Detsember 2020
04.12.2020
Ka mina
“Ka mina tunnen ennast süüdi...” alustab Maarja detsembrinumbris oma kogemusega lugu sellest, miks paljudel emadel süütunne kannul käib. Mind see lugu puudutas.
Mures ema: Lasteaedade uus juhis õpetab, et homoseksuaalsus on normaalne ja mõned lapsed ei tunne end oma kehas tüdruku või poisina hästi... mulle see ei meeldi!
Lapsevanemaid teevad mitmed seksuaalkasvatuse teemalised küsimused suurt muret. Kuidas ikkagi on lastele õige neist asjust rääkida? Arutleme sel teemal põhjalikult!
Kolme Eesti ema lood: sõbra tekkides probleemid aina süvenesid, muidu rahumeelne 5-aastane hakkas nähvama, lendasid lausa vägisõnad
Sõbrad mõjutavad last suurel määral, see on fakt. Kas peaks siis algusest peale ohjad haarama ja ise talle sõpru valima?
Ema: beebiootus oli ilus ultraheliuuringuni, seal värisesin ja väljusin juba nuttes. Kõik vaatasid mind, aga mul oli täiesti ükskõik
"Ultraheliarst tegi uuringu ära ja saatis siis millegipärast pooleks tunniks jalutama. Kui tagasi läksin, selgitas arst mulle, mis on valesti. Seda kuuldes hakkasin üle keha värisema, pisarad lihtsalt voolasid," kirjeldab Tiina oma lapseootuse teekonda.
Beebi valudest meeleheitel ema: kõik soovitasid oodata lisatoiduga 6. kuuni, aga nüüd tean oma kogemusest, et see pole alati õige
"Tundsin end abitult. Mind vaadati nagu paranoilist – beebi ju viskab pikkust ja kaalu kõvasti juurde, milles probleem? Laps aga piinles, proovisime eri gaasirohtusid, mitte midagi ei aidanud," jutustab Maris (30)
Toitumisnõustaja teeb puust ette ja punaseks: kehtib reegel, et mida värvilisem, seda halvem!
Sooviksid maiustusi valides teha teadlikke ja paremaid valikuid? Toitumisnõustaja selgitab, et kõik E-ained ei ole tingimata halvad, vaid jagunevad oma olemuselt kolme kategooriasse. Siit leiad põhjaliku E-aine teejuhi numbrite ja seletustega, mis viib su maiustustelettide vahele orienteeruma edaspidi palju teadlikuma lapsevanemana.
Näitlejanna Linda Kolde poja sünnist: esimene ehmatus oli, et laps sünnib varem. Mees oli just kuueks päevaks ära sõitnud
Vanemuise näitlejad Linda Kolde ja Veiko Porkanen valmistusid hüpnosünnituse koolituse abil beebi tulekuks. Paraku oli mees Riias ­filmivõtetel, kui Lindal “stardi­pauk” käis. "Kui veed ära tulid, olin väga frustreeritud. Olime ju tahtnud seda koos kogeda," tunnistab Linda.
Elis Seppius: kogu au saab endale mingi kahtlane punases mantlis onkel? Teen vist endale kingi ja ütlen, et teda pole olemas!
"Sel aastal teen vist parima jõulukingituse iseendale. Ütlen lastele, et jõuluvana pole olemas," kirjutab Elis Seppius seekordses kolumnis.
Illimar Pilt kibedast õppetunnist tütrele: see sussitäide tõi meile jõulurahu loodetavasti aastateks
"Jõulukuu on teada-tuntud rahuaeg, mil jahimehed panevad püssid varna. Meil hakkas see rahu imekombel pihta juba novembris," räägib seekordses Pere ja Kodu detsembrinumbris Illimar Pilt.
Lahutanud vanemad: paljud mõtlesid, et oleme peast põrunud. Nüüd näevad kõik, et meie lapsed on kasvanud teistmoodi, aga nad on väga lahedad
Pärast 20 aastat otsustasid Meinhard ja Ene oma abielu lahutada. “Lahkumineku otsus ei tulnud kergelt, kuid ei meile ega lastele see üllatus polnud. Elasime juba aastaid niisama kõrvuti – alustasime oma suhet muudkui otsast, ent lõpetasime ikka ühes punktis,” tunnistavad nad. See armastus, mis peaks paari koos hoidma, sai lihtsalt otsa.
Helgor Markov: viimased aastad on olnud rock’n’roll – väikese vanusevahega lapsed ja ettevõtte ülesehitamine korraga!
“Viimased aastad on mu elus olnud paras rock’n’roll. Väikese vanusevahega lapsed ja ettevõtte ülesehitamine... Vahel on tunne, et jõuan koju vaid magama,” tunnistab Helgor Markov, üks Food Studio asutajaid.
FOTOD | Perekond jõulufännid: selles majas algab pühadetrall koos detsembriga ja ei näigi lõppevat
Saage tuttavaks: ema Katrin (41), isa Tõnis (42) ning kolm rõõmsat päkapikku Adele (11), Paul (9) ja Tim (2). Perekond Jõulud, võib lausa ütelda. Siin majas alustatakse pühadetralliga varakult. Esimese advendini veel jagub kannatust. Aga siis kohe kuusk tuppa, ehted külge, küünlad põlema, sussid aknale ja jõulumuusika kõrvadesse. Kogu detsembri söövad nad verivorsti ja rullivad piparkooke, igal õhtul on plaanis üks jõulufilm.
