Oma Maitse
Kõik audioartiklid
Tee ise! Kolm kelmikat kodust likööri muhedaks mekutamiseks koos parimate sõbrannadega
Päike särab, nädalavahetus on ees, nüüd võiks ju sõbrannad külla kutsuda ja pakkuda neile eriti head kooki ning eriti hea koogi kõrvale üht mõnusat isetehtud napsu! Siit leiad kolm kiirelt ja lihtsalt valmivat vallatut likööri - vaata ise, mille järgi parasjagu tuju on!
Hea idee! Imeline lilleõiesalat pakub nii silmailu kui mõnusat kõhutäidet
Rohelised salatid maitsevad mahlaselt otse peenralt võetuna. Nende krudin käte vahel annab teada saagi värskusest – just sellise salati abil saab roog toiteväärtuse poolest parimale võimalikule tasemele. Kui siia lisada söödavaid aia-, aasa- ja metsataimede õisi, pungi, võrseid, muutub kõik maaliliseks tervikuks, lausa täiuslikuks.
Peakoka suvi: neile, kel on rabarberikoogist juba villand saanud, soovitab Alar Aksalu teha hoopis rabarberimarmelaadi
Oma Maitse ja Eesti Peakokkade Ühendus tutvustavad suvises ühises artiklisarjas „Peakoka suvi“ Eesti peakokkasid. Igal nädalal saame tuttavaks ühe toiduvõluriga, kes jagab ka oma lemmiku suvise toorainega valmistatud retsepti. Täna tutvustab Meri Spa hotelli vanemkokk Alar Aksalu meile vetikaid ja juhendab, kuidas suvist marmelaadi teha!
KUULA | „Tervis toidust“: toitumis-ja psühhoterapeut Sirli Kivisaar aitab lahti mõtestada toitumise ja emotsioonide seost
Kogenud koolitaja, toitumisterapeut ning ka psühhoterapeut Sirli Kivisaar on oma aastatepikkuse praktika käigus puutunud kokku paljude klientidega, kelle jaoks söömine pole pelgalt kõhutäide ning kelle söömist juhivad nende tugevad emotsioonid. Ja just selle üle, kuidas ja millised emotsioonid meie toitumist ja isusid võivad enim mõjutada, selles episoodis ka koos saatejuht Elis Nikolai-Vendlaga arutletakse.
Tekiila trügib selle suve trendijoogiks! Mida peaks sellest joogist hirmsa peavalu vältimiseks teadma?
Tekiila teeb võidukäiku ja jõuab välismaa sotsiaalmeediast uue hooga kindlasti sel suvel ka meie joogivalikusse. Mis jook see selline üldse on, kuidas valida ja mida tekiilat serveerides silmas pidada, selgitab Risto Säinas, ülemaailmse baarmenide võistluse World Class eestvedaja ja Baltikumi ühe suurima jookide maaletooja Prike Brand Ambassador.
Tähistame suve! Õhuline maasikavahu ja pistaatsiapähklitega kook krõbedal kaerapõhjal
Krõbedal kaerapõhjal roosavahuline täidis ja viimistluseks erkroheline krõmpsuv pistaatsiapähkel – selle koosluse peale võid kindel olla. Nautida võib seda pidulikumal puhul kohvilaual serveerituna või valmista seda hoopis maasikahooaja argipäeval, et see tänu koogile pidupäevaks muuta.
Sooja saia, mõtelge! Rohke võiga moonirullid võluvad ära kõik, kes neid maitsevad
Vanasti kaeti moonirullid ahjust tulles veel šokolaadipumati või šokolaadiglasuuriga. Jätsime selle etapi ära, sest glasuur peidab ilusa moonispiraali ja teeb saiakese liiga magusaks. Parimad samal päeval.
