Oma Maitse
Kõik audioartiklid
NÄDALAMENÜÜ | Need keto-stiilis hommikusöögid viivad üleliigsed isud!
Uus nädal toob veelgi enam soojakraade ja see tähendab vaid üht – aeg on grill kuumaks ajada ja nautida suviseid maitseid. Selleks aga, et end nn suvevormi saada, pakume menüüs keto-stiilis hommikusööke, mis tasakaalustavad hästi veresuhkrut ning hoiavad ära üleliigsed isud.
Magus elu! Võta nostalgilised kohupiimapontšikud kaasa ja mine õue ilusat ilma nautima
Rikkalikult kohupiima sisaldavad pallikesed maitsevad kõige paremini soojalt. Jälgi, et õli oleks keskmise kuumusega, muidu kipuvad pontšikud liiga tumedaks küpsema. Kogus 25 tükki.
Eriti koheva tekstuuriga jogurtipannkoogid tõeliselt mõnusaks nädalavahetuseks
Meega magustatud pannkoogid on tänu munade vahustamisele eriti koheva tekstuuriga.
Karulauk on kohal! 15 ideed, kuidas kevade esimest värsket vitamiinipommi roogades kasutada
Esimene värske karulauk on tõeline rõõmutooja - oleme ju pikisilmi ja pikalt neid krõmpsuvaid ja värskeid vitamiinirikkaid lehekesi oodanud. Korjates pea meeles, et karulauk on looduskaitse all, nii et mõõdutundetult kogu metsaalust puhtaks noppida ei tohi, aga endale ja oma perele piisab mõnusa roa valmistamisest paarist peotäiest kenasti.
Söö nagu staar: viis retsepti, mida Sussexi hertsoginna Meghan oma uues Netflixi kokandussarjas valmistab
Hertsoginna Meghan on juba enne „With Love, Meghan“ saadet palju toiduteemadega tegelenud – toit ja kodune luksus on juba aastaid olnud osa tema avalikust kuvandist ja elustiilist. Värskes Netflixi seriaalis kutsub naine endale sõpru külla, valmistab peamiselt väga lihtsaid toite ja kaunistab kodu.
Kerge koogiga nädalavahetusele vastu! Mustika-õuna-jogurtikook sobib hästi ka neile, kes hoolega kaloreid loevad
Ülimahlane kook maitseb järgmisel päeval paremgi. Koogi võid teha ka vaid õunte või mustikatega – mis just parasjagu kättesaadav on. Kui sa ei kasuta külmutatud marju, lüheneb küpsetusaeg 45–50 minutini.
KÜSITLUS | Milline toit või toiduaine sinu meelest absoluutselt süüa ei kõlba?
Kui kodusele sünnipäevalauale menüüd planeerima hakata, ei jõua enam kokku lugedagi, kui palju toiduaineid tuleb välja jätta, mis erinevatele külalistele ei maitse. Aga mis on need toiduained, mida kõige universaalsemalt vihatakse?
SALAKUULAJA | Krulli kvartali uus topeltkontseptsiooniga restoran SUMI by Põhjala ajab külalise juba sisenemisel segadusse
Tallinna kõige kuumemas piirkonnas Krulli kvartalis avatud SUMI meelitab topeltkontseptsiooniga - hommikul pagarikoda, õhtul Jaapani mõjutustega restoran. Kõlab ahvatlevalt ja uhked lubadused ongi maja nii täis toonud, et kohti niisama lihtne saada polegi.
Vaheldust tavalisele ühepajatoidule! Kreemine lõhepajaroog kartuli ja brokoliga. Üksnes kokkuladumise vaev ja toit saab ahjus ise valmis
Harjumuspärase porgandi-kartuli-kaalika asemel lao täna ahjuvormi kartul, brokoli ja lõhe!
