Oma Maitse
Oma Maitse
Kõik audioartiklid
EKSPERIMENT | Kuidas täielik võhik elus esimest korda leiba küpsetas ja kas see ka süüa sündis?
Mulle meeldib süüa teha ja paljud toidud tulevad ka päris hästi välja, aga üks asi ei meeldi mulle kohe üldse - selleks on küpsetamine. Kui muid toite saab teha retseptita ja eksperimenteerides, või ka retsepti kasutades, aga sel juhul reeglitest üle astudes, siis küpsetamise puhul nii ei saa, see töö nõuab täpsust ja sõnakuulelikkust. Kuidas saab sõnakuulmatu inimene hakkama sellise keerulise asjaga nagu leiva küpsetamine? Peagi saad teda.
Viimane aeg registreeruda! „Oma Maitse Lemmik 2023“ konkurss hakkab lõppema, pane oma toode kirja juba täna
Oma Maitse toimetus korraldab sel kevadel juba kolmandat korda maratondegusteerimise, et valida välja kodus süüa teha armastavate inimeste lemmikud toidutooted ja ehtida need Oma Maitse Lemmiku märgisega. Kiirusta, konkursile registreerimise tähtajani on jäänud vähem kui nädal aega.
Köögi töötasapinna juures on oluline nii välimus, vastupidavus kui hind. Milline on parim valik?
Moodsad materjalitehnoloogiad on vahel ainult moodsad, vahel aga tõeliselt ilusad ja vastupidavad.
SÄÄSTURETSEPTID | 12 lihtsat argirooga, mida saab valmistada korraga suure koguse ja mis kõige parem — odavalt!
Kuu lõpus võid end leida nuputamast, et millised toidud valmiksid odavalt, ilma vaevata ja mida saaks korraga valmistada suurema koguse, et ka järgmisel päeval oleks söök kapist võtta. Oma Maitse Retseptiveebist leiad mitmeid retsepte!
RETSEPT | Hirsoto seentega sobib hästi nii hommiku- kui õhtusöögiks ja hoiab kõhu pikka aega täis
Hirsist kiirhautis maitseb palju elegantsemalt kui lihtsalt hommikune hirsipuder. Tüümianiga seenehirsotost saab kõht mõnusalt täis ja see meeldiv kerge tunne kestab pikki tunde.
Põnev: mida võib leida iga eestlase külmkapist ja sahvrist? Uuringust tuli välja nii loogilist kui üllatavat
Suuremal osal Eesti inimestest on külmkapis piim, juust ja munad, sedastas Põltsamaa hoidiste- ja supitootja poolt tellitud kvalitatiivne fookusgrupiuuring. Seejuures selgus, et üksi elava noore külmikust leiab suurema tõenäosusega köögivilja kui pereinimese omast ning kõige tähtsam asi lastega pere sügavkülmas on pelmeen.
Granaatõun — tuhande seemnega relv haiguste vastu. Vaata, milliseid tervisehädade puhul see aitab
Seda verevpunaste seemnetega vilja on seostatud mitmes kultuuris viljakusega ja seda kinnitavad ka teadusuuringud, mis näitavad selle vilja mõju meeste erektsiooniprobleemidele ja prostatakasvajate ennetuses.
Sisuturundus
Sisuturundus
Põhjamaade suurim vahuveini- ja šampanjafestival SAAREMAA MULLIFESTIVAL toob kokku rekordarv külalisi ja üllatab erakordse koolituste valikuga!
Eesti suurim šampanja- ja vahuveinifestival SAAREMAA MULLIFESTIVAL 2023 toimub juba 4.korda ja on saanud vahuveinisõprade aasta üheks oluliseimaks sündmuseks. Toimumisajaks on 14.-16. aprill Kuressaares!
Idee õhtusöögiks | Kartulivorm juustu ja rosmariiniga — toekas kõhutäis, mis valmib kiirelt ning maitseb kõigile
Õhukesed kartuliviilud vormis küpsevad ahjus vaid kolmveerand tunniga kreemiselt aromaatseks. Tänud teile, hr Küüslauk ja pr Rosmariin! Toorsalat kõrvale ja ongi õhtusöök valmis.