Sisuturundus
3 suurt kinolina ja 12 ekraani | Hiiu Pubi on jalkaelamusteks valmis
Üsna pea algavateks Euroopa meistrivõistlusteks on Hiiu Pubi valmistunud väga põhjalikult, et iga jalkasõber saaks mänge nautida võimalikult mugavalt. Kõiki mänge hakatakse üle kandma kolmel suurel kinolinal ning 12 ekraanil. Nii saab igast mängust unustamatu Hiiu Pubi vääriline elamus!
RETSEPTID | Jaapani miso ajalugu on 16 000 (!) aastat vana. Miks ja kuidas seda maitsepastat toiduvalmistamisel kasutada?
Misopasta hakkab sageli silma maitseaineriiulil ja tihtipeale ei oska me seda suurepärast kääritatud toodet kasutada. Parandame selle vea, sest miso sobib hästi nii suppide kui ka isegi pasta maitsestamiseks.
Sisuturundus
Maximaga saad grillvorsti ja Armin van Buurenit kuulama
Jaanipäev on kohe käes ning aeg on hakata täiendama varusid, et aasta kõige ilusam aeg sõnajalaõisi otsides ja grilli säristades mõnusalt mööda saata. Varusid saab täiendada ka Maxima Harjumaa jaanituuril, kus keerutatakse loosiratast ja võib võita šašlõkke, vorstikesi ning erinevates marinaadides grill-lihasid. Ja see pole veel kõik! Maxima poekülastajatel on võimalik võita ka pileteid hinnatud ja armastatud artistide kontsertidele.
12 RETSEPTI | Hapukoore- ja majoneesikastmega rammusad salatid, mida just nüüd valmistada
Kuumalaine läks puhkusele ja isu on millegi rammusama järele? On suurepärane aeg, et värsketele salatitele vahelduseks süüa vana head koorekastmega salatit. Kombinatsioone on erinevaid, vali vaid oma lemmik ja naudi!
Täiuslik punkt rabarberihooajale: rabarberiga kohupiimakorbid üllatavad võrratu maitsekoosluse ja mahlakusega
Kohupiimakorp on klassika, aga selle retseptiga astusime sammukese edasi. Hapu ja lõbus rabarber annab korpidele uue maitsevärvingu.
Kerge ja taljele sobiv: rabarberileemes küpsenud kanakintsusteik blanšeeritud herneste ja porganditega
Õhemaks ja ühtlasemaks tambitud kanakintsusteik saab erksust rabarberist ja sidrunist. Võist ja lihamahladest moodustub samaaegselt kanaliha küpsemisega hõrk kaste. Et kõht saaks kenasti täis, arvesta igale sööjale kaks kintsusteiki.
TUNNE TOITU | Liiga palju köögivilju pole ka tervisele kasulik! Roheliste lehtköögiviljade omastamise eripärad
Köögivilju ja eriti rohelisi köögivilju soovitatakse süüa nii palju, kui jaksad. Kuigi nende toitaineline koostis on tihtipeale esmapilgul suurepärane, sõltub nende omastamine inimorganismis veel paljudest teguritest. Loe ja ole teadlik, kuidas lehtköögivilju oskuslikult toidus kasutada.
Maitseplahvatus! Hooajapaindlik ja universaalne toorjuustukook suviselt mahlaste virsikute ja krõbeda purukattega
Juunikuu on paljude lemmikaeg. Jaanipäev on üks põhjus, aga ka köögis möödub aeg lennates. Iga värske tooraine inspireerib ja paneb tahtma ainult head ja parimat. See kook on nii universaalne, et ühe retseptiga saad uhkelt purjetada terve suve. Juunikuised mahlased virsikud vaheta hiljem välja tikrite ja siis õunte, ploomide või pirnidega.