Tee täna õhtul kiirelt valmis, et homme oleks nii hommikusöök kui tööle kaasa võtmise lõuna olemas: tortiljamuffinid suitsulõhe ja kapparitega
Väikesed tortiljamuffinid on hea mõte, kui kiiresti on vaja kaasa võtta vahepalaks midagi head kooli või kontorisse. Kui teed tortiljamuffineid suuremale seltskonnale, saad kärmelt valmistada igale sööjale eraldi pisikese muffini, kasutades just tema lemmikkomponente.
Sõja eest põgenenud ukrainlanna Olena avas Rõuges kunstikohviku: pirukatega meenub mulle lapsepõlve aroom ja soojus
Sõja eest Eestisse pagenud Ukraina kunstnik Olena elab täna Võrus ning peab Rõuges populaarset Kuuri kohvikut.
Kiirtee kevadväsimuse peletamiseks: rauast ja B-vitamiinidest pungil võrsejook, mis alandab põletikku ja toetab immuunsust
Oma Maitse märtsinumbris räägime pikemalt idandite ja võrsete kasvatamisest kodusel aknalaual. Kui see kunst sul juba käpas on, siis liiga suureks ja kõvaks kasvanud võrsed saad kokku suristada imeliseks tervisejoogiks, mis aitab su keha turgutada kõige sellega, mida kevadväsimuse peletamiseks vaja läheb.
RETSEPTID | Kevadine kõhutäis! 10 köögiviljadest pakatavat pastat argiõhtuks
Kiireks lõuna- või õhtusöögiks valmista lihtne pastaroog, millele lisavad maitset ja tekstuuri kevadised vitamiinirikkad köögiviljad. Rohkem pastaretsepte vaata Oma Maitse Retseptiveebist!
Kooke kaunistatakse sageli pesemata marjadega. Miks seda teha ei tohiks ja kuidas värskeid marju õigesti pesta?
Värsked mustikad ja maasikad on poelettidel nii ahvatlevad, et tihtipeale jõuavad mõned neist enne suhu, kui need korralikult läbi pestud saavad. Ka kookide-tortide-magustoitude kaunistamiseks või smuutidesse panekuks ei viitsita marju üle pesta, sest „need ju ei näe mustad välja“ ning pestud marjad riknevad kiiremini. See ei loe. Igal juhul ja iga kord tuleb marjad enne tarbimist üle pesta ning paljast veest tihtipeale ei piisa.
Sisuturundus
Maxima klientidel on ripakil pea 900 000 eurot boonusraha
Kliendikaart on toidupoes ilmselt paljude jaoks tavapärane ning nutikas klient seda usinasti ka kasutab. Kogutakse nii boonusraha, kui saadakse ka erihindu, millega on võimalik säästa märkimisväärseid summasid. Maxima klientidel ootab aga suur summa boonusraha veel kontodel kasutust. Kuidas on lood sinul?
Aasta tähtsaima naistepüha traditsioonid: täna sööme pannkooke ja karaskit ning joome punaveini
Täna on aasta tähtsaim naistepüha. Maarjapäeva tunnuseks on olnud punajoomise tava, mille tõttu saadi kogu aastaks õitsev välimus ja puna põsile. Traditsioonilisteks roogadeks on täna karask ja ülepannikoogid ning kindlasti ei tohi nüüd hommikuti söömata kodust välja minna — kes linnupetet ei võta, jääb haigeks!
Oo, kui põnev! Kasemahla aeg on käes ja sel aastal tee sellest setupärast kasemahlajooki
Vahel võib juhtuda, et kased annavad mahla rohkem, kui seda kulub. Head kraami ei taha ju raisku lasta — mistõttu on mõistlik selle maitseomadusi pisut rikastada. Võimalusi selleks on mitmeid, kuid ühe omapärase lahendusega on välja tulnud setud. Umbes sama omapärase, kui nad ise on.
Karm hinnang! Läbi ajaloo kõige kauem Michelini tärne hoidnud restoran jäi sel aastal ühest tärnist ilma
Ida-Prantsusmaal Vonnase kommuunis asuv restoran Georges Blanc pälvis esimese Michelini tärni peaaegu sada aastat tagasi ning on kandnud järjest kolme tärni alates 1981. aastast. Sel aastal aga jäi restoran ühest tärnist ilma.
