Oma Maitse
Kõik audioartiklid
Kodumaine vitamiinipomm! Kuidas teha maailma parimat karulaugupestot
Karulaugupesto on suurepärane vitamiinipomm ja hõrk kevadine maitseelamus. Karulaugu võib lihtsalt niisama blenderis püreeks suristada ja ongi juba väga hea, aga väikeste lisanditega saab sellest luua veel toredamaid mökse. Siin on lausa viis vahvat võimalust karulaugupesto valmistamiseks.
TREND | Saame tuttavaks! Klassikaliste valgete veinide asendamine vähemtuntud sordiveinidega laiendab silmaringi ja maitsekogemust
Kevadine veiniklaas hakkab nägema heledamaid ja kergemaid veinivärvitoone, just nagu meie garderoobki muutub ilmade soojenedes heledamaks.
Juhata nädalavahetus magusalt sisse! Kirju koer ehk küpsisekook halvaa ja mustikatega ei vaja küpsetamist
Vaid viiest komponendist koosnev ja küpsetamist mitte vajav kook. Mahedad metsmustikad teevad koogi mahlasemaks ja lisavad ägedat värvi.
IVARI KÖÖGINIPID | Keele viib alla! Kodune majonees valmib imekiiresti ja maitseb lausa taevalikult
Majonees on üks igavesti vahva lisand - see maitseb hästi nii dipikastmena, salati sees kui võileivakattena. Kodus ise majoneesi valmistades saad soola ja happe tasakaalu endale täpselt sobivaks timmida ning selle siidpehme kastme valmistamiseks ei kulu sul rohkem kui kaks minutit. Eesti parim kodukokk, „MasterChef Eesti“ teise hooaja võitja Ivari Vokk näitab ette, milliseid koostisosasid läheb vaja nii tavalise kui vegan-majoneesi valmistamiseks ja toob välja ühe väga olulise nõksu, mis garanteerib, et majonees kindlasti õige konsistentsiga saab.
Peatoimetaja veerg | Oma toidu tervislikkuse ja kvaliteedi eest vastutab igamees ise
Suhkruteema on taas toidutaevasse paiskunud. Ainult et maksu kehtestamisel pole tervisega küll mingit seost ja nii võiks riik selle ka välja öelda.
Nutikad säästunipid: viis head ideed, kuidas kasutada toidu valmistamiseks jahtuva ahju jääksoojust
Kui oled ahjust õunakoogi või ahjuroa välja võtnud ning kuumuse kinni keeranud, püsib ahi veel pikalt soe. Seda jääksoojust ära raisku lase, vaid kasuta ära järgmiste toitude valmistamiseks ja hoia sel viisil elektriarve pealt korralikult kokku!
10 toitu, mida peaksid rohkem sööma, kui tahad pikalt tervena elada
Nimekirja vaadates joonistub välja toitainerikkus, kasulike rasvade ja nii loomsete kui ka taimsete valkude olulisus ning heade bakterite kasu meie ainevahetusele.
RETSEPT | Nii pehmed, nii mõnusad! Porgandiga täidetud kaneelisaiad
Porgandile saab koogis anda soleerimiseks võimalusi nii riivitult kui ka püreestatult. Värskelt tainasse lisatuna ei muutu magus juurikas läägeks, vaid nagu öeldakse – sulandub mõnusalt massi.
Grillihooaeg on alanud! Lollikindlad grillinipid, mida järgides jääb iga lihatükk hõrgult mahlane
Grillihooaeg on alanud ja tuletame meelde, kuidas valida grillimiseks sobivaid lihatükke, liha ette valmistada, grilli kuumust hinnata ja liha grillil keerata, et saaksid külalistele ja perele serveerida imeliselt mahlast ja maitsvat toitu.
Sisuturundus
KUULA | Toidupoe tagatoas: millega tegeleb Rimi kauplustes sortimendijuht?
Rimi Eestis tegutseb neli inimest, kelle visiitkaardile on nime alla trükitud ametinimetuseks sortimendijuht. Me saame aru, mida tähendab sortiment ja millega tegeleb juht, kuid mis saab siis, kui need kaks sõna kokku sättida? Stuudios räägivad oma tööst Rimi Eesti sortimendijuhid Kerli Kaijanen ja Maarja-Liis Niglas. Saadet juhib ajakirjanik Martin Hanson.
