Mai 2022
04.05.2022
Meie uus sõber
Doktor Plomm ja plommid
Elas kord hambaarst doktor Plomm. Tal oli kittel ja puur ja üles-alla käiv tool, aga ta polnud päris tavaline doktor.
„Mu laps kardab koera ega julge ta lähedussegi minna! Mida teha?“ Tegevusterapeut aitab
Toimetus sai kirja: „Meie vanaema-vanaisa võtsid koju koera, et mu viieaastasele pojale heameelt teha. Paraku on selgunud, et laps kardab koera niivõrd, et ei suuda tema läheduseski olla – hakkab nutma ega rahune enam. Mida teha?“ Küsisime nõu tegevusterapeudilt.
Vaata kodus ringi ja aita lapsel mänge välja mõelda! 22 praktilist ideed
Selleks, et lapsega arendavaid tegevusi ette võtta, ei ole vaja osta kalleid mänguasju. Piisab, kui avatud meelega vaatad, mida parasjagu kodus leidub. Sa võid üllatuda, kui piiritu on sinu lapse fantaasia!
Ema pärast teise lapse sündi: tundsin, et lihtsalt ei saa sellega hakkama!
"Eeldasin, et pärast teise lapse sündi hõljun roosamanna-beebimullis, aga kõik läks hoopis teisiti. Tundsin end kohutavalt halvasti ega saanud aru, milles asi..." jagab Tuuli oma kogemust kahe lapse emana.
Pirukapidu - viis mõnusat retsepti emadepäevaks!
Maitsvad pirukad on eriti nämmad värskena pühapäeval lõunasöögiks, aga ka soojendatuna argiõhtul kiireks kõhutäieks. Nutikamad pistavad veel moonipalmiku viilud küpsetus­paberiga kihiti sügavkülmikusse, et koduseid tervislikke magusavarusid täiendada. Kui kutsud ka lapsed küpsetama, siis aasta-kahe pärast üllatavad nad sind emade-isadepäeval ehk juba päriselt enda tehtud pirukaga.
Milline tõukeratas lapsele valida? Kaks ratast, kolm ratast, ees või taga?
Nagu esimesed päikesekiired varakevadel paistavad ja kõnniteed lumest puhtaks sulatavad, löövad lastevanemate kommuunid internetis kihama: millist tõukeratast lapsele valida?
Meisterda lapsega emale kingituseks imeilus siidsall!
Neljane Kertu ja seitsmene Uku valmistuvad emadepäevaks. Seekordsest koos­tegemisest sünnib kosmiliselt äge siidrätik, mis mälestuseks ema kaela kallistama jääb.
ATH diagnoos täiskasvanuna: sain kahel korral depressiooni diagnoosi, kord kahtlustati bipolaarset häiret. Ja alles siis selgus tõde
“Mis sa oled nüüd puudega või?” küsis üks vähem delikaatne sõber jahmunult, kui talle oma aktiivsus- ja tähelepanuhäirest kilkasin. Tjah, kuidas võtta.
Kolmikute ema: arst pakkus, et võime alles jätta ka ühe või kaks last
“Esimene reaktsioon oli muidugi šokk! Mõtlesin, et kuidas see võimalik on. Helistasin kohe mehele ja ütlesin, et tead, neid ei ole seal mitte üks ega kaks, vaid kolm,” meenutab Liina Laissaar möödunud aasta jaanuarikuud.
Miks vabatahtlikud ukrainlasi väsimatult aitavad? "Eestlane teab hästi, et praegu võiks seis ka teisipidi olla. Me teame, mis on sõda," vastavad nad.
“Venemaa püüab ukrainlasi panna uskuma, et neil pole sõpru, keegi neid ei taha, andku parem alla. Meie asi on neil mitte lasta alla anda – öelda, et te elate selle üle, me aitame teid. Me oleme selle sõja tagala,” räägivad Tallinna vabatahtlikud kirglikult.
PERE JA KODU KAANELUGU | Marina Kaljurand: ma ei oska lapselastele seletada, mis on sõda. Kuidas rääkida, et temavanused lapsed surevad seal?