Sisuturundus
KUULA | Toidupoe tagatoas: Rimi e-pood kasvatab pidevalt populaarsust ja võtab nüüd sihikule ka ärikliendid
21. sajandi kaubanduses ei ole enam võimalik hakkama saada väravata internetti: inimesed ostavad aina enam kaupu e-poodidest ja ootavad siis kulleri tulekut. Toidukaubad ei ole siin midagi erilist: viiendat aastat tegutsev Rimi e-pood on selle ajaga mitmeid kordi suuremaks kasvanud, laiendatud on tootevalikut ja nüüd hakatakse sihtima ärikliente. Stuudios räägib hetkeolukorrast ja tulevikuplaanidest Rimi e-poe juht Helen Lednei. Saadet juhib ajakirjanik Martin Hanson.
Sisuturundus
Premia üllatab vähem magusate pulgajäätistega
Jäätise puhul on tegemist desserdi, mitte põhitoiduainega, mis peabki väikest magusat naudingut pakkuma. Premia Tallinna Külmhoone juht Aivar Aus sõnab, et nad olid esimesed, kes tõid Eestis koostöös toiduteadlastega juba kuus aastat tagasi turule vähema suhkruga jäätised. Sel aastal teevad nad suure hüppe ja pakuvad harjumuspäraselt maitsvaid pulgajäätiseid, kus suhkrut tavapärasest 40% vähem.
SALAKUULAJA | Noblessneri uus restoran UMA: ometi üks söögikoht, kus teenindusele suurt tähelepanu pööratakse
Kesklinnast veidi eemal asub kalli parkimisalaga Noblessner. See pole restoraniäri jaoks just kerge koht, kuid ometi tegutseb restoraniärimees Kristjan Peäske seal vägagi edukalt. Käisime maitsmas uut UMA kööki, mis asukoha traditsioone jätkates on läbi põimunud Aasia maitsetega.
RETSEPTID REDISEGA | 14 vahvat ideed rõõmsalt punapõskse ja vitamiinidest pungil redise kasutamiseks
Krõmpsuv ja mahlakas tekstuur ning värvivariatsioonid ahvatlevad teda sööma toorena, aga rediseid saad ka hapendada, hautada, lisada salatitele ja suppidele.
NÄDALAMENÜÜ | Kerged suvised road, mille valmistamisega saab hakkama igaüks
Kui sind vaevab iga päev üks ja sama küsimus: „Mida täna süüa teha?“, siis ole mureta – järgi või saa inspiratsiooni sellest nädalamenüüst, milles sisalduvad road on kõigile jõukohased valmistada. Lisa need retseptid Oma Maitse Retseptiveebis ostunimekirja ja saad ühe korraga terveks nädalaks vajamineva toidukauba ostetud. Menüü planeerimine aitab ka raha kokku hoida!
RETSEPT | Pehme ja külluslik vana aja kringel, just nii, nagu vanaema tegi
Vanasti tehti kringel täidiseta, maitseks sees apelsinisukaad, rosinad ja kardemon. Täidise asemel nähti vaeva saia kohevaks ja kollaseks ajamisega, tainas tehti eelkergitusega ja sinna ei läinud mitte muna, vaid munakollased – need klopiti enne suhkruga kohevaks vahuks. Vahtu löödi ka või. Selline kringel säilib pehmena lausa mitu päeva – siis on kena kringliviilule võid pääle määrida või hoopis viilud pannil võiga kuldseks praadida ja nõnda tee kõrvale nautida.
Mehine amps! Sealibliksteigid sinepiseemnekastmega ja soovitused sealihasteigi valmistamiseks
Iga steigieine pakub võimalusi eri maitseteks ja tekstuurideks ning loob võimalusi julgeks köögiloominguks. Sealibliksteik on tõeliselt mõnus, kodune ja korralik suutäis.
Peakoka suvi: Viru talu peakokk Monika Peebo õpetab valmistama suussulavaid rabarberiküpsiseid
Oma Maitse ja Eesti Peakokkade Ühendus tutvustavad suvises ühises artiklisarjas „Peakoka suvi“ Eesti peakokkasid. Igal nädalal saame tuttavaks ühe toiduvõluriga, kes jagab ka oma lemmiku suvise toorainega valmistatud retsepti. Avalöögi annab artiklisarjale Viru Talu eestvedaja Monika Peebo, kes juhendab, kuidas valmistada imelisi ja suussulavaid rabarberiküpsiseid.