RETSEPTID | Täna on makroonipäev! Õpi neid õigesti valmistama — see pole sugugi nii keeruline, kui arvad
Tänase rahvusvahelise makroonipäeva puhul tuletame meelde, kuidas valmistada ideaalseid makroone. Seda peetakse sageli täielikuks raketiteaduseks, kuid tegelikult pole asi üldse nii hull — järgides õigeid näpunäiteid, tulevad makroonid täpselt sellised, nagu peab. Jagame teiega ka valemakroonide retsepti, neid on veelgi lihtsam valmistada.
Kuidas sisustada väga väikest kööki? Kassisaba nelja ruutmeetrises köögis on oma koha leidnud kõik vajalik
Tallinnas Kassisaba puitasumis on siiski ka mõni kivimaja ja just ühes sellises paikneb pisike korter veel tillukesema köögiga, mille omanik Riho Eensoo on suutnud justkui mustkunstnikuna täita kõige vajalikuga.
Saa oma köögis meistriks. Hapusaia retsept koos õpetusega, kuidas teha algjuuretist, kus seda hoida ja mismoodi toita
Juuretise tegemine nullist võtab aega 30 päeva. See pole raske töö, vaid suts kaalumist-segamist, mis röövib vaid minut-kaks päevas. Pole ju keeruline, ega? Edasi elab juuretis klaaspurgis oma elu ja pesitseb kas köögikapil, kui küpsetad iga päev, või külmikus, kui küpsetad harvem.
NÄDALAMENÜÜ | Mis söögiks on? Lihtsad ja kiired argiroad igaks nädalapäevaks
Kui sind vaevab iga päev üks ja sama küsimus: „Mida täna süüa teha?“, siis ole mureta – järgi või saa inspiratsiooni sellest nädalamenüüst, milles sisalduvad road on kõigile jõukohased valmistada. Lisa need retseptid Oma Maitse Retseptiveebis ostunimekirja ja saad ühe korraga terveks nädalaks vajamineva toidukauba ostetud. Menüü planeerimine aitab ka raha kokku hoida!
Ära jää hätta! Sommeljeede nipid, kuidas leida toidu kõrvale sobiv vein
Veinimaailmas on viimastel aastatel mahlakat diskussiooni tekitanud küsimus, kui oluline on veini ja toidu paaripanemise puhul rangeid reegleid järgida. Kas neid üldse on vaja, kui suur osa veinisõpradest joob õhtusöökidel hoopis oma tavalist lemmikveini?
VIDEO | Täna on rahvusvaheline taaskasutuspäev! 16 fantastilist ideed, mida teha vanade nõude ja köögitarvikutega
Taaskasutuspäeva tähistamiseks on hea mõte vaadata üle oma kasutult seisma jäänud nõud ja köögitarvikud, mida sa enam eesmärgipäraselt ei kasuta ning anda neile uus elu.
Püha Patricku päeval leiab õllele peale joomise muudki kasutust. Kala õlletainas on mõnus retroamps
Kala tainas on mõnus retrotoit. 1920ndate lõpul kirjastuselt Elu ilmunud kokaraamatus “Kokakunst sõnas, pildis ja filmis” on toodud mitmeid põnevaid retsepte, mis taas tee meie toidulauale leiavad. Proovi ühte neist — kala õlletainas, hea amps iseenda ja külaliste üllatamiseks!
Kakao on supertoit. Head ideed, kuidas see võimas antioksüdant enda kasuks tööle panna
Kakao seisab uhkelt ja väärikalt supertoiduainete nimekirjas. Toorkakaopulber kubiseb antioksüdantidest! Kõik järgnevad hõrgud toorkakaod sisaldavad toidud on vabad rafineeritud suhkrust, gluteenist ja laktoosist.
Õpi selgeks lihaküpsetamise kiirmeetod - tataki. See pole sugugi keeruline, aga efekt on suur!
Juba mõnda aega leiab peenemate restoranide menüüde eelroogade nimekirjast roa nimega tataki. Jaapani köögist pärit maitsestus- ja küpsetusvõtet on ülilihtne ära õppida. Efekt missugune!
Sisuturundus
Sisuturundus
Rahakotisõbralik kokkamine: 1 kala = 3 toitu
See, kes targalt toimetab, poes käies vähem kulutab. Suuremate toidukoguste ostmine aitab säästmisele tublisti kaasa, kui minna poodi õigel ajal ning ostud kodus õigesti ja nutikalt oma aega ootama panna.
