September 2021
03.09.2021
Helene Vetik: enne emaks saamist olin kindel, et ei hakka titesisu postitama, aga nüüdseks olen täiesti häbematu beebi­postitaja!
Uues rubriigis ”Mudib suunda” anname sõna vanemate seas armastatud suunamudijatele ja küsime, mida sotsiaalmeedia neile annab. Seekord saab sõna Helene Vetik.
Elise kolumn | Tütred on näinud mu silmis kõik­sugu pisaraid: rampväsimuse, enesehaletsuse, viha ja solvumise pisaraid
“Lood on nüüd nii, et teil on normist poole vähem pisaraid,” teavitas mind sõbralik silmaarst, kelle poole oma silmamurega olin pöördunud.
Haruldase diagnoosi saanud poja ema: 17 palavikuhoogu 9 kuu jooksul ning paistes lümfisõlmed
“Üheksa kuu jooksul on Natanil olnud 17 palavikuhoogu,” iseloomustab Eveli oma pisipoja vähetuntud haigust. Pärast neljandat korda sai laps lõpuks ka diagnoosi.
Riburada sündinud lapsed | Ema tähelepanu jagamisest: teised saavad kahe väikesega justkui hakkama, mina mitte
Kui kodus on alles jalad alla saanud väikelaps ja beebi, toob see kaasa palju segadust. Eriti painab Kaspari ja Robini ema Liisit küsimus: kuidas jagada tähelepanu kõigi ja kõige vahel? "Teised saavad kahe väikesega justkui hakkama, mina mitte,” tunnistab ta.
40-selt isaks saanud tippfotograaf Erlend Štaub: sünnitus oli nii karm, lapse südametöö läks kriitiliseks
Nüüd olen lapseks 100% valmis, ütleb 40. aasta juubelit tähistanud staaride lemmikfotograaf Erlend Štaub, kes sai koos kaasa Signet Krügeriga kevadel esiklapse vanemaks.
Tarkusekuu
Tuul sasis tammepuu oksi, igas tema iilis oli tunda sügise lähenemist. “Kaua me siin tamme otsas veel passime?” päris üks pisike tõruhakatis. “Istu nagu lastesõimes, kui saaks juba puu otsast alla.”
Prahast armastuse leidnud eestlanna: oma pojale saame pakkuda õnnelikku mitmekultuurset lapsepõlve
“Kui 90ndatel esimest korda Prahasse sattusin, mõtlesin, et kui üldse peale Eesti kuskil elada tahaksin, siis siin,” räägib koreograaf, produtsent ja tantsija Karmen Ong-Korček (41)­, kel on tänu tangokirele nüüd selles linnas oma pere ja kodu.
Kas eelkool annab eelise? Ema: ma ei taha jätta tütart maha rongist, mille peal teised on
“Ma ei taha oma tütart rongist maha jätta, kuid – kas eelkool on ikka hädavajalik, kui ta lasteaias saab nagunii korraliku ettevalmistuse kooliks ja kodus minu käe all lisaks õpib?” küsib kolme lapse ema Nele Otto-Luts.
Hirm, teadmatus, beebist eraldamine. Koroonadiagnoosiga sünnitaja meenutab hirmsat kogemust: beebita haiglauksest väljudes lihtsalt nutsin
Värskelt emaks saanud Kristiina koges seda, mida ükski ema ei peaks läbi elama: haigestumine koroonasse ja enneaegne laps. Tagatipuks pidi ta üksi haiglast koju minema, samal ajal kui beebi jäi intensiivravipalatisse.
Koolilapsel kõht täis tervislikult! Toitumisterapeut: harjutada laps hommikul sööma on juba väga suur edasiminek
Kui laps kooli läheb, hakkab ta pingsat ajutööd ja tihti ka trenni tegema, mistõttu võib keha jääda toitainenälga. Et vältida võimalikke terviseprobleeme, panime koos toitumisterapeut Jaanika Tapveriga kokku tasakaalustatud menüü algkooliealisele lapsele. Kõik retseptid on laste peal järele proovitud ning heaks kiidetud!
