Juuni 2021
02.06.2021
Valikuvabadus
Minule ei sobinud olla täiskohaga ema. Ma ei tundnud end hästi, kui mu ainus töö oli olla lapsega kaks aastat kodus ja teise beebiga veel aasta otsa – olen selleks liiga püsimatu.
Öökull ja lehm
Uhuu, uhuu, hüüdis öökull pimedusse. See ongi tema ülesanne, tema tähtis töö.
Allikast sai armastus | Tunnustatud ajakirjanik leidis tänu tööle õnne Moldovas: meie abiellumine oli niivõrd kitš, nagu Kusturica film
“Kui külarestoranis omavahel inglise ning lastega eesti ja rumeenia keeles lobisesime, jäi pere kõrvallauas meid ammulisui vahtima. Naeramegi alati, et vaadake jah meie peret – tsirkus saabus linna!” ütleb Marian, kes abikaasa Dumitru ja kahe lapsega Chișinăus elab.
Legodega reisile! Et ükski jupp plehku ei paneks, meisterdage suveseiklusteks ise vahva kohver
Kertu (4) ja Uku (6) on pidevalt tahtnud oma Lego ehitisi maale kaasa võtta, et näidata neid ka vanavanematele ja klotsidega hiljem seal mängida. Kuid kuhu need panna? Seekord meisterdavadki nad endale reisimiseks vinge Lego-kohvri ja õpetavad teisigi seda tegema.
Suvelugemist soovitavad 4- ja 6-aastane: teadmisi viirustest lastele mõistetavalt ja vahvaid lugusid loomadest
Selles Pere ja Kodu rubriigis tutvustab lasteosa kaasautor Krista Kruve kord kuus raamatuid, mida ta lapsed Kertu (4) ja Uku (6) raamatukogust välja valivad.
Ema pihtimus: depressiooniga vaeveldes kaalusin vaid 48 kilo - tundsin, et söömine oli ainus, mida suutsin kontrollida
„Arvasin, et kõigil on kergem, kui mind enam ei oleks. Ma kujutasin ette, mida see samm kaasa tooks, ja see ei tundunud hirmus või valus, see tundus... hoopis lohutav,“ meenutab Kristi oma võitlust sünnitusjärgse depressiooniga.
Lapse sünd viis lahku: on paratamatu, et naine armastab last mingil hetkel rohkem kui meest
Heleri usub, et tema ja mehega juhtus see, mis juhtub paljude peredega. “Saime lapse ja kõige selle sees unustasime teineteist. Loodus on nii seadnud, et ema ja lapse side on kõige tugevam.”
Ema: resident ütles hämmeldunult arstile "aga ta kael ei liigu ju üldse", mis juhtis pere lapse haiguse jälile
“Minu poeg ütles, et ta on õnnelik, et ­rästikuhammustusse ära ei surnud,” meenutab Signe (38, pildil) hiljuti juhtunud õnneliku lõpuga õnnetust.
SUUR SAAREGIID | Eestis on 2355 saart, aga millisele, kuidas ja miks lastega puhkama minna?
Uurisime lastega peredelt, millistel Eesti saartel on neile seigelda meeldinud ja mida julgevad nad oma kogemuse põhjal teistelegi soovitada.
Uus kodu tõi ka uued elukutsed: miks ma maal elan, kui pean linna tööle sõitma? Nüüd töötan kõrvalkülas
Kui Krista ja Kalle aastate eest ööklubis kohtusid, polnud kuskilt aimata, et kunagi elavad nad kolme lapsega maal ning töötavad meelelahutusvaldkonna asemel hoopis kooli- ja kirikuõpetajana.
Puhkus nelja lapsega: sa ei tea kunagi, kas järgmisel hetkel lõõskab päike või puhkeb torm
“Lapsed ja puhkus koos nendega on nagu ettearvamatu loodusnähtus: sa ei tea, kas järgmisel hetkel lõõskab päike või puhkeb torm. Seega tuleb lihtsalt korralik riietus valida,” muhelevad nelja lapse vanemad Liina ja Ats.