“Olen tüüpiline töötav vanaema, lihtsalt mina töötan Brüsselis ja kodutee on pikk,” ütleb Marina Kaljurand. Kõik nädalavahetused veedab ta Eestis lapselastega.
Ema: nutt kurgus, laulan keset ööd unelaulu. Miks sa ometi ei maga?
„Nädalatest said kuud ja öösel kell 3 puhta pesu kokku­lappamisest normaalsus. Igal õhtul vaatasime abikaasaga teineteisele otsa ja leppisime kokku, kumb täna öösel lapsega üleval passib,“ alustab Pille oma raske teekonna kirjeldamist.
"Petsin oma meest ja tundsin sellest võidurõõmu." Kas paariteraapia on alati suhte päästmise imerohi?
Brita ja Marko pere kolis mehe töö tõttu võõrsile, mis tegi Brita elu keeruliseks. “Oli kummaline ja nukker, et mitte keegi ei helistanud ega kutsunud välja. Üha enam tundsin, et olen nähtamatu, elan vaid laste ja mehe heaks ning mees ei mõista mind,” kurdab naine.
Investor Kristi Saare: abivajajatele annetamine võiks olla osa meie eelarvest
On vähe eestlasi, kes pole kätt külge pannud, et sõja tõttu kannatavaid ukrainlasi aidata. Selge on see, et teiste abistamiseks annetada on märksa lihtsam, kui endal rahaasjad korras.
Gerli Padar: mul on traditsioonide vastu trots. Kuulen sõnu “emme, oled maailma parim” ja “armastan sind” iga päev, mitte ainult emadepäeval
Ema-tütar Gerli Padar ja Camilla on lavalaudadel hoopis sõsarad, kui Gerli kehastub koeratüdruk Lotteks ja Camilla Roosiks. "Pean endale pidevalt selgeks tegema, et laval ei saa ma tema eest vastutada, nagu emana vastutan," kirjeldab Gerli dilemmat.
Maris Kõrvits: ootasin hingevärinal, nügisin välisuksest kohvrid välja ja kimasin taksoga lennujaama. Henryle jätsin ütlemata.
“Kuidas sa jaksad?” küsib sõbranna, kui kuuleb, et mu äratus on iga päev kell 4.45 ja magama sätin end pärast kümmet õhtul. “Ei jaksagi!” vastan enesekindlalt.
Henry kolumn: kuidas säästa pere­puhkusel pool rahast?
Kõik te kindlasti vaatate pealkirja ja mõtlete rõõmsalt, et oh, tahaks teada küll, sest lastega reisimine ja puhkamine on tõesti maru kallis ettevõtmine.
Kuu Elina: ema, keda ma lapsena igatsesin ja keda teistes imetlen
Ma nii soovin, et me emadena paneksime endile vähem puid alla. Tunneksime päriselt, et oleme piisavalt head, muretseksime vähem ja lubaksime elul ka lapsevanema rollis rohkem voolata.
Pere ja Kodu toimetus soovib kõigile südantsoojendavat emadepäeva!
Pere ja Kodu toimetus pani emadepäeva puhul kirja oma mõtted emadusest ja emaks kasvamisest. Naudime ja tähistame oma päeva ja elu täiel rinnal, võimsad emad!
Millest on tehtud unistused?
Mai on emadepäevakuu, esimeste soojade ilmade ja valgete ööde kuu. On aeg unistada suvest, varvaste kastmisest vulisevasse ojja ja metsmaasikate pikkimisest kõrrele, aga muidugi ka oma tulevikust. Teie ees on Katrina Tangi imelised fotod ja laste vahvad unistused.
Igapäevaelu ilus spontaansus Serbias
“Siin on kõik vajalikud tingimused õnnelikuks lapsepõlveks. Meie riigis on tavaline, et mehed on isaduse üle väga uhked ja laste kasvatamisega tihedalt seotud,” räägivad Monika ja Aleksandar Lekić, kes elavad 2004. aastast koos Belgradis.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (7) ja Kertu (4) raamatukogust välja valivad.