Oma Maitse
Kõik audioartiklid
Saame tuttavaks: soba, kultusnuudel! Mis see on ja kuidas seda roogades kasutada?
Jaapanlaste oskus ka kõige igavamast, üksluisemast toorainest tõelise delikatessi välja töötamise kunst on maailma aastatuhandeid nii üllatanud, rõõmustanud kui ka pannud kadetsema. Erakordne näide on tatar, millest hommikumaalased arendasid aastatuhande jooksul välja delikaatse nuudlikultuuri, andes maailmale täiesti uue maitse- ja tekstuuritaju.
RETSEPTID | Et sinu suvine salat ei koosneks vaid tomatist ja kurgist, muuda salatitegu omaette kunstiliigiks
Suvi on lühike, kuid pakub värske salati tegemise võimalusi siiski küllaga. Sealjuures mängivad salatid ka grillimistel palju olulisemat rolli, kui esmapilgul võib tunduda.
VIDEO | Vaata, milliseid ägedaid roogasid pakutakse restoranis, mis püüab maailma vanima restorani tiitlit
Maailma vanima restorani tiitli üle käib hetkel aktiivne vaidlus. Seni hoiab Guinnessi rekordit Madridis asuv restoran Sobrino de Botín, kuid täna üritavad veel kaks restorani - üks samuti Madridis, teine hoopis Šveitsis Luzerni lähistel - tõestada, et tiitel peaks kuuluma hoopis neile.
NÄDALAMENÜÜ | Sel nädalal on suvi taldrikul - road on kerged, värsked ja lihtsad!
Sel nädalal keskendume roogadele, mis toovad taldrikule suve kerguse ja värskuse – olgu selleks krõmpsuvad köögiviljad, mahlased marjad või kergelt valmivad grilliroad.
EDULUGU | Toidublogija Ragne Värk oskas õigel hetkel sotsiaalmeedia abil tippu tõusta, sest tabas ära, milliseid retsepte ja nõuandeid eestlased otsivad
Kas toidublogija on iga kodukoka parim sõbranna ja temalt saab alati nõu ja maitsvate söökide retsepte? Kuidas leida lahendus iga päev aina uuesti ette kerkivale küsimusele, mida ometi täna perele süüa teha? Või millist kanaliha või mune valida?
RETSEPTID | Suvi ja nädalalõpp on lõpuks ometi käes ja seda peab tähistama ühe või mitme suurepärase kokteiliga! Cheers!
Millega tähistada ilusat ilma, sõpru, algavat puhkust ja lõpuks ometi saabunud suve? Hea kokteiliga! Vaata ideid, asu katsetama ja pea meeles - ikka mõõdukalt, eks!
SALAKUULAJA | Kabe Beachi restoranis unustad, et oled külmas Eestis, ja tunned end kui unelmate puhkusereisil
Tallinnast pooletunnise autosõidu kaugusel Kaberneeme sadamas mõnuleb juba kolmandat aastat lõõgastava vaibiga suveresto.
Selgusid Eesti parim sommeljee ja parim noorsommeljee
Trophée Aveleda Eesti Parim Sommeljee 2025 võistlustel sai esikoha Aleksei Pogrebnoi, kes sõidab Eestit esindama 2026. aastal toimuvatele ASI World’s Best Sommelier võistlustele Portugali. Aleksei pakub sõbralikku konkurentsi ja tuge Mikk Parrele, kes kindlustas oma koha nimetatud võistlusele, kui võitis 2024. aastal Serbias ASI The Best Sommelier of Europe, Africa and Middle-East tiitli.
Herbaarium tordile! Mahlane ja hullutavalt aromaatne tort suvisteks pidulikeks hetkedeks
Päeva-kahega, isegi tundidega närtsivad söödavad lilled tordikaunistuskreemil nukralt longu. Püüa suvine lilleilu kinni aga palju pikemaks ajaks – korja aasalt ja koduaiast söödavaid õisi ja rohelisi ürte ning pane need vajutise all kuivama.
