiks nii minna. Minuga halvad asjad lihtsalt ei juhtu!” meenutab Helen.
Maarja Kerner-Ader elust kolme lapsega: tunnen, et kui on selline tugivõrgustik ja abi, siis saab inimene kõigega hakkama!
"Kolme pisikesega pole elu just lillepidu. Kaksikud olid 1,5-kuused, kui umbes kuu aega võitlesime gaasivaludega. Jube kurnav, kui öösel oled valunutus lapsega üleval ning hommikul on vaja uuesti kolme lapse jaoks virk ja kraps olla," räägib Maarja avameelselt Pere ja Kodu eriajakirja Beebi kolumnis.
Ema imetamisest: mäletan, kuidas pisarad voolasid, ei teadnud, kaua seda kibedat valu enam taluda suudan
Imetamisele viidatakse kui ühele loomulikumale ja ürgsemale tegevusele, mis peaks emadel õnnestuma justkui iseenesest. Oma beebiga seda teekonda alustades aga avastad, et see ei pruugigi nii lihtne olla.
11 netiemme tüüpi: kas oled Instaema, Emakägu, Targutis või hoopis mõni teine?
Kui saame emaks, veedame palju aega kodus ja surfame internetis, kus tutvume uute põnevate karakteritega. Milliseid emmetüüpe oled kohanud ning milline oled sa ise?
Miks lapsehoidja võtmine tabu on? Mari: esimese lapsega püüdsin kõigega ise toime tulla, aga nüüd tean paremini
Magamata ööd, pidev väsimus, eneseteostuse vajadus ja oma aja puudumine. Need puudutavad ühel hetkel paljusid emasid, kuid ometi julgetakse harva abi otsida. Miks beebile lapsehoidja võtmine tabu on?
Vaevu oled kohanenud uue eluga kui kohal on kaks esimest pahalast – hammaste tulek ja gaasid! Kuidas beebi vaevasid leevendada?
Ootasid ta esimest väikest pärlikest suure põnevusega, kõik beebikese nutuhood ja suunurgast valguvad hõbeniidikesed pannud hammaste tuleku süüks. Esimese kiku lõikudes aplodeerid ja soovid endale palju õnne. Iga järgneva hamba tulekuga aga küsid endalt “kaua veel?” See valunutt teeb juba endalegi haiget! Sama on ka gaasivaludega. Räägime kahest pahalasest, mis su last juba varakult kimbutavad.
Mina olingi see paljulugenud targutav ideaalema: uskusin siiralt, et tean teistest paremini ja olin minutiga kohal nõu andmas ka siis, kui seda ei küsitud
"Kes meist poleks kuulnud kedagi sarkastiliselt nalja heitmas, et kõige ideaalsemad lapsevanemad on need, kellel lapsi pole. Lapsevanematena teame, kui väga see ütlus paika peab," räägib Britt värskes Beebi numbris oma loo ideaalsest emadusest.
Kuidas leevendada lastevahelist armukadedust? Kuidas panna vanem laps uskuma, et beebi pole armastuses konkurent?
Kui esimese lapse sünd on eriline kõikide “esimeste” pärast, siis teise beebi sündi võib varjutada mõte, kuidas ma saan armastada mõlemat last ühepalju. See mure laheneb lapsevanemate peas tavaliselt üsna lühikese ajaga, kuid kas ka suurema õe-venna jaoks? Kuidas panna ka teda uskuma, et beebi pole talle armastuses konkurent?
Lapse uneprobleemidega kurnatuseni maadelnud ema: esimese täispika öö magas poiss oma voodis alles nelja ja poole aastasena
Iga beebit ootav emme on väikese unedefitsiidiga arvestanud. Tihti tuleb aga üllatusena, et selline magamatus ja mure võib kesta lausa aastaid. Miks see nii on, kuidas laps paremini magama saada ja ise vastu pidada?
Kandekott? Kandelina? Aga milline ja miks? Suur ülevaade kandevahenditest, et sul lihtsam valida oleks!
Beebid armastavad lähedust ning seega tahavad pidevalt süles olla. Sinule aga kuluvad kaks vaba kätt muudeks toimetusteks ära. Appi tulevad kandevahendid – neid leidub igale maitsele ja vajadusele, leia aga oma lemmik ning naudi lähedust!
Haiguste hooaeg on alanud: kuidas ennetada viirusi ja külmetust ning mis peaks kodus olemas olema, kui beebi siiski haigestub?
Viiruste hooaeg on alanud ning esimesed külmad juba käes. Kui oled esmakordselt emaks saanud, on sul ilmselt peas vaid üks mõte: kuidas oma beebit külmetusest ja nakkustest eemale hoida? Ning loomulikult ka see, kas kodus olevatest vahenditest piisab või on puudu midagi eriti olulist, millest suure häda korral võiks asendamatut abi leida.
Ema paanikas: vaatasin tõtt kahetriibulise rasedustestiga. Juba teist korda 15 kuu jooksul. Kas ma rikkusin kõik ära?
"Olin kümme aastat üksikema. Unistasin kõik need aastad elust, milleni jõudsin teise lapse sündides. Mu elu oli korraga kui unenäos – kulgesin beebi ja täiusliku perega ilusas idüllis, kuni viis kuud hiljem nägin rasedustestil taas kahte triipu. Kas ma rikkusin kõik ära?" Oma kogemust jagab Pille Raitviir (30).
Laadida või mitte? Reastame parimad beebiäpid ja kaardistame nende omadused!
Millal sa viimati beebi mähet vahetasid, mis seal mähkmes oli, kumba rinda ja kui kaua ta viimati sai, kui palju lisatoitu sõi, millal esimest korda naeratas? Tahad või ei taha, kõik kipub ununema. Appi tulevad beebiäpid!
FOTOD | Õnn, rõõm, väsimus ja heldimus ehk imelised esimesed emotsioonid väga isiklikest hetkedest pere elus
Ootus sai otsa ja valu läks üle, nüüd ta siis ongi juba sul süles... mäletad veel seda hetke? Pere ja Kodu lugejad avasid eriajakirjale Beebi oma väga-väga erilised pildilabumid - nad näitavad kõige intiimsemaid perekaadreid esimestest hetkedest koos oma kauaoodatud pisikes(t)ega, kuhu mahub tundeid ja pilke, mida sõnadesse panna võimalik ei ole...
Suur mähkmegiid: millised on valikud ja erinevate mähkmete plussid ja miinused?
Iga päev keskmiselt 10 korda, iga nädal ligi 70 ja iga kuu umbes 300 korda vahetad sa beebil mähkmeid. Kuidas neid valida – ökoloogilised või tavalised, riidest või ühekordsed?