Märts 2021
03.03.2021
Peatoimetajalt: kas me pühendunud vanematena ei püüa vahel liiga pingeliselt rajal püsida?
Tean, et paljud ei jõua praegu ära oodata reisi sooja päikese alla. Vaatasin isegi mõnuga pilte ägeda pere reisiseiklustest (lk 51), kuid mind päästis koroonamasendusest hoopis imeline talveilm ja suusatamine. Sama teravalt kui värskelt sisse aetud klassikarada lumes, joonistusid suusamäel välja aga erinevad lapsevanematüübid.
Kuidas sünnib raamat
Üks tühi kaustik lebas laual. Selles toas oli ka raamaturiiul. Kaustik ahhetas vaikselt: riiul oli nii kõrge, et üles vaadates võis koguni pea ringi käima hakata.
Isetehtud marionettnukk
Kertu (3) ja Uku (6) on alati suure imestusega ­vaadanud, kuidas marionetid liiguvad. Meisterdasime seekord ise lihtsa marionett­koerakese, kes saba liputaks.
Kolmandik Eesti kooliõpilastest vigastab end tahtlikult | Teismelise tütre ema: ta ütles, et tal on koguaeg külm ja käib sellepärast pikkade käistega
"Greete oli igal võimalikul hetkel oma toas, nutu- ja pahameelehood olid sagedased, aga arvasin, et tavalised teismelise tujud," jutustab 13-aastase tütre kohutava saladuse jälile saanud Jane. "Ühel hommikul tuli Greete siiski kogemata lühikeste varrukatega pluusis sööma. Märkasin silmanurgast ta käel kriimu. Võtsin tal randmest kinni ja nägin mitut sirget lõiget..."
Eesti pere päikseline seiklus | Koroona ajal beebiga koos ümbermaailmareisile – hullud olete või?!
Riin on veendunud, et pikemalt ühes kohas peatudes ja hoolikalt piiranguid järgides pole vahet, kus riigis viibid. Vastutustundlik reisimine on ka praegu võimalik. "Me ei lähe ju avalikele kogunemistele, baaridesse ega ööklubidesse.”
Kahe väikelapse ema pihtimus: püüdsin tahte­jõuga suhtes intiimsust alles hoida, kuid keegi pole superinimene
Ühel päeval mainis mees, et nädalaid on möödunud meievahelise läheduseta. “Kas tõesti nii palju?” imestasin.
Beebi pidi veetma kolm kuud rihmades kinni | Ema: miks ei kontrollita kõikide laste puusaliigeseid juba sünnitusmajas?
Laste­arstilt kuulis Johanna, et Saksamaal kontrollitakse kõiki beebisid ultraheliga. „Miks mitte meilgi? Düsplaasia korral on ju ravi seda edukam, mida varem alustada,“ alustab ta nende pisipoja Tambeti loo jutustamist.
Ka pannkook võib olla tervislik! 6 retsepti nii magusasõpradele kui soolasema austajatele
Olgu pühapäev või lihtsalt vaba päev, hunnik pannkooke ja katetest lookas laud on kindel valem suurepäraseks päeva alguseks.
Endise riigi­prokuröri Triin Bergmanni uus elu Hollandis: võimalus armastuse pärast Eestist lahkuda tuli õigel ajal, sest läbipõlemise oht oli lähedal
Triin itsitab nagu värskelt armunu, kui uurin, mis on Peteris sellist, et naine hülgas tema kasuks elu Eestis ja karjääri. “Ta on lõbus, hea ja aus kaaslane ning mitte lihtsalt väga hea ratsutaja, vaid ka suure­pärane hobuseinimene,” ütleb ta uhkusenoodiga hääles.
Lapsed viimseni pingul ja vihased | Ema: ta karjub kodus, lõhub, peksab asju
“Olen tabanud end mõttelt, et ei tule toime. Samuti ise Herta hoo peale plahvatanud ja röökima pistnud. Muidugi pole ma selle üle uhke," tunnistab Anni (35).
Maris Kõrvitsa kolumn: kui isekas minust – sundida last koolidesse, kuhu mina tahan teda panna!
"Vestlesin ühe tuttava õpetajaga koolikatsete teemal. Tema pikaajaline kogemus on näidanud, et katseteks treenitud lapsed saavad umbes 3. klassis võrdseks nendega, keda 1. klassiks ette ei valmistatud," räägib Maris Kõrvits seekordses kolumnis.
Viie Eesti ema hingeminevad lood emaduse varjukülgedest: mu esimene laps jääb ühtlasi viimaseks. Ärge survestage mind rohkem lapsi saama!
“Mulle olid kõrva jäänud lood, kuidas lapsesaamine näitab, missugused jõuvarud on sinus peidus. Mina õppisin hoopis, kui lödi ma tegelikult olen...” tunnistab Maria (34). Tema sõnul ei toonud praeguseks kahese tütre Roora - keda ema mõistagi piiritult armastab - sünd esile tema tugevaid külgi, vaid nõrkused.
