August 2021
04.08.2021
Peatoimetaja veerg: positiivsus on võti, mis aitab meil suve viimastest nädalatest rõõmu tunda
Tänavune suvi on erakordne. Tundub, justkui oleks ilmataat aimanud, et peab inimesi pärast pikka ja eriolukorralist talve korralikult turgutama.
Maailma kõige tähtsam töö
Karu tatsas kõrge männi­puu juurde ja heitis selle alla pikali. Hästi tore oli nii­moodi pikutada ja vaadata, kuidas tuul männilatva vaikselt kiigutab. Karu silmad vajusid tasapisi kinni. Siis aga kukkus talle pähe männikäbi – kops! – ja uni oli peoga pühitud.
Omanäoline putukahotell
Suured ehitusmeistrid Kertu (4) ja Uku (6) kutsuvad kõiki putukaid enda ehitatud hotelli! Ehita ka sina vinge putukamaja, et meelitada head tolmeldajad oma aeda elama.
Rootsis elav ema: Eesti perede arvates kehtib meil siin vabakasvatus
“Läksime otsima iseennast, kuid leidsime teineteist,” muigavad Helena ja Andreas, kes kohtusid Rootsis vaikuse- ehk meditatsioonilaagris. Nüüd on nad poeg Hugo Leanderiga elanud kolm aastat Göteborgis.
Lakkamatu oksendamine kõigi 3 raseduse ajal: mu nahk oli nii kuiv ja kortsus, et jalal olev tätoveering ei paistnud välja
“Olin jõuetult pikali ja üritasin süüa, kuid midagi sees ei püsinud. Kahe oksendamiskorra vahele ei jäänud tundigi,” meenutab Mariella (35). Teda on kõigi kolme lapse sünni eel vaevanud liigoksendamise sündroom.
Üksikemaga pere loonud mees: laps ei tohiks suhte loomisel takistuseks olla
“Elasin aastaid lapsega kahekesi ja arvasin, et nii see jääbki. Mu hirmu süvendas tõik, kui kuuesena teatas tütar, et tahab alati olla mu ainus ning soovib, et ma ei leiaks enda kõrvale kedagi,” meenutab Erika.
Kolme lapse ema lasi end steriliseerida ja hakkab iseendale munarakudoonoriks: aitasin ka kaht peret­, kes said tänu mulle lapse
“Kolm rasedust ja sünnitust tõid mulle nii palju tüsistusi, mistõttu vajasin täielikku garantiid, et ma rohkem ei rasestu,” selgitab Pilleriin, miks ta oli seitsme aasta eest steriliseerimise otsuses täiesti kindel. Nüüd aga peab ta plaani olla iseendale munarakudoonoriks...
Esimene lastesõime kogemus: viisin lapse sinna ja läksin ise värava taha autosse nutma. Tundsin end halva emana
Vanemahüvitise lõpp läheneb ja leiad end küsimuse ees, kas su laps on lasteaeda minekuks valmis. Aga kas sa ise oled? “Olen alati lasteaia arendavasse mõjusse uskunud, kuid kui sõimeaeg oli käes, viisin lapse sinna ja läksin ise värava taha autosse nutma…” räägib Caty oma loo.
PEREKÖÖK | Need 7 võrratut retsepti õues valmistamiseks panevad suvele imemaitsva punkti
Õhtud kisuvad juba pimedamaks, aga loodetavasti on siiski mõned suvised päevad veel ees ootamas. Kui võimalus avaneb, on tore meeleolukas söögitegu hoopis õue kolida ja lastega koos mässata. Otsime lihtsale vorstigrillimisele natukene alternatiive. Elagu söömine värskes õhus!
5kuuse beebi kõrvalt tööle: olen pumbanud tanklas, oja kaldal, puhkeruumides ja vetsus
“Kui beebi on nõus sööma nii pudelist kui ka rinnast, annab see kogu perele võimaluse titega tegeleda ja ema saab natuke vabadust, olgu siis tööleminekuks või spaatiiruks,” on ajakirjanik Tuuli Jõesaarel oma kahe lapse imetamisest selge.
