Veebruar 2022
01.02.2022
Iga laps on eriline
Esimest korda Maia-Mari mitme lapse loo (“Minu pluus, sinu pluus, tema pluus”) fotosid silmates purtsatasin naerma. Minu meelest ei ole paremat pilti, mis võtaks kokku elu järjest sündinud lastega, kui lugematu arv riidekaste.
18 nõuannet, kuidas laste kõrvalt raha teenida. Julge ema: ma ei kujuta enam palgatöö tegemist ettegi
Kolme lapse kõrvalt palgatööl käia polnud lihtne ja seetõttu hakkas Kerli otsima võimalusi, kuidas teisiti leib lauale tuua. „Olles saanud suhu maitse, mis tunne on olla iseenda tööandja, ei kipu ma enam palgatööle naasma,” tõdeb ta nüüd.
PERE JA KODU ÕHTUJUTT | Vana haikala ei viitsi enam ja tahab penionile minna
See juhtus ühel veebruaripäeval. Oli erakordselt palav ja tuuletu ilm. Ookeani­lained rullisid laisalt randa ja mereröövlid ei viitsinud isegi röövida, vaid pikutasid tekil ja võtsid päikest. Aga meres polnud lood sugugi hästi. Vana haikuningas ei viitsinud enam.
Ema: mu laps teatas ühel hommikul lihtsalt, et tema ei lähe kooli ja kõik! Ja ei läinudki
Küllap on iga koolilaps kurtnud aeg-ajalt hommikuse ärkamise üle ja protestinud koolimineku vastu. Mida teha aga siis, kui koolitõrkest saab pea igahommikune kaaslane?
Unistuste elupaik Kassisabas – võluv nagu Bullerby, ainult et eestimaine
Kui jõuame Emilia, Archie ning nende kahe lapse Evita ja Franzi koju, on öö otsa lund sadanud ja hanged ­põlvini. Kui ei teaks, et asume Kassi­sabas, võiks arvata, et oleme sattunud Bullerbysse.
Lastega raamatukogus: millised teosed jäävad silma 4- ja 7-aastasele?
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (7) ja Kertu (4) raamatukogust välja valivad.
Nelja keisrilõikega ema: viimasega otsustasin, et mu beebivabrik ei tööta enam. Lasin end steriliseerida
“Ootasin ärevalt, kui kaua beebi väljavõtmisega läheb. Korraga kuulsin plõksu, vee jooksmist ja siis maailma kõige armsamat heli – oma lapse nuttu. Nuttu, mida ma polnud sünnitustel kordagi varem kuulnud,” kirjutab Signe.
TEE ISE | Õpi valmistama nunnusid sõrmiku­loomi
Seekord annavad Kertu (4) ja Uku (7) uue elu paarilise kaotanud sõrmikutele ning teevad neist vahvad kaisukad.
+17 prille vajava beebi ema: iga päevaga suurenes võimalus, et mu laps jääb pimedaks
“Pärast silmaoperatsiooni teatas arst, et mu neljakuune laps vajab +17 prille. Ma ei suutnud uskuda, et selline number üldse võimalik on,” meenutab segaduses ema.
Võõrsil lapsi kasvatav ema kurvastab: nad pöörduvad minu poole inglise keeles, kuigi olen püüdnud neile beebist saati eesti keelt õpetada
Eesti Vabariigi sünnipäeva eel võtame fookusse eesti keele ja kultuuri nende eesti laste seas, kes Eestis ei ela. Kas ja kuidas õnnestub mujal elavatel vanematel võsukestest siiski eestlasi kasvatada?
Imetamises on oluline roll ka isal! Tänulik ema: just tema aitas lapse õigesti rinnale nii, et imetamis­võte kõige parem oleks
Sünnitama minnes ootad väga, millal saad oma beebikest imetada. See tundub kõige loomulikum tegevus. Kõik ei pruugi alati aga lihtsalt minna. Kui palju tasuks pingutada ja kas see viib sihile?
