Oma Maitse
Kõik audioartiklid
Toitlustusvaldkonna eksperdid: külastajate ootused restoranidele on väga kõrged
Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu tegevjuht Killu Maidla ning tunnustatud peakokk Vladislav Djatšuk nendivad, et kuigi Eesti restoranikultuur on juba praegu väga kõrgel tasemel, siis külastajate ootused aina kasvavad. Tänu laialdasele reisimisele oodatakse Eesti söögikohtadelt välismaaga võrdväärset toiduelamust.
RETSEPTID | Tähistame olümpiamängude algust kõige kuulsamate Prantsuse kookide-küpsetistega
Täna saab alguse suur spordipidu - Pariisi olümpia! Selle tähistamiseks küpseta üks tõeline hõrgutis Prantsuse köögist ja pea meeles, et või, munad, täispiim ja koor on Prantsuse kondiitrikunsti tugisambad.
Peakoka suvi: Sagadi mõisa peakokk Maren Rits teeb imehead nõgese-juustupirukat
Oma Maitse ja Eesti Peakokkade Ühendus tutvustavad suvises ühises artiklisarjas „Peakoka suvi“ Eesti peakokkasid. Igal nädalal saame tuttavaks ühe toiduvõluriga, kes jagab ka oma lemmiku suvise toorainega valmistatud retsepti. Kas teadsid, kui hea piruka saab kõrvenõgesest? Sagadi mõisa peakokk Maren Rits räägib nõgesest meile pisut lähemalt ja jagab võrratu nõgesepiruka retsepti.
KUULA | „Tervis toidust“: une coach ja koolitaja Timo Oja: kuidas toetada und teadliku toitumise abil?
Tänases episoodis on teemaks uni. See tundub kohati isegi veidi alahinnatud teema, kuid tegelikult mõjutab une kvaliteet ju suuresti ka meie toitumisharjumusi, isusid ning ka üleüldist tervist. Kehv uni ja sellega kaasnev väsimus võib kohe magusaisu suurendada.
RETSEPTID | Olümpiasuvi Prantsuse köögi moodi! Chateaubriand, bouillabasse, ratatouille ja teised ilmakuulsad klassikud koduses võtmes
Sel suvel on Prantsusmaa nii meeltes kui keelel. Seda tänu Pariisis toimuvatele olümpiamängudele. Lisaks on 14. juulil Bastille’ päev ja seda Prantsuse rahvuspüha tähistatakse sõjaväeparaadide, suurte pidustuste ja uhkete söömaaegadega, kus pakutakse loomulikult gastronoomiakantsi parimaid palu.
Kooki ka! Mustasõstrakattega šokolaadikook pakub taevalikku magushaput maitseõndsust
Mustad sõstrad ja šokolaad on täiuslik paar. Brownie-tüüpi tummine koogipõhi eputab mustadest sõstardest hapukasmagusa kreemiga.
Rannavalvest ja botaanikaaiast profikööki: julgete naiste kannapööre restoranimaailmasse
On neid kes pürgivad oma unistuste poole varakult, kuid teinekord viib tee sinna kui muud suunad juba proovitud. Eesti restoranimaailmas on mitmeid julgeid naisi, kes on karjääriga alustanud hoopis mujal, näiteks rannavalves või botaanikaaias.
Toidukultuur Julia Laffranque pilgu läbi: millest räägivad üsna erinevad prantslaste ja eestlaste söömistavad ja hoiakud?
Riigikohtu kohtunik Julia Laffranque on koos perega elanud aastate jooksul maailmas mitmes paigas ja kogenud söögikultuuride erinevusi. Paljud head ideed on saanud kodus ka praktikas kinnitust.
RETSEPTID | Mida teha punaste ja mustade sõstardega?
Mida teha punaste ja mustade sõstardega? Proovi jäätist, kooki, erinevaid magusaid rulle, tarretist või tšatni-laadset hoidist - ideid on palju! Rohkem sõstraretsepte leiad Oma Maitse Retseptiveebist.
Tippkokk Sami Tallbergi metsik maailm: minu ikigai ehk põhjus ja kirg ongi levitada seda sõnumit, et loodus on maitseid täis
„Minu töö on olnud ood Soome igameheõigusele, mis tähendab, et me võime minna metsa ja korjata sealt taimi, lilli, õisi, lehti, seeni, juuri ning valmistada neist maailma parimaid toite. Olen seda võimalust kasutanud viimased 20 aastat nii iseenda toitmiseks kui ka oma töös,“ ütleb tippkokk Sami Tallberg, kes on raamatute ja oma restoranide kaudu õpetanud ka teisi metsikust loodusest süüa leidma.