Kahe ema avameelsed lood: tunnen end koguaeg süüdi nii mehe, laste kui ühiskonna ees, et ei suuda vastata kõrgetele ootustele
"Tunnen end süüdi, et ei viitsi lapsega koos nukkudega mängida. Tunnen end süüdi, et vanema lapsega üks ühele olekut nii harva ette tuleb. Tunnen end süüdi, kui nõud pesemata on, ja ka siis, kui lastega kvaliteetaja veetmise asemel nõusid pesen." Miks süütunne emadel jonnakalt kannul käib?
Tütre nägemiseks end jõuetuks võidelnud isa: emalt ei küsita kohtus ühtki tõendit, kui ta tahab näidata meest hoolimatu või sadistina
“Tean lahutatud isasid, kes on viimaks loobunudki igasugusest suhtlusest oma lapsega, sest vaimne tervis ei pea vastu,” sõnab Martin. Ta on oma tütre emaga suhtluskorra pärast kohut käinud üle kaheksa aasta.
Ühe aastaga kaks filmirolli ja ühe beebi saanud Hilje Murel: mul tegelikult ei olnud plaani lapse kõrvalt nii vara tööle minna
“Elan praegu oma unistuste elu,” tõdeb näitlejanna Hilje Murel. “Kuigi ma pole kunagi osanud täpselt sellisest perest unistada.” Hugo Leo (1) ja Eva Liisa (9) kõrvalt hindab ta võimalust teha tööd, mida armastab.
Lugejad annavad nõu | Mida vastata, kui laps küsib, kas päkapikud on olemas?
Kas ja millal rääkida lastele tõde päkapikkude kohta? Pere ja Kodu lugejad jagasid meie Facebookis häid mõtteid, kuidas keeruline kas-nad-on-olemas-olukord lahendada. Pea meeles – see maagia ei pea koos lapsepõlvega kaduma!
Laura Kõrvits: mõte kodust, mis samal ajal kooli, lasteaia ja kontori funktsiooni pidi täitma, tekitab siiani vastikusjudinaid
"2020. aastale on hinnangut anda lihtne – konkurentsitult kõige nõmedam aasta läbi aegade," räägib Laura Kõrvits ning teatab ka ühe uudise.
Kingistressis ema: kui kuulen, mis summade eest poja lasteaiakaaslastele asju kingitakse, hakkab õudne
“Meil on 4aastane poeg ja 7aastane tütar. Juba novembris hakkasid vanavanemad küsima: mida jõuluvana lastele sel aastal tuua võiks? Ühest küljest ju kena, samas teeb see mind ka ärevaks," tõdeb Egle (36).
Otsides jõulutunnet: millised on erinevate Eesti perede vahvad pühadetraditsioonid?
Kuidas luua imelist jõuluõhkkonda, kui lume asemel kipub maad võtma koroonaärevus? Siin meie toimetuse – Elini, Katariina, Monica, Hele-Mai, Merje ja Kerttu mõtted mõnusaks jõuluootuseks.
Muri ja kingiboss
Taevas vilkusid kirkalt tähed, oli vaikne talve­õhtu. Muri tuli kuudist välja ja kikitas kõrvu, keegi lähenes. Koer aga ei haukunud, vaid hakkas hoopis saba liputama. Ta oli tulija, ehkki see käis harva, vaid korra aastas, ära tundnud!
Meisterda ja lõbutse: see tubane jõulumäng sisustab lasteseltskonna aega suurepäraselt!
Seekord meisterdasid Kertu (3) ja Uku (6) jõulumängu, mida on tore enne pühi lasteseltskonnas mängida. Põnnid torkavad kordamööda “aknaid” lahti ja vaatavad, mis üllatus ees ootab.
Kingiabi vanavanematele: praktilised pakid, milles rõõmu ka lastele!
Küll tahaks lapse­lastele jõuludeks midagi asjalikku, sooja ja kvaliteetset kinkida, õhkavad vanavanemad. Lapsed aga pehmeid pakke hindama ei kipu.
Kohutavast ämmast traumeeritud ema: pigem jõulud vanavanemateta kui täis solvanguid ja hinnanguid
“Sel aastal me isegi ei mõtle enam selle peale, et jõulude ajal ämmale-äiale külla sõita. Muidugi soovin, et mu poeg mäletaks pühasid vanaema ja vanaisaga, kuid pigem olgu jõulud nendeta kui täis solvanguid ja hinnanguid. Kaitsen niiviisi oma väikest poega ja peret negatiivse energia eest,” nendib Kristel.
Olgu su pühadelaud sama kirev kui on 2020: lase fantaasial tiivulistest kantult lennata ja värvidega üllatada
Pere ja Kodu fotograaf Hele-Mai Alamaa koondas siia oma pere jõuluroad. "Pluss ohtralt juurikaid ja muid aedvilju, et anda värvi ja värskust, vitamiine ja kiudaineid. Fookuses on värvid – soojendav punane, söögiisu ergutav oranž, kärtsakas kollane ja meelipaitav purpur, segatud tervisest pakatava rohelisega. Tõsta rammusa lihatüki kõrvale kuhi juurikaid ja naudi!"