Oma Maitse
Kõik audioartiklid
ARGIROAD | Täiuslikud õhtusöögid ehk Kana küpseb kiiresti!
Kui lihasöömist kui sellist hakati ebatervislikuks pidama, hakkasid sealiharoad asenduma kanalihast roogadega. Kinnistus idee, et liha peab olema rasvavaene, ja algas fileede võidukäik. Nüüdseks on teada, et sellised äärmused pole kunagi üdini head. Isegi kananahk, milles tõepoolest on kolesterooli rohkem kui filees, sisaldab samas rohkesti kollageeni.
Makaronidele ja keedukartulitele vaheldust! Kinoa, kuskuss ja bulgur — mis on mis ja kuidas neid kasutada?
Talve selgroo murdudes hakkavad ka kartulid muutuma väheväärtuslikeks tossideks. Vitamiinidest ja mineraalainetest pulbitsevad teraviljad pakuvad vaheldust ja maitsevad lihtsalt suurepäraselt.
Kevadine suurpuhastus sügavkülmas! Astelpajumarjadega panna cottas saad maitsvalt ära kasutada eelmise suve saagi
Mõnusalt värskendav magustoit, lõpetamaks lõuna- või õhtusööki. Astelpajumarjad võid asendada ka muude meelepäraste marjadega. Julgelt võid siin kasutada sügavkülmutatud marju, milles on kenasti kõik vitamiinid säilinud. Vahukoore ja piima asemel proovi ka kookos- või mandlipiima.
Puhitused kimbutavad ja tunned end kui täispuhutud õhupall? Lisa menüüsse üht särtsakat vürtsi, mis kiirelt olukorda leevendada aitab
Tead ju küll seda ebamugavat tunnet - püksinööp hästi kinni ei lähe ja tunned end nagu veidi liiga täis puhutud õhupall. Kehva enesetunnet tekitavate tursete ja puhituste leevendamiseks on sul köögikapis üks tubli ja kiire toimega abimees kindlasti olemas.
RÄÄGI KAASA | Pea pooled Eesti inimesed ostavad toidupoest allahindluskleebistega tooteid. Milliseid allahinnatuid toiduaineid sina ostad?
Rimi tellitud ja Norstati läbi viidud uuringu kohaselt on oranži kleebisega ehk peagi lõppeva säilivusajaga tooteid viimase aastaga ostnud ligi 45% Eesti elanikest. Kõige rohkem soetatakse värsket liha, kala ja poeketi valmistatud tooteid.
Alahinnatud punane sumahhipulber pole vürtsikas maitseaine, vaid lisab toitudele hoopis sügavust ja hapukust
Punane ja pulbriline sumahh tekitab paljudes tunde, et tegemist on järjekordse vürtsika maitseainega me köögiriiulis.
NÄDALAMENÜÜ | Kogu aeg on kiire? Siin on toidud, mille tegemine võtab aega maksimaalselt pool tundi
Suurel hulgal inimestest kulub kogu päeva toidu valmistamiseks vaid 12 minutit, selgus ühest Norra uuringust. Ega sellega rohkemat ei jõua kui poest ostetud valmistoidu soojendamine või kiire võileiva tegemine.
6 RETSEPTI | Jogurtikookide kohev kergus! Võrreldes toorjuustuga on jogurtikooki palju kergem seedida ja ka küpsetada
Lumivalge, sametiselt paks ja kreemjas naturaalne jogurt lisab kookidele ja kreemidele hunnitult pehmet tekstuuri ja õrnalt hapukat koorest mekki. Võrreldes toorjuustuga on jogurtikooki palju kergem seedida ja ka küpsetada.
Rohenäpud, valmis olla ... läks! Vitamiinirikkaid idandeid ja võrseid saad kasvatada köögi aknalaual juba praegu
Kolm viisi, kuidas lisada idandite ja võrsete abil roogadesse värskust ja mis peamine – tervisekasu.
Sinu uus lemmiksnäkk õhtuse filmivaatamise kõrvale! Kahe koostisosaga ja ketodieediga sobivad sibulakrõpsud valmivad ahjus 10 minutiga
Tahaks õhtuseks näksimiseks midagi head? Sotsiaalmeedia suured lemmikud on praegu eriti lihtsad ja soodsad sibulakrõpsud, mille valmistamiseks ei kulu oluliselt ei aega ega vaeva.