Idee õhtusöögiks | Makaronisalat kuumsuitsulõhe ja hernestega on soodne, maitsev ja valmib imeruttu
Vaid 20 minutiga keerutad kokku oivalise salati neljale! Hea ka tööle kaasa võtta. Uskumatu küll, aga ühe kuumsuitsulõhe selgroo küljest puhastad salatiks piisava koguse kala, ja see maksab vaid 1,5 eurot.
Kas teadsid? See tundub väike asi, aga tegelikult on see suurim viga, mida pasta keetmisel tehakse
Näljasele kokale on söögiks vana hea pastatoidu keetmine üks kergemaid valikuid. Pasta keema, kaste podisema ja voila! — söök on serveeritud. Paljudel näljastel aga pole kannatust ära oodata, mil potitäis vett keema läheb, nii et kiirelt sünnib otsus võtta väiksem pott. Isegi kui see tundub sulle nutikas mõte, siis mõtle järele — sellest sünnib rohkem jama, kui arvata võid.
Valgupulber on toidukontsentraat ja see pole päris sama kui taime söömine
Eesti kohta pole täpset protsenti teada, kuid Saksamaal soovib 31% elanikkonnast vähendada oma igapäevamenüüs lihasöömist. Aga seni, kuni taimsed valgutooted pole odavamad kui lihatooted, on see tulevikuteema.
10 üliveidrat fakti toidust, mida sa varem ei teadnud
Toit on meie kütus, ilma selleta ei saa me eksisteerida. Me sööme iga päev, aga kui palju me tegelikult toidust teame? Panime kokku nimekirja uskumatutest faktidest toidu kohta - isegi kui mõnda neist tead, siis kõiki kindlasti mitte!
Kas kevadväsimus juba kimbutab? Vaata, kuidas kiiresti energiat juurde saada
Väsimus on organismi kaitsereaktsioon olukorrale, kus energiavarud hakkavad ammenduma. Kuid toiduga saab imesid korda saata, et kevadväsimust peletada. Toitumisnõustaja Teele Teder õpetab, mille abil seda teha.
KUULA SAADET | Vala välja! #90: Mekime ja tutvustame õlletrende Tallinn Craft Beer Weekendi eel
Mai alguses toimub Tallinna Kultuurikatlas 7ndat korda Baltimaade suurim käsitööõllede festival Tallinn Craft Beer Weekend. „Vala välja“ saates valavad põnevad õlled välja festivali projektijuht Hans Üürike ja Põhjala peapruulmeister Martin Vahtra.
Sisuturundus
Sisuturundus
Hea uudis kiirnuudlite austajatele: Eesti turule jõuab uus kaubamärk REEVA
Maitsvate ja kvaliteetsete kiirnuudlite austajatel on põhjust rõõmustada. Uus kaubamärk REEVA on ainus nimi, mida nüüdsest teada on vaja.
RETSEPT | Kuumaõhufritüüris küpsetatud ürdine lõhe valmib kümne minutiga ja sulab suus
Kuumaõhufritüür on põhimõtteliselt väike pöördõhuga ahi. Kui oled selle vidina endale alles muretsenud, siis alusta katsetamist lõhega - siin ei saa miski viltu minna!
Vokiroad päästavad argiõhtud: kaheksa head vokki, mis valmivad kiirelt ja lihtsalt
Vokiroad sobivad hästi kiireteks argiõhtuteks, lisaks ka nendeks päevadeks, kui lihtsalt pole ühtki ideed, mida süüa valmistada. Vokid valmivad ühe panniga, ei pea liigselt nõusid määrima ning vokkides saab ära kasutada kõik oma aega ootama jäänud köögiviljajupid. Rohkem retsepte leiad Oma Maitse Retseptiveebist!
Idee õhtusöögiks | Toitev, tervislik ja soodne: räimepihvid sulajuustuga ja kaalika-kartulitamp
Me tahame süüa hästi ja tervislikult ja me ei taha selle juures kogu aeg senti veeretada ega stressata. Räimepihvid sulajuustuga ja kaalika-kartulitamp on lihtne ja aus toit, lisaks on see toitev ja tervislik ning muidugi ka väga soodne.
Toomas Uibo muutusi ei karda ja risti ette ei löö. Mis on peatse riigimehe suurim toidupahe ja millist jubedust on ta elus maitsenud?
