Veebruar 2021
04.02.2021
Ka vanematel on emotsioonid
Olen lugenud vanemlusfoorumitest väikse kadedusega, kui oskuslikult lahendavad mõned vanemad kodus ette tulevaid draamasid lastega. Nad peegeldavad väsimatult laste tundeid, selgitavad asju kannatust kaotamata ja nende hääl ei tõuse selle kõige juures karvavõrdki ega tee ehmatavat pööret leebest bossanoovast rajurokiks.
Ema ja laps igapäevases tunnetekeerises: püüan temaga olla kannatlik, kuid tihti ei suuda...
"Argiseid tegevusi saadavad meil tugevad emotsioonid – nii minul kui mu nelja-aastasel pojal. Kuidas säilitada rahu?" - just see küsimus käib tuhandetel vanematel pidevalt peast läbi. Mida siis teha?
Unejutt vanaisale
“Vanaisa! Kuule, vanaisa!” hüüdis Meriliis ning sikutas vanaisa ägedasti käisest. “Mõh!?” ühmas too ja avas silmad. Vanaisa Andres oli tugitoolis tukkuma jäänud.
Ema pikk tee beebini: olin selleks ajaks sünnitanud juba 29 tundi. Edasi läks lahti põrgu
Valud käisid nelja minuti järel, jalad krambitasid. Kolm tundi hiljem oli avatus vaid 0,5 cm võrra edasi liikunud! Mulle keerati veel rohtu juurde ja mul oli süda paha. Hakkasin tajuma, et midagi on valesti.
Värske isa pihtimus voodielust pärast beebi sündi: kui naine ei suuda enam emarollist üldse välja tulla, siis intiimsus kaob
Enne beebi sündi olime Lemmega arutanud, kuidas me sellise olu­korraga toime tuleme. Seks. Laps on elu osa, mitte terve elu. Samas saan ma muidugi väga hästi aru, miks teineteist unarusse jäetakse ja mulle meenub periood, kus tundsin ennastki kõrvale­jäetuna. Tegin siis midagi, mida soovitan teha kõigil.
TEE ISE | Meisterda kogu perega ussidest ja seemnetest maiuspalad toiduhädas lindudele
Oleme aastaid talviti linde toitnud. Köögiakna taga on meil lisaks tihastele-varblastele käinud isegi rähn ja orav. Sel talvel teevad Kertu (3) ja Uku (6) sõpradele maiuspalad ise.
Netitutvusest kasvas armastus Sloveenias | Jaanika: siin kehtib ilus põhimõte, et last kasvatab kogu küla
“Leidsin siin pereväärtused ja sisemise rahulolu. See on mu elu tähtsaim leid,” ütleb Jaanika Malenšek, kes kolis kaheksa aastat tagasi kahe tütrega Igori juurde Sloveeniasse. Nelja aasta eest sündis perre ka tulesäde Erik Leon.
Seitse aastat loigus ärkamisi. Kuidas aidata last, keda kimbutab voodimärgamine?
„Ma olen nii kurnatud öisest ärkamisest ja lõputust linade pesust,“ kurdab ilmselt iga ema, kelle mähkmevabad lapsed hommikuti pissiloigus ärkavad.
Inspireerivad Eesti lasterikkad pered: kui sul on palju lapsi, saad aru, kui vähe on vaja õnneks
“Sellepärast, et lapsi on rohkem kui üks-kaks, meil küll miskit tegemata ei jää,” ütlevad lasterikkad pered. Tõsi, perepilet – see võiks tähendada vanemaid ja ikka kõiki lapsi, kes peres on. Kõik muu, olenemata laste arvust, on elus me enda valikute küsimus.
RETSEPTID | Kana viis varjundit ehk midagi igaühele nii pidu- kui argipäevaks!
Kanast süüa teha on lihtne ja toit valmib üks-kaks-kolm, eriti kui natuke ette planeerida. Ja lastele tavaliselt kana meeldib. Kodune kiirtoit, tervislik ja hea.
Karmo Nigula pisipoja sünnist: enne presse oli paar tundi naljakas aeg – teine sünnitab kõrval, aga sul midagi teha ei ole, sööd küpsist
"Mitmel sõbrannal sündis meist väga väikse vahega laps ja nendega siis jagame toimuvat. See on lohutav, et kellelgi on veel samamoodi," tunnistavad esmakordselt lapsevanemateks saanud AK kultuuri­uudiste toimetaja Janet ­Õunapuu ja Draama­teatri näitleja Karmo Nigula.