KUULA | Kestliku kokkamise saadiku Aldur Soosalu praktiline ja nutikas nipp nädalamenüü koostamiseks nii, et sellest pärast ka kinni pidada viitsid
„Toidujuttude“ stuudios on koha sisse võtnud Michelini rohelise tärniga pärjatud Fotografiska restorani kestliku toidu juht Aldur Soosalu, kellega teeme pikema tiiru taimse toidu radadel. „Võiks mõelda toidust kui millestki enamast kui vajadusest end tankida paar korda päevas. Tunda valmistamise protsessist rõõmu,“ paneb Aldur kuulajatele südamele.
KOHVRI SÖÖKLA | Baski kõrvetatud juustukook ja Rosamunde Pilcher. Kes keda?
„MasterChef Eesti - kuulsused köögis“ hooaja võtja Kohver jätkab maitseradadel toimetamist. Kevadel alguse saanud saatesari „Kohvri Söökla“ on kolinud nüüd uude ja ilusamasse kööki. Kontor-urgas on välja vahetatud salongi vastu ja toit, mis seal valmib, ei ole üldse kehva.
Toitumisterapeut räägib lahti küsimuse, mis alati palju vaidlusi tekitab: kui palju juua toidu kõrvale vett?
Paljuvaieldud küsimusele pole ühtset vastust, sest me oleme erinevad.
RETSEPTID | Vokiroog päästab päeva! Viska ühele pannile kokku nuudlid, köögiviljad ja mõni lihatükk ning toitev kõhutäis saab kiirelt valmis
Vokiroad on suurepärased! Maitsva roa saad kokku segada kõigest, mis külmkapis on! Kombineeri, katseta, maitsesta - proovi erinevaid variante ja saa kõht kiirelt ja tervislikult täis.
Toitumisterapeut teeb selgeks: uued trendid tervislikus toitumises ehk mis on in ja mis on out ja kas leivasuppi üldse sööb veel keegi?
Toit on muutunud kohati tundmatuseni. See saab olla lausa omaette eesmärk.
Kuidas piparmünti õigesti kuivatada? Vältida tuleb üht suurt viga, mida alatasa tehakse
Värske piparmünt lõhnab imeliselt ja annab paljudele roogadele suurepärase maitse. Värskena tarbimiseks võib piparmündi lehti korjata terve suve. Millal aga peaks piparmünti kuivatamiseks korjama? Tuletame 2020. aastal esmakordselt avaldatud loos meelde, millega võiks piparmündi kuivatamisel arvestada.
OTSEÜLEKANNE | Kes valitakse 2025. aastal Eesti parimaks sommeljeeks?
Täna algusega kell 16.00 leiab Fotografiskas aset Eesti sommeljeemaailma tähtsündmus: Trophée Aveleda Eesti Parim Sommeljee 2025 valimine. Sellel päeval selgub, kes liitub eelmisel aastal Euroopa parimaks sommeljeeks tunnistatud eestlase Mikk Parrega esindama Eestit ASI World Best Sommelier 2026 võistlusel.
Munapuder - kõige keerulisem lihtne roog! Viis maailmakuulsat tippkokka väidavad, et nende oma on parim ja kõik teevad seda erinevalt
Legendaarne hommikusöök scrambled eggs, mida enamjaolt munapudruks nimetatakse (kuigi paljud peavad munapudruks hoopis peki ja jahuga munakastet), on üks keerulisemaid lihtsaid toite, millel on mitmeid valmistusviise ja mille üle ka kõige kõvemad kokad sageli vaidlema lähevad.
Võtad oma igapäevaseid ravimeid lonksu kohviga? Oluline põhjus, miks seda mitte mingil juhul teha ei tohi
Võtad oma igahommikuse ravimi lonksu kohvi, rohelise tee või Coca-Colaga? See ei ole hea mõte, sest kofeiin võib ravimite toime kas täitsa nullida, liialt tugevaks võimendada või põhjustada ebameeldivaid kõrvaltoimeid.
Prae asemel: suitsulõhesalat praekartuli ja vutimunadega on mehine salat, mis toidab ära ka kõige näljasemad
Klassikaline salat, mis toimib aastanumbrist ja kuuseisust sõltumata.
Jamie Oliver ja Samsung alustasid koostööd: uutesse nutikatesse ahjudesse ja külmikutesse jõuavad staarkoka retseptid
Maailmakuulus kokk Jamie Oliver koostas Samsungi Bespoke AI seadmetesse retseptid, mille seast leiab nii klassikalisi lemmikuid nagu täidetud lõhe, ahjukana koos köögiviljadega, kui ka küpsetisi nagu focaccia ja magus puuvilja Tarte Tatin.