Lapsehoolduspuhkusel olev isa: juba paari nädalaga hakkas häbi naisele varem öeldud lausete pärast
“Kord, kui mehele ärritunult oma väsimust kurtsin, kähvas ta vastu: sa saad ju lastega kodus oleku eest palka!” meenutab Kelli. Ta mees ei suuda siiani mõista, millest naine lastega kodus olles väsida võiks.
9 lapse eikusagilt tekkinud hirmud | Ema: käime lapsega teraapias, kuid miski ei aita
Kui lapsel on hirm, ei tohi tema muret pisendada ega teda selle pärast naeruvääristada. Uurisime emadelt, mida nende lapsed kardavad ja kuidas nad hirmudega võitlevad.
LÕBUSAD FOTOD | Kui pinginaabrist saab sõber terveks eluks: saime headeks sõpradeks juba enne sündi
Pinginaabriga koos on pikad tunnid lühemad, rasked koolitükid kergemad ja kooliteegi lõbusam. Temaga on hea tunni ajal sosistada ja vahetunnis keksu mängida. Pere ja Kodu näitab sulle vahvaid pinginaabreid.
PERE JA KODU KAANELUGU | Sandra Ashilevi: pärast sünnitusjärgset depressiooni nägi mees 12 aastat vaeva, et mind uueks beebiks ära rääkida
Õudne valu, raske taastumine ja sünnitusjärgne depressioon – nii võtab laulja ja näitleja Sandra Ashilevi kokku esimesest sünnitusest taastumise 13 aastat tagasi. See kõik pani ta uskuma, et rohkem lapsi ta ei soovi.
38aastaselt vanaemaks: tunnen, et olen lapse­lapsele parem vanaema kui oma lastele ema
“Mul oli hea meel, et tütar aborti ei teinud, aga sisimas mõtlesin tema lapseootusest kuuldes küll: oh õudust, minust saab vanaema!” meenutab Marika. Tulevane vanaema oli siis 38aastane.
Lapsed ja liiklus | Ema: kui laps koju jõudes mulle helistas, pühkisin silmanurgast pisara...
Kas tundub võimatu, et su 1. klassi laps, kes alles paari kuu eest käis lasteaias, saab liikluses ja ühissõidukites üksi hakkama? Aga saab – sinu abi ja toetusega!
LAPSEVANEMATE TRENNISPIKKER: leia oma lapsele sobiv trenn paari minutiga!
Tahaks lapse kuhugi trenni viia, kuid treeningute suur hulk võtab silme eest kirjuks? Enam pole vaja midagi guugeldada - tegime sulle Eesti suuremate linnade kohta interaktiivse spikri 75 trennivõimalusega, juures hinnad ja muu oluline info.
Illimar Pilt proovib koolitraumat unustada: pole pointi enda traumasid tütre teadvusse süstida
Ja ongi käes aeg, kus Merimee alustab kooliteed. Ma teadsin, et see päev tuleb, aga kuni viimase hetkeni ei registreerinud seda päriselt ära.
Maris Kõrvitsa kolumn: koolis olin üpris populaarne tüdruk, aga kahjuks ei ole see nii iga lapsega
Koolis olin üpris popp tüdruk. Mind võeti punti, sooviti minuga samas võistkonnas olla ja mulle koju külla tulla. Kahjuks ei ole see nii iga lapsega. Olen kokku puutunud peredega, kus laps ei soovi kooli minna.
Alguse ­põnevused ja ärevused
Tere, september! Panin just oma neljase poisi ujumistrenni nimekirja ja ootame nüüd kannatamatult esimest tundi. Hinges on väike ärevus, aga samal ajal mõnus põnevus.
Uhke unenäopüüdja
Meisterda koos Kertu (4) ja Ukuga (7) vinge unenäopüüdja, mis kaunistab magamistuba ja püüab kinni kõik su halvad unenäod.
Kuidas laps tervislikumalt sööma saada? 8 küsimust toitumis­nõustajale
Kui laps kooli läheb, hakkab ta pingsat ajutööd ja tihti ka trenni tegema, mistõttu on tervislik toit eriti tähtis. Kui keha jääb toitainenälga, võivad tekkida tervise­probleemid
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (7) ja Kertu (4) raamatukogust välja valivad.