Vanaemade kullafondi kuuluv, paljude praeguste täiskasvanute suvenostalgia: kõige õigem hapukoorekaste
Kas seda salatit mäletad? Lehtsalatit hapukoorekastmes? Vahepeal kerge kulinaarse unustusetolmuga kaetud salatil on roheliste köögiviljade jumaldamise ajastul taas ette näidata uus tulek ja suvi on parim aeg seda nautida. Vaid see kaste muudab neutraalse või kergelt mõrkja lehtsalati umamiseks, lausa taevalikult maitsvaks!
Kuni tikreid veel jagub, tee kooki! Imelihtne tikri-Tosca martsipaniga kuumade suvepäevade tähistamiseks
Magusa mandlikatte alla sobivad peitu pugema kõik hapukad üllatused: ka tikrid!
Lihtne argiretsept kiireks õhtusöögiks: maitsepaindlik suvikõrvits sobib hästi kergelt vürtsikasse hautisesse
Suvikõrvits on üks imelik köögivili. Maitset tal pole, aga just seepärast saab temast teha igasugust head toitu. Kõige lihtsam on viilutada viljad ja frittida neid oliiviõlis. Söö võileival või sega salatisse!
Sisuturundus
Maxima investeerib kliendikogemuse parandamisse
Et oma klientidele veelgi mugavamat ostlemiskogemust pakkuda, on viimase paari aasta jooksul läbinud uuenduskuuri suur osa Maxima kauplustest. Uuenduskuuri käigus viidi poed üle ühtsetele formaatidele ning edaspidi leiab klient endale vajamineva kauba juba tuttavast kaupluse osast – olenemata sellest, millisesse Maximasse ta parasjagu satub. Käesoleva aasta lõpuks saavad uue kuue kõik Maxima X-i ja XX-i kauplused ning kogu formaadiuuenduse projekt on plaanis lõpule viia 2026. aasta lõpuks.
Sisuturundus
Looduslik mineraalvesi Tichė: ainulaadne maitse, mitmekülgne kasu!
Kuumal suvel tühjenevad kaupluste mineraalveeriiulid nagu võluväel. Inimesed ostavad vett ohtralt, aga soovivad ka mitmekülgsust ja erinevaid maitseid. Leedu maasügavustest pärit Tichė mineraalvee maitse ongi eriline, sest ka vee koostis on erinev – seda rikastavad vees lahustunud mineraalained, mis on organismile väga kasulikud.
Tark perenaine planeerib ette! 13 soodsat toiduainet, mis võiks kodus alati olemas olla
Hea toidu peale võib kulutada väga palju raha. Samas saab ka suhteliselt odavalt läbi, kui on tahtmist ise süüa teha.
Kukeseenehasart purki! Marineeritud kukeseened pärlsibulatega ja vahva seenenapsi retsept
Pikemaks ajaks on võimalik kukeseeni säilitada kolmel viisil: külmutatult, kuivatatult või konserveeritult.
NÄDALAMENÜÜ | Suvine ja värske toidu sisse! Mitmekülgsed road terveks nädalaks
Kui sind vaevab iga päev üks ja sama küsimus: „Mida täna süüa teha?“, siis ole mureta – järgi või saa inspiratsiooni sellest nädalamenüüst, milles sisalduvad road on kõigile jõukohased valmistada. Lisa need retseptid Oma Maitse Retseptiveebis ostunimekirja ja saad ühe korraga terveks nädalaks vajamineva toidukauba ostetud. Menüü planeerimine aitab ka raha kokku hoida!
Sommeljee soovitab: harivad veinifilmid, mida peaks silmaringi avardamiseks vaatama nii algaja huviline kui kogenud veinisõber
Filmimaailmas on ohtralt romantikat. Iga linateos on ainulaadne ja seda tahavad olla ka veinid ehk viinamarjateosed.
Suvekook, mis küpsetamist ei vaja: lihtne küpsiserull vaarikarohke kohupiimavahuga
Isegi küpsisekoogi saab rulli keerata, aga selleks läheb vaja kondenspiima.
Toiduteadlased õpetavad: kuidas keeta moosi nii, et vitamiine jääks alles?