Briti küpsetuskuninganna Mary Berry tähistab 90. sünnipäeva! Saa legendiga lähemalt tuttavaks ja tähista tema legendaarse kausikoogiga
“Briti parima pagari” saatest tuntud legendaarset küpsetusmeistrit Mary Berryt, kes on ka ajakirja Good Food kaasautor, peetakse üheks empaatilisemaks ja paremaks kokasaadete kohtunikuks. Täna tähistab daam oma 90ndat sünnipäeva.
Mitmekülgne argiroog, mis rahuldab kõikide sööjate isud: kohev pilaff
Plov või pilaff? Tõde on see, et pilaff on piiriülene toit, millest on liikvel eri versioone. Meie pere teeb plovi või pilaffi just sel moel. Maitseainetest sobib lisada jahvatatud koriandrit, barbarissi või sumahhi, aga ka tšillit. Igaüks leiab oma südamepilafi.
NÄDALAMENÜÜ | Supidieediga kergema enesetundeni
Supidieet ei pea tähendama vaid lahja värskekapsasupi söömist. Selle nädala menüüst leiad supidieedi, mis tagab sulle igapäevaselt kerge kaloridefitsiidi ja viib sind kergema enesetundeni. See on kerge kevadine dieet, mis aitab sul kiiremini kevadelainele jõuda.
Õue sööma! Kristjan Peäske plangulõhe lõkkekartulite, gremolata ja klopitud sibulaga on ühelt poolt väga elegantne, teisalt tõeline maamehe söök
Restoraniärimees Kristjan Peäske räägib Oma Maitsele, kuidas tema ennast laeb: „Tuleb minna väikese seltskonnaga matkale: vähemalt kahepäevasele ja kasvõi miinuskraadidega telgis ööbides. Oluline on matkal tajuda, et elu ei ole kogu aeg mugav – isegi söök ei ole siis üldse esmatähtis. Kuni viimaks, matka lõpus, ootab parim söömaaeg kas plangulõhe või tõeliselt hea steigi näol ja külma õlle ja kuuma saunaga.“ Plangulõhe retsepti jagab ta meilegi.
Kevadine kurgikala ehk meritint ja kaks suurepärast retsepti, mida sellest maitsvast kalast valmistada
Meritint on tõeline kevadekuulutaja ja Pärnus lausa nii tähtsal kohal, et tema auks korraldatakse isegi festivali. Maitsva söögikala võid nahka pista täitsa toorelt, aga väga maitsev saab ta ka grillil ja pannil. Vaata ideid!
Sisuturundus
KUULA | Toidupoe tagatoas: kas eestlane ostab 2025. aastal rohkem?
Erinevalt meie kahest lõunanaabrist, kes on ostustatistika kohaselt saanud tarbimiskindluse tagasi, on eestlased veel äraootavad: poes ostetakse suuremas mahus allahinnatud tooteid, otsitakse soodustusi ja mõned ostud lükatakse edasi. Rimi Eesti juht Kristel Mets aga näeb, et 2025. aastal saab ka kohalik klient julguse tagasi, sest raha pole ostmiseks siiski kuhugi kadunud.
Sisuturundus
Tule maitsma. Önnelikud vöidavad kinkekorvi!
Kas oled kunagi mõelnud, mis teeb Saaremaa maitsed nii eriliseks? Miks on just saarelt pärit toit ja jook sedavõrd hinnatud nii kohalike kui ka mandrirahva seas? Nüüd on sul võimalus sellele vastus saada omaenda maitsemeeli testides!
