Aprill 2021
01.04.2021
Sa pole üksi
Nii see ajakiri meil siin kodutoimetuses jälle valmis, kõigil lapsed kes põlvel, kes niisama kõrval – täpselt nagu aasta tagasi.
Aprill-aprill – ninaprill!
Köögis askeldasid toiduained. Tegelikult teevad nad seda kogu aeg, aga vaid siis, kui inimesi nägemas ei ole. Ühel ilusal kevadpäeval veeres köögilauale üleni punane tegelane.
Meisterdamist lastele: lihtsate vahenditega vahvad loomamaskid!
Seekord meisterda lõbusad maskid. Kertu (3) maskeerus jäneseks ja Ukust (6) sai värviline linnuke ning seda imelihtsalt.
Ema nõutu: nüüd kardab mu laps, et ka tema vanavanemad saavad koroona ja surevad
"Olen segaduses, kui palju peaks 1. klassi lapsele rääkima elu tumedamast poolest. Nimelt suri mu tütre klassikaaslase eakas vanaisa, kes põdes koroonat," räägib Liina oma murest ja lapse hirmudest, millega tuleb rinda pista paljudel praegusel ajal.
Ema: püüdsin last rahustada, lõpuks nutsime koos, tõstsin häält. Mõistus oli otsas! Lõpuks saime jonnihoogudes lahti täiesti üllataval moel
“Nutt võib meil alata täiesti ootamatult. Näiteks uurin lapselt, kas ta sooviks selga panna kleiti või pluusi-retuuse, mispeale järgneb nutt ja kisa, et ta ei soovi kumbagi,” kirjeldab Sandra oma laste kahese-perioodi nii poja kui tütrega, mis on väljakutse paljudele vanematele.
Laeval leitud armastus viis eestlanna Transilvaaniasse: pojad teavad, et minult midagi ei saa, kui eesti keeles ei küsi
“Siin on väga turvaline lapsi kasvatada,” ütleb Anu Despan, kes on perega maalilises Transilvaanias elanud pea 20 aastat. “Kui üldse midagi, siis tuleb mul, abikaasa Danielil ning poegadel Alexil ja Robinil Rumeenias vaid pruunkarusid karta!”
Lasnamäe öös tundsin end lapsena turvalisemalt kui kodus: mäletan, kuidas pesin oma katkist keha
„Mul on tuttavaid, kes kasvasid vägivalda täis kodus – ja nad kõik maadlevad vaimse tervise probleemidega,“ tunnistavad kaks julget naist ja jagavad oma lapsepõlveõudusi.
FOTOD | Üks helge ja valge lapsepõlvekodu: tundsin selle sisekujundaja kodulehel, et see on armastus esimesest silmapilgust!
Kui sõita Tallinnast mõned kilomeetrid Keila poole, keerata paremale ja siis kohe vasakule, jõuab väiksesse Kiia külla, kuhu Jelena ja Alger Räpp on rajanud oma kahele tütrele lapsepõlvekodu.
Mehe petmiselt tabanud värske ema: ma ei õigusta ta tegu, aga suudan pärast meie jutuajamist seda veidi mõista
“Muidugi tundsin end reedetu ja petetuna. Nagu süda oleks katki läinud. Aga tõsi on ka see, et olime viimati vahekorras olnud kolmandal raseduskuul," räägib Raili oma loo mehe kõrvalehüppest, kui nende beebi oli mõnekuune.
Käime raamatukogus ehk kuus raamatusoovitust lastelt lastele!
Alates aprillinumbrist tutvustab Pere ja Kodu ajakirja lasteosa kaasautor Krista Kruve raamatuid, mida ta lapsed Kertu (3) ja Uku (6) raamatukogust välja valivad. Äkki meeldiksid mõni neist ka sinu lastele?
Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo: vanematel on õigus lapsi lasteaeda viia tõendeid või põhjendusi esitamata
"Kriteeriume, millal viia laps lasteaeda ja millal mitte, valitsus ette andma ei hakka, seda vajadust peab saama pere ise hinnata," seisab Riisalo sotsiaalmeedia avalduses.
Teeks taimetoitu, aga ideid napib? Parandame selle vea!
Mulle tundub, et tulevikus sööme liha aina vähem ja vähem. Teismelised on juba paljud taimetoitlased. Kõik on väga teadlikud, mis on tervislik ja mis kasulik. Samas kuulen nende vanemate suust vahel ohet: “Ma teeks küll taimetoitu, aga ideid napib.” Niisiis, mõned minu laste lemmikud on teie ees.
Ema: kahtlustasime korduvalt koroonat, kuni viimaks saime tõe jälile, miks laps tegelikult pidevalt on nohune, köhib ja aevastab
„Ausalt öeldes on koroona-ajal päris keeruline, kui laps pidevalt turtsub, tal on silmad peas punased ja pisikesed, nohu ning veel köhatab ka. Oleme isegi mitu korda käinud koroonatesti käinud tegemas,“ jutustab Liis.
Neli Eesti ema hävitavast survest imetada iga hinnaga: nõustaja seletas, et minu tehtu on kõige kohutavam asi üldse ja palus luba kohe minu juurde tulla
"Ma soovin, et kogu selle jutu juures, et emapiim on lapsele kõige tähtsam ja et imetamisega saab iga ema hakkama, kui vaid pingutab, oleks üks nõustaja mulle kordki mõista andnud, et iga naise jaoks on kuskil piir ja sellest piirist edasi on okei loobuda," võtab oma pika ja valusa loo kokku Tiina.