RETSEPTID | Rahvusvahelise Pii päeva tähistamiseks küpseta täna üks tõeliselt maitsev pirukas!
Piruka küpsetamiseks pole ju tegelikult üldse mingit põhjust vaja, aga kui tunned, et oleks vaja seda siiski kuidagi põhjendada, siis täna saad tähistada rahvusvahelist Pii päeva (π-päev). Seda tähistatakse iga aasta 14. märtsil, et austada matemaatilist konstanti π (pii). Kuna inglise keeles häälduvad „pii“ (pi) ja „pirukas“ (pie) sarnaselt, on sel päeval tavaks pirukaid küpsetada ja süüa.
Kuus toitu, mille toiteväärtus uuesti üles soojendamisega märkimisväärselt langeb
Kui nälg kallal, on kõige lihtsam tõmmata külmiku uks lahti ja pista mikrolaineahju eilse õhtusöögi ülejäägid. Isu saab uuesti üles soojendatud söögiga küll rahuldatud, aga toitaineid saab keha sel moel paraku oluliselt vähem. Eriti palju kaotavad taaskuumutamisega oma väärtust just need kuus toiduainet.
KOHVRI SÖÖKLA | Säästukas! Ühest broilerist saab viieliikmeline pere nädal aega söönuks. Vaata ka, kuidas kana lahti lõigata
Saatesarja „Kohvri Söökla“ kolmandas episoodis toob kodumaa kodukokanduse suurkuju ehk saatesarja „MasterChef Eesti: kuulsused köögis“ hooaja võitnud Kohver kaamera ette terve kana. Mida sellega teha, kuidas teha ja miks teha? Vaata videost.
Rohkem kodumaist kala! Kogenud kalur ja kalapoodnik räägib lahti, kuidas soodsa hinna ja väga hea kvaliteediga kalaroad lauale tuua
Miks ja millist kala süüa? Ja kui palju? Suur segadus on pannud osad inimesed kala söömisest üldse loobuma, teised julgevad süüa vaid suuri kalu ja valik piirdubki siis ka vaid lõhe ja forelliga. Inimene kui looduse osa mõjutab oma valikutega ka merede heaolu.
Toiduvalmistamise ABC | Ei mingit stressi! Gnocchi on muutunud köögiviljarikkaks. Retseptid ja võtted selle lihtsa, aga mitmekülgse toidu valmistamiseks
Gnocchi’t tasub valmistades teha korraga suurem kogus tainast, kuna valmis vormitud väikesi gnocchi-pallikesi saad hõlpsalt sügavkülmutada.
Juuksed hakkavad halliks tõmbuma? Selle vältimiseks peaksid rohkem sööma just seda soodsat toiduainet
Hallpead austa, kulupead kummarda, ütleb vanasõna. Kes aga soovib hõbedaste niitide ilmumist juustesse võimalikult kaugesse tulevikku lükata, peaks menüüsse lülitama ühe teada-tuntud toidu, milles sisalduvatel ainetel on oluline roll juuste pigmendi säilitamisel.
Sotsiaalmeedia lemmikretsept: viraalse hiti staatusesse tõusnud krõbeda riisi salat lummab lihtsuse ja särtsakate maitsetega
Sotsiaalmeedia kokad leiutavad järjest lahedamaid viise, kuidas maitsvalt ja kiirelt kõht täis saada ning sealjuures toiduraiskamist vältida. TikTokis teeb juba mõnda aega tiire salat, mille põhikoostisosaks on praetud riis ning millele võib juurde lisada kõikvõimalikke köögikapis ära kasutamist ootavaid toiduaineid.
Kuidas toiduga vajalikud vitamiinid kätte saada? Igapäevaste roogade retseptid, mis on pungil nii mineraalainetest kui vitamiinidest!
Eks ole me kõik juba lapsepõlvest peale kuulnud emade mantrat, et vitamiinid on tähtsad ja toidus peab olema piisavalt vitamiine. Enne kui haarata toidulisandite järele, tuleb emade mõtteviis vägagi kasuks.
SALAKUULAJA | Orm Oja värske Jenk BBQ - põnev teekond täis hapukaid, tuliseid, kergelt magusaid ja soolaseid tasakaalumänge
Lääne-Euroopas juba kümmekond aastat trendi loonud Korea köögi keskmes särab iga laudkonna jaoks „kuum pann“, mille peal saad oma toidu ise valmis küpsetada.