Oad, lehtkapsas, ka peakapsas on raskesti seeditavad. Miks nii ja kuidas neid kõhule kergemaks muuta?
Köögiviljade söömist ja veel rohkemat söömist soovitatakse igal pool. Kuid kõik köögiviljad pole seedimise mõttes ühtviisi head. Kui pärast ube või kikerherneid kõht valutab, tasub täpselt uurida, milliseid köögivilju sinu keha omastab ja milliseid ei talu. Mõnel köögiviljal paraneb seeditavus ja omastatavus kuumtöötlemisel.
KUULA | Saaremaa Mullifestival toob kokku rahvast üle kogu maailma
Piletitasku podcast’i seekordses saates on külas Saaremaa Mullifestivali korraldajad Triin Sepp ja Katrin Kullamaa-Haabeth, kes räägivad 13. aprillil viiendat sünnipäeva tähistavast festivalist. Oma mõtteid veinimaailmast jagab ka veinikoolitaja Indrek Poolak.
KERGE JA MAITSEV | 10 värsket salatit lõhega, üks uhkem kui teine!
Soojade ilmade saabudes tahaks süüa midagi kerget, ent toitvat ja maitsvat. Tee endale üks mõnus salat, lisa sinna toitainerikast lõhet, mis on pakitud oomega-3 rasvhapetega. Lõhesalatit saad valmistada mitmel moel, ehk leiad allolevatest retseptidest oma lemmiku!
Laulja Ruslan Trochynskyi: kõik ei ole borš, mida boršiks nimetatakse
Borš on osa ukrainlaste DNA-st. Nii tõdetakse sel nädalal Toidufilmide festivali raames linastuvas dokumentaalis „Borš. Salajane koostisosa“, kus tuntud kokk Yevhen Klopotenko suundub rännakule läbi Ukraina, et avastada erilisi borširetsepte ja leida suppi ainulaadseks muutvaid salajasi koostisosi. Uurisime ukrainlasest muusikult Ruslan Trochynskyilt ja Ukraina juurtega MTÜ Herojam Slava kaasasutajalt ja raamatu „Minu Ukraina“ autorilt Jaanika Merilolt, millised on nende kogemused selle armastatud roaga.
Idee õhtusöögiks | Krõbe ja suus sulav juustušnitsel valmib kiiresti ja maitseb kõigile
Juustušnitsli tegemiseks vali kõva mahedamaitseline juust: Atleet, Hollandi, Eesti, Edam vmt. Oluline on ostes juustu katsuda — juust peab tunduma käe all kõva. Juust, mis poes muljumisel tundub pehme, vajub pannil vormituks latakaks. Maitse on muidugi ikka hea.
Hea nipp: tuunikalasalat saab eriti maitsev, kui lisad tavalisele hapukoorekastmele ühe väga lihtsa koostisosa
Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ käis külas Tiina Kõresoo, kellega saatejuht Paula Särekanno rääkis pikalt ja põhjalikult Eesti restoranimaastikul toimuvast. Nagu ikka, piilusime ka koka külmkappi ning selgus, et Tiinal on alati kapis olemas karp tuunikala, millest ta valmistab väga maitsvat salatit.
Vererõhk on liiga kõrge? Siis lisa roogadesse rohkem seda mõnusat ürti, mis maitseb imeliselt ja aitab vererõhku alla tuua
Kui vererõhk kipub kõrgustesse tõusma, siis seda, et soolased ja praetud toidud ning maiustused ja alkohol tuleb menüüst välja visata, teatakse juba ammu. Vererõhu alandamisele saad hoogu juurde anda, kui lisad oma argimenüüsse rohkem üht vahvat ja aromaatset ürti.
Püstijalakoomik Mikael Meema ei armasta kama ega kiluleiba, aga kuumaõhufritüür peab olema
„Kuumtöödelda saab nii toitu kui ajusid,“ kalambuuritseb Mikael Meema. Tal on kalaallergia, aga Igapäevane lihtne toit on tema silmis parim.