Huvitav teada: mida sööb alati superheas vormis püsiv megastaar Justin Timberlake, kes täna lauluväljakul paduvihmas eestlasi hullutab
Justin Timberlake on tõeline gurmaan, kes on öelnud, et ta teeb kõvasti trenni just selleks, et saaks toidust võimalikult palju mõnu tunda.
RETSEPTID | Kõige kuulsam nuudlisupp maailmas - pho! Lurista mõnuga nuudleid ja naudi tänasel vihmapäeval kuuma ja maitserikast puljongit
See ei ole kahjuks kukesupp. Võib-olla oleks samaväärne minestroone, aga alati pole seal pastat. See supp on pho (keerulisema kirjapildiga phở), mis pärast kausisalatite kõrgaega korraks ka meie supikultuuri ilmus. Et pho saab uhkeldada ürdirohkusega, tasub selle keetmise kunst selgeks õppida just suvel.
NÄDALAMENÜÜ | Lähme üle suveajale ehk toidud, mis valmivad minimaalse vaevaga
Suvi on lõpuks käes – aeg, mil tahaks rohkem olla õues ja vähem aega köögis veeta. Just sellepärast olemegi kokku pannud menüü, mis toetab suve mõnusat rütmi.
Kas sina tead, kuidas anda restoranile tagasisidet? Mida teenindaja päriselt teada tahab, kui küsib, kuidas toit maitses?
„Kuidas maitses?“ „Hästi.“ Kes meist ei oleks sellises saba ja sarvedeta stampolukorras olnud, mis ei pruugi asjast tegelikku pilti üldse anda.
Eesti pitsarestoran valiti taas Euroopa 50 parima hulka
Tallinnas Laial tänaval asuv Margherita Pizzeria & Trattoria on teist korda järjest Euroopa 50 parima pitsarestorani seas. Eestist ükski teine restoran nimekirja ei pääsenud.
Tippkokk Martin Meikas avab juunis „skandinaasiapärase“ restorani Tallinna südalinnas
Ligi aasta restoranitööst puhanud ning uusi ideid kogunud Eesti tippkokk Martin Meikas avab 13. juunil Tallinna südalinnas neljast elemendist ning põhjamaistest- ja aasiapärastest maitsetest kantud restorani O2. Maitsemeka saab olema avatud argipäeviti ka lõunatamiseks, õhtune fine dining võimalus on külaliste päralt neljapäevast laupäevani.
Grillimine algajatele ja uute maitsete katsetajatele. Kolm kiiret glasuurmarinaadi ja grillvarrast, millega erinevaid isusid vaigistada
Varbad murus, riietel ja juustes õrn lõkke hõng – see on suvi oma parimal kujul. Et grillimise üle mitte üleliia pead murda, sega kokku kiirglasuurid ja kasuta grillimiseks hooajalist kraami.
Taldrikutäis rõõmu! Maasika-arbuusisalat on üks ideaalsemaid suvesalateid
Üks ideaalsemaid ja oodatumaid suvesalateid, kus kohtuvad värsked, jahutavad ja magusad maitsed. Kui oled magusamaias, nirista salatile natuke mett. Täienda salatit ja lisa julgelt ka teisi marju!
RETSEPT | Mis on üks suveõhtu ilma maitsva grillroata? Proovi täna grillitud lambakarreed karulaugu-gremolata’ga
Kergelt veiniäädikas ja oliiviõlis koos rosmariiniga marineeritud lambatükid on grillimiseks ideaalsed. Grilli puudumisel saab need muidugi ka pannil küpseks praadida.
TUNNE TOITU | Nitritid, nitraadid, fosfaadid on grilltoodetes tavalised lisaained. Milleks neid kasutatakse?
Sõltumata sellest, millist liha vorstide tegemiseks kasutatakse, ei vaja täislihavorstid muid lisandeid kui maitseained. Teisalt on poeriiulitel ka madala lihasisaldusega vorste, mille koostises on kümneid lisa- ja täiteaineid.