Toomas Uibo tegevusalade nimekiri on kirju ja põnev, ta sai tuntuks juba lapsena inglihäälega lauldes, sealt edasi on ta töötanud õpingute kõrvalt tislerina, seejärel tegelenud ettevõtlusega mööblitööstuses, õppinud lennuinstruktoriks, juhtinud lumesahkasid tootvat ettevõtet, kuid maandunud lõpuks ikkagi lennunduses. Peagi lisandub tema kirjusse kohvrisse järgmine amet - riigikogu liige. Kuid ükskõik kes sa oled, sööma peab igaüks. Milline toit siis nii aktiivse inimese kujundanud on?
Häbematult maitsvad! Gougère'e ehk suuri juustusaiu pole raske teha ja need on hõrgud nii soojalt kui külmalt
Häbematult maitsvad gougère’id on järjekordne hõrgutis prantslaste keedutainast küpsetiste pikas rivis.
Sisuturundus
Sisuturundus
Nipid kevadiseks suurpuhastuseks!
Kevadised päikesekiired on halastamatud ja paistavad kodus kohtadele, mille eest tahaks ka kõige usinam koduperenaine piinlikkusest ära põgeneda. Puhas kodu teeb alati tuju heaks ning annab rahulolutunde.
Idee õhtusöögiks | Hea ja lihtne: makaronivorm suitsujuustu ja lillkapsaga
Võid seda rooga teha aeglaselt — lasanjeplaatidega — või kiiremalt ehk eelnevalt valmis keedetud pastaga. Suitsujuustu asemel tasub proovida ka mõnd teist sorti.
Tartatang on toitaine­liselt võrdne lihaga. Neli lihtsat tatrahautise retsepti, mis teevad su tervisele palju head
Tatart peetakse tangude kuningannaks, ­Indias aga mustaks riisiks. Oma toitaine­liselt koostiselt on tatratang võrdne lihaga ja ­botaaniliselt on tegu hoopis pähkliga.
Kuidas parandada mikrotoitainete omastatavust? Vaata siit, kuidas vitamiine ja mineraale toidus õigesti kombineerida
Toidulisanditööstus üritab imiteerida loodust. On teada rida kooslusi, kus toitained omavahel omastuvad hõlpsamini kui eraldi neid tableti või kapslina sisse võttes. Lisaks on taimsetes toiduainetes väikestes doosides üheskoos sadu vajalikke aineid, mille kooslusi pole suudetud kapslisse pista.
Vajalik kööginipp | Lihtsaim viis, kuidas puhastada kuumaõhufritüüri
Viimastel aastatel populaarseks saanud kuumaõhufritüür on olemas paljudes majapidamistes. Seda tavaahju asendajat on lihtne ka puhastada.
NÄDALAMENÜÜ | Säästa aega ja raha! Maitsvad argiroad igaks päevaks
Kui sind vaevab iga päev üks ja sama küsimus: „Mida täna süüa teha?“, siis ole mureta – järgi või saa inspiratsiooni sellest nädalamenüüst, milles sisalduvad road on kõigile jõukohased valmistada. Lisa need retseptid Oma Maitse Retseptiveebis ostunimekirja ja saad ühe korraga terveks nädalaks vajamineva toidukauba ostetud. Menüü planeerimine aitab ka raha kokku hoida!
RETSEPTID | Õpi ise halvaad valmistama - see pole sugugi raske ja sellega muudad tavalise koogi pidukoogiks
Halvaa sobib oma maitse poolest rikastama peaaegu iga magustoitu ja küpsetist. Isetehtud halvaa puhul võid aga kindel olla, et tegu on ausa ja hea kraamiga, kuhu kulub tegelikult imevähe aineid.
Nädalavahetus on loovuse pärusmaa: need toidud pakuvad kokkamisfännile tõelist avastamisrõõmu
Märgata on ühe toreda tava taassündi serveerida külalistele tavalist kodurooga, mille maitsestamisel või serveerimisel on kasutatud midagi mitte-tavapärast. Maitsestiililt hästi sobivad kombod pakuvad kokkamisfännidele avastamisrõõmu.