Suures moosikeetmistuhinas tuleb meeles pidada paari olulist nüanssi, mis tagavad, et moosides säiliks vajalik vitamiinivaru.
KUULA | Sõstrad, kodumaised kalad, suvikõrvits – Helena Vallimäe suve parimate maitsete nõksud ja nipid
„Toidujuttude“ tänane külaline on aasta kokk 2022 ja nii White Guide, Falstaffi kui Michelini restoranigiidi tunnustusega restoranis Wicca toimetav Helena Vallimäe.
Peakoka suvi: Restoranis Fii pakutakse mõnusat mustsõstralehejäätist, proovi seda ka kodus valmistada!
Oma Maitse ja Eesti Peakokkade Ühendus tutvustavad suvises ühises artiklisarjas „Peakoka suvi“ Eesti peakokkasid. Igal nädalal saame tuttavaks ühe toiduvõluriga, kes jagab ka oma lemmiku suvise toorainega valmistatud retsepti. Täna õpetavad restorani Fii peakokad Andrus Saartok ja Karl Pajussaar põneva mustsõstralehejäätise valmistamist.
Arbuus pole ainult magustoit! Seitse mahlast salatit, kus arbuusil on kõige tähtsam roll
Magus ja mahlane arbuus sobib nii paljudesse salatitesse! Vaata huvitavaid maitsekooslusi ja anna arbuusile võimalus ka soolastes roogades silma paista!
Sisuturundus
Lemmikloomaomanik, see Maxima kampaania on mõeldud just sulle!
Teame, kui väga sa oma karvast sõpra armastad ja temast hoolid, just seetõttu toimub igal aastal Maximas suur lemmikloomadele pühendatud kampaania, mille raames on võimalik soetada nii toitu, puhastusvahendeid kui ka muud vajalikku suurepäraste hindadega. Sel korral toimub kampaania ajal ka suur loos ja on võimalik võita aastane lemmiklooma kindlustuspakett. Seega tasub osa võtta!
Tähistame suve! Kolmekihiline kirsi-jogurti-­šokolaadikook - suur plaaditäis headust!
Kõikse parem saab see megamahlane kook koduse kange kirsimahlaga.
MAITSEREIS | Vähe on kohti, mis suudavad Euroopas veel uute maitsekooslustega üllatada, Itaalia Alpid ja Valtellina org on aga üks neist
Itaalia ühte kaunimasse nurka sattumine toimub üsna juhuslikult ja määravaimaks põhjuseks on laiskus: Malpensa lennujaamast on Valtellina orus paiknevatele suusaradadele lihtsalt kõige lühem tee. Nii langeski otsus suusatada seekord Dolomiitide asemel Itaalia Alpides, mis avas omakorda Pandora laeka, millest kargasid välja nii võimsad Nebbiolo veinid, tatra-tagliatelle ja suurepärased restoranid kui selline Itaalia köök, mida enamik inimesi pole kunagi isegi „nuusutanud“.
RETSEPTID | Suve lemmikud tomati- ja kurgihoidised, millel on alati minekut
Keset suve saabub alati õuele ka tomati- ja kurgiuputus. Purgid puhtaks, potid pliidile ja nüüd tuleb nuputada, mida selle külluseajaga peale hakata.
RETSEPTID | Rikkalikud värsked ja soojad salatid grill-liha kõrvale
Grillihooaeg on täies hoos, ning kui vajad ideid, mida pakkuda grilli kõrvale, oled õiges kohas! Mitmekülgsed salatid, nii värsked kui ka soojad, sobivad liha kõrvale ideaalselt. Vali oma lemmik või katseta kõiki!
Õllesommeljee Helen Aasmanni kiindumus õlle vastu algas lühikesest koolitusest, nüüd omab ta ainsa eestlasena nimekat Cicerone sertifikaati
Ühest lühikesest õllekoolitusest välja kasvanud kiindumus on ta praeguseks viinud nii Eesti parima õllesommeljee tiitlini kui ka Cicerone ehk õlletundja rahvusvahelise sertifikaadini. Pühaste Pruulikoja sommeljee Helen Aasmann on Eestis ainuke, kes nii kõrget õlleteadmist omab.
Loed piinliku täpsusega kaloreid ja toitud tervislikult, aga vöökoht ikka paisub? Sellele võib olla üks väga lihtne seletus
Pingutad ja pingutad, jälgid, mida suhu pistad ja vuhid usinalt trenni teha, aga kaal ikka ei lange? Nii võib juhtuda, kui üritad oma keha suhkru asemel kunstlike magusainetega ära petta.