KUULA | „Vala välja!“: Saku õllesaadik räägib suu puhtaks ehk Kuidas tegelikult suures tehases õlut pruulitakse?
Joogisaate stuudiosse astus sisse Saku Õlletehase õllesaadik, peenema nimega Beer Ambassador Jürgen Tiisler, kellega oli kokkulepe, et räägime avatult ja ausalt kõigest, mis suurtootmisega seotud: miks on Saku õllede maitsed sellised nagu on, kuidas toimub tootmisse minevate stiilide valik, kas toorainega hoitakse kokku ka, et saada hind poes alla, miks pole tulnud juurde uusi käsitöö õlletootjaid ja nii edasi. Aga rääkisime ka õlle ja toidu kokku sobitamisest, alkoreklaami lobist, laiematest trendidest õlleturul ja ka sellest, kuidas kultusfilm „Tulnukas 2“ sundis tehast taastrükkima kultuslikke Originaal’i siniseid nokamütse.
KUULA | Gurmaanist maailmaränduri Fred Ehandi soovitused toiduhuvilistele: kuidas reisides need kõige paremad toidukohad üles leida
Täna läheme toiduteemal väikesele reisile, sest külla on tulnud gurmaanist maailmarändur, Roseni Torni peakokk Fred Ehand. Saame teada, kuidas reisib ja millise pilgu läbi näeb maailma tippkokk ning siit vestlusest võiks tulla nii mõnigi reisisoovitus või uus idee, kuhu suvel puhkama ja maailma avastama sõita.
Tippharitud sommeljeed on uurinud, kuidas muusika mõjutab veini maitset. Loe ja imesta!
Kas oled märganud, et veinil ja muusikal on sarnaseid jooni? Mõlemad on inimloomingu kaunid ja nauditavad vormid, mille iseloomu dirigeerib kas veinimeister või helilooja. Kuid sarnasusi on veel.
Mure. Värske. Eesti kartul
Eesti värske kartul, see on midagi sõnulseletamatult head! Juba ainuüksi keedetult on koos tilli ja võiga mõnus.
Mesi kui parim tiimimängija köögis
Värske mesi otse purgist lusikaga supsti! suhu – kes ei armastaks seda mõnusat lõputu suve maitset! Suvel tasub ainult mee pärast minna ka mõnele toiduüritusele. Spetsiaalselt meele pühendatud üritus tuleb Pärnumaal kohe juuli alguses.
Nädalavahetuse toiduprojekt koos lastega! Süte juurde jutustama ja süüa tegema!
Suviti on hea alustada lastega üheskoos kokkamist ja muuta need kogemused vahvateks söögiprojektideks.
Harilik till ja petersell panevad su kokakunsti proovile
Neid, kes aedtilli ja peterselli ei armasta, on üksjagu. Ja neil on õigus – osa inimeste seedesüsteem tõrgub nii ekstravagantselt tugeva eeterliku aroomibuketi ja maitsete vastu. Teised aga saavad neid igapäevaseid ülikasulikke ürte kasutada. Meie soovituski kõlab, et pigem otsi kohti, kus neid lausa ohtralt saaks sisse susata.
Hapukurk! Selles pole mingit kahtlust!
Juunikuu on jaanikuu ja see on ka värske soolakurgi tegemise kuu.
Ahjuvabadest suvekookidest ootad nii pehmet kreemisust kui marjade värskust
Suvi on suur kookide valmistamise aeg. Ahvatlevaid marju jagub ja nende kombo magusaga teeb iga toidukorra lausa pidulikuks. Suvi ongi heale toidukraamile pühendumise aeg. Millal siis veel?