RETSEPT | Paku sõpradele midagi tõeliselt hõrku: sinimerekarbid viivad kui võluväel külmast talvest sooja mere äärde
Sinimerikarbid on mõnus seltskonnaroog, mille kallal pole tarvis kahvli-noaga peenutseda. Nii et kui nädalavahetusel sõbrad külla tulemas, saad neid rõõmustada mõnusate karpidega ja olete võluväel kui kuskil soojal maal rannakohvikus.
VIDEO | Õpime köögivilju hakkima! Proff näitab ette õiged töövõtted, et sa endale enam kunagi näppu ei lõikaks
Kas sul on iga kord köögivilju hakkides näpud verised, sest nuga libiseb valesti ja lõikelaud ei püsi paigal?
Spordiprofessor annab nõu: toidulisanditega oleksin ma väga ettevaatlik!
Igasugune toidutemaatika üleekspluateerimine viib liialdusteni, on Tartu Ülikooli sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi juht prof Priit Kaasik veendunud.
Viis poole tunni kalarooga, mis maitsevad isegi lastele
Loomu poolest kiiresti valmiv kala on üks mõnusamaid tooraineid, millega oma menüüd mitmekesistada. Kui oled koorekastmest tüdinenud, kiika vahepeal aromaatse Aasia köögi poole. Isegi traditsiooniline suus sulav ratatouille kalaga jätab mulje aeglaselt ja kaua valminud roast, aga tegelikult ei kulu selle hautamiseks enam kui pool tundi.
On aeg hakata sügavkülma uueks hooajaks tühjendama. Marjavarudest valmivad maitsvad ja vitamiinirikkad koogid
Kes meist ei tahaks süüa pärast pikka talve mahlaseid ja magusaid marju? Sügavkülmas on need marjad, mis pole vahepeal elektrikatkestusega üles sulanud, suutnud säilitada oma toiteväärtust üsna hästi.
Ideaalne külma talvepäeva õhtusöök: kana-nuudlisupp soojendab ja turgutab
Kana-nuudlisupp on ajatu klassika! Eriti hästi sobib külma talvepäeva, et ennetada haigust - või kui see on juba su kätte saanud, siis ennast turgutada, sest sellel supil on teadupärast ka võimsad raviomadused.
Pole vaja üle mõelda: neli ülilihtsat toitu, millega oma kaasat naistepäeval üllatada
Naistepäeval ootab iga naine, et teda meeles peetakse ja pisut hellitatakse. Naised võivad küll rääkida, et see on punane püha, aga tegelikult, olgem ausad, — meile meeldib, kui meil on oma päev. Pakume välja mõned lihtsad toidud, millega naisele muljet avaldada. Nii saad muu hulgas ehk andeks ka oma mineviku patud ning mine tea — krediiti ka tulevikuks. Mõnusat vaaritamist!
Vitamiinitase on ka hakanud aedviljades kiiremini langema kui sügisesel perioodil: kuidas toetada oma keha söögiga nii, et ramm ei raugeks?
On paratamatu, et värsket kohalikku kraami leiab nii poest kui turult enne kevadisi esimesi saake vähe.
16 RETSEPTI | Hummused, avokaadomääre ja muud möksid võileivale
Kas oled tüdinenud tavapärasest võileivakattest? Proovi erinevaid määrdeid: pasteete, ka taimseid; teistsuguseid võideid ning määrdeid, mis sobivad hästi igapäevaseks tarbimiseks, ent muudavad ka pidulikumal puhul laua huvitamaks.
Portveinimaja, millest kõik alguse sai
Portveini sünniloona teatakse legendi sellest, kuidas kaugelt Douro orust laevadega mööda jõge Porto linna toodud veinile valati vaatide värskena hoidmise eesmärgil hulka viinamarjapiiritust. Kui veinid sadamasse jõudsid, selgus, et sündinud oli täiesti uudset elamust pakkuv jook – kange, magus ja pikalt säiliv. Inglased, kes olid juba enne suured Portugali veinide austajad, panid kiiresti käpa peale suuremale osale tootmisest ja asutasid ka mitmeid uusi portveinimaju.
Sisuturundus
Sisuturundus
Lilled, tort ja kommikarp – naistepäeva klassika
Naistepäevatarkust meestele! Kuidas naine lillesülemiga jalust rabada nii, et rahakotti auk ei tekiks? Kust saab korralikku torti ja kuidas rõõmustada ämma? Loe nüüd ja pane hästi tähele.