Viis tippkokka võtavad laupäeval Peipsi ääres mõõtu rääbise ja tema sõprade valmistamises
Enneolematu kokkade mõõduvõtt toimub 20.juulil Kasepääl Rääbise Sõprade Festivalil, selle aasta viimasel rääbise püügipäeval. Teadmisi jagavad ja maitseid pakuvad Roman Zaštšerinski, Taigo Lepik, Emmanuel Wille, Martin Laiapea, Urpo Reinthal. Õpitoad „maitse palju jaksad“ toimuvad kell 11-15 ning kõikidel külastajatel on võimalik tulla vaatama ja tasuta maitsma parimat rääbisest ja teistest Peipsi kaladest.
Hea nipp! Marineeri kanakintsud hapukurgivedelikus – saad mõnusa mekiga grillroa!
Hapukurgivedelikku ei tasu ära visata, kuna see on igati söögikõlblik hästi maitsestunud toiduaine. Marineeri selles näiteks kanakintse!
RETSEPTID | Suitsulesta on mõnus niisamagi süüa, aga sellest saab valmistada ka hulga häid toite! Vaata ideid!
Kes meist poleks teinud oota­matut põiget maanteelt teeservale, et suitsulesta osta!
Toitumisterapeut selgitab: kas moosisuhkur on parem kui tavaline?
Moosisuhkrut on reklaamitud kui tervislikumat tavalise suhkru alternatiivi, kuna seda peab panema vähem ja moos säilib paremini.
Kui soovid olla kaua nooruslikult särava jumega ning terve ja tugev, siis söö mustsõstraid! Vaata retsepte selle Eesti koduaedade vitamiinipommiga
Musta sõstart on kultuurtaimena marjade saamiseks kasvatatud juba 17. sajandist. Marju tarbitakse toorelt või valmistatakse neist siirupit, moosi, mahla jm. Lehti aga kasutatakse mitmesuguste köögiviljade konserveerimisel. Vaata retsepte ja ideid!
NÄDALAMENÜÜ | Kergelt ja kiirelt! Kata suvine toidulaud ilma liigselt mõtlemata
Kui sind vaevab iga päev üks ja sama küsimus: „Mida täna süüa teha?“, siis ole mureta – järgi või saa inspiratsiooni sellest nädalamenüüst, milles sisalduvad road on kõigile jõukohased valmistada. Lisa need retseptid Oma Maitse Retseptiveebis ostunimekirja ja saad ühe korraga terveks nädalaks vajamineva toidukauba ostetud. Menüü planeerimine aitab ka raha kokku hoida!
TUNNE TOITU | Toiduteadlased selgitavad põhjalikult: miks marjad on paremad kui puuviljad?
Ei ole olemas ühte supermarja, igas marjas on erinevad ühendid.Eestis algab suvi maasikatega, varane söödav mari on ka kuslapuul ja suve keskel saavad valmis imehead sõstrad, mis on meile peamised C-vitamiini ja antioksüdantide allikad. Peotäis ehk umbes 100 g kibuvitsamarju, musti sõstraid, astelpajumarju või murakaid võib katta päevase C-vitamiini vajaduse täies ulatuses. Sama kogus õunu, pirne ja kirsse seevastu katab C-vitamiini päevasest vajadusest ainult 5–10 protsenti. Samuti on marjad head K- ja E-vitamiini, kiudainete ning mineraalainete (kaalium, raud) andjad.
Tilli ja peterselli jäi üle? Pista need siis sügavkülma! Olulised nipid, kuidas ürte külmikus pikalt säilitada
Kiirmeetodid oma aiast pärit ülikasulike värskete ürtide säilitamiseks ja kasutamiseks.
Peakoka suvi: Tago Põldma nipid punaste sõstarde, kummeli ja angervaksaga ning suvine Pavlova
Takoteegis Teisipäev peakokka Johannes Hõimojat abistav Tago Põldma on 20 aasta jooksul avastanud erinevaid kööke, nii Eestis kui ka üle lahe Rootsis ja Norras. Üks on tema jaoks kindel - ühest heast roast peab saama meelierutavaid naudinguid, mis loovad mälestusi.