REPORTAAŽ | „Paanika vist hakkab vaikselt tulema.“ Kuidas läks „MasterChefi“ finalisti Taavi esimene katsetus restoraniköögis ehk Õhtusöök 50 inimesele
„MasterChef Eesti“ kuulsuste hooajal märkimisväärsete tehniliste oskuste ja maitsetajuga silma paistnud laulja Taavi Immato pani end proovile Kurgo restorani köögis ja valmistas „MasterChefi“ esimeses hooajas osalenud peakoka Jarno Nittimi valvsa pilgu all esimest korda elus restoraniköögis 50 inimesele mitmekäigulise õhtusöögi. Oma Maitse jälgis otse köögis, kuidas meestel närv vastu peab.
VITAMIINE JUURDE! Ingveri-jõhvika-porgandipirukas sobib terviseturgutuseks nii neile, kes tahavad viirusi peletada, kui neile, kes on haigeks jäänud
Mis võiks olla kevadtalve essents? Midagi tulist ja vitamiinidega. Ingver ja jõhvikas!
KUULA | Tippkokk Pavel Gurjanoviga kokatöö tagatubadest: meistriteks ei sünnita, vaid neid tehakse. 1% on talent ja 99% on räigelt raske töö
Kogu resto ja pagari omanik ja peakokk Pavel Gurjanov on ennast kirjeldanud kui eesmärgile orienteeritud inimest, kes armastab motiveerida oma kolleege huvitavaid asju tegema. Toidukonkurssidel osalemine on tema suur kirg, sest „Tavalised kokad kopeerivad - nad teevad seda, mis on trend. Aga väga head kokad teevad asju, millest saavad trendid.“
FOTOD ja VIDEO | Angelica Udeküll õpetas Oma Maitse Kokakoolis huvilistele sealihatoitude valmistamist
Oma Maitse kevadine kokakoolisari sai avalöögi! Soovijad said õppida praktilisi oskusi, millest on kasu toidu tegemisel ning tooraine käsitlemisel. Kokakool toimus Gemoss Köögi ja Baarikunsti Õppetoas. Koolituse läbiviijaks on Laulasmaa Spa restorani Wicca armastatud peakokk, mitmete kokaraamatute autor ja paljudele ka teleekraanilt tuttav Angelica Udeküll.
Avokaadovõiku on minevik, ricottaga sai on olevik! Vaata viraalset retsepti, mille järgi on hullud mitmed maailmakuulsad staarid
Aastaid ja aastaid maailma hullutanud avokaadosaia võib nüüd rahulikult pensionile saata, sest sama suure kiirusega kui see kunagi, teeb nüüd sotsiaalmeedias tiire ricotta-tomatisai.
Hea mõte! Sinepiga saad maitsestada kastmeid, teha lihale ja kalale glasuure ja marinaade ning sinepit saad lisada ka hautistele
Sinepiga saad maitsestada kastmeid, teha lihale ja kalale glasuure ja marinaade ning sinepit võid lisada ka hautistele, kui maitse vajab kerget virgutust.
Külmetuste hooajal hädavajalik abimees: kodune ravimoos, mille saad valmis teha üle talve kapis seisnud jõhvikatest!
Kas ka sul on talveks varutud jõhvikat, meie omamaist supermarja? Sügavkülmikusse pandud või hoopis nii, nagu meil on aastakümneid kodus kombeks olnud: suurde klaaspurki, keedetud külm vesi peale ja külmikusse, kus säilib kevadeni. Hea tasapisi tervise turgutamiseks võtta. Sest kõige kasulikumad on just toored või sügavkülmutatud marjad.
Riisiroogade ABC: mis vahe on plovil ja pilafil, kuidas teha kreemist risotot ja mis on paella saladus
Riisiroad peegeldavad paljusid kultuure ja kööke kogu maailmas. Kartul on hakanud oma toiteväärtust kaotama ja seega ahvatlevad riisiroad kokkajaid sel ajal aastas aina enam.