Polenta ja maasikad ühes koogis koos - sellist vau-elamust nii lihtsast koogist küll ei oskaks oodata!
Kui meie kultuuris on enam tuntud nisumanna, siis itaallased kasutavad oma talupojaköögis palju maisimannat ehk polentat. Vahel jahvatatakse mais ka jahuks.
PEATOIMETAJA VEERG | Varasuvised ihalusobjektid ehk kohalikust toidust on saanud luksuskaup eelkõige maitseomaduste mõttes
Juuni ei ole lihtsalt esimene suvekuu – see aeg mõjub nagu esimene amps tõelisest rahulolust. Kõik kohalik värske, mis taldrikul, tähistab sageli hetke, kus aeg korraks aeglustub ja maitsed saavad juurde kosutavaid mõtteid.
Oma Maitse 20 | Merilin Siimpoeg: „Minu köögikire tulemust aitab tasakaalustada sport“
Merilin Siimpoeg on kokandusmaailma vaga vesi ja sügav põhi. Jutustamas teda millestki pikalt ja laialt kuulda ei saa, samal ajal jäädvustab tema terav silm toidu juures kõik ilusa – nii värvid ja struktuurid kui ka vormid ja taustameeleolud.
RETSEPTID | Sulnis suvetunne poeb kookidesse ... küpseta pidulistele pisut erilisi, samas hooajalistest marjadest kooke
Suvi on kohal, kui tähistada saab jaanipäeva ja küpsetada pidulistele pisut erilisi, samas hooajalistest marjadest kooke. Kodumaised maasikad hakkavad siis valmis saama ja kohe-kohe järgnevad neile vaarikad ja mustikad ... Ja kogu seda suvetunnet saab õhinal kookide sisse segada.
Uued toiduraamatud | Stanley Tucci uus raamat toidab nii hinge kui ideedemaastikku, Jamie Oliver vaimustus kufist, lisaks mitu väärt raamatut Eesti autoritelt!
Uued ja värskelt ilmunud toiduraamatud rõõmustavad oma mitmekesisusega. Saab lugeda sügavamõttelisi sissevaateid elule (koos sellega ka toidule), saab uurida retsepte, saab üle vaadata oma elustiili, isegi kodukeemia teema on luubi alla võetud, saab ka reisida ja eelkooli lastega koos lugema õppida või vanemad lapsed koos põhjapaneva kokaraamatuga kodust laia ilma saata. Toit on igal pool!
Pidupäevaretseptid! Uhkeid ja maitsvaid võileivatorte kaunista lopsakalt! Nii suur vaev nähtud ja see võiks koheselt ka välja paista!
Hamburgerid, klubivõileivad ja koos ohtra täidisega kokku keeratud tortiljad on kõik uuemad tulijad kui võileivatordid. Ometi on viimastes pidulikkust ja küllaga maitsete varieerumise võimalusi, nii et aeg-ajalt hakkad selle toidu järele lausa igatsust tundma. Uus trend on vana hea võileivatort kaunistada iseäranis lopsakalt!
RETSEPTID | Mõnusad suvised õhtusöögid, mis isutavad ALATI
Kummardame argipäeval värske kraami rohkust, nihutame õige pisut klassikaliste roogade piire ja teeme kreemist ja rohkelt rohelist täis carbonara’t ning rikastame ka seapraadi maitserohke õuna-slaw’ga.
Saledad ja värskusest krudisevad suvikõrvitsad on juba müügil! Mida nendest uut ja huvitavat teha?
Juunis ilmuvad meie poodidesse saledad ja krudisevad suvikõrvitsad, mida on võimatu sinna jätta. Omamaiseid peab veel ootama ...
Peotäis marju – iga päev!
See pole niisama sõnakõlks. Marju peaks tõepoolest sööma iga päev, et saada vajalikke vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid.
Kondiitrimaailma tõusev täht, ürgandekas Ferkle Kalaus teeb Kirna mõisas nii riskantseid asju, mida normaalne inimene võib-olla ei julgekski
21-aastane Ferkle Kalaus näitab, et mitte miski ei ole võimatu – profile omane kokanduskäekiri on mõnel lihtsalt veres. Maitset tähtsaimaks pidava Ferkle kirglik soov on ühendada endas teadus ja kondiitrikunst ning täpselt aru saada toidukeemia nüanssidest.
