Aprill 2022
04.04.2022
Me kõik saame Eestisse jõudnud ukrainlasi aidata
Seekordses rubriigis “Puudutab” vestles meie ajakirjanik Katariina kahe ukraina emaga, Vika ja Nataliaga, kes põgenesid siia, et oma lapsi päästa. Katariina ütleb, et see on kõige enam hinge läinud lugu, mille ta on iial kirjutanud.
PERE JA KODU KAANELUGU | Tomi ja Anni Rahula: kõik asjad tulevad siis, kui nad peavad. Või natuke hiljem...
“Soovisime algul kaht järjestikust last. Nüüd aga oleme tänulikud, et meil on olnud nii palju üks ühele aega vaid Rubiga,” usaldavad Anni ja Tomi Rahula elu õiglast kellaseierit. Mis siis, et saatus on neile ka üksjagu kivisid teele pildunud.
Kõik on uus aprillikuus
Kuninganna jalutas pargis ja mõtles munadepühadest. Kõik oli valmis: tuhat muna ootas keetmist, tuhat pintslit värvi sisse kastmist, tuhat värvipotti avamist.
Päikseküllane lillepärg
Lähenevate kevadpühade ootuses meisterdavad Kertu (4) ja Uku (7) rõõmsa lillepärja.
Beebi tõttu ei pea hobist loobuma: veetsime eelmisel suvel 11kuusega kolm kuud merel purjetades
"Mullu suvel alustasime oma pikka merereisi Tallinna Lennu­sadamast enne jaanipäeva, kui Helin oli 11kuune, ja lõpetasime septembri algul Kuressaare jahi­sadamas," kirjeldab Jane. "Aastasena teadis ta sõnu "paat", "meri" ja "poi" ning merel õppis ka kõndima."
Noored lõid Stalini-aegsesse majja tõeliselt idüllilise kodu: korterit ostes valitses selles täielik kaos
“Meile tundub palju lihtsam vana korterit remontida ja sisustada, kui uusarenduse kodu enda näo järgi sättida,” tunnistavad Merit ja Marius oma pariisliku hõnguga kesklinnakodus.
EKSPERIMENT | Kas kahe lapsega pereema suudab toidukuludelt kokku hoida ja püsida 10-eurose päevaeelarve juures?
Ma olen ääretult kehv säästja. Minu häda on selles, et kipun elama täpselt nii laialt, kui parasjagu võimalik. Kas mul õnnestub kaks nädalat mõistlikult majandada?
Kolme lapse ema: ma ei saanud oma soovitud kodusünnitust, kuid sain teadliku sünnituse haiglas
Pärast teise poja sündi teadsin kindlalt, et kui peaksin veel ühe lapse saama, siis tahan, et see sünnitus oleks kahest eelmisest erinev. Mu kolmas poeg tuligi ilmale kõige pehmemal, eelmisi sünnituskogemusi tervendaval moel, hoolimata teele sattunud takistustest.
Keda Eesti noored jälgivad ja kelleks tahavad saada? Mis nad nii popiks teeb ja miks? Siin on kõige ägedamad youtuberid!
Kui küsida tänapäeva teismelise käest, kelleks ta tulevikus saada tahab, on tihti vastuseks youtuber. Mis on nende fenomen, mis nad nii ägedaks teeb ja milliseid sotsiaalmeediastaare Eesti noored jälgivad?
Erivajadusega laste emad: raske puudega laste vanematest on koos vaid kolmandik
Paljud erivajadusega laste isad mõlgutavad lahkumismõtteid. “Oliver ütles, et tunneb end väljajäetuna. Ühel korral tuli aga koju, võttis oma asjad ja lahkus...” meenutab Marii valusat hetke. Paraku on samalaadseid lugusid palju.
