Detsember 2021
04.12.2021
Tasakaal tuleb aegamööda
Olen pool aastat olnud Pere ja Kodu peatoimetaja. See aeg kätkeb endas palju avastusi, rõõmu, entusiasmi. Suurt enesearengut ja pööraselt ägedat sõitu. Kahjuks aga ka parajas koguses süütunnet.
Maris Kõrvitsa kolumn | Kohvikus istudes pelgasin, et keegi märkab. Et mis sa, sitikas, hingad siin värsket õhku, endal lapsed kodus ootamas
Umbes aasta tagasi, hilissügisel, mõlgutasin mõtteid ja puudutasin nendega uut, eelolevat aastat. Olin väiksemate lastega kodune olnud neli aastat ja tundsin, et varem täispuhutud mina on sisinal tühjaks puhisenud.
Kirjanik Eia Uus maaelust beebiga: elasime aasta pidžaamas ja sipupükstes! Ei mingeid beebiaeroobikaid ega kohvikus käimist
“Maal on lapsega nii lihtne!” rõõmustab kirjanik Eia Uus (36). Ta naudib koos tütar Anna Mariaga elu Saaremaa kadakate vahel ja tunneb, et on loominguliselt elu parimas vormis.
JÕULUJUTT | Jõulud karukoopas: siil kuuseks ja karu jõuluvanaks
Kop-kop-kop! Karu ärkas, haigutas ja tatsas siis koopasuule, et kutsumata külalistega pragada. Mõelda vaid, heast peast segatakse teise talveund! Ta avas ukse ning tema koopasse sörkis ja vupsas ja vudis ja kargas üks veider seltskond. Kõik need olid sellised loomad, kes tavaliselt talveund magavad.
TEE ISE | Eriliselt vahva idee! Meisterda koju hõljuv ripp-jõulupuu
Kertu (4) ja Uku (7) võlusid seekord jõulupuu hõljuma. Proovi järele, ehk õnnestub sinulgi! Kui kodus on kutsikas või pisike maailma­avastaja, peab selline kaunistus pühadeaja paremini vastu.
Lastega raamatukogus: otsi terve perega jõulutunnet raamatukaante vahelt
Kuigi jõulutunnet võib leida väga paljudest eri kohtadest, on väga mitmete põlvkondade jaoks just raamatukaaned need, mille vahelt otsing algab. Krista Kruve koos poeg Uku ja tütar Kertuga aitab vahvamaid teoseid välja tuua.
Minu ootamatu sünnitus ja 13 kõige pikemat päeva: verejooks ei lakanud ega lakanud ja arsti pilk reetis, et see ei tähenda head
Läksin verejooksu tõttu kuu enne sünnitus­tähtaega haiglasse. ­Korraga sattusin nagu “Grey anatoomia” seriaali, kuna kõhubeebi südametöö halvenes järsult. Mind sõidutati opituppa ja 1, 2, 3 kadus pilt silme eest.
Lapsepõlve magusat pühadeootust mäletad? Need 16 soovitust aitavad jõulukuusse maagiat tuua
Kõik me mäletame lapsepõlvest magusat pühade­ootust. Ent kuidas teha lapsevanemana nii, et detsember oleks täis imesid ning mitte stressi ja pidevat kiirustamist?
Ema: poeg ärkas paanilise nutuga, vaatas mulle otsa, aga ei tundnud mind ära
“Sebastian ärkas keset ööd, nuttis paaniliselt ja vehkis käte-jalgadega. Minus tekkis hirm,” kirjeldab Johanna esimest ehmatavat lapse unepaanika episoodi.
Moslemist eestlanna pühad Berliinis: saksa lastel läheb tihti sassi, kas Kristus löödi risti või hoopis sündis jõuluajal
Eve ja Cemal Kurtbecer elavad kolme pojaga Berliini äärelinnas Spandaus. “Jõulud on meile midagi muud kui tarbimisralli. Me ei pea seda püha nagu kristlased, kuid ilus aeg on see ikka,” ütleb islamiusuline pere.
SUUR ÜLEVAADE | Kas tead kõiki popimaid kodu- ja väljamaiseid lauamänge?
“Emme, mängime Monopoli!” oli lause, mida ema sai minu lapsepõlves kuulda pea igal õhtul. Nüüd küsivad meie lapsed tihti: mis lauamängu me täna mängime?
Hele-Mai jõuluköök ahvatleb: suussulavast seapraest indiapärase jäätiseni
Me ei tea, milliseks aasta lõpp maailmas täpselt kujuneb. Aga üks, mis kindel – oma perega saame ikka koos olla. Ümber laua istuda ja mõnusalt aega veeta. Et jõuaks sealt lauast ka pärast püsti tõusta, soovitan liha kõrvale kuhjata värsket kraami, köögi- ja puuvilju. Tähistame!
Hunnik lahedaid nippe rohelisemateks jõuludeks! Säästlik pere: kõik kingid tuleb läbi mõelda
“Kui mu 19 aastat noorem vend oli beebi, kinkisin emale jõuluks tema oma aega – hoidsin venda ja ema sai teha seda, mida soovis. Mu ema liigutas see väga,” mäletab Geter Gerlein. Nüüd kasvatab ta väikest Arthurit võimalikult keskkonnasäästlikuks inimeseks.
