November 2021
03.11.2021
Mugavustsoonist välja!
Mulle on alati meeldinud kingitusi teha. Eriti lastele – nii enda kolmele kui ka sõprade omadele. Ma mõtlen kingid hoolega läbi ja armastan seda suurt rõõmutunnet, mis saaja kahest suurest silmast mulle vastu vaatab, kui pakist ilmub lagedale ihaldatud ese.
Papa Piltsbergi kolumn | Laste magamapanek on minu ülesanne, kuna mul jagub selleks rohkem närvi kui Katul
Meie peres on laste magama­panek olnud aegade algusest saati minu töö. Kasutan selleks eriti harmoonilist unejooga meetodit. Punkt kell 21 kustuvad kõik eredad tuled ja hakkab mängima rahustav zen-muusika.
PERE JA KODU KAANELUGU | Daniel Levi Viinalass: kui näen, kuidas Eleri meie tütreid armastab, suureneb mu armastus tema vastu veelgi
“Muidugi on kahe lapsega elu keerulisem kui ühega. Aga palju ägedam ka!” kinnitavad Eleri ja Daniel Levi Viinalass, kelle peres kasvavad pisitütred Elviine ja Ella.
Maarja Kerner-Ader taastas mõne kuuga raseduseelse figuuri: hakkasin treenima Argo kavade järgi, mida kasutan siiani
“Viis kuud pärast sünnitust vaatasin numbreid kaalul ja otsustasin – ma tahan oma varasemat vormi tagasi,” meenutab endine tippvõrkpallur, nüüd kolme pisikest last kasvatav Maarja Kerner-Ader (33), tuntud kulturist Argo Aderi abikaasa.
Põnnid ühte tuppa tuttu! Liina Randpere pingutab juba 8 kuud: on tunne, nagu jookseks peaga vastu seina
Kuidas saada väikese vanusevahega lapsed ühte tuppa magama? Liina Randpere (38) tunnistab, et talle tähendab see juba kaheksa kuud kestnud keerulist harjutamisprotsessi.
Tädi Elin ja tilluke tont
Oli novembrikuu algus ja ilm läks külmaks. Tädi Elinil oli puhke­päev, ta tegi kaminasse tule, istus rahuloleva ohke saatel tugitooli ja avas raamatu. Siis aga kõlas uksele koputus.
Ema pidi poja diagnoosi pärast kogu jõust võitlema: arstide reaktsioonist jäi mulje, nagu ma oleks ise mure välja mõelnud
Neli narkoosi, kaks endoskoopiat, adenoidilõikus, kõrva šunteerimine ja mandliopp — kõik need katsumused tegi Oliver läbi vaid 5-kuuselt. “Arstid pidid pidevalt kontrollima, kas beebi aju saab piisavalt hapnikku,” meenutab ema Kerli Männari (29) rasket võitlust.
Jupisupid ja muud "külmikuandidest" võlutoidud! 10 nippi, kuidas säästa raha ja vähendada toidu raiskamist
Üks Eesti leibkond viskab aastas keskmiselt ära 63 kg söödavat toitu, mille väärtus on 180–220 eurot. Samal ajal kerkivad toiduhinnad meeletu kiirusega. Kuidas toiduga kavalalt ja säästlikult majandada? Nõuanded ja retseptid on kokku pannud Paula Särekanno.
Rainer Vakra perre lisandus kolmas poeg: neljaliikmeliseks pereks kasvada oli hoopis keerulisem kui viieliikmeliseks
Rainer Vakra ja Marilin Look tähistavad seekord isadepäeva viieliikmelise perena. Augustis sündis neile pesamuna – kolmas poeg Kustav.
AITAME VALIDA | Raamatukoi annab nõu: keeleliselt olgu lasteraamat pisut üle lapse hetke keelevõime
Olles pisikesest saati tõsine raamatu­koi, valdas mind emaks saades suur rõõm: lõpuks ometi saan ma armastust oma lemmik­autorite ja -teoste vastu jagada!
Enneaegsete kolmikute ema: neist kaks on raske puudega. Keegi ei tihka prognoosida, mis saab edasi
“Meie poeg mõtleb ilmselt tihti, kus siin õiglus on — miks tema peab kõike ise tegema, kui õed saavad pidevalt abi?” mõtiskleb Kadi. Ta on emaks kolme­aastastele kolmikutele, kellest kaks on erivajadusega.
MEISTERDA ISE | Need lõbusad loomalaternad toovad valguse ka kõige pimedamasse sügisõhtusse
Pimedate õhtute saabudes hakkasid Kertu (4) ja Uku (7) valmistuma meie traditsioonilisteks jalutuskäikudeks pimeduses. Kui tavaliselt on meil kaasas olnud taskulambid, siis seekord otsustasime meisterdada lõbusad loomalaternad.