NOËP valib toidukohti muusika järgi: vale muusikavalik võib maitseelamuse täiesti ära rikkuda
Andres Kõpperil ehk NOËPil on, mida tähistada – laupäeval peab ta oma muusikaartistina tegutsemise kümnendat aastapäeva ning värskelt on ta käima pannud ka joogitootmise. Tema muusika ja džinni vahel leiame jutuajamise käigus ühe huvitava seose: kumbki neist ei sobi söögiga koos tarbimiseks, sest mõlemad on selleks liiga iseloomukad. Vale muusika võib maitseelamuse täiesti ära rikkuda, ütleb muusik.
SUPIKLASSIKA! Seljanka, rassolnik, kana-klimbisupp ja hernesupp ning soovitused puljongikeetmiseks
Klassikalised kodused supid valmivad päris puljongiga. Võib tulla üllatusena, aga seda pole raske keeta. Paned poti vee ja supikoguga tulele, riisud vahu, lisad pipart-loorberit ja jätad paja tunnikeseks tulele.
TULEVIKUKÖÖK | Toitu tellivad külmkapid, juhtmevaba tehnika, AI-tugi – innovatiivsed nutikad köögiseadmed, mis kokkamise päriselt lihtsaks muudavad
Tänapäeva ahjud teevad süüa peaaegu ise, külmikud teevad toidutellimusi ning blenderit ja mikserit saab laadida juhtmevabalt induktsioonpliidil. Suur osa köögitehnikast on varustatud retseptivaramuga, enamikku on võimalik juhtida häälkäsklustega, paljud kasutavad AI võimekust.
ARGIROAD | Oled kanalihast süüa tehes üksluisusega kimbatuses? Siit saad lisaks uusi ja häid ideid, kuidas sellest valgurikkast toiduainest maitsvaid roogi valmistada
Kui lihasöömist kui sellist hakati ebatervislikuks pidama, hakkasid sealiharoad asenduma kanalihast roogadega. Kinnistus idee, et liha peab olema rasvavaene, ja algas fileede võidukäik. Nüüdseks on teada, et sellised äärmused pole kunagi üdini head. Isegi kananahk, milles tõepoolest on kolesterooli rohkem kui filees, sisaldab samas rohkesti kollageeni.
Makaronidele ja keedukartulitele vaheldust! Kinoa, kuskuss ja bulgur — mis on mis ja kuidas neid kasutada?
Talve selgroo murdudes hakkavad ka kartulid muutuma väheväärtuslikeks tossideks. Vitamiinidest ja mineraalainetest pulbitsevad teraviljad pakuvad vaheldust ja maitsevad lihtsalt suurepäraselt.
Kevadine suurpuhastus sügavkülmas! Astelpajumarjadega panna cottas saad maitsvalt ära kasutada eelmise suve saagi
Mõnusalt värskendav magustoit, lõpetamaks lõuna- või õhtusööki. Astelpajumarjad võid asendada ka muude meelepäraste marjadega. Julgelt võid siin kasutada sügavkülmutatud marju, milles on kenasti kõik vitamiinid säilinud. Vahukoore ja piima asemel proovi ka kookos- või mandlipiima.
Puhitused kimbutavad ja tunned end kui täispuhutud õhupall? Lisa menüüsse üht särtsakat vürtsi, mis kiirelt olukorda leevendada aitab
Tead ju küll seda ebamugavat tunnet - püksinööp hästi kinni ei lähe ja tunned end nagu veidi liiga täis puhutud õhupall. Kehva enesetunnet tekitavate tursete ja puhituste leevendamiseks on sul köögikapis üks tubli ja kiire toimega abimees kindlasti olemas.
RÄÄGI KAASA | Pea pooled Eesti inimesed ostavad toidupoest allahindluskleebistega tooteid. Milliseid allahinnatuid toiduaineid sina ostad?
Rimi tellitud ja Norstati läbi viidud uuringu kohaselt on oranži kleebisega ehk peagi lõppeva säilivusajaga tooteid viimase aastaga ostnud ligi 45% Eesti elanikest. Kõige rohkem soetatakse värsket liha, kala ja poeketi valmistatud tooteid.