Loodusfotograaf Ingmar Muusikus teab, kuidas pildistada puravikku ja aeglustada elu. Suvel naudime nii seda kui teist
Loodusfotograaf Ingmar Muusikus elab pool aastat Paides, pool Võrumaal maakodus, aga tegelikult peaasjalikult metsas ja märkab terase silmaga paljut sellist, mida me oma kiirustavas heaolukeskkonnas ei oska tähelegi panna.
Imelihtne pestolasanje
Praegu on pestode tegemise kõrgaeg. Iga noor söödav taimeleht sobib pestoks imehästi.
Vahvaid noppeid | Millised rasvad on tervislikud? Kas juustu väljajätmine menüüst aitab kaalu vähendada? Kas tead, mis on metaboolne sündroom?
Selle kuu ostujuhid ja nõuanded tervislikust toitumisest.
Ütled „suvi“, mõtled turgu!
Suvel lähed turule ootusega tulla sealt ära kõige suurema naeratuse ja värskeima kodumaise toidukraamiga. Kuid tihtipeale jäävad kohalikud saadused ostmata, sest need on välismaiste vahel peidus ja hind ka just ei rõõmusta.
Kas ja kuidas lihasöömine vähendab ärevust?
Kõige suurem terviserisk on ühekülgne toiduvalik ja ultratöödeldud toidud, toiduained. Enesehoolitsus alaku heast värskest isetehtud toidust, nii hoiad ära väga palju kehalisi ja vaimseid probleeme.
Põllumees Veiko Pak põrutab: „Valmistoitu me ei tee ega kavatsegi sellega turule tulla!“
„Meie elu pole kunagi kehv olnud, ma ei saa öelda, et oleksin kunagi hirmus hätta jäänud,“ väidab edukas põllumees Veiko Pak Kadarbiku talust kindlalt. Sellega lükkab ta ümber stereotüüpse kuvandi, et põllumehed praegu ainult hädaldavad halbade aegade ja lokkava ebaõigluse üle.
Käsitööburgerite sööjate hulgas ei ole toodete hind kõige määravama tähtsusega
Kiirtoit ehk kiiresti kättesaadav valmis söök võidutseb nii vanamoelise à la carte’i restoranikultuuri üle kui ka võistleb koduse toiduvalmistamisega. Valik on sedavõrd lai, et tooraine kvaliteet ja toidu värskus hakkab aina enam ka ostuotsuseid mõjutama. On terve hulk mainekaid peakokki, kes on oma peamise fookuse suunanud samuti kiirtoiduärisse.
Värske hapukurk paneb kõigil suu vett jooksma!
Krõmps, särtsakalt küüslaugune ja aromaatselt mustasõstrane, padueestlaslikult tilline soolakurk võtab jalad nõrgaks. Esimestel päevadel erkroheline ja soolakas, iga seisnud päevaga üha enam kollakam ja hapendunum. Sel pole midagi ühist marineeritud kurgiga, mis on ka tore, aga üldse mitte seesama.
Kõige lihtsam suvemaius! Kihiline kausimagustoit maasikate ja toorjuustuvahuga ei vaja küpsetamist
Hästi lihtne magustoit, kus tuleb lihtsalt kihiti laduda küpsised, toorjuustuvaht ja maasikad. Ja taas tuleb nentida, et lihtsuses peitub võlu. Võid sellise magustoidu teha kaussi – väga hästi sobib ka paraja suurusega säilituskarp.
Pista rabarber pudelisse! Veinimõisa perepoeg õpetab, kuidas ise kodus imelist rabarberiveini valmistada
Kel rabarberit aianurgas jõudsalt kasvab, on õnnega koos! Rabarberist saab valmistada kerge poolkuiva suvise veini, mis sobib eelroogade ja kalaroogadega ning miks mitte ka rabarberikoogi kaaslaseks. Juhiseid veiniteoks annab Allikukivi veinimõisa perepoeg, sommeljee Ott Hein.