Ööpäev valudes ja kadunud tuimestus keisrilõikel: pärast läbielatut oli mul kohutavalt kahju, et piirangute tõttu pidi mees kohe lahkuma
“Ärkasin operatsioonilaual, kui mulle tehti veel viimaseid pisteid. Sain beebi lõpuks endale voodisse ja rinnale. Mees sai meiega kahjuks veel vaid veerand tundi olla ja pidi seejärel lahkuma... koroonapiirangute tõttu ei saanud ta jääda,” jagab oma sünnituslugu Lotta Nurmela (33).
Kallis sõber, palun tule minu sünnipäevale. Metsa!
Alles see oli, kui lapse sünnipäeva pidamine mängutoas tundus meile ainus variant. Nüüd oleme läinud ajas tagasi, kus oligi tavaks, et sünnipäevi tähistasime kodus ja õues. Praegu on kõige turvalisem korraldada sünnipäeva võimalikult väikse seltskonnaga õues, kus on tohutu mängumaa!
14 ohtlikku vaktsiinimüüti, mida sa enda ja oma laste elu ning tervise huvides uskuda ei tohiks
Koroonavaktsiini tulek on taas pannud elavamalt kihama veebikeskkonnad, kus jagatakse hirme, aga ka lausa vandenõu­teooriaid vaktsineerimisega seoses. Palusime Tartu Ülikooli funktsionaalse genoomika teaduril Erik Abneril neid kommenteerida.
Ahastav ema: kas mu mees on abielus oma ema või minuga? Ämm otsustab suurema osa meie pere asjadest
“Minu mees küsib peaaegu kõikides asjades kõigepealt nõu oma emalt ja see ajab mind tõsiselt närvi! Mida enam mees emalt nõu küsib, seda enam ämm meie ellu ka ise sekkub,” kirjutab Heili (35).
Klaudia Tiitsmaa ja Vallo Kirs teise poja sünnist: mõlemad on osanud oma sünnist vanematele korraliku tulevärgi korraldada
Kui esimese lapse Vallo sünd oli maraton, siis pisikesel Villul läks tulekuga väga kiireks, räägivad näitlejapaar Klaudia Tiitsmaa ja Vallo Kirs teise poja sünniloo.
Illimar Pilt: olime nii hädised, et ei jaksanud vaielda, kummal kehvem on, teisest toast lähenevad kilked kinnitasid aga, et põnnid on terved ja energilised
"Meil Katuga on suhtes ja lastekasvatamises teatavad kokkulepped, millest kinni­pidamine hoiab kodus mõnusat harmooniat. No näiteks kui peaks emmal-kummal olema emotsionaalse madalseisu päev — ma ise ütlen selle kohta lihtsalt kehva tuju päev, aga naiste puhul toimib emotsioonide mainimine paremini –, ei mossitata korraga," räägib Illimar Pilt seekordses kolumnis.
Elis Seppius: me ei suuda oma lapsi kasvatada muudmoodi kui oma isiklikest lapsepõlve­haavadest defineerituna
Kui ma üldse midagi ootasin, siis seda, et pereelu tooks mu ellu vähem piire, tõkkeid ja eraldatust selle liikmete vahel – seda, mida olin ise lapsena kogenud. Nii ma mõtlesin.
Sekspoeskäik ei tohiks olla tabu: avastamist jagub igale maitsele, et äratada talveuinunud kirg
Sekspood pole enam ammu mingi tabu, seal müüdavaid tooteid soovitavad pärast sünnitust naistearstidki. Mida väiksemad lapsed, seda keerulisem on leida energiat, et partneriga intiimsust alal hoida – sassis hormoonid, segased tujud, ajapuudus ja üleväsimus teevad oma töö. Kõlab tuttavalt?
Liina Randpere: mu taastumine sünnitustest on kõike muud kui kerge
“Tahan lohutada kõiki naisi, kes mu rasedus­aegset vormi ja lühikesi sünnitusi kadestavad, et looduses on alati tasakaal.” Liina räägib muuhulgas paljusid naisi tabavast emaka allavajest ja sellega toimetulekust.
Kolme lapse ema: Tanel Kiik ja Kaja Kallas, täpsustage kohe, kellel on tungiv vajadus last lasteada viia? Kas enesetapu äärel ema kuulub sinna?
"Kas eilne avaldus tähendab seda, et vaid eesliinitöötajad - arstid, õed ja poemüüjad tohivad viia lapse lasteaeda? Või tohivad seda ka näiteks sügavas vaimses kriisis vanemad? Või enesetapu äärel ema? Ja kas selleks tuleb lasteaeda vastav tõend viia?" küsib Maarja (36).
Eksperiment: kosmeetika parandab mehe elukvaliteeti
Külmal ajal kisub ka kõige mehelikuma mehe näonahk ja sagedasel kätepesul kuivavad ka tema käed. Andsime viiele mehele kodumaiste kosmeetikabrändi de Tilk! ja D’DIFFERENCE tooted testida. Loe, mida nad selle eksperimendi käigus õppisid ja millistest toodetest said nende lemmikud.