Lõpurasedana koroonas: see pingelangus ja tänutunne, kui kuulsin beebi südamelööke – ma ei unusta seda kunagi
"Rasedana olin veelgi hoolsam käte desinfitseerija, kontaktide vältija ja maskikandja. Lootsin siiski, et kui peaksin koroonaga kokku puutuma, põen selle kergelt läbi. Kahjuks eksisin," räägib Anne oma loo sellest, kuidas 37. rasedusnädalal selgus, et tal on koroona.
Geopeitus | Eesti ema tutvustab põnevat vabaõhuhobi: mõlemad lapsed käisid aaretejahil juba viiepäevastena kaasas
Meie kahene Jasper teatab tihti: “Tahan minna aaret otsima!” Meil tuleb vaid aardekaardilt sobiv sihtpunkt välja valida, pere autosse pakkida ja seiklus võib alata!
Kuidas kärgperes reegleid kehtestada? Ema: mul on kahju vaadata oma lapsi eksi juures ilma piirideta elamas
„Olen laste isast poolteist aastat lahus olnud. Kuuene tütar ja üheksane poeg elavad pool aega minuga, pool isaga. Kuigi üldiselt on lapsed uue elukorraldusega harjunud, olen hädas sellega, et isa juures on lastele hoopis teised asjad lubatud, kui mina õigeks pean,“ kirjutab Kärt (35).
Vaevu paarikuuse beebiga kolm korda EMOs käinud ema: sel korral keeldusime lahkumast enne, kui on selge, miks ta nii palju nutab
“Olime hulluks minemas, sest laps muudkui nuttis ja nuttis ega söönud. Kui juba kolmandat korda EMOsse läksime, keeldusime lahkumast enne, kui on selge põhjus,” meenutab Anzeelika (27) keerulisi nädalaid beebiga.
Maris Kõrvitsa kolumn: ma tegelen probleemiga! Kas kuulete, jah? Siin on praegu kasvatusprogramm pooleli!
Mõned päevad tagasi teatas mu Facebook, et tegin üheksa aastat tagasi tema seinale neli postitust. Kolm neist olid humoorikad, kuid üks, see neljas, jäi mulle eriliselt silma. See ei olnud nali. Olin tol korral väga häiritud vaatepiltidest, mida paaritunnise jalutuskäigu ajal korduvalt nägin.
Illimar Pildi kolumn: tore, et suutsin ise isaks saades mustrit murda, mitte seda edasi kanda!
"Mul on kolm tütart ja kui mõni neist ütleb: “Issi, teeme kalli-kalli”, tekitab see minus kahetisi tundeid," kirjutab Illimar Pilt seekordses kolumnis.
Näitleja Lauli Otsar lapseootusest koroonaajal ja haiguse põdemisest: kui Lydial palavik tõusis, ei tulnud selle pealegi, et tegu on koroonaga
“Meie juhtmõte on, et võtame asja rahulikult ja huumoriga – ei stressa ega põe,” ütlevad värsked lapsevanemad, näitleja Lauli Otsar ning näitekirjanik ja lavastaja Karl Koppelmaa.
Liisi Eesmaa: ma ei lasknud pikki aastaid lapsesaamise mõtet endale ligi, sest tahtsin teha karjääri
“Muidugi oli hetki, kui me olime justkui mõne viimsepäeva zombifilmi osatäitjad. Laps nutab öö läbi, mina nutan, Madis nutab, keegi ei maga. Ma pahvatan naerma ja tõden, et see kõik on raskeim asi üldse, aga ma teeksin seda miljon korda veel,” meenutab Liisi Eesmaa aega pärast lapse sündi Pere ja Kodu aprillinumbri kaaneloos.
Elis Seppius: distantsõpe püüab peret sajal moel heast toimimisest lahti raputada. Edukalt!
"Mina täiskasvanuna peaksin suutma aega jagada oma tööülesannete ja laste tööülesannete vahel. Seda kõike koduseinte vahel, kus vaimne ümberlülitumine oma töödelt laste teemadele peaks käima kiirelt ja veatult. Ma küsin: kuidas?" kirjeldab Elis seekordses kolumnis emotsionaalselt elu distantsõppel.
Distantsõpe kisub hinded alla | Ema: lapsel on iga päev üks, vahel harva kaks videotundi, kõik muu tuleb ise õppida ja õpetajale esitada
Märkused, puudutud tunnid, tegemata tööd ja kehv tagasiside õpetajatelt. Distantsõpe on viinud paljude ka seni koolis hakkama saanud laste õppeedukuse langustrendi. Vanemad on meeleheitel, palkavad eraõpetajaid ja kaaluvad, kas paluda ise, et laps jääks klassi kordama.
Emade selgituskirjad: viin oma lapse ka praegu lasteaeda, sest...
Kümned emad kirjutasid Pere ja Kodu Facebookis, miks nemad oma lapsed lasteaeda on otsustanud viia, kuigi soovitus on seda mitte teha. Paljude perede õnneks ongi see vaid soovitus. Avaldame viie ema mõtted sel teemal, et need, kel kodus kõik lillepidu on, ka mõistaksid... ja mitte hukka!
FOTOD | Imearmsad mõmmijutud! Millised lood peidavad end laste lemmikkaisukate taga?
Koroona on toonud kaisumõmmidele veidrad ajad. Ükspäev ei tohi neid lasteaeda võtta. Teine päev tohib mõmme küll lasteaeda võtta, aga nad peavad kapis olema. Seejärel läheb lasteaed üldse kinni. Huvitav, kuidas see aeg meie lastele meelde jääb? Ja mida nad kodus enne magama jäämist sellest mõmmidele räägivad?
Ida-Virumaa tõmbab ligi ägedaid õpetajaid
Pealinlane Aleksei Jašin alustas eelmisel sügisel oma õpetajateed Sinimäe Põhikoolis. Ta valis teadlikult kõige idapoolsema koha, kus otsiti keelekümblusõpetajat.