Alahinnatud punane sumahhipulber pole vürtsikas maitseaine, vaid lisab toitudele hoopis sügavust ja hapukust
Punane ja pulbriline sumahh tekitab paljudes tunde, et tegemist on järjekordse vürtsika maitseainega me köögiriiulis.
NÄDALAMENÜÜ | Kogu aeg on kiire? Siin on toidud, mille tegemine võtab aega maksimaalselt pool tundi
Suurel hulgal inimestest kulub kogu päeva toidu valmistamiseks vaid 12 minutit, selgus ühest Norra uuringust. Ega sellega rohkemat ei jõua kui poest ostetud valmistoidu soojendamine või kiire võileiva tegemine.
6 RETSEPTI | Jogurtikookide kohev kergus! Võrreldes toorjuustuga on jogurtikooki palju kergem seedida ja ka küpsetada
Lumivalge, sametiselt paks ja kreemjas naturaalne jogurt lisab kookidele ja kreemidele hunnitult pehmet tekstuuri ja õrnalt hapukat koorest mekki. Võrreldes toorjuustuga on jogurtikooki palju kergem seedida ja ka küpsetada.
Rohenäpud, valmis olla ... läks! Vitamiinirikkaid idandeid ja võrseid saad kasvatada köögi aknalaual juba praegu
Kolm viisi, kuidas lisada idandite ja võrsete abil roogadesse värskust ja mis peamine – tervisekasu.
Sinu uus lemmiksnäkk õhtuse filmivaatamise kõrvale! Kahe koostisosaga ja ketodieediga sobivad sibulakrõpsud valmivad ahjus 10 minutiga
Tahaks õhtuseks näksimiseks midagi head? Sotsiaalmeedia suured lemmikud on praegu eriti lihtsad ja soodsad sibulakrõpsud, mille valmistamiseks ei kulu oluliselt ei aega ega vaeva.
RETSEPTID | Rahvusvahelise Pii päeva tähistamiseks küpseta täna üks tõeliselt maitsev pirukas!
Piruka küpsetamiseks pole ju tegelikult üldse mingit põhjust vaja, aga kui tunned, et oleks vaja seda siiski kuidagi põhjendada, siis täna saad tähistada rahvusvahelist Pii päeva (π-päev). Seda tähistatakse iga aasta 14. märtsil, et austada matemaatilist konstanti π (pii). Kuna inglise keeles häälduvad „pii“ (pi) ja „pirukas“ (pie) sarnaselt, on sel päeval tavaks pirukaid küpsetada ja süüa.
Kuus toitu, mille toiteväärtus uuesti üles soojendamisega märkimisväärselt langeb
Kui nälg kallal, on kõige lihtsam tõmmata külmiku uks lahti ja pista mikrolaineahju eilse õhtusöögi ülejäägid. Isu saab uuesti üles soojendatud söögiga küll rahuldatud, aga toitaineid saab keha sel moel paraku oluliselt vähem. Eriti palju kaotavad taaskuumutamisega oma väärtust just need kuus toiduainet.
KOHVRI SÖÖKLA | Säästukas! Ühest broilerist saab viieliikmeline pere nädal aega söönuks. Vaata ka, kuidas kana lahti lõigata
Saatesarja „Kohvri Söökla“ kolmandas episoodis toob kodumaa kodukokanduse suurkuju ehk saatesarja „MasterChef Eesti: kuulsused köögis“ hooaja võitnud Kohver kaamera ette terve kana. Mida sellega teha, kuidas teha ja miks teha? Vaata videost.
Rohkem kodumaist kala! Kogenud kalur ja kalapoodnik räägib lahti, kuidas soodsa hinna ja väga hea kvaliteediga kalaroad lauale tuua
Miks ja millist kala süüa? Ja kui palju? Suur segadus on pannud osad inimesed kala söömisest üldse loobuma, teised julgevad süüa vaid suuri kalu ja valik piirdubki siis ka vaid lõhe ja forelliga. Inimene kui looduse osa mõjutab oma valikutega ka merede heaolu.