Toidufilmide festival tutvustab seekord kultusrestorane, uurib vetikate ja seente hingeelu ning viib reisile vanglarestorani
Järjekordne Toidufilmide festival algab juba 10.aprillil. Sel korral on menüüs seitse eriilmelist, inspireerivat ja mõtlemapanevat dokumentaalfilmi.
Hinnatõus on eestlaste toitumisharjumusi oluliselt muutnud, esile on kerkinud paar väga üllatavat toidugruppi
Eesti on seisnud kaks aastat silmitsi majanduslangusega, mille mõjud peegelduvad otseselt ka inimeste ostukäitumises. Veebruaris ja märtsis Norstati läbi viidud uuringust selgub, et 32,7% vastajatest peab hoolega oma ostusid kaaluma ja 8% on sunnitud kas aeg-ajalt või tihti hinna tõttu ostudest loobuma. Kuidas Eesti inimeste ostukorv rahakoti õhenedes muutunud on?
Tee nüüd! Isuäratavad rohelised ja päriselt maitsvad smuutid hädavajalikuks vitamiinibuustiks ja terviseturgutuseks
Kui kevad tärkab täies jõus, vajab ka keha kosutust. Toitainerikaste roheliste smuutidega saad kõhu täis ja meele rõõmsaks. Vaata kiireid ja lihtsaid ideid, millest käepärasest neid kokku suristada.
NÄDALAMENÜÜ | Mida täna süüa teha? Maitsvad road tervele perele
Kui sind vaevab iga päev üks ja sama küsimus „mida täna süüa teha?“, siis ole mureta – järgi või saa inspiratsiooni sellest nädalamenüüst, milles sisalduvad road on kõigile valmistamiseks jõukohased! Lisa need retseptid Oma Maitse Retseptiveebis ostunimekirja ja saad ühe korraga terveks nädalaks vajamineva toidukauba ostetud. Menüü planeerimine aitab ka raha kokku hoida!
RETSEPTID | Pikk elu, hea toit! Mida süüa, et püsida vitaalne kogu elu?
Kuidas püsida särav ja elujõuline ka vanaduses? Kas on olemas toiduaineid, mis sellele kaasa aitavad või on see tühipaljas müüt?
Kui väljas sajab lund, tuleb süüa sooja suppi! Kana-klimbisupi lohutav maitse ei vea iial alt!
Klimpidega kanasupp tekitab alati ovatsioone. Midagi võluvat on nii tummises kanaleemes kui ka seal sees küpseks keenud klimpides.
Sisuturundus
Maxima pakub 2000+ ilutoodet kuni 50% soodsamalt
Maxima klientide poolt armastatud ilukampaania on taas alanud. Kuni 24. aprillini leiad suurematest kauplustest üle 2000 ilutoote super hindadega. Maxima ei pruugi tunduda esmapilgul koht, kuhu minna ilutooteid ostma, kuid sa võid üllatuda, sest kampaanias on mitmekesine brändide valik erinevatele eelistustele.
IVARI KÖÖGINIPID | Küüslauk ja sibul on iga hea roa aluseks! Kuidas neid õigesti ja kiiresti koorida ning tükeldada?
Sibul ja küüslauk on iga hea roa aluseks, kuid nende hakkimine-tükeldamine on paras peavalu. Väikeste ja libedate mugulate koorimine on omaette ooper: need kipuvad näppude vahelt minema libisema ja tükid tulevad noa alt ebaühtlaselt. Eesti parim kodukokk Ivari Vokk näitab, kuidas sibulat ja küüslauku kiiresti ja õigesti koorida ja tükeldada ning kuidas saab küüslaugust lihtsa võttega eriti mõnus pasta!
Midagi head nädala lõpetuseks! Luksuslik ja kohvikuvääriline kohvikreemitort viib keele alla
Röstitud metspähklid ja hõrk kohvikreem teevad sellest hiigelsuurest rullbiskviidilõigutordist kohvikuväärilise koogi.
