BEEBI mai 2022
17.05.2022
Omas mullis
„Jõudsime juba kõigile rääkida, et meie beebi magab hästi, kui äkitselt kõik muutus“
„Kussuta, imeta, laula ja hüpita, aga ikka mu beebi ei maga – ise väsinud ja kurb,“ jagab noor ema Elsbet (26), kes jagab, mida kõike ta proovis, et pooleaastane Karl Kristjan ometi tuttu jääks. Lõpuks leidis ta abi.
Beebide esmaabi
Kaugeltki mitte hirmutamiseks, vaid selleks, et saaksime beebiga toimetades olla võimalikult rahulikud ja enesekindlad, vastas meie esmaabiküsimustele Tallinna Kiirabi õde-brigaadijuht Kairi Eliisabet Vald, kes sai isegi hiljuti emaks.
Suveapteek beebile
Mida tasub apteegist varuda enne beebi koju saabumist ja enne suurt suve? Nõu annab Apotheka proviisor Margit Karileet.
Beebi ja väikelapsega juba 12 riigis reisinud pere: kodust välja astumine on kõige raskem samm!
Vennad Aston Amandus (1,5) ja Aaron Leonardo (3,5) on kahepeale kokku reisinud juba 12 välisriigis. "Ma arvan, et on hästi oluline enne reisima minemist enda jaoks välja mõelda, miks üldse reisima minnakse," jagab nende ema Anette (30) üht olulist mõtet ja seda otse Austria suusa- ja perereisilt.
Mida beebiga randa minnes teadma peaks? Meelespea päikselisteks suvepäevadeks
Rannaskäik on mõnus vaheldus nii emale kui beebile. Ehkki päike on meie laiuskraadil igatsetud D-vitamiiniallikas, ei soovitata alla pooleaastase lapsega päikese kätte veel minnagi ja juba vanemale beebile piisab vaid 5–10 minutist päikesest päevas.
Toeta oma beebi arengut
Iga elukuuga üllatab laps sind mõne uue oskusega. Alljärgnevate nippide ja soovitustega saad ka ise oma beebi motoorsele arengule kaasa aidata.
Suunamudija Isabella: enne teise lapse sündi hoiatati mind, et nüüd on oma elu läbi
Isabella Heido sai kaks last väikse vahega, sellega kaasnes palju hoiatusi. „Inimesed kipuvad väga palju hirmutama. Hoiatatakse, et nüüd sa ei saa enam magada ja kõik on nii raske," meenutab ta.
Värske ema: jälgisin kõiki nõuandeid, kuid miski ei aidanud. Kaotasin usu imetamisnõustajatesse
“Minu suurim soov oli, et mu beebi kasvaks üles rinnapiimal," ohkab Kaja ning jagab oma kogemust, kuidas mitmed erinevad ja vastukäivad imetamisnõuanded lõpuks stressi ja kõrge vererõhuni viisid.
Beebi oksendamine viis raske diagnoosini. "Selgus, et ta sai meilt mõlemalt vigase geeni..."
"Temast võib saada laps, kes käib tavakoolis, aga ka laps, kes vedeleb kõik päevad voodis ega õpi kunagi rääkima...," kirjeldab Keiti tütre diagnoosi, mis neil pärast mitmeid uuringuid hiljuti selgus.
Kahe lapse ema: meelelahutus on juba see, kui saan poes riiulilt saiapätsi ja piima võtta
„Eks see nii väikese vanusevahega kahe pisikese lapse saamine pööras elu ikka korralikult pea peale, ja eks see asi vajab meil siin veel natukene paika loksumist,” jagavad Grete ja Ragnar mõtteid elust kahe väikese lapsega. Kuidas omale aega võtta, kui lapsi kellelgi hoida viia pole?
Kas mitu last on parem kui üks? Kahe pere erinevad lood
Levib ütlus, et kolmanda lapsega elu enam oluliselt ei muutu, küll on aga suur erinevus, kas peres kasvab üks või kaks last. Oma erinevaid kogemusi jagavad kaks erinevat perekonda. Mõlema variandi plussidest ja miinustest teeb ülevaate ka psühholoog.
Emade toetaja Aale-Triinu Sonn: enamik populaarsetest spordialadest on loodud meestele ega toeta naisi emaduse protsessis
Kui mehel on tarvis tugevat kõhu sirglihast ehk rahvakeeli six pack ’i, mis oleks tal justkui kilbina kaitseks ees, siis treenitud kõhu sirglihasega naine on hoopis diastaasi ehk kõhu sirglihase lahknevuse riskigrupis,” selgitab doula, Studio108 joogaõpetaja ja imetamisnõustaja Aale-Triinu Sonn.