Muheda argiõhtu RETSEPTID | Kiire, värske ja täidetud – tortilja kuuel erineval moel
Tortilja on justkui paljude roogade põhi. Edukalt sobib see ka pitsa aluskihiks, mõnikord asendab pirukatainastki.
Ellujäämine vürtside abil: Rajasthanis ei hellitata ei sööjat ega kokka
„Ma unustasin,“ laksab Durga Singh endale käega vastu laupa. „Iga kuu kõige valgemal ja ka kõige pimedamal ööl ei ole köögiviljaturgu. Ja täna on täiskuu, kõige valgem öö.“ Seisame Jaipuris Ajmeri värava juures, mille kõrvalt algava roosa müüri taga peaks hargnema üks suuremaid Rajasthani turge.
Sisuturundus
Luksuslik puhkus ja maitsete harmoonia Otepääl
On paiku, kus aeg kulgeb aeglasemalt ja igal hetkel on tähendus. Otepää südames asuv Ugandi Hotell ja Ugandi Resto loovad just sellise elamuse – puhkuse, kus kohtuvad mugavus, ajalugu ning erakordsed maitseelamused. Falstaffi majutuspakett kahele on loodud neile, kes hindavad meeleolu, personaalsust ja unustamatuid maitseid.
Mida märtsis loeme? Uusi toiduraamatuid: Kõhna koka kool, Laste toitumine ja tervis, 111 Eesti sööki ja jooki, Ületöödeldud inimesed
Jälle on ilmunud hea hulk toiduraamatuid, mille iga vähegi toidust ja tervislikust söömisest huvituv lugeja võiks raamatupoodidest üles leida. Oma Maitse tegi tiiru peale ja soovitab märtsikuus üle vaadata neli raamatut.
Kasemahla aeg on käes! Nutikas võimalus, kuidas kasemahla säilitada nii, et toiteväärtus säiliks
Veel enne, kui õues tärkavad erinevad söödavad taimed, algab meil Eestis alati mahlahooaeg.
NÄDALAMENÜÜ | Kes neid köögivilju ikka viitsib süüa? Sina, kui oled proovinud neid maitsvaid ja lihtsaid retsepte!
Toitumisspetsialistid ütlevad kui ühest suust, et „söö rohkem köögivilju“, aga kuidas seda siis teha, kui külmutatud köögiviljasegu keetmine ja/või praadimine ammendab ennast mõne päevaga?
Restoraniärimees Kristjan Peäske: ma arvan, et ma olen nooruslik keskealine mees, kes praegu käib oma elus läbi teatud muutust
„Ma olen valmis elumaagia erinevaid radu katsetama,“ ütleb restoraniärimees Kristjan Peäske. Aga kui sujuvalt see ikka läheb, kui teel on õige palju konarusi ja takistusi? Suurim väljakutse on kasvõi see, et Eestis puudub logistika restoranide ja talude vahel.
Sotsiaalmeedia kihab! Kondipuljong ehk vedel kuld on uus trenditoit, mis mõjutab tervist mitmel moel
Kondipuljong on dieetide ja erimenüüde maailmas jätkuvalt tähelepanu keskpunktis. Sotsiaalmeedias kutsutakse seda sageli vedelaks imeks ja vedelaks kullaks ning väidetavalt leevendab see liigesevalu, parandab seedimist, soodustab naha elastsust ja pakub veel mitmeid tervisehüvesid.
Sisuturundus
Coopi tooted Prismas: kvaliteet ja lai valik hea hinnaga
Prisma kauplustes toimus 2023. aasta lõpus oluline muudatus omabrändi toodete valikus. Seni suurim omamärgi tootesari Rainbow, mis hõlmas umbes 1500 toodet, hakkas järk-järgult sortimendist kaduma ja selle asemel toodi riiulitele kiiresti laienev Põhjamaade kaubamärk Coop. Praeguseks on Prismas saadaval juba üle 800 Coopi toote ja nimekiri täieneb pidevalt.
RETSEPTID | Naistepäev on ukse ees! 10 koogiretsepti, mis valmivad kiirelt ja maitsevad imeliselt
Naistepäev on suurepärane aeg, et näidata oma armastust ja tunnustust kõigile erilistele naistele oma elus, sealjuures iseendale. Mis võiks olla parem viis selle päeva tähistamiseks kui nautida midagi maitsvat?
