Oma Maitse
Kõik audioartiklid
Mardikuu kolmandal neljapäeval algab uus veiniaasta! Miks, kus ja kuidas seda tähistatakse?
Kui sa oleksid veinimeister Lõuna-Prantsusmaal Beaujolais’ veinimaakonnas, siis sinu uus aasta algaks igal aastal novembris. Selleks ajaks on paar nädalat varem korjatud marjade mahl käärimisprotsessi lõpetanud ja sündinud on uue aasta vein.
Mõnikord on lihtsalt vaja ühte head plaadikooki! Näiteks vanaemade aegset kõige klassikalisemat kohupiima-rosinaplaadikooki
See plaadikook on meie vanaemade aegne klassika, mõnusalt rammus ja rosinarohke. Kohupiim vali kindlasti teraline.
FOTOD | Oma Maitse kolmandas kokakoolis valmisid Angelica Udekülli näpunäidete järgi imelised köögiviljaroad
Oma Maitse viis käesoleval sügishoojal ellu kolmeosalise kokakooli sarja, kus kõik soovijad said õppida praktilisi oskusi, millest on kasu toidu tegemisel ning tooraine käsitlemisel. Kokakool toimus eile kolmandat korda (varasemalt 25.09 ja 24.10) Gemoss Köögi ja Baarikunsti Õppetoas. Koolituse läbiviijaks on Laulasmaa Spa restorani Wicca armastatud peakokk, mitmete kokaraamatute autor ja paljudele ka teleekraanilt tuttav Angelica Udeküll.
Sisuturundus
Angeelika Kang: nii pidulauda kui ka magustoite saab kaunistada lihtsalt ja looduslähedaselt
Angeelika Kang on naine, kes kodukokkade ja magustoidusõprade seas tutvustamist ei vaja. Kümnete kokaraamatute ja sadade retseptide autorina on ta Eestis üks tunnustatumaid omasuguste seas. Lisaks sellele, et ta on juba üle kümne aasta olnud populaarse kohviku Levier perenaine, mis on külastajate seas armastatud nii oma suurepärase menüü kui ka värvikireva ja ainulaadse makroonivaliku poolest, on ta laiemale üldsusele südamesse pugenud ka mahehäälse kohtunikuna populaarsest telesaatest „Eesti parim pagar“.
Sisuturundus
Peod ja tähtpäevad Angeelika Kangi moodi
Peod ja tähtpäevad on imeline võimalus kutsuda kokku pere- või sõpruskond, veeta koos aega oma lähedaste, aga miks mitte ka kaugematega – nendega, kellega väga tihti ei kohtuta. Ka kümnete kokaraamatute ja sadade retseptide autor Angeelika Kang, kes eestlaste südametes kannab koogikuninganna tiitlit, ei ütle ära heast võimalusest koos pere ja sõpradega kokku saada ning tähistada kõike seda, mis tähistamist väärib.
Sisuturundus
Baked Alaska ja affogato
Angeelika Kangi teatakse eelkõige kui koogi- ja makroonimeistrit, ent tema pidulaualt võib leida ka sootuks teistsuguseid magustoite. Naise üheks suureks lemmikuks on 19. sajandist tuntuks saanud Baked Alaska ehk Küpsetatud Alaska – biskviitpõhjale laotud jäätis, mida katab uhke kergelt põletatud sefiir.
Ära viska kalli raha eest ostetud sööki lihtsalt prügikasti! Head nipid, kuidas kodus toitu säilitada, et võimalikult vähe läheks toorainet raisku
Kui oled poes niigi kalli toidukauba peale juba hulga raha ära kulutanud, ei ole mõistlik seda lihtsalt pahaks lasta minna ja minema visata. Oma Maitse kogenud köögitoimetajatel on varuks nii mõnedki kavalad nipid-trikid, kuidas ära kasutada kogu koju varutud kraam! Neid nõkse kasutades saad kokku hoida arvestatavad summad.
Hea mõte! Kapparid annavad mitmetele toitudele just selle õige puuduoleva „miski“
Toit saab valmis ja maitsmisel tundub, et maitse on juba peaaegu õige, aga midagi oleks veel vaja... aga mida? Tavaliselt on kaks varianti: hapet või soola. Siis on kapparid just õige valik, nende hapukas-soolakas maitse sobib täiendama nii paljusid roogasid!
Üks lihtsamaid saialisi, mida koduköögis valmistada: pehme sisu ja krõbeda koorikuga rosmariinipotisai pohlavõiga
Potisaia koostisosad on kättesaadavad ja soodsad, sõtkumist sai ei vaja ja aktiivset aega kulub vaid taina segamisele. Ütleks, et lausa isevalmiv sai. Pohlavõi sobib rosmariiniga imehästi!