KUULA | Miks restoranid Eestis vastu ei pea? Toitlustusmaailma pop-up kuninganna Tiina Kõresoo aus sissevaade keerulisse ärisse
Tänases „Toidujuttude“ episoodis räägime restoraniärist Tiina Kõresooga. Tiinat nimetatakse restoranimaailma pop-up kuningannaks, ta on kuulus oma loovate lahenduste ja lähenemiste poolest ning suutnud luua püsiva kvaliteediga tipptasemel restoranid Salt ja Stereo, mis toidukriitikute poolt aasta aasta järel palju kiidusõnu pälvinud.
SALAKUULAJA | Keilas asuv pagarikoda Kraft kogub kuulsust imeheade hapusaiade ja saiakestega
Keilas asub pagarikoda, millest on saanud jahugurmaanide palverännaku lõpp-peatus.
Kas seda kooki mäletad? Triibuline hapukoore-meekook viib otsejoones tagasi helgesse lapsepõlve
Kook, mis vajab külmikus läbiimbumiseks ja maitsestumiseks vähemalt 12 tundi. Mida tumedamaks põhjad küpsetad, seda tugevama maitsega koogi saad.
Hea nipp! Hakklihakastet jäi üle? Pista see siis pirukasse!
Kui soojendatud hakklihakaste ei isuta, siis saad paksuks tõmmanud kastme ülejäägist suurepärase täidise köögiviljadele ja pirukatesse.
Vedelikupuuduse vältimiseks ei piisa ainult veejoomisest. Aga mida siis süüa, et organism ei kuivaks?
Vedelikupuudus tekitab terve hulga väga ebameeldivaid terviseprobleeme, alustades peavalust ja uimasusest lõpetades kõhukinnisuse ja vastiku hingeõhuga. Vedelikupuuduse all kannatavad tihti ka need inimesed, kes joovad usinalt oma 2 liitrit päevas.
VÄHE KALOREID | Soe rikkalik kõhutäis, mis ei tekita kõhus rasket tunnet - argised supid päästavad päeva
Soe rikkalik kõhutäis, mis ei tekita kõhus rasket tunnet – seda saad loota vaid ühelt mõnusalt koduselt supilt.
Teeme selgeks: kes on nõustaja, kes terapeut ehk Millise spetsialisti poole oma toitumist puudutava murega pöörduda?
Peale kevadel kodus ette võetava suurpuhastuse mõtlevad paljud ka iseenda organismi kordasättimise peale. Mõnel on selleks omad nipid juba aastast aastasse, olgu neiks siis nõgesekuur või paastulaagris osalemine. Kuid mida teha juhul, kui keha tegutseb arusaamatult? Kui tekib tunne, et mis mul ometi viga on! Tänapäeval saab nõu küsida ja loodetavasti viimaks ka abi leida professionaalsetelt kvalifitseeritud toitumisnõustajatelt ja -terapeutidelt, kes aitavad inimesi teaduspõhiselt ja süstemaatiliselt.
Toitumisterapeut selgitab, mis on DASH-dieet?
Tervise Arengu Instituudi andmetel haigestub Eestis igal aastal kõrgvererõhktõppe üle paarikümne tuhande inimese ja 2018. aastal oli enam kui poolte surmade põhjusteks südame-veresoonkonnahaigused, sh hüpertoonia ehk kõrgvererõhktõbi. Mida süüa, kui vererõhk kipub tõusma hakkama?
Kanaliha on üks ostetumaid lihaliike. Paljudes toiduprogrammides peetakse seda ka tervislikumaks kui näiteks punast liha
Broileriliha on üks ostetumaid lihaliike – saad valida nii taise filee kui rasvasema koiva vahel. Kanabroileri võtavad oma teadlasepilgu alla Eesti Maaülikooli veteri-naarse rahvatervise ja toiduhügieeni valdkonna professor Mati Roasto ja peagi toidutehnoloogia doktoriks saav Kristi Kerner.
Romanesco kapsas – kallis ja hea
Romaani lillkapsas ehk romanesco pole mingi tavaline köögivili, vaid kuulub pigem delikatesside hulka, sest maitse on õrn. Nii peab seda ka käsitsema - õrnalt ja stiilitundega.
TUNNE TOITU | Toiduteadlased selgitavad, mis on emulsioon ja mis emulgaator? Kuidas need mõjutavad rasvade seedimist organismis?
