Oktoober 2021
06.10.2021
Pea vastu, see mure möödub
Seekordses ajakirjanumbris toome esile suurepärased õpetajad, lasteaia omad. Tunnen, et need õrnad ja suure südamega inimesed vajavad õpetajate päeval rohkem märkamist ja tunnustamist. Aitavad ju just nemad meil suunduda oma igapäevatoimetuste juurde, pakuvad pikkadel tööpäevadel meie põnnidele mängulusti ning annavad meile kindlust, mida lapsi neile jättes vajame.
Illimar Pildi kolumn | Kolme tütre isana tuntakse mulle kaasa, et jälle plika tuli ja küll neljas poiss tuleb
See oli oktoobris kolm aastat tagasi, kui meie perega liitus kõige pisem Piltsberg, Madeliine. Kolmanda järjestikuse tütre sünni puhul polnud õnnitlused enam nii suurejoonelised. Eriti ägedad olid mõned vanemad daamid, kes pisarsilmil õnnitlemise asemel mulle hoopis kaasa tundma tulid: "No Illimar, pole hullu, et jälle plika tuli, küll neljas poiss tuleb!"
Suunamudija kolumn: näitan oma jälgijatele elu, mida tihti sotsiaalmeedias ei näidata!
Olen ametilt grimeerija ning enne lapsi pidasin blogi ja postitasin Instagrami just iluteemadel. Minu teekond pereteemade influencer ’ina sai alguse 2018. aastal, kui sain esimese poja. Jagasin blogis oma sünnituskogemust ja see kõnetas inimesi. Mina jällegi tundsin, et oleks põnev jagada oma teekonda emana ka edaspidi. Koos rõõmude, murede, seikluste ja väljakutsetega – kogu täiega.
Kas suured õed-vennad sobivad pesamunale hoidjaks? Kahe lapse ema: teismeline ei pea olema lapsehoidja, tal on omad tegemised!
Terje Reesaar (41) arvas pikalt, et rohkem ta lapsi ei saa. Põhjusteks nii esiklaps Greete (13) pikk ja keeruline sünd kui ka suhte­probleemid endise abikaasaga. Aastaid hiljem praeguse kaaslase Atsiga (45) kohtudes läks elu aga oma rada ja sündis Karl (1a 10k). Laste suurele vanusevahele Terje esiti ei mõelnud, kuna tutvusringkonnas oli palju selliseid lapsi. Küll aga ei soovi Terje vanemat tütart noorema hoidjana rakendada, kuna leiab, et sellist asja tegema ei peaks.
Kollid ja kommid
Oli pime sügisõhtu, kolliperes käis vilgas tegevus. Nad olid just naasnud halloween ’i-retkelt, koputanud ustele ja karjunud: “Kas komm või pomm?” Nüüd sorteerisid nad saaki. Seda oli suur kuhi, kus leidus õunu, üllatus­munasid ja igat sorti komme: iiriseid, lutsukaid, pulgakaid ja muidugi ka šokolaadikompusid.
8 RETSEPTI | Need Itaalia köögist inspireeritud hõrgutised kosutavad nii keha kui ka vaimu
Pasta on toit, mis meeldib lastele. Kodustes pastaroogades üritan hoida vahekorda 50:50 — pool pastat ja pool muud kraami. Eriti aedvilju armastan ma sinna peita! Enamik retsepte algab sõnadega “prae sibul ja küüslauk võis”. Ja tõesti, need kodumaised tervise­turgutajad ei maksa palju ja makaronide seltsis ei pane neid tähelegi. Ja muidugi täisterapastatooted: kui lapsi kohe nendega harjutad, maitsevadki need rohkem.
GALERII | Aitäh sulle, lasteaiaõpetaja! Selle suure töö, vaeva ja hingesoojuse eest
Kas oled märganud, kui vastutusrikast tööd teevad su põnnide õpetajad? Nad võtavad igal hommikul kaissu su kahese, jooksevad majaringe su väsimatu kolmesega, räägivad hingest hinge lugusid viiesega ja poetavad pisara, kui seitsmene pajatab kooliootusest. Seekordsel õpetajate päeval tunnustame ja täname just teid, lasteaiaõpetajad. Aitäh selle suure töö, vaeva ja hingesoojuse eest!
Napp eelarve teeb nutikaks! Anna Lutteri monokroomsest paradiisist leiab inspiratsiooni ka värvide armastaja
Selle Kurtna külas asuva kolmetoalise korteri sisekujundusel hoiavad Instagrami kaudu silma peal inimesed üle Eesti. Anna Lutteri (30), tema kaasa Algo (34) ning nende poegade Pääreni ja Pelle kodu on viimse detailini läbi mõeldud ja kõik siin on suuresti ka enda tehtud.
