Oma Maitse
Kõik audioartiklid
Peakokast visionäär ja koolitaja Angelica Udeküll naudib loomingulist vabadust: ma tahangi lilli süüa ja söön neid ja teie sööte neid koos minuga!
„Esimest korda elus on mul päriselt ka võimalik mõelda nüüd sedasi, et nemad liiguvad tänases päevas, aga mina olen homses,“ on peakokast visionäär, koolitaja ja tootearendaja Angelica Udeküll jõudnud oma elus vabaduseni, mida pakub oskuslik tiimitöö juhtimine.
Kodused maitsed peenes kuues: rabarberikissell pistaatsia-kohupiimakreemiga pakub nii värvilist silmailu kui nostalgilisi elamusi
Vana hea rabarberikissell, mis on üks mu lapsepõlvemaitsetest.
NO STRESSO | Mida näksida Eurovisioni peo ajal? Need kiiresti valmivad suupisted panevad su külalised sind kõrgelt hindama
Ilusa ilmaga on sõpra­dele küllakutse vaid telefoni või sõnumi kribamise kaugusel ... ja kohal nad ongi. Nobedalt valmivaid soolaseid ja magusaid ampse on tore pakkuda ka igasugustel kevadistel kooli- ja lastaialõpupidudel ning sel nädalavahetusel loomulikult Eurovisioni finaali vaadates ja Tommyle kaasa elades! Vaata ideid, mille käisime esmakordselt välja aastal 2022.
RETSEPTID | Vinegreti mitu maitsevõnget - seda imehead kastet saad teha nii basiiliku, parmesani kui hapumagusate marjadega
Neli klassikalist vinegretti, mida läheb pidevalt vaja.
KUULA | Silver Saa aus vaade restorani avamise valudesse: ma pole kunagi pidanud nii palju inimesi välja vahetama kui praegu Aromas
„Toidujuttude“ tänane külaline Silver Saa on saates juba teist korda. Esimeses saates saime Silveriga lähemalt tuttavaks, kuula siin: Falstaffi poolt aasta kokaks nimetatud Silver Saa räägib oma seiklusrikkast teekonnast kokandusmaailma tippu ja täna avab mitmekülgse renomee ja ohtrate tunnustustega mees uue restorani avamise telgitaguseid. Algus värskes Aroma bistroos ei ole olnud kõige lihtsam. Miks?
Legendaarne kondiiter ja vastlakuklite uuendaja Heidi Park sulgeb pagariäri: nulli jäämine ei ole enam veenev põhjus poe lahti hoidmiseks
Tallinnas 15 aastat imelisi kooke ja küpsetisi pakkunud ning vastlakuklitele täiesti uue näo loonud USAst pärit kondiiter Heidi Park teatas kohviku kodulehel, et suleb 12.juunist oma poe. „Kahjuks ei ole äri enam kasumlik ning pärast 15 aastat ei ole nulli jäämine enam veenev põhjus poe lahti hoidmiseks,“ selgitab ta.
Wolt avaldab eurooplaste maitse-eelistused: milliseid toite Eurovisioni finaaliks koju tellitakse?
Eurovisioni lauluvõistlus ühendab miljoneid inimesi üle Euroopa, kuid laulude ja tulevärkide kõrval ühendab inimesi ka armastus hea toidu vastu. Mida on  inimesed eri riikides just Eurovisioni finaalõhtul koju tellinud?
Rain Kuldjärv selgitab: maitse üle saad vaielda täie mõnuga ehk kuidas me tegelikult maitseid tajume ja miks nii tihti eriarvamusele jääme
Miks on nii, et mõni asi, mis ühele tohutult maitseb, ei meeldi teisele jälle üldsegi? Lühidalt võib öelda, et põhimõtteliselt on selleks kolm põhjust: pärilikkus, kogemused ja keskkond.
RETSEPT | Sihvakas brokoliini ootab proovimist! Kombineeri seda Kreeka jogurti ja kõrvitsaseemnetega ja saad värske kevadise roa
Brokoliini (broccolini) on meil aeg-ajalt peenemates toidupoodides saadaval. Selle kõrghooaeg on kevadel märtsist maini ja sügisel oktoobrist novembrini – siis, kui varred on veel noored.
Mitte ainult Dubai šokolaad! Aasta trendikaim maitse on pistaatsia: kuidas neid vahvaid rohelisi pähkleid magusates ja soolastes roogades kasutada
Nimekas toiduajakiri Food & Wine nimetab pistaatsiat „2025. aasta maitseks“ - see trendib ülemaailmselt nii magusates kui soolastes roogades, aga ka jookides. Sotsiaalmeedia kasutajatele meeldib ka pähklikeste imeilus roheline värv, mis toidud särama lööb. Vaatame, kuidas pistaatsiapähkleid toidus kasutada.
RETSEPT | Biskviitkattega rabarberikook — kõigi rabarberikookide ema
Biskviitkattega rabarberikook oli ENSV-s kõikide rabarberikookide ema. Seda kooki pakuti kodus, tööl, puhkehetkel, sööklas, kohvikus, koolis, pioneerilaagris, lasteaias — lühidalt igal pool, kus süüa pakuti. Samas on seesama kook jäänud ajatuks klassikuks ning vahel tekib senini ületamatu isu just selle vana kooli rabarberikoogi järele. Mingi igavikuline võlu selles koosluses on ja sellest ei saa üle ega ümber ning kui esimesed rabarberid juba turul-poes müügil, tuleb mõttesse just SEE kook, mistõttu