FOTOD | Vaprad mundrikandjad ehk isadepäevaks vormi!
Sel isadepäeval toome teie ette isad, kes kannavad vormi. Nad vastutavad meie elude eest ja teevad tihti tööd siis, kui meie magame. Vahel peavad kodust ära olema jõulude, sünnipäevade ja ka isadepäeva ajal.
SEADUS LIHTSAS KEELES | Kõik perekonnaseadusest: loe ja ole valmis kaitsma enda ja oma laste õigusi
Seadused on keerulised lugeda ja veelgi keerulisemad mõista. Perekonnaseadus puudutab meid aga kõiki. Kas sa ikka tead, mis õigused ja kohustused sul on, kui pole teise lapsevanemaga abielus või kui lahutate? Või mis saab sinu varast siis, kui sind enam pole?
Brasiilias pere loonud Marili: armastuse pealt siin kokku ei hoita, imetamine võib kesta ka kolm aastat
Juutuuber ja turundusanalüütik Marili Milt (32) tema abikaasa João Victor Santos da Rochaga (35), poeg Levi ja koer Kalev elavad Brasiilia lõunaosas Porto Alegres. “Mina olen nagu brasiillane, jutukas ja avatud. João on nagu eestlane, sõnu ei loobi,” muigab Marili.
Palju õnne sünnipäevaks, Janno Põldma! „Vanaisa ei pea programmi ajama nagu ema-isa, ta võib sellele vilistada ja peabki lastega lustima“
“Vanaisa rolli aeg on piiratud. Kui laps on väike, tahab ta sinuga tegutseda. Varateismelisel on juba omad käigud,” ütleb Janno, kes on Theodori, Kristjani ja Helmi vanaisa ning üks Lotte-filmide autor.
Laste sünd oli silmiavav! Ökoloogilisemat elu alustanud ema: õpime iga päev tundma oma vajadusi ja tarbima vähem
“Ostsin esimesele lapsele hunniku riidest mähkmeid, kuid kappi need jäidki. Minu eluviis muutus ökoloogilisemaks alles siis, kui pesamunal tekkisid nahaprobleemid,” tunnistab kolme lapse ema Terje.
Rahaekspert Kristi Saare annab nõu: kõik, mida pead teadma lapsele tulevikuks raha kogumisest
Raha teema ajab inimesi tihtipeale ärevile, ometi on see üks vanemluse olulisemaid alustalasid - kindlustada oma lapsele turvaline tulevik. Kas oled näiteks mõelnud sellele, mis saab siis, kui su laps tahab tulevikus välismaale ülikooli minna?
Maris Kõrvitsa kolumn | Kes on isa? Kes oleksin ma, kui mul oleks olnud võimalik temaga tutvuda?
Statistikaameti leheküljelt on võimalik lugeda, et 2020. aasta alguse seisuga elas Eestis 304 800 isa ja 132 200 vanaisa. Isad olid keskmiselt 53-aastased ja vanaisad 66-aastased. Kõige nooremad isad ei olnud veel täisealised, seitse isa on elanud aga kauem kui sada aastat. Kogu selle info juurde oli kirjutatud pealkiri: “Ligi sajal Eesti isal on kümme või enam last”.
Henry Jakobson: abikaasa küsib aeg-ajalt, kas ma juba suureks ei tahaks kasvada. Aitäh, ei taha!
Kuidas sa nimetaks inimest, kes sul hamba logisema lööb, varastab su rahakotist kõik rahatähed ja teeb mustaks just pestud põranda? See inimene võib olla üks kahest – kas paadunud sadist või sinu laps. Korruta nüüd ta kolmega ja tere tulemast minu igapäevaellu!
Koroonapositiivsena kolmandat last ilmale tooma: ainuüksi mõte üksinda sünnitamisest tõi pisarad silma, mu beebi vääris ka oma isa kohalolekut!
Kui kiirtesti vastus kaht triipu näitas ja ma endale PCR-testi aja sain, hoidsin pöidlaid pihus – palun, tehke nii, et kiirtest olnuks valepositiivne! Mu kolmanda lapse sünni tähtajani oli jäänud mõni päev...
Võlutoidud külmikuandidest! 10 nippi, kuidas vähendada toidu raiskamist
Eestis tekib aastas ligi 167 000 tonni toidu­jäätmeid ja raisatud toit moodustab sellest poole. Kui võrrelda Eestis aastaga raisatud toidu kogust teletorni massiga, võrdub see üle kolme teletorniga.