Tuunikalast greibini! Tavapärased toidud, mis võivad olla ohtlikumad, kui arvame
Kuigi ähvardavalt kõlavad toiduained, nagu näiteks verekarp ja maailma teravaim pipar Dragon’s Breath ehk Draakoni Hingus, viitavad nende ohtlikule olemusele, ei pruugi me teadagi, et igapäevased toiduained nagu metsaseened, kartulid ja muskaatpähkel võivad samuti põhjustada tõsist ohtu.
KUULA | Tunnustatud kokk Herkki Ruubel karmist kogemusest kokanduse köögipoolel: ma ei suutnud vastata ootustele, mis mulle pandi
„Toidujutud“ räägime täna tunnustatud tippkoka Herkki Ruubeliga, kel on ette näidata muljetavaldav CV. Ta on töötanud maailmakuulsates restoranides nii Londonis kui Kopenhaagenis, andnud uue hingamise mitmele Eesti söögikohale ja kirjutanud kuratlikult ausa raamatu „Mees 5. Köögikurat.“
Planeeri ette! 13 soodsat toiduainet, mis võiks kodus alati olemas olla
Hea toidu peale võib kulutada väga palju raha. Samas saab ka suhteliselt odavalt läbi, kui on tahtmist ise süüa teha.
RETSEPT | Midagi kauget ja midagi kodust: kanalihapallid kleepuvas sojakastmes
Kui igatsed midagi erilist, kuid samas kodust, siis lihapallid on alati hea valik. Need röstitud seesamiseemnetega lihapallid on täiuslik segu Jaapani köögi peenetest maitsetest ja koduse toidu lihtsusest.
Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikal: pole juhuslik, et toidutööstus vajab revolutsiooni ja gastroenteroloogi juurde on aina raskem aega broneerida
Kas teadsid, et odavat tärklisekliistrit saab maitsestada ja aromatiseerida, nagu vaja. Tahad kala või liha või musta sõstart? Kõike saab, sest nii saab toidumassi juurde luua ja toote odavamaks. Kas sellist toitu me tahamegi? Mina küll ei taha. Ja see on üks juurpõhjuseid, miks on normaalseid söömisharjumusi aina keerulisem luua.
Sisuturundus
Veeda võluvad viivud Viljandis: Bodega Veiniresto ja SPA Hotell Peetrimõisa Villa ootavad sind!
Viljandi võlub romantilise õhustikuga ja nüüd on võimalik neid mõnusaid hetki veeta veelgi maitsvamalt ning mugavamalt. Nimelt on äsja linnas uksed avanud nii põnev uus vahemerelise hõnguga veinirestoran kui ka spaahotell, mis mõlemad peavad eesmärgiks külalistele unustamatu kogemuse pakkumist.
Kas tead, mida sööd? Ultratöödeldud toite poest ei leia, aga ometi on need meie toidulaual
Kas teadsid, et igasugusele muidu maitsetule valgu- või tärklisemassile, mida toit sisaldab, saab anda mis tahes liha, kala, marja või köögivilja maitse ja aroomi? Selliseid mahuaineid kohtad koostisosade siltidel sagedamini, kui arvata oskad.
RETSEPTID | Õhtuks midagi head? Viis pastarooga, mis valmivad kiirelt ja lihtsalt
Kui õhtusöögiks pole aega tundide kaupa köögis toimetada, aga samas tahaks midagi maitsvat ja kosutavat on pasta alati suurepärane valik!
25 aastat järjest üks ja sama menüü! Victoria Beckhami toitumisharjumused ja nende tagamaad
Victoria Beckham, kes tuntud oma suurepärase stiilitaju poolest, on sageli rääkinud oma toitumisharjumustest. Kuigi naine on tuntud oma rangete dieetide järgimise poolest, ei tähenda see, et ta loobuks naudingutest, mida hea toit pakub.
Igapäevased valikud, mis seavad meie tervise ohtu: plastist toidukarbid võivad teha rohkem kahju, kui arvasime!
Igapäevased väikesed valikud, nagu see, millist toidukarpi kasutame, võivad tunduda tähtsusetud, kuid tegelikult mõjutavad need meie tervist rohkem, kui oskame arvata.