Jaapanis eeldatakse, et emad käivad oma lapsi keset tööpäeva kooliesisel ülekäigurajal turvamas ja lapsi üle tee saatmas
“Võistlus parema hariduse nimel algab Jaapanis juba lasteaias. Hea lasteaed ja kool on aluseks inimese edasisele edukusele ühiskonnas,” mõtiskleb ettevõtja ja Jaapani-Eesti ärisuhteid edendav Raul Allikivi.
“Ma löön su pea lõhki!”, “oled paha emme!” ja “viskan beebi aknast alla!” on mu viiese tavalised väljendid. Kuidas käituda?
Kuulda oma väikese lapse suust taolisi sõnu on jahmatav ja murettekitav. Esimese asjana kerkib pähe mõte: mida ma last kasvatades valesti olen teinud?
Mu lapsel on kujuteldav sõber - kas peaksin muretsema?
“Neljane Leonhard rääkis üle päeva, et Skroks tuleb varsti Soomest Eestisse ja peame ta üles otsima,” meenutab Liisa oma poja nähtamatut sõpra.
Investor Kristi Saare: säästu­muskel vajab treenimist - mõnikord lähevadki asjad vussi!
Säästmist on hea alustada väikeste sammudega. Pisikesed täidetavad eesmärgid tekitavad tunde, et asjad liiguvad ja on põhjust ennast kiita.
Henry Jakobson: isa on tegelikult lihtne olla, sest sa pead lihtsalt olema!
Mina olen Henry. Mul on kolm last, naine ja piisavalt ülekaalu, et minust võiks teha vabalt ühe mehe veel juurde. Abikaasa kindlasti rõõmustaks.
Sõja eest Eestisse pagenud ukrainlased: pommialarm käis vahetpidamata, varjusime lastega keldris
"Elasime seitse päeva kolme perega ühetoalises majas, kuna selle all on kelder. Möödasõitev rong paneb siingi ärkama ja kartma, kas jälle pommid...," räägivad Vika ja Natalia, Ukrainast Eestisse põgenenud emad.
Maris Kõrvitsa kolumn | Emme, miks meil koera pole?
Emmä. Emmä. Emmä. Ma tahan kassi! Emme, mina tahan koera. Või võtame palun hamstri?! Emmmää! Miks meil ei ole kodulooma???! Jah, miks?
Väikelapse hirmutav haigushoog viis silmad pahupidi ja keha kangeks. Ema: kartsin, et kaotan oma lapse
“Reanimobiil saadeti teele, öeldi, et läheb 8 minutit. “Kas tõesti kiiremini ei saa?” nähvasin mina, sest iga sekund tundus igavik. See oli mu elu hirmsaim öö,” meenutab Tuuli oma poja palavikukrampe.
Moeajakirjanik: olin šokeeritud, et sõjaga paralleelselt jätkusid tavapäraselt rahvusvahelised moenädalad – nii Pariisis kui Milanos
Olles nädalaid põgenikekeskuses vabatahtlikuks käinud, annan endast kõik, et minu sotsiaalmeediakanali kaudu leviks adekvaatne info.
Lembi Vaher: pidin Lotte lavastuses õhuakrobaatika kava tegema, aga jäin lapseootele...
“Trenniaeg on koos perega veedetud kvaliteetaeg,” usub Lembi Vaher, kes annab akrobaatikatrenne nii beebidele, lastele kui ka täiskasvanutele. Vabal ajal võimleb ta poegade Maru ja Ruhega nii, nagu temaga võimles omal ajal tema isa Vello Vaher.
Tere, munade­pühad!
Tibud ja jänkud ja pajuurvad, pastelltoonides laudlinad. Toome kõik välja ja kaunistame toa. Värvime mune, koksime, korraldame munade veeretamise võistluse ja laseme jänkul šokolaadid kivi alla peitu panna. Äkki see aitab veidike eemale segamini paisatud maailmast? Las kodu olla me kindlus.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (7) ja Kertu (4) raamatukogust välja valivad.