9 Kuud veebruar 21
13.02.2021
Kas oled beebi sünniks valmis? Siin on nõuandeid, kuidas seda teha, kui veel kahtled
Kümme, üheksa, kaheksa, seitse, kuus, viis... vaid mõni nädal on veel jäänud. Kas oled finaaliks valmis? Hinga nüüd rahulikult sisse ja välja. Peagi ta saabub!
11 soovitust tulevasele isale: kuidas möllavate hormoonidega naisega sel keerulisel ajal hakkama saada ja teda toetada?
Ema tunneb enda sees uue elu kasvamist üsna algusest peale ja pidevalt, ent isale annab sellest märku vaid tujutsev ja kõhuümbermõõtu kasvatav kaaslane. Kuidas naisega sel keerulisel ajal hakkama saada ja kuidas teda toetada?
Juhtkiri | Elin Järvsaar: õnnelikkuse tunne ja iivelduse raskus ei pea teineteist välistama
Oled sisenenud ühte kummalisse aega. Rasedus on korraga pikk, sest ootaja aeg on pikk, aga ka lühike, sest tagantjärele vaadates möödub see kui viiv. Suur rõõm kahest triibust rasedustestil, hormoonidemöll ja segased tunded esimesel trimestril.
Ema liigutav kiri: ma tean lõpuks, mida tähendab tingimusteta armastus! Tean, et ma ei pea midagi kartma, sest ma õpin sinuga koos
"Alles nüüd ma tean, mida tähendab tingimusteta armastus! Armastus oma lapse vastu. Tean, et ma ei pea midagi kartma, sest ma õpin sinuga koos. Nii nagu mina õpin tundma sind, õpid sina tundma mind..." jaba Jessika Konks armastuskirja oma beebile.
Ema planeerimata rasedusest: mulle öeldi, et ma ei peaks neid ridu kirjutama, kartuses sellele vaesele lapsele tulevikus liiga teha
"Ma olin ka varem rasedusteste käes hoides nutnud. Valanud õnnepisaraid positiivsete ja pettumuspisaraid negatiivsete testide pärast. Ent seekord oli kõik teisiti. Nüüd nutsin ma hirmust, teadmatusest ja ärevusest," räägib ajakirjas 9 Kuud Britt Ernewein oma neljanda lapse ootusega kaasnenud tunnetest.
12 rasedusaegset müüti ja tegelikkus: kas käed üle pea on ohtlik ja seks teeb beebile liiga?
Ole valmis, et rasedana saad ümbritsevatelt kuulma rohkelt manitsusi, mida sa tohid ja mida mitte, milline su beebi saab olema või kui raskeks osutub sünnitus. Osa neist juttudest paneb sind kulmu kortsutama, osa muigama ja osa hoopis muretsema. Heidame valgust rasedusteemalistele müütidele!
Ema innustab: ei ole tarvis raseduse pärast oma seniseid tegemisi lõpetada ja jalgu diivanile visates selle lõppu oodata
Kirsti oli alati arvanud, et jätkab sportlikku elustiili ka rasedana, ent oma esimest last Kristoferi (1) ootama jäädes tundis ta ometi trenni ees veidi hirmu. Kaasa ei aidanud ka teistelt kuuldud kommentaarid "Issand, kuidas sa treenid, kas sa oma lapsele liiga ei karda teha? Ei tohi ikka nii!”
Inspiratsiooni | 7 asja, millele tuleks beebipidu plaanides kindlasti mõelda
Ameerikas populaarne beebipidu ehk baby­shower kogub aina tuure ka ­Eestis. Selle peo kingivad ­rasedale tavaliselt sõbrannad. “Unusta” see artikkel nende ­vaatevälja või jaga midagi vihjamata sotsiaalmeedias ja las nad ammutavad ideid!
Teele Viira: soovin sünnitada kodus, aga mind hoiavad tagasi teiste inimeste hirmud
“Ma tahan elust sügavamalt mõelda. Iga päev keedan ikka putru ja olen tavaline inimene, aga ma tahan, et mu elul oleks ka laiem mõte – kuidas olla parem ja kuidas oma elu paremaks teha. Miks ma olen siia ilma loodud?” mõtiskleb lauljatar Teele Viira ajakirja 9 Kuud kaaneloos.