Sisuturundus
7käiku Catering: toitlustusmaailmas loeb kvaliteet, paindlikkus ja personaalsus
Toitlustusettevõtte valikul ei ole tänapäeval enam ainus oluline element see, et menüüvalik oleks rikkalik ja vastaks soovijate maitsele, vaid palju loeb ka professionaalne teenindus, maitsekas serveerimine ja kõrgetasemeline kliendisuhtlus. Kuidas aga leida see õige? 7käiku Catering räägib, mida tasuks catering’i valiku puhul silmas pidada ja mis teeb just nende ettevõtte eriliseks.
„Selleks, et silma paista, peab pisut erinema!“ Kuidas klassikalisest vastlakuklist said croissant ja hot dog?
Sel aastal on vastlakuklid saanud uue ja julge tõuke – traditsiooniliste kuklite asemel on need muutunud maitseküllaseks avastuseks, kus croissant’id ja hot dog’id kohtuvad moosi, pistaatsia, martsipani ja paljude teiste põnevate maitsekombinatsioonidega.
RETSEPTID | Klassikast uueks maitseelamuseks! Kolm erilist hernesuppi vastlapäeva tähistamiseks
Üks parimaid roogi tänasel päeval on kindlasti soe ja toitainerikas hernesupp. Kuid miks mitte proovida midagi teistsugust?
„See nipp toob maitsenüansid paremini esile!“ Armastatud pagarikoja Patareini peapagar jagab ideaalsete vastlakuklite retsepti
Vastlakuklid on talve magus klassika, mis on kiiresti saanud magusagurmaanide lemmikuteks. Täna jagame eksklusiivselt armastatud pagarikoja Patareini kardemoniga kuklite retsepti.
VIDEO | „Ma ei osta never enam vastlakukleid poest!“ Nutikas nõuanne, kuidas teha kodus maailma parimad kuklid
Kui oled kunagi mõelnud, kuidas valmistada vastlakukleid, mis ületavad kõiki poest ostetud versioone, siis see video on just sulle!
RETSEPT | Lihtne ja maitsev! Kurzeme strooganov – lõunanaabritelt laenatud lõunasöök
Kui otsid midagi maitseküllast ja samas lihtsat valmistada, siis on Kurzeme strooganov ideaalne valik. Jagame retsepti, kuidas seda traditsioonilist rooga kodus valmistada.
NÄDALAMENÜÜ | Hoia veresuhkur kontrolli all ja naudi ilma liigsete isudeta nädalat
See veresuhkrut tasakaalustav menüü aitab isusid kontrolli all hoida, teeb lihtsamaks tervisliku kehakaalu saavutamise ning aitab sul end kogu päeva lõikes energilisena tunda.
EDULUGU | Mitmekihiline šokolaadimuinasjutt ehk Kuidas Aa mõisas valmivad luksuslikud kommid, mida ka president külalistele kingib
Ida-Virumaal Aa mõisas valmivad imelised kunstiteosed – nii sisult kui vormilt ahhetamapanevalt luksuslikud šokolaadikommid, mida ka vabariigi president oma külalistele kingib. Tema tooted on valitud ka Oma Maitse Lemmikuks. Uus Oma Maitse Lemmiku konkurss on alanud - juba saab oma tooteid registreerida.
Toit valmib ühel ahjuplaadil: seemnepasta all küpsenud lõhefilee röstitud porgandite ja redistega
Särtsakas ja värviline ahjuroog, mille valmistamise ainus vaev on toorained ahjuplaadile laiali laotada ja pärast ahjuuks õigel ajal lahti teha. Seemnepasta ja kärtsaka dipi kokku segamine võtab minuti, ahjus tahab toit olla 20 minutit ja ongi rikkalik ja ülimalt tervislik eine olemas.
Sisuturundus
Maxima avaldab: 2024. aasta enim ostetud toidukaupade top 20
Teiste inimeste ostukorvidesse piiluda on alati põnev, seega vaatamegi lähemalt, mida Eesti inimesed eelmisel aastal kõige enam toidupoes ostukorvi pistsid. Maxima avaldab 2024. aasta ostustatistika ja toob välja top 20 enim müüdud toidukaupa. Vaata, mida Eesti inimesed ostsid ja kas ka sinu ostukorvis on need tooted olemas?
Tagasi juurte juurde: vanaema kohupiimakorbid on pehmed nagu memme käed ja suured kui tema süda
Pehmed nagu vanaema käed, kohevad nagu tema juukselokid ja suured kui tema süda. Antud kogusest saad 10 korpi.