Jaanuar 2022
29.12.2021
Sa ei ole üksi
Ühel kolmapäevasel pärastlõunal tuli mu töömeilile kiri Marialt: “Lubasin endale kaks ja pool aastat tagasi, et kirjutan Pere ja Kodu toimetusele kirja, kui juhtub ime ja mu ajuinsuldi saanud laps hakkab kõndima. Elisabeth tegi täna oma esimesed iseseisvad sammud!” Mu ihu kattus kananaha ja judinatega.
Illimar Pildi kolumn | Ehitasin endale ajamasina. Sellise, millega saab aja sama mõnusasse rahulikku rütmi nagu lastel
Viimasel ajal on osade mu semude seas titetegemine taas populaarsust kogunud. Pole miskit öelda, tublid poisid ja tüdrukud.
Heitlused ülitundliku lapsega: võin vaid ette kujutada, kui valus on ta hingele ja kõrvadele väikevenna igapäevane nutmine
Epp Kerge (37) poeg Ralf (4) on ülitundlik helide suhtes. Ta reageeris helidele intensiivselt juba beebieas – vali hääl võis tal esile kutsuda lohutamatu nutu. Mida suuremaks poiss sirgus, seda tundlikumaks muutus.
Alberti ootamatu sünd isa kätele: kõik kulges rahulikult, miski ei viidanud kodusünnitusele...
“Olime alles kodus, kui tundsin tuhude ajal tugevat survet, millele järgnes pressimise vajadus. Ütlesin mehele: “Pressid! Ma tahan pressida, helista 112!”,” meenutab Kaisa pisipoja sündi.
Noor ema elust alkohoolikuga: nädal-kaks olime õnnelik last ootav pere, sellele järgnes aga mitu päeva õudust
„Kui mehele liigset joomist süüks panin, ütles ta, et olen halb naine ja nokin tema kallal liialt. Lisaks teatas, et soovib lahku minna. Kartsin seda väga, sest pelgasin beebiga üksinda jääda,“ meenutab Mari-Liis suhet sõltlasega.
PERE JA KODU ÕHTUJUTT | Katastroof köögis ehk kuidas kalapulgad higistama hakkasid
Toas oli külm. Karl ronis voodist välja ja hõõrus jäälilli täis aknaklaasi. Valgele pinnale tekkis auk. Ta piilus välja. Kogu õu oli jääs. Jääs olid aknad, hoovipuud, isegi ronimisredel, mille kõrval seisis tardunult naabripoiss Timo. Ta koer püüdis saba liputada, kuid ei saanud, see oli sirgeks jäätunud.
FOTOD | Pere ja Kodu toimetus soovib head uut aastat!
2021 oli Pere ja Kodu toimetusele suur muutuste aasta – meil vahetus tiimist pea pool. Ajakirja teeme nüüd täiesti uue energiaga ja uue energiaga alustame ka 2022. aastat. Siin on meie uusaastasoovid ja -lubadused.
Köögis koos Paulaga: mida kujutavad endast mängulise toruvormiga makaronid ehk kannelloonid?
Pastarullid ehk kannelloonid on justkui liiga kaua peidus olnud aarded. Mängulise toruvormiga makaronid leiad igast suuremast toidupoest. Täidisevariante on lõputult, näiteks lõhe või spinat emmele-­issile ja lustakad vinkurullid põnnidele.
Lõbus idee! Kui kohev lumi kokku ei hakka, võib lastega koos lund ka värvida
Kui puhtas valges lumes küll hullatud, võtke ette lumevärvimise aktsioon. Kertu (4) ja Uku (7) näitavad ette, kuidas seda teha.
Lastega raamatukogus: kui tütar leiab riiulist Elsa raamatu, tuleb ka pojal seda õhtujutuks kuulata
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (7) ja Kertu (4) raamatukogust välja valivad.
Ajuinsuldiga sündinud beebi ränk võitlus! Ema: ühe arteri asemel lõhkes tal kaks ja iga 20 minuti tagant olid ajukrambid
“Meile korrutati iga päev, et me mitte midagi ei loodaks. Et Elisabethist võib saada ratastoolis ja kõnepuudega laps, kes ei suuda ise süüagi” meenutab Maria. Vapper Elisabeth tõestas aga vastupidist.
PERE JA KODU KAANELUGU | Näitleja Helena Lotman: saan nüüd hästi aru, mida tähendab emade selektiivne mälu
“Laused “hoolitse enda eest” ja “ema peab olema puhanud” tundusid mulle varem lihtsalt sõnakõlksud. Kui aga saabus hetk, kus enam midagi ei jõudnud, sain aru, et oota... selles on iva,” räägib Draamateatri värske näitleja Helena Lotman.
Maris Kõrvitsa kolumn | Ühel päeval teatas mu 2-aastane poeg: issi, üks onu magas täna emme kõrval...
“ISSI! Üks onu magas täna emme kõrval, teie voodis!” teatab ühel päeval mu kaheaastane poeg. Tõmban keha pingest punni ja tunnen, et kohe lendavad mõlemad silmad peast välja sellise hooga, et hiljem seinas kaks auku.
Lapsehoidjate turul valitseb põud! Ema: 5-kuusele lapsele hoidjat otsiv inimene ei ole rongaema
Enamik värskeid emasid pelgab oma beebit võõraga jätta. Pere ja Koduga jagab oma nägemust kaks ema, kes sugugi nii ei arva. Älian Mägi (38) ja Triin Sild (40) on kindlad, et on palju väärtuslikumad emad, kui saavad aega ka endale! Oleks ainult lapsehoidjaid, keda palgata...
Lapsekasvatamine Gruusias: lasteaias on mängimiseks vaid kümme ruutmeetrit ja päevaunesid pole tavaks teha
Hanna, Mario ja väike Kendrick elavad Khuthaisis. “Suur armastus laste vastu on Gruusia kultuuri osa,” tõdeb paar, kes pojaski juba grusiinile omaseid jooni märkab.
Kolmikute üksikema Sigrid: kolme väikese inkubaatoris beebi kõrvalt üritasin veel haiglas oma abielu päästa...
Abielus olles kujutasin ikka ette meie ideaalset väikest peret ja kuidas me oma traditsioone loome. Miski ei valmistanud mind ette päris tulevikuks.
Alen Veziko tütre sünnist: mees tahab jalaga ukse lahti lüüa ja asju lahendama hakata. Teadmatus tekitab raevu
"Alguses, kui Kerli haiglasse viisin, mind juurde ei lubatud. Pidin istuma kodus teadmatuses. Teadmatus tekitab aga raevu ja meesterahvana on väga raske sellega toime tulla," tunnistab Alen Veziko.
Su lapse andekus on erivajadus. Märka seda!
Niisamuti nagu su laps vajab tuge, kui tal on mõnes asjas mahajäämus või erivajadus mõne puudujäägi tõttu, vajab ta seda siis, kui on keskmisest andekam. Andekate laste uurija Viire Sepp ütleb lausa, et kui andekus jääb eel- ja algkoolis avastamata, võib lapse tase olla 6. klassiks teiste omaga ühtlustunud ja andekus justkui raisatud.
Kas väikelapsed on matkamisel takistus või motivaator? Matkasellide pere: viie kuuga oleme teinud juba 17 retke
Kas kolm väikelast on matkamisel takistus või motivaator? Oma kogemusi jagab pere, kes võttis vastu väljakutse teha aasta jooksul 30 matka.
Suure pere ema: pärast iga sünnitust andsin ära kõik beebiasjad mõeldes, et see jääb küll viimaseks korraks...
Saada kolm-neli last väikese vahega on paras väljakutse ja paarisuhte proovikivi. Ometi on neid, kes oma peret teistsugusena ette ei kujutaks – toad ja päevad on täis laste naeru ja kilkeid ning igav ei hakka sekundikski.
Kristi Saare: kuu lõpus kontol olevat 50 eurot vaadates on raske mõista, kas pere rahaasjad on korras või ei
Iga pere kalendris peaks olema rahaasjade teemaline koosolek. Ja mitte kuu lõpus, vaid ikka alguses!