Toitumisterapeudi 5 soovitust viirustega võitlemiseks ning toidud, mis aitavad kiiremini terveks saada
Vahetult enne aasta lõppu tasub end pisut kosutada. Toitumisterapeut Külli Holsting toob välja viis kõige olulisemat soovitust, et pime ja külm november sind maha ei murraks.
Viie tärniga hommikusöök: einesai krevetisalatiga à la toast Skagen
„MasterChef Eesti“ osalised pidid seekord valmistama tippklassi hommikueine ning Skagen pälvis kohtunike tähelepanu. Mis roog see on ja kuidas seda valmistada?
Rahvusvaheline restoranigiid Falstaff reastas Eesti restoranid ja jagas tunnustusi
Pikalt Eesti restoranide teejuhti koostanud White Guide’i tegevuse Eestis võttis möödunud aastal üle oluliselt laiema rahvusvahelise haardega Falstaff, kes avaldas värskelt uue soovituste nimekirja.
Palju õnne! Aasta Kokk 2024 on Jevgeni Kolikov restoranist Puri, noorkokkade võistluse võitis Hugo Komp VOCOst
Nädalavahetusel selgusid Kultuurikatlas festivali „Maitsev Eesti“ Aasta Kokk ja Aasta Noorkokk ning jagati auhindu toidumaastikul silma paistnud tegelastele.
Kuidas õigesti kartuleid keeta? Üllataval kombel eksitakse tihti ühe väga olulise reegli vastu
Möödunud nädala „MasterChef Eesti“ saates noomis Margus Kiivrit. Kiivri kartulid keesid suure hooga ja Orm juhtis tähelepanu, et kui kartuleid keeta hästi intensiivselt ja suurel kuumusel, keevad vaht ja tärklis keeduvette, mis muutub liimiks. „Kartul tahab saada sellist mõnusat leebet podinat, et ei läheks tärkliseleemeks,“ ütles Orm. Oma Maitsele kirjutas imestunud lugeja: vanaemad on ju alati õpetanud, et kartuleid tuleb keeta justnimelt kiiresti ja suurel kuumusel, et need vesiseks ei muutuks. Kuidas siis õige on?
„MasterChefi“ vääriline hommikusöök: sinise esmaspäeva munad Benedicti moodi
Lehman Benedict, eelmise sajandi algupoolel rantjee-elu elanud USA rikkur, oli nõudnud oma lemmiksöögikohast raske nädalalõpu järgsetel hommikutel sööki, mis viib meid kahe klassikalise kokandustehnoloogiani. Nimelt valmistatakse seda hommikueinet siiani pošeeritud munade ja Hollandi kastmega. Traditsiooniline Eggs Benedict koosneb krõbedaks praetud pinnaga kuklist või röstsaiast, muredast peekonist või mahlasest singiviilust, kooreta keedetud poolvedelast munast ning vürtsikashapust kuumast võikastmest. Kergust saab roog lisandiks serveeritavast salativalikust või grillitud tomatitest ja paprikatest.
NÄDALAMENÜÜ | Lõpp igavatele võileibadele! Mitmekülgsed ja tervislikud burgerid toovad hommikutesse rohkem rõõmu
Ka nii saab hommikut alustada! Selle nädala menüüs toome hommikutesse midagi eriliselt maitsvat ja energiat andvat – burgerid.
Küttide juures lõunal: kuidas metsloomalihaga toimetada nii, et tulemuseks oleks imeliselt hõrgud road?
Sakus naabritena elavad, kohalikku jahiseltsi kuuluvad ja ümberkaudseil aladel aina vähemaks jäävatel jahiterritooriumidel küttimas käivad vennad Kaido ja Kaupo Toom on praktikud, kes on kirglikult pühendunud kõigele, mis puudutab jahipidamist.
Palju õnne! Mikk Parre on Euroopa, Aafrika ja Lähis-Ida parim sommeljee!
Rahvusvahelise Sommeljeede Assotsatsioonide Ühenduse ja Serbia Sommeljeede Assotsatsiooni ühiselt korraldatud Euroopa, Aafrika ja Lähis-Ida parima sommeljee võistluse võitis Mikk Parre.
Lõpetame töönädala sooja, rammusa ja ülimalt maitsva roaga: hakklihaga täidetud baklažaanid üllatavad mitmekihilise maitsega
Isetehtud chermoula-maitseainesegu on selle roa staar, mis võlub oma mitmekihilise aroomiga vastupandamatuks nii baklažaani kui ka hakkliha.