Tuharseisus beebi ilmale toonud ema: arst ütles, et tulime haiglasse nii hilja, et keisrilõige pole enam võimalik
“Vivian, kuulake nüüd tähelepanelikult. Teie laps on segatuharseisus — ma tunnen tema peput ja jalgu. Te tulite haiglasse liiga hilja, nüüd pole muud teha kui ise sünnitada. Teil tuleb end selili keerata,” ütles arst. Ainult mitte selili, mõtlesin mina õudusega…
Downi sündroomiga lapse ema: minu risk sünnitada haige laps oli nii väike, et riiklikult polnud ette nähtud looteveeuuringut
“Kui miski ei lähe nii, nagu plaanitud, tabab sind tunne, et see, mis juhtus, on hullem kui surm. Ma oleksin nagu kusagile kuristikku kukkunud,” meenutab Rutt hetke pärast sünnitust, kui ta Albertile otsa vaatas ja taipas, et lapsel on Downi sündroom.
Ahastuses ema: hüüdsin kahesele pojale stopp, aga vaid sekundiga oli ta teel ja auto lähenes...
“Olime hiljuti kodu lähedal jalutamas, kaasas käru ja jooksuratas. Henri tüdines rattast. Hakkasin seda kärule tõstma ja samal ajal märkasin, et poiss läheb autotee poole,” meenutab Mari.
14 aastat oodatud beebid, kelle lõpuks sünnitas võõras naine
„Soovisin, et mu esimene laps sünniks siis, kui olen 29. Pärast 10aastast tutvust Kristjaniga. 29aastaselt jäingi lapseootele, paraku rasedus katkes ja rohkem mul rasestuda ei õnnestunud. Meie beebid sündisid lõpuks 14 aastat hiljem. Tänu arstiabile. Ja tänu teisele naisele,“ paljastab Anu.
PERE JA KODU KAANELUGU | Keit Pentus-Rosimannus: emana mõtlen tihti, kas ma oskan kõike õigesti teha, kas saan ikka hakkama
“Elan praegu oma elu kõige õnnelikumat aega,” õhkab Keit Pentus-Rosimannus, olgugi et pärast väikese beebi kõrvalt tööle naasmist on ta elu üks korralik töö- ja pereelu pingpong. Õnneks on tal toeks abikaasa Rain, kes on täiskohaga pühendunud pisikese Iti Loretta kasvatamisele.
Käed ja peanupud külma eest peitu! Millised on Eesti emmede lemmikud mütsid-kindad?
Krõbekülm pole enam mägede taga ja varsti tuleb talveriided kapist välja kraapida. Uurisime, missugused on kõige talvekindlamad mütsid ja kindad.
Elis Seppiuse kolumn | Vanaema pole mulle iial varem nii lähedal olnud kui nüüd, mil teda enam meie hulgas pole
“Mind ei ole enam siin.” Nii ütles vanaema mulle korduvalt, kui tal suvel oma lapsepõlve­kodus külas käisin ja ta väikestest, üha enam kokku kuivanud kätest kinni hoidsin.
Maris Kõrvitsa kolumn | Esimene ohusignaal saabus kuus aastat tagasi – tajusin, et edaspidi pean kaasama kõigesse lapsed
Mälu kisub magnetina lapsepõlve ja need pildid, mida silmade sulgedes näen, panevad õlgu väristama. Mõtlen huumoriõudusega, kuidas see võimalik oli.
Sofia Rubina-Hunter poja sünnist: oleksime jälle nagu esimese lapse vanemad, kõik on uus!
Muusikud Sofia Rubina-Hunter ja Jason Hunter said suvel perelisa, kui sündis Natan. Pisipoiss on hoopis teisest puust kui ta õde Naima beebiajal, tunnistavad mõlemad vanemad.
Elust Šveitsis: meeste ja naiste vahel on palju ebavõrdsust ning ohtralt iganenud reegleid
“Oleme maailma igavaim pere: eestlasest ja sakslasest rahandus- ja maksuinimesed ning nende šveitslastest lapsed,” naeravad Thorsten (41) ja Piret Lensch (38), kelle üdini rahvusvaheline elu on viinud nad Baselisse Šveitsis.
Kahekesi depressioonis ja abielukriisis: me ei arvanud, et oma armastust enam päästa suudame
“Suured võlad, magamatus ja beebi. See kõik lükkas meid abielukriisi, mis päädis teineteise solvamise ja karjumisega. Me ei uskunud, et sellest võitjana väljume,” meenutavad augustis 14. pulma-aastapäeva tähistanud Eveliis ja Marek.
Lastega raamatukokku! Need teosed juurutavad pisikestes lugemishuvilistes armastuse kirjanduse vastu
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (7) ja Kertu (4) raamatukogust välja valivad. Uku ja Kertu lemmikteoste hulgast leiab nii toreda pildimaterjali kui ka kaasahaarava tekstiga loomingut.