Sotsiaalmeedia suvehitt! Kahe suvelemmiku kooslus tõuseb uutesse maitsekõrgustesse – meeli vallutab limoncello-tiramisu
Limoncello-tiramisu on sotsiaalmeedias tõusnud selle suve magustoiduhitiks number üks. See on värske ja tsitruseline versioon klassikalisest tiramisust, kus kohvi ja kakao asemel mängitakse limoncello, sidrunikreemi ja mascarpone-kreemiga.
MÄNGIMA! Kui kõva toiduäss oled? Testi, kui hästi tunned kokkamisega seotud sõnu, termineid ja tehnikaid!
Pane end proovile Oma Maitse toiduviktoriinis ja vaata, kui hästi toidumaailmas tegelikult orienteerud! Ja siis jaga mängu ka sõpradele - selgitage välja, kes teist kõige kõvem toiduäss on!
Salatiklassika suvises võtmes: maasikatega Capri salat viib mõtted juba suvepuhkusele
Kui traditsioonilises Itaalia Capri salatis kasutada tomatite asemel maasikaid, saad ka imehea salati.
RETSEPTID | Kaheksa ägedat magustoitu rabarberiga neile, kes kooki enam süüa ei jaksa
Kui kisselli ja rabarberikooki on tehtud juba nii palju, et enam kohe üldse ei jaksa, aga rabarber aianurgas mühiseb jõudsalt edasi, siis vaata Retseptiveebist huvitavate magustoitude ideid!
„MasterChef Eesti“ uus kohtunik Silver Illak kokkadest osalejaid saatesse hellitama ei lähe: kui sa oled tundlik, siis see on sinu probleem!
„MasterChef Eesti“ sügisel algaval neljandal hooajal asub kokkadest võistlejaid hindama Ugandi restorani peakokk Silver Illak. Hõbelusika galal parimaks peakokaks nimetatud mees on üsna terava keelega ning saates ta end tagasi hoida ei kavatse: „Kui sa oled tundlik, siis see on sinu probleem! Mina ütlen nii, nagu ma mõtlen!“
RETSEPT | Vahemere klassika! Grillitud forellivardad redisetzatzikiga ja lamesaiad
Nii forellivardad kui ka lamesaiad saab küpsetada kas ahjus või grillil.
Toitev, mitmekülgne ja maitsev: pastasalat päästab kiiresti suuremast näljast
Mida süüa, kui mitte midagi süüa teha ei viitsi? Pastasalatit! Seda saab teha nii mitmes erinevas versioonis, hapukoorekastmega, pestoga, vetikatega, tomatiga jne... lase fantaasia lendu ja valmista õhtu- või lõunasöök 15 minutiga!
Anneke 80! Vaata Eesti ostetuima piimašokolaadi nostalgiagaleriid
Anneke, Eestis enim ostetud piimašokolaad, tähistab 80. juubelit. Annekese algusaeg ja lugu tugineb Kalevi endiste töötajate ajaloolisele mälule, sest kirjalikke allikaid Kalevi kõige piimasema šokolaadi täpse sünniloo kohta säilinud ei ole. Eelmisel aastal ostis Annekese piltlikult öeldes pea iga Eesti inimene, kokku ligi 1,3 miljonit tahvlit kogukaaluga 160 000 kilogrammi.
Täna lauluväljakul rokkiva Imagine Dragonsi ninamehe Dan Reynoldsi menüü on raskete haiguste tõttu äärmiselt piiratud
Imagine Dragonsi solist Dan Reynolds on märkimisväärselt heas vormis ja annab igal kontserdil endast laval 100%. Mehel on energiat justkui mitme eest ja seetõttu ei oskaks aimatagi, et tegelikult võitleb ta kahe keerulise haigusega, mis seavad toiduvalikule väga ranged raamid.
Maitserikas eine valmib mugavalt üheplaaditoiduna: röstitud köögiviljad halloumi ja Romesco ehk paprikakastmega
Ehkki tavaliselt halloumi’t praetakse või grillitakse, sobib see krudiseva tekstuuriga juust ka ahjus küpsetamiseks ideaalselt.