Appi, mu koolilaps ei oska lugeda! Arvasime, et lugemine tuleb lasteaia toel iseenesest...
Kool on ukse ees, aga laps ei oska ikka lugeda. Ilmselt viib see sind parajasse paanikasse. Kas selleks on põhjust või võiks hoopiski rahulikult võtta?
Maris Kõrvitsa kolumn: kas see paks tädi on Genka naine?
Suur osa suvest on juba läbi, kuid mina pole veel merre saanud. Võib-olla see “veel” on üle­liigne, sest tegelikult ma vette ei soovigi. Ma ei armasta ujuda seal, kus ma põhja ei näe, ja juba mitu-mitu aastat olen avalikes kohtades häbenenud kehalt riide­kihte eemaldada.
Suunamudija Alleebra: neljast pereliikmest sai äkki kuus. Kaksikutega läbi tehtud stress ja raske algus ei unune iial
“Täiesti uus kogemus, justkui oleksime esmakordsed lapsevanemad,” on Arabella ja Indrek Tops kohanemas eluga kuueliikmelise perena. Eesti emade seas palavalt armastatud vlogijal Alleebral sündisid kevadel kaksikud.
Elis Seppiuse kolumn: keelita või ähvarda – see kõik on vaid vesi mu kümnese põikpäisuse veskile
Mu kümnene seisab nagu muul keset tuba. Higine, tolmune ja väga põikpäine. Ei pane musti asju pesukorvi. Ei puhasta ratsasaapaid. Ei kammi juukseid. Keeldub pessu minemast.
Kahe ema lood: korrigeerivad operatsioonid taastasid enesekindluse, mis raseduse ja imetamisega kadunud oli
“Mu rinnad tundusid täiesti tühjad. Esimest korda elus kippusid käed neid alasti olles peitma,” meenutab Inga, kes vaid paar kuud pärast imetamise lõppu seadis sammud ilukliinikusse. Marliis aga võttis pärast neljandat rasedust mõned aastad hoogu ning läks kõhuplastika operatsioonile.
Illimar Pildi kolumn: kuidas suudab üheaastase beebi ema süümekateta sõbrannaga kohvikusse minna? Kus on lastekaitsjate silmad?
Vaatan siin mõnda noort emmet ja no ei saa aru, kuidas ta suudab üheaastase beebi oma ema kätte anda ja ise ilma süümekata sõbrannadega kohvitama minna. Lihtsalt õudus ruudus – kus on lastekaitsjate silmad, ma küsin!
Hullumeelne otsus: Koplis elada oli nii kõhe, et ostsime krundi ja panime kahe nädalaga endale palkmaja püsti
Kui eelarve on piiratud, tuleb maja ise ehitada, usuvad kolme lapse vanemad, kes kahekesi palk palgi haaval Tallinna külje alla kodumaja püsti panid.
KAANELUGU | Gerli Padar: Ma pole eliitkooli usku. Ise käisin väikeses maakoolis ja näed, täitsa vinks-vonks, ülikooliski käinud ja puha
Gerli Padari ja Martin Parmase perel seisab ees tähtis sügis: Camilla läheb 1. ja Amanda 10. klassi. Pesamunaga koos õppima hakata Gerli vähemalt esialgu ei plaani, öeldes, et tal lihtsalt pole selleks ei kannatlikkust ega pedagoogigeeni.
Anna Lutter annab nõu: lihtne viis, kuidas lastega nauditavalt reisida
Nüüd, kus pool suve on juba läbi, on kõige õigem aeg rääkida lastega reisimisest. Kuidas seda teha nii, et see oleks nauditav nii täiskasvanutele kui ka lastele. Ja kas üldse peaks lastega reisima? Uues Pere ja Kodu erisaates võetakse teema ette koos isetegemise entusiasti, blogija, käsitööõpetaja ning kahe lapse ema Anna Lutteriga.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (6) ja Kertu (4) raamatukogust välja valivad.