Pohlad rikastavad nii soolaseid kui magusaid toite! Tee imelist hapukoorekooki, lisa lihahautisesse ja vahusta magustoiduks
Tänavune pohlasaak oli üle aastate ilusaim. Marjad said küpseda soojas ja parajalt niiskes sügises pringiks ja kosuda suureks.
Toimetajate läbi proovitud kavalad nõksud, kuidas poes toiduained osta, nii et pärast rahakotis tuul ei uluks
Oma Maitse toidutoimetajad teavad - poes saab kokku hoida kena summa, kui natukene ette planeerid! Vaata kavalaid nõkse, mis aitavad raha säästa!
KUULA | Margo Paluoja - väga erilise tööstiiliga kokk, kellele ei meeldi, kui teda kokaks kutsutakse
Täna on saatesse külla tulnud üks äge kokk, kes on minu arvates kuidagi eriti lahedalt mitmetasandiline ja keda on oma tööstiili poolest nimetatud üheks kõige erilisemaks kokaks. Teie ees on „Toidujutud“ Margo Paluojaga! Tagasihoidlikult on ta öelnud, et „“Ma teen lihtsalt süüa,“ ja talle ei meeldi, kui teda kokaks kutsutakse.
Ohtralt maitset: pannipirukad ehk kalitsounia fetaga sobivad ideaalselt mõnusaks vahepalaks
Feta sobib pirukate täidisesse imehästi! Kui itaallastel on selliseks pirukaks calzone, siis kreeklastel on ette näidata kalitsounia.
Eesti Koolitoidu Liit andis välja Kooliresto tiitlid: kõik eelistavad söökla asemel restoranis süüa
Tänapäeva ühiskonnas tahavad kõik einestada restoranis ja meie kooliköögid pakuvad koolides juba toitlustamise 100% täisteenust, alates lauakattest kuni personaalse klienditeeninduseni. Sellepärast suunatakse koole osalema kvaliteedihindamisel, mille tulemusena on võimalik omandada Kooliresto tiitel. Eesti Koolitoidu liidu tegevjuht Evelyn Esajas selgitab artiklis pikemalt, miks ja kuidas sööklast restoran saab ning miks on nimetuse muutusel nii lastele kui toitlustuses töötajatele väga oluline psühholoogiline mõju.
„MasterChefi“ kohtunikeks olnud lapsed kiitsid heaks: lehtkapsa- ehk kalekrõpsud saavad ahjus ülihead!
Lehtkapsas ehk kale on hetke hittköögivili ja teadliku toituja laual kui kaaliumi-, kaltsiumi-, fosfori-, raua- ja C-vitamiini andja. Hea alternatiiv kartulikrõpsudele ja pühapäevases „MasterChef Eestis“ kiitsid ka lapsed lehtkapsakrõpsud heaks!
RETSEPT | Midagi sooja ja rammusat! Vanavanaema hapukapsasupp suitsupõsega
Suppi katab krõbe saiakoorik, mida on söömisel mõnus sooja poti küljest murda ja paksu leeme sisse kasta. Kuna vanavanaemade ajal oli seapekk au sees, siis on ka supp ausalt rammus.
Oomega-3-rasvhapped on hädavajalikud, aga uuring näitab, et isegi ei teata, miks peaks kala sööma. Kas sina tead?
Igast viiest Eesti elanikust neli ei söö piisavalt kala, selgub Eesti Konjunktuuriinstituudi viimasest uuringust eestlaste toitumisharjumuste kohta. Statistika näitab, et paraku on noorte seas eriti vähe neid, kelle toidulaual oleks regulaarselt kala ja mereannid ning noored isegi ei tea, miks oomega-3-rasvhapped olulised on. Kas sina tead, kui palju tuleks tegelikult kala süüa?
Täna on rahvusvaheline laste lemmiktoidu ehk kananagitsa päev! Vaata retsepte!
1950ndate alguses leiutas Cornelli Ülikooli professor ja toidutehnoloog Robert C. Baker uue meetodi kana söömiseks - ta jagas kanafilee suupärasteks tükikesteks, paneeris jahus ning küpsetas õlis. Õlis küpses paneering mõnusalt krõbedaks ning laste lemmiktoit oligi sündinud - algas kananagitsate võidukäik.
Kuidas tunda ära kvaliteetset kardemoni? Retsept: pardikoivad kardemoni ja apelsiniga
Kardemoni on meil müügil nii kupardena kui ka jahvatatult. Kumba eelistada ja kuidas seda vürtsi kasutada?