Vanaemadeaegne klassika: punasesõstra-plaadikook biskviitkattega
Võiselt rabeda põhja ja koheva biskviitkatte vahel on hapukasmahlane punasesõstratäidis. See plaadikook on vanaemadeaegne klassik, kus tavaliselt täidiseks rabarber. Kook säilib kolm päeva. Fotol on pool plaaditäit kooki.
KUULA | „Tervis toidust“: kuidas lisada oma menüüsse rohkem köögivilju ja neid päriselt maitsvalt valmistada?
Toitumisnõustaja Maria Veski-Raudkivi, sotsiaalmeedias tuntud kui Miaspiration on südamest juhinduv boheemlaslik hing, kes armastab süüa, süüa teha, sööki pildistada ja söögist rääkida. Ta ei ole küll 100% taimetoitlane, kuid on väga-väga suur taimse toidu fänn ning usub, et me kõik võiks rikastada oma menüüd rohkema taimse toiduga mitte läbi kohustusliku sunduse, vaid just läbielevuse, rõõmu ja tähistamise!
Kõige lollikindlam suveretsept: klassikalised värsked hapukurgid ehk soolakurgid
Selle klassikalise baasretsepti alusel olen suvekurke teinud aastakümneid. Siit edasi saab maitsetega hullata vastavalt oma fantaasiale ja mänguhimule.
Küpsetamata toorjuustukook selle suve viimaste maasikate ja särtsaka sidruniga
Terve põlvkond eestlasi on üles kasvanud just toorjuustuga küpsisekoogiga, kuigi ka tavalisest kohupiimast saad selle valmis meisterdada. Toorjuust on muidugi siidisem ja kreemisem, aga tea, et vähem rasvased tooted sisaldavad enamasti stabilisaatoreid.
Seelik on pisut kitsaks jäänud? Siis võta hommikueineks kerge ja salendav roheline õunasmuuti peterselliga
Just-just. Petersell ei pea alati soolastes kooslustes üles astuma, vaid ka rohelisse smuutisse sobib see imehästi – lausa ergutavalt.
Mõnus jahutus leitsakusse: külm keefirisupp värske kartuliga pakub suve parimaid maitseid
Keefiriga külmsupp on suvisel ajal alati heaks lahenduseks.
Margus Tabori avastused: Hiiumaa söögikohtades jagub kosmopoliitsust ja šokiteraapiat
Kuhu sel väiksel, aga samas ootamatult suurel saarel sööma minna? Toiduluurel käis seal näitleja Margus Tabor, kel on privileeg olla Hiiumaal sündinud ja kes on Hiiumaale tagasi jõudnud.
RETSEPTID | 5 kooki suvemagusast murelist
Koduaedades on valmis saanud täidlane ja ülimagus murel, millest saab valmistada erinevaid kooke. Murelites leidub koostisosi, mis leevendavad valu sama hästi kui aspiriin ning toimivad tõhusalt põletike vastu. Need vitamiinide, mineraalide ja antioksüdantiderohked isuäravad puuviljad väärivad supertoidu nime! Heida pilk peale ja hakka aga küpsetama!
MAAILMAKLASSIKA | Kuidas loodi ja kust sai omale nime maailmakuulus Caesari salat, mis tänavu oma sajandat sünnipäeva tähistab?
Nagu ikka on enamuste kuulsate toitude puhul segadust palju: kes selle roa välja mõtles, millest algselt koosnes, kuidas omale nime sai. Kõigest sellest pole puutumatu ka täna maailma üks kuulsaim toit ehk Caesari salat. Teada on aga see, et salat koosnes juba algselt vaid klassikaliselt Rooma salatist ja saiakrutoonidest, millele oli kastmeks/maitseks riputatud peale Parmesani juustu ja sidrunimahlast, oliiviõlist, munakollasest, küüslaugust, mustast piparast ja Worcestershire kastmest emulsioon. Uute lisanditena on tänapäeval hakatud salatisse lisama ka näiteks grillitud kana. Originaalis seda kindlasti ei olnud!
Muhus tegutseb metsamehest tippkokk ja maitsevõlur: lugu sellest, kuidas sakslane saare maitseid maailmale tutvustab
Muhu saarel Pädaste mõisa restorani Alexander köögis hoolitseb sakslane Achim Braitsch selle eest, et saare maitseid selle aasta toidupiirkonnas nende parimal kujul taldrikule tuua. Maailmaklassi koka karjäär sai alguse töötamisest nõudepesija ja kartulikoorijana.