Grete ja Ergo Kuld erakordse avameelsusega: paljud lapsevanemad tunnevad seda, aga keegi ei julge välja öelda
“Enne Saara sündi kuulsime ainult, kui imeline lapsevanema elu on – kuidas süda lõhkeb, kui vaatad oma magavat last,” mäletavad näitleja Grete ning režissöör, produtsent ja operaator Ergo petlikku pilti, mis beebiperioodist maalitud.
Üksikema magusmõrud jõulud: laste heaolu nimel olen tundnud tühja kõhtu ja veetnud unetuid öid
“Vaatasin, kuidas tütred kinke avasid, ja pisarad voolasid. Ma ise poleks saanud neile midagi sellist lubada,” meenutab Krista Reimal (32) seda, kuidas üksnes tänu heategijatele said tütred Lisandra (13) ja Elisabeth (9) endale unelmate jõululaupäeva.
Kristi Saare õpetab: just sellisel moel päästad oma lapse pühadeaegse kommertsi küüsist
Jõulukaupade müük algab poodides igal aastal üha varem. Juba kuu aega olen vanema lapse käest kuulnud, mida kõike jõuluvana talle tuua võiks. Nimekiri on pikk ja kirju ning muutub pea iga päev.
Elu sõnakuulmatu pojaga: tunnen, et olen emana läbi kukkunud. Tahan parimat, kuid kuulen iga päev, kuidas kõik teised tohivad...
“Mu lapsed ilmselt mõtlevad, et olen maailma kõige kurjem nõid,” ohkab Riina. “Püüan kodus arvuti- ja uneaega kontrolli all hoida, mis toob kaasa pideva kisa – aga teised kõik ju võivad!”
POOLT JA VASTU | Kas beebi-vennal peaks päkapikud käima?
Kas vanemate õdede-vendade jõulumaagia säilimiseks peavad päkapikud käima ka beebidel? Kuidas vastata küsimusele, miks vennal või õel päkapikk ei käi? Oma mõtteid jagavad kaks peret.
Ehedasse 90ndate korterisse pesa pununud pere: tegime valearvestusi rohkem kui korra
“Ise tehes õpid iga päev. Saime teada, et koduremondi mõtted võivad olla fantastiliselt head, aga kui kogemust pole, ei pruugi asjad esimesel korral õnnestuda,” tunnistavad Ingrid (32), ­Meelis (35), ­August (8) ja Matilda ­Mikker (4), juhatades Pere ja Kodu lugejat oma koduga tutvuma.
Abikaasaga tantra­koolitusel: kui kõik hakkasid häälekalt üksteise "energiaid tunnetama", mõtlesin küll, et mees kõnnib minema...
Oleme abikaasaga üsna tavalised 30ndates inimesed. Üks veidi küünilisem kui teine ning tšakrad, mediteerimine ja valgustumine on meie meelest pigem “Selgeltnägijate tule­proovi” teemad. Sellegipoolest leidsime end ühel nädalavahetusel tantrakoolituselt.
Illimar naise jõulukingiga kimpus: ta peab teadma enne kingi saamist, mis see on, samas peab see tulema täieliku üllatusena...
Katu uuris, mida ma jõuludeks tahan. Kui sellise küsimuse peale kohe midagi pähe ei karga, pole järelikult inimesel midagi vaja. Mulle ei tulnud isegi pärast kahetunnist ragistamist pähe, mida ma vajaks.
Jana Palm: lapse kõrvalt tööle minek tõi kaasa süümepiina ja ärevuse. Süüdistan end, et pole lastega olles mõtetega alati kohal
Üks emaks oleku raskemaid küsimusi on, millal on õige aeg minna lapse kõrvalt tööle. Mina olen selle otsuse ees seisnud kahel korral. Kui Mia Isabela sai poolteist ning kui Ami Ariana oli aasta ja ühe kuu vanune.
Hele-Mai Alamaa pühadeaegsest üksindusest: seda ei saa võrrelda vajadusega üksi olla, see on tappev ja ebatervislik
Kui lahutus seljataga, ei pruugi jõul kuigi meeleolukas olla. Pere ja Kodu pikaaegne fotograaf Hele-Mai mõtiskleb kärgperenduse, pühade, südamevalu, olemise ja üleolemise, jagamise, leppimise ning koosolemise teemadel. Ta on oma kolme poja isast kaheksa aastat lahus olnud ja toimetab nüüd värvikas viielapselises kärgperes.
Kaassõltuvusnõustaja ja pereterapeut Katrin Hallik: alkoholi liigtarvitajale tuleb anda tagasi tema vastutus
Palju räägitakse alkoholisõltuvuse vältimisest ja sellest vabanemise viisidest. Vähe tähelepanu on aga saanud liigtarvitaja lähedased, kes elu hammasrataste vahele jäänud pereliikmete eest hoolt kannavad ja kukkumist pehmendavad. Kaassõltuvuse tagamaid selgitab Confido Meditisiinikeskuse kaassõltuvusnõustaja ja pereterapeut Katrin Hallik.