Lihtsa argitoidu parim pale: ei ole midagi kodusemat kui kartulipuder, pikkpoiss ja seenekaste
Mõnusalt sügisese mekiga pikkpoisi saamiseks eelista mõnda kodumaist metsaseent, aga sobivad ka šampinjonid.
Mehelik mees sööb burksi ja naiselik naine salatit? Toitumisterapeut selgitab, miks sotsiaalne surve söömisele on endiselt soopõhine
Emotsionaalne söömine, mis on vaid vähestele inimestele täiesti võõras teema, paistab välja ka meeste toidulaualt.
RETSEPT | Magustoit nagu restoranis - lumepallisupp karamelliga
Ujuvad saared Prantsusmaal, lumepallisupp Eestis, munad lumes Itaalias ... mis tahes selle magusroa nimi ka poleks, siis vana kooli toitude veidi nüansikamaks tuunimine on alati kindla peale minek.
Literaadi „Suure Gatsby“ õhtusöögil kohtuvad 20. sajandi kirjandusklassika ja suurepärane toiduelamus
Õhtusöökide sari „Head veinid, maitsvad toidud ja põnevad raamatud!“ toovad kokku raamatusõbrad ja toidunautlejad. Iga õhtusöögi keskmes on üks suurepärane kirjandusteos, millest inspireerituna valmib õhtusöögi menüü ning millesse sündmuse käigus põhjalikumalt süüvitakse.
TUNNE TOITU | Liiga palju või liiga vähe seedeensüüme viib meid üsna pea rivist välja. Mida teha, et neid oleks parasjagu?
Toidu põhikomponendid on valgud, rasvad, süsivesikud ja kiudained. Need on suured ja keeruliste struktuuridega molekulid (polümeerid), mis ei saa seedetraktist otse verre imenduda. Tegutsema asuvad muu hulgas ensüümid.
„MasterChefis“ toimus tõeline pastasõda! Kuidas klassikalist pasta carbonara’t päriselt õigesti teha?
Klassikalises pasta carbonara’s on nii teravilja, piima kui ka lihalisi koostisosi. Ajal, mil toitumisviisid erinevad seinast seina, on hea teada nippe, kuidas tavapäraseid lemmikroogasid kohandada vastavalt sööjate eelistustele.
NÄDALAMENÜÜ | Maitserännak ümber maailma! Uusi ja särtsakaid roogasid mahub igasse päeva
Kuna november toob endaga kaasa külma ja kõleda ilma, on just õige aeg lasta toitudel keha ja hinge soojendada. Selle nädala menüü pakub võimalust nautida erinevate kultuuride maitserikkaid roogasid, mis pakuvad igal päeval erilise maitseelamuse eri paigast. Olgu see Vahemere päikesehõnguline roog või idamaine vürtsikus – iga eine viib meid hetkeks eemale sügisesest hallusest ja pakub soojust otse taldrikule.
Kolm kooki isale, mille valmistamisega saavad ka väikesed lapsed ise suurepäraselt hakkama
Lase lastel ise homseks isale kook valmistada! Või veel parem - lapsed võiksid koogi teha koos isaga. Ühine lõbus kvaliteetaeg, mille tulemusena valmib maitsev kook, on parim kink kogu perele ning protsess jääb nii isale kui lapsele kauaks meelde. Vaata siit kõige lihtsamaid kooke, mille valmistamises saab kaasa lüüa ka pere kõige pisem.
KÜPSETAMINE | Pilvpehmed pärmitainapirukad universaalsest hapukoore-pärmitainast. Saab nii soolast kui magusat!
Kui sa peaksid valima vaid ühe universaalse pärmitaina, siis siin selle retsept on.
Sisuturundus
Kas sinu ostukorvis on kaupluste omamärgitooteid? Fuudish käis Maximas avastusretkel
Kõik, kes vähegi sotsiaalmeedias aktiivsed, on ilmselt kuulnud Fuudish nimest. Fuudish vaatleb toidukaupasid teadliku tarbija pilguga ning toob välja, milliseid koostisosi tuleks toitu ostes jälgida ning harib milliste lisaainete tarbimist peaks vähendama. Fuudish käis ka Maxima kauplustes uudistamas kaupluse omamärgi Well done tooteid ning tõi välja nii mõndagi põnevat.
Kus saab päriselt hästi süüa? Oma Maitse ja Delfi Ärilehe lugejate lemmikud toidukohad on nüüd selgunud!
Oma Maitse ja Delfi Ärileht uurisid lugejatelt, millised Eesti toidukohad väärivad esile tõstmist. Kus päriselt söömas käiakse? Millised kohvikud-restoranid-toidukohad on väärt Oma Maitse ja Delfi Ärilehe lugejate lemmiku tiitlit?Küsitlusele tuli üle nelja tuhande vastuse ja täna saame Eesti Parim Toidukoht lugejaküsitluse võitjad välja kuulutada.