Näitleja Ursula Ratasepp: mitte keegi pole kogu aeg õnnelik, lapsi kasvatades on selline ootus eriti kurnav
“Abielu on andestamise, leppimise, alandlikkuse ja armastamise kunst,” mõtiskleb Linnateatri näitleja ja kolme lapse ema Ursula Ratasepp Pere ja Kodu juuninumbri kaaneloos. Ta räägib otsekoheselt nii läbipõlemisest, sellest, kuidas vahel ei jõuagi kõike ja häirivast eeldusest kõigile - olla kogu aeg õnnelik. Aga see pole ju võimalik, eriti mitte lapsevanemana.
Maris Kõrvitsa kolumn: igas halvas on midagi head
"Mäletan lapsepõlvest väikest sugulast, kes ärevatel hetkedel käe taskupõhja pistis ja sealt kiiruga kahmatud luti suhu lükkas. Tädid kitlites lõõtsutasid naerda, nii et kõhud rappusid," meenutab Maris ja räägib sel korral asjadest, mida ta ei mõistnud, seega elu ise pani ta mõistma.
Piknik, piknik, piknik! Aga millega kiirelt ja lihtsalt pinknikukorv täita?
Üks hetk saabub lastel selline iga, kus iga õueminek võiks olla piknik. Iga metsamatk muutub põnevaks, kui teha ka piknik. Isegi sünnipäev on ägedaim, kui see on õues ja piknikuga. Aga mida siis varuda ilusale ilmale ja ruudulisele tekile lisaks?
Helena helge sünd: ta saabus kiirelt eetrerlike õlide, salaallika ja tamme toel
“Minu teine sünnitus algas päev enne tähtaega – vaid mõned tunnid pärast seda, kui olin nuusutanud muskaatsalvei eeterlikku õli,” räägib oma sünnitusloo Maarja Masing.
Kurnatud ema: hommikud algavad 4-5 vahel, tunnen, et ei saa ema­rolliga hakkama ja terve pere kannatab
Poja varane ärkamine on emale kurnav. "Ma pole kunagi olnud hommikuinimene. Head tuju kell viis hommikul on keeruline saavutada."
Heelia Sillamaa: lapsega on iga päev on eri värvi, aga raseduse ajal olin liimist lahti – vaene Peep pidi seebiooperit kannatama
Oleme võrdsed partnerid: aitame ja toetame teineteist ning naudime seda mõnusat kodusolemise aega, tõdevad kuue­kuuse Pauli ­vanemad Heelia Sillamaa ja Peep Maasik.
Illimar Pildi kolumn: kui kaua sa kavatsed oma lapse tagumikku pühkida?
"Mul on maakera ägedaim töö – lastele metsasünnipäevade korraldamine. Lisaks kirjutamine ja täiskohaga papsitöö. Eriti äge on, et olen kõik need unistuste tööd endale ise loonud," räägib Illimar seekord, mida kõike need ametid talle õpetanud lapsevanemate kohta on.
Lastekodus kasvanud Deisi: tundsin, nagu oleksin alamast klassist ja mitte isegi restoranis söömist väärt
Deisi mäletab lastekoduaegadest palju valusaid seikasid, millest ta alles nüüd on hakanud toibuma. Raskest saatusest päästis ta Jane, kes lisaks enda kahele bioloogilisele lapsele on oma südame kinkinud kaheksale lastekodulapsele.
Elis Seppius: mul pole enam titevankrit ja pole veel ka rulaatorit - kas see ongi kuldne keskiga?
Mul on tunne, justkui oleksin selle viimase kooliaasta jooksul vananenud kümnekordse kiirusega. Peeglist vahib mu laste lõbusa ja noorepoolse ema asemel vastu tige sakris vanamutt, kortsude labürint kulmude vahel.