Illimar Pildi kolumn: põrutasin endale rusikaga rinnale ja ütlesin, et vot sellist poodiumitele last utsitavat papsi minust ei saa
"Ma olen ikka vaadanud kerge kaastundega vanemaid, kes oma lapsi meeletult trenniga tagant utsitavad. Käivad ja veavad last trennist trenni. Nädalalõpud mööduvad võistlustel," räägib Illimar Pilt seekordses Pere ja Kodu kolumnis.
Ja teie beebi sünnihinne on... KAKS! Ema: arstid ei hoidnud end tagasi ja ütlesid, et esimene ööpäev näitab, mis edasi saab
“Kui lastearst meiega sellest rääkis, olin nagu puuga pähe saanud. Vaatasin teda ja olin liikumatu, tuim – nagu vaataks kõike eemalt,” meenutab Olga (31) hirmutavaid sõnu.
Ines Karu-Salo: koos Martiniga oleme ületanud nii mõnegi mäe ja paljust välja tulnud
“Kui soovid ühe inimesega ühist elu ja peret rajada ning suhet hoida, ei tohiks lasta end petta mõttest, et rohi on mujal rohelisem,” ütleb Ines.
Maris Kõrvitsa kolumn: olen ma üldse kunagi nii kaua maganud? Homme kindlasti magan!
"On laupäev, linn on vaikne ja pime. Ma olen üksi. Sättisin õhtul hommikuks äratuse. Kell 9.30. Olen ma üldse kunagi nii kaua maganud? Homme kindlasti magan!" räägib Maris Kõrvits seekordses kolumnis veidrast ja tuhandetele emadele tuttavast olukorrast.
Elis Seppiuse kolumn: oh jumal, kingi mulle südametarkust kasvada koos oma eel­teismelistega armastuses ja kannatlikkuses!
"“Tõuse püsti!” kuulen kuskilt kõrgelt. Sada kihti talveriideid seljas, olen potsatanud just esikupõrandale, et uisusaapad jalga tõmmata," kirjeldab Elis oma seekordses kolumnis üht seika.
Aastad täis kurbust: ma ei vahetaks oma last kellegi ega millegi vastu, kuid näib, et minusugune emaks ei sobi. Kuidas ma seda küll ette ei näinud?
“Meil on kolmeaastane väga elavaloomuline poeg. Armastan teda piiritult, kuid aja jooksul on minus süvenenud veendumus, et ma vist ei sobi emaks. See teeb mind kurvaks ja tekitab lapse ees süütunnet,” kirjutab Katriin.
Koolieeliku ema: aasta enne kooli sai mulle täiesti selgeks, et tavalises suures koolis mu poeg hakkama ei saa
"Karlil tekkisid juba lasteaias esimesed tõsisemad probleemid käitumisega," alustab Siiri (37). "Pojale ei sobinud õpetajate jäigad käsud ja keelud, mistõttu ta keeldus koostööd tegemast."
Kahe emaga kasvanud Ingrid: jube raske ikka, kui keegi võitleb su kõige kallimate, sinu pere vastu
"Mu vanemad lahutasid, kui olin seitse või kaheksa. Ja siis kolis mu ema kokku tollase elukaaslasega ning mina ja mu vend jäime elama nendega. Sel ajal arvasin, et ema elab koos oma parima sõbrannaga," räägib Ingrid.
Lastetoa feng shui : milliseid vigu vältida lapse tuba ja ka beebivoodi kohta planeerides? Mis segab ta und ja mis võib viia paari lahutuseni?
Vahel võib laps magada halvasti ja vältida oma toas olekut selle pärast, et tuba ei vasta tema eale, eelistustele ega iseloomule. Siit leiad põhjalikke nõuandeid ja ideid, kuidas talle sobiv tuba kujundada.
Ema, kes on teinud palju julgeid otsuseid: tänasin oma mineviku-­mina – sain lastega rahastressita kodus olla nii kaua, kui tahtsin
"Mu esimene laps sündis tillukese ja enneaegsena, tema algus oli päris raske. Veetsime kaks nädalat intensiivraviosakonnas. Muresid oli piisavalt selletagi, et oleks pidanud raha pärast muretsema. Sain stressita lastega kodus olla nii kaua, kui tahtsin. Lisaks võis abikaasa pikema puhkuse perega võtta," räägib Kristi.