RETSEPT | Rabarberikook mandlipuruga teeb soojad suveõhtud täiuslikuks
Krõbe kate ja hapukas täidis küsivad enda kõrvale veel vaid killukese vahukoort ning siis saabub täielik õndsus!
Sisuturundus
GRILLIHOOAJA TÄHED! Grillmeister soovitab parimaid palu suvisteks grillipidudeks
Eestimaa aiakestest hõngub imelist grillilõhna: inimesed veedavad suvel palju aega õues ja ka toitu valmistatakse õues grillil. Grillihooajale omaselt on suviste grilltoodetega täitunud ka Selveri liha- ja kalaletid.
LASTEGA ÕUES | Milliseid näkse võtta kaasa piknikule või pikemale autosõidule?
Suvisel ajal veedame ikka rohkem aega ringi rännates ja sageli on lastel õues toimetamisega nii palju tegevust, et söömine läheb sootuks meelest. Kui minna pere pisematega loodusesse või kasvõi välismaakonda lühikesele reisile, on hea maitsvad snäkid ise kaasa pakkida, sest teadupärast on terve perega väljas söömine üsna kulukas. Siit leiad ideid, mida kiiret nosimiseks kaasa pakkida!
RETSEPT | Nii mõnus suvine õhtusöök! Krõbedad rohelise sibulaga kartulipannkoogid kodujuustu, redise ja sibula salatiga
Röstide tegemine haarab kaasa nii suuri kui väikseid. Mõnus ühistegevus!
Vanillijäätis on ära tüüdanud? TikTokis levib palju kiitust saanud lihtne, tavalise jäätise tuunimiseks aga vägagi üllatav nipp
Vanillijäätis on väga mõnus suvine jahutaja, aga olgem ausad - pikapeale muutub see pisut igavaks. Tavaliselt lisatakse jäätisele siis marju, moosi või šokolaadi- või karamellikastet, aga praegu levib sotsiaalmeedias hoopis üks põnevam soovitus!
Inspireeriv edulugu: veinile kaotatud tippkokk ehk Kuidas Aleksei Pogrebnoist sai Baltimaade parim sommeljee
Eelmisel sügisel end Baltimaade parimaks sommeljeeks võidelnud Aleksei Pogrebnoi koondab endas gastronoomiamaailma kolme fundamentaalselt olulist poolust: mees on töötanud kokana ehk tunneb köögipoolt, on löönud suuri laineid sommeljeena ja toimetab nüüd teeninduses. Sarnast kogemuste pagasit pole praktiliselt kellelgi Eestis. Igapäevaselt nüüd Noa Chef’s Hallis veini eest vastutav Aleks (nii kutsuvad teda kõik) ütleb, et peamiselt paelub teda areng, mida saab veinimaailmas kiiremini, rohkem ja lõbusamalt.
Et nahk püsiks kaua nooruslik, tuleks päikesekahjude ennetuseks ja vähendamiseks toiduvalikusse rohkem võtta just neid toite
Suvine kuum päike lausa kutsub välja päevitama, aga selleks, et päikesekiired nahale liiga ei teeks, tuleks valida õige toit, mis aitab kahjusid ennetada ja vähendada.
Lähiriigid eputavad uhkete Michelini tärnide vääriliste restoranidega! Vaata, kuhu tasuks suvel retk ette võtta
Kui kohalikele Michelini restoranigiidi poolt ära märgitud restoranidele on tiir peale tehtud (loe: Michelini tärnid on jagatud! Vaata, millised Eesti toidukohad sel aastal ihaldatud tunnustuse pälvisid), tasub kiigata ka lähiriikidesse. Michelini inspektorid on jõudnud üle vaadata ka Läti restoranid, Soomes on samuti päris hea valik ekspertide heakskiidu pälvinud söögikohti ning, Rootsi, Norra ja Taani saavad aga kekutada lausa mitmete kolmetärnivääriliste restoranidega.