Toidud, milles rasv jaotub ühtlaselt ega eraldu rasvakihina, tunduvad meile justkui vastuvõetavamad. Selle saavutamiseks kasutatatavad emulgaatorid mõjutavad aga toitainete omastamist ka meie organismis.
Magushapud kodused rabarberikoogid pakuvad kõige mõnusamat igakevadist elevust
Niipea, kui rabarber mulla seest varred välja pistab, lähevad need kohe ka koogi sisse.
Kust leida (kevaditi) kõige enam C-vitamiini?
C-vitamiin on kergesti lagunev vesilahustuv vitamiin. Et seda toiduainest kätte saada, ei tohiks toiduainet kooritult ja tükeldatult kaua säilitada. Nii on näiteks poodides valmis tükeldatud köögivilju ja smuutimaterjali tore ja mugav kaasa haarata, aga selle toiteväärtus on väiksem kui kodus värskelt tehtud eeltööl.
KEVADEKUULUTAJA KARULAUK | Kodumaine vitamiinipomm lisab roogadele särtsu
Karulauk tõstab pead! Mida head ja paremat sellest kodumaisest vitamiinipommist valmistada? Tee pestot, küpseta pirukat, lisa pastaroogadele või söö niisama võileival. Rohkelt ideid leiad Retseptiveebist!
Lihtne, aga külluslik affogato šokolaadiga
Valmista šokolaadist ja kohvist tulvil magustoit pisut varem, kui seda serveerida plaanid. Siinne suutäis magusat on midagi enamat kui lihtsalt jäätis, millele on kohv peale valatud.
Koduse toiduhügieeni põhitõed. Mida peab teadma toitu nädalaks ette valmistades?
Väga ohtralt kõlab siit ja sealt soovitusi valmistada pühapäeviti kogu nädala toit korraga ette (meal-prepping). Nii võib juhtuda, et reedel võtad tööle kaasa juba väga mitu päeva vana roa. Mugav küll, aga kas ka ohutu?
Kas soja matkib östrogeeni? Millal sojatooteid karta ja millal mitte?
Sojas sisalduvad fütoöstrogeenid tekitavad tihtipeale hirmu. Kas need mõjutavad kehale omast östrogeenitaset? Kas sojauba ja sojaubadest tehtud tempeh, tofu, miso jms ikkagi on ohutud?
Kuhu minna?
Kuhu minna aprillis nautima head toitu ja toidu ümber keerlevat?
Mida kokaamet võtab ja mida annab? Millest unistab kokkade noorem generatsioon?
Millest unistab kokkade noorem generatsioon? Kas aastakümneid Eesti restoranimaastikku suunanud vanad tuusad võivad end varsti pensionipõlve pidama sättida, sest nooremate vastu ei saa? Või on restoraniilmas praegu nii suured püsimajäämise raskused, et see hakkab noorte loovust piirama?
Peipsi mees Ergo-Hart Västrik kaotas ketoosis kilosid, kuid ei hüljanud ka traditsioonilist Eesti maitset
Teadlasekarjääri hüljanud ja kokaks hakanud Ergo-Hart Västrik kaotas ketoosisoleku ja terviseprogrammi läbimisel ohtralt kilosid ja võitis tagasi tervise, nii et arst tühistas tal vererõhutablettide võtmise.
Vitamiinivaegus kimbutab? Mida teha nii igapäevasest rohelisest sibulast
Mahlast rohelist sibulat saad puistata roogadele, kuid võid seda vitamiinipommina kasutada ohtralt ka võileival, omleti sees või munakastmes, samuti liharullides.
Varakevadised umbrohutoidud | Võilillekapparid, nurmenukulehesalat ja hapendatud põdrakanepivõrsed
Olles terve pika ja päikesevaese talve oma aega oodanud, on kevadised taimed täis elujõudu ja kasvamise rammu.
Salat, puder või pearoog? Taldrikutäis häid asju
Vahel on nii, et ei viitsigi vara ärgata. Naudid pikka hommikut, mõnuled kevadiselt sooja päikeselaigu sees silmi kissitades ega tee ühtegi liiga asjalikku plaani. Las see päev kulgeb ja sina koos päevaga.