Kolm kuud pärast sünnitust taas lapseootel | Ema: hormoonid olid sassis. Nutsin alguses väga palju, nii raske oli
“Tajusin uue lapseootusega, et kõik mu hormoonid olid täiesti sassis. Eelmisest rasedusest oli ju möödas vaid kolm kuud, ma polnud jõudnud korralikult taastuda” meenutab Anette.
Kas mu kõhubeebiga on ikka kõik hästi? Kui süda ei anna rahu, siis nende uuringutega saad meelerahu
Normaalselt kulgeva rasedusega tehakse sulle kaks ultraheli­uuringut, OSCAR-test esimesel trimestril ja looteanatoomia teisel. Kui soovid oma kõhubeebit sagedamini näha või närivad sind muud kahtlused, on rasedatele rohkelt uuringuid, mida ­haigekassa ei toeta, ent ise saad soovi korral tellida.
Miks mul kogu aeg küll nii paha on?
Just nii võid kasvavat kõhukest silitades ohata. Kuigi rasedus pole haigus, siis mitmete haiguste ja halva enesetunde risk suureneb sel ajal küll. Mis see kõik on, mis su olemise kehvaks teeb?
Rase ja kütkestav, aga mitte alati. Kahe ema avameelsed lood keha muutustest: vastikus oma keha suhtes suurenes iga kõhusentimeetri kasvuga
Osa naisi tunneb rasedussära alates kahe triibu nägemisest rasedustestil kuni raseduse lõpuni välja, samas kui teine osa oma keha sel ajal kohe kuidagi aktsepteerida ei suuda. "Olen siiani tänulik, et mul on mõistev perekond ja kaks toredat last, kes ei pannud ega pane mulle neid tundeid pahaks, mida ma rasedana tundsin," sõnab kahe lapse ema Mai.
Pregoskoop: kas sinu tähemärgist rase on 9 kuu jooksul chill kulgeja või hoopis taltsutamatu emazilla?
Rasedus ja möllavad hormoonid võimendavad iga sodiaagimärgi omadusi – milline rase sa horoskoobi järgi oled? Ja millist tähemärgi­beebit sa oma naba taga kasvatad? Liiga tõsiselt ei tasu horoskoope kunagi võtta, ent ilmselt järele mõeldes tunned end või oma raseda sõbranna selles loos ära küll.
Liina Randpere avameelselt: kokku 31 raseduskuu hulgast elus on mul keeruline leida asju, mis mulle meeldiks
"Käin seda teed juba viiendat korda. Kaks mu rasedustest katkesid kumbki pärast teist kuud, kaks olen lõpuni kandnud ja kolmandaga lõpule jõudmas – niisiis olen kokku olnud rase tervelt 31 kuud!" räägib Liina Randpere 9 Kuu eriajakirja kolumnis seekord erakordse avameelsusega.
Emade krüptokeele sõnastik: beebigruppidesse sattudes tahaks küsida, mis on SSS ja BFF? Selgitame!
Rasedate- ja beebigruppidega liitudes taipad kiirelt, et kõik räägivad mingis kummalises ja jusktkui krüpteeritud keeles, peamiselt kahe- ja kolmetäheliste lühenditega. Aru sa neist midagi ei saa, ent küsida ka ei julge.
Aeg pakkida haiglakott? Aga mida sinna panna?
Loed päevi sünnitus­tähtajani? Paar nädalat enne määratud päeva on hea aeg vaadata üle, mida sünnitusmajja kaasa võtta. Liigsel pakkimisel pole mõtet, kuid piisav mugavus paariks päevaks haiglas võiks koti sisuga olla siiski tagatud.
Ta pööras end 35. nädalal tuharseisu | Ema: ma ei olnud sellise lõpptulemusega üldse arvestanud
“Ämmaemandal oli terve nimekiri põhjuseid, miks ma loomulikul teel sünnitada ei saa. Muidugi tekitas see minus ärevust!” meenutab Silva. Tema kõhubeebi otsustas end veel kuu enne sünnitust tuharseisu keerata.
Rasedus ei tähenda tingimata retuuse ja XXL särke: paki oma ümar kõht kaunilt ja stiilselt!
Küll on lust tänapäeval rase olla! Ka suure kõhu saad mugavatesse ja stiilsetesse riietesse sättida. Täiesti adekvaatne põhjus väike ostuõhtu ette võtta.