ISALE | Nostalgiline rummikook rõõmustab igas vanuses maiasmokkasid
Rummiessentsiga maitsestatud kook on loodud kohvikutes üle jäävate tootmisjääkide ärakasutamiseks: biskviidi lõikeservad ja praaktooted, nt liiga väikesed bušeed. Alati oli üle ka võikreemi ja niisutussiirupit, maitseks kakaod – ja uus hitt saigi valmis!
Huvitav teada: kuidas pakend aitab toidu säilivust parandada?
Toidu säilitamisel on tähtis see, mida on toidu endaga tehtud (töötlus, kasutatud konservandid, lisaained jm), ja pakend. Mängu tulevad barjäärid ehk kihid, need võivad olla vee-, rasva-, valgus-, hapniku- jm barjäärid vastavalt sellele, mida on toote säilimiseks vaja.
RETSEPT | Söö nagu staar! Uuesti presidendiks valitud Donald Trumpi suur lemmik on lihtne kodune pikkpoiss
Uuesti presidendiks valitud Donald Trump on üsna kuulus oma kummaliste toitumisharjumuste poolest. Hommikusöögiks burger ja dieetkoola, snäkiks KFC kanatiivad ja õhtusöögiks... igal juhul mingi liha ja võimalikult vähe köögivilju, on abikaasa Melania tunnistanud. Aga lemmikute lemmik on härral ikkagi pikkpoiss! Valges Majas on juba president Nixoni aegadest valmistatud sama retsepti järgi. Proovi ka!
Seda toitu hakatakse sinult nõudma veel ja veel! Kartuli- gnocchi tomatikastmes
Itaallased ikka viitsivad toidutegemisega jännata! Kui eestlane teeb kartulitampi ja sööb seda niisama lihakõrvaseks, siis itaallane peab tambist veel vorstikesi voolima ja neist padjakesi lõikama ning padjakestele ekstra kastme valmistama. Aga tulemus on jumalik.
Õlis kuldseks ja krõbedaks: kuidas frittida ja millist potti valida, kui sul pole kodus fritüüri?
Frittimine on ühest küljest küll pisut halvakspanu pälvinud, ­aga samas ­vältimatu siis, kui tahad eriti õhukese krõbeda kuldse koorega ampstükke.
SALAKUULAJA | Osteria il Cru pikk ja ambitsioonikas menüü krutib ootused üles, aga...
Lihtne ja kodune Itaalia toit – kes seda ei tahaks? Möödunud aasta „MasterChef Eesti“ võitja Ivari Vokk neid roogi oma pikas menüüs Tallinna vanalinnas pakubki.
RETSEPTID | Sõltuvust tekitav ceviche mitmel moel. Serveeri värsket kala parimal võimalikul viisil!
„MasterChef Eesti“ kõige värskemas episoodis saime näha, kuidas osalised toore ahvenafileega madistasid. Kõige lihtsam on värskest ja puhtast kalast valmistada üks hõrk ceviche (hääldama peaks “seviitše”, rõhk teisel silbil). Ceviche on Kesk- ja Lõuna-Ameerikast pärit eelroog või lihtsalt mõnus mereline amps, mida saab teha nii toorestest mereandidest kui ka kalast. Võtmesõnaks on nagu ikka toore kala ja mereandide puhul värskus. Vaata ideid, kuidas seda sõltuvusttekitavat rooga erinevate mereandidega valmistada ja millega maitsestada.
Kuidas keeta teed? Tundub nii lihtne, aga sageli eksitakse mitme olulise reegli vastu
Teekeetmine võib olla nii rituaalne ja paljudele elusümbolitele viitav õhtu veetmise viis kui ka igapäevane hea harjumus turgutada ennast kuuma joogiga.
Sisuturundus
Tunne end koduköögis profina
Kindlasti on kõigil neid tuttavaid, kelle käe all hõrgutised justkui iseenesest valmis saavad. Samas teame kõik ka neid, kes isegi või leivale määrimise ja muna praadimisega hätta jäävad. Millest see tuleneb, et mõni inimene köögis teistest peajagu üle on?
Peakoka nipp: Angeelika Kangil on isadepäeva küpsisetordi õnnestumiseks jagada väga ägedad nõksud
Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ käis külas Angeelika Kang, kellelt saatejuht Paula Särekanno uuris välja hea hulga kavalaid makroonide valmistamise nõkse, aga Angeelika jagas ka paari väga head kavalust isadepäevakoogi tegemiseks.