Heelia Sillamaa kolumn | Olen kõigest üks väikelinna ema. Nii mõnigi tahaks minult küsida: mis sinuga juhtus, Heelia?
Pere ja Kodu influencer i rubriigis kirjutab sedapuhku Kanal 2 saatejuht ja sotsiaalmeedia mõjutaja Heelia Sillamaa (26), kes kasvatab koos elukaaslase Peebuga poeg Pauli ja punub pesa idüllilisse Viljandisse.
Märt Koik uhkusega: mähkmevahetus käib paari minutiga. Olen mähkmevahetusspetsialist!
“See on nii kummaline, et tegelikult ma ju ei tunne seda inimest, kes mul siin süles on – ma ei tea teda üldse. Aga ma armastan teda nii palju,” mõtiskleb Märt Koik koos abikaasa Liisaga.
PERE JA KODU KAANELUGU | Anna ja Kristjan Pihl: beebi sünd on üldiselt rõõmus sündmus, aga haiglas näed ka seda poolt, kui kõik ei lähe nii hästi
Väike Asta sündis 2020. aasta märtsikuus ja pidi oma esimesed elunädalad veetma emaga haiglas. Kristjan sai naisperele vaid aknast lehvitamas käia. “Seisin tunde palati akna taga ja jälgisin, kuidas Anna lapsega tegeleb." meenutab teleajakirjanik Kristjan Pihl.
Kui peres on ühe ema asemel kaks! Segaduses naine: tundsin meesenergiast niivõrd puudust, et käisime isegi paariteraapias
Dali lõi naisega pere ja sai lapse. Pärast poja sündi hakkas ta aina enam tundma, et midagi on siiski puudu, midagi on fundamentaalselt valesti. „Ühel hetkel mõistsin, et paarisuhe naisega, veel vähem pere loomine, pole minu jaoks ning olen teinud suure vea...“
Investor Kristi Saare õpetab: lapsehoolduspuhkuselt tööle tagasi minnes ära lepi ebaõiglase palgaga!
Tähistasin just noorema lapse 1,5 aasta sünni­päeva, millega käib traditsiooniliselt kaasas vanema­hüvitise laekumise lõpp.
Illimari kolumn | Minuga on lapsed kui eeskujulikud viielised, aga emaga muutuvad pöörasteks tuleharkideks. Miks?
Käisin nädalavahetusel kaugtööl ehk tegin Kesk-Eestis kaks laste metsasünnarit. Mulle täiega meeldib see töö. Istusin varahommikul autosse ja sain pea kaks tundi segamatult omi mõtteid mõelda.
Kolme lapse ema veendumus: last ei tohi harjutada kõiki asju uuena saama!
“Need on Lenna riided ja mina neid ei kanna!” on Maia-Mari tütardega hädas. Kuidas laste soovidega arvestada ja majanduslikult mitte hävida?
Pere ja Kodu toimetuselt: meie juured on kindlalt siin kinni! Ükskõik, millises maailma otsas parasjagu ei viibiks
Eesti tähistab tänavu juba 104. sünnipäeva ning Pere ja Kodu toimetus mõlgutab sedapuhku mõtteid sellest, mida tähendab olla eestlane ning milles see igaühe jaoks individuaalselt seisneb.
Türklasega pere loonud eestlanna: kui saime kaksikute uudise, siis Abu nuttis õnnest ja mina šokist
“Meie pere on meie lapsed ja meie kodu on meie maakera. Proovin olla meie Maa valvur,” ütleb perega Adanas elav ja kohaliku keskkonna eest võitlev Sindy.
Kata vabariigi sünnipäeval pidulaud, mis teeb au nii sulle kui Eestile
Vabadust ja Eesti sünnipäeva! Musta leiva, räime-kilu, keedumuna, tatra, metsamarjade, kartuli ja peediga. Need on esimesed, mis mulle pähe tulevad, kui küsin endalt: milline see Eesti toit siis on? Vabariigi aastapäeva laud võiks olla just selline, mis tundub “kõige rohkem Eesti” ja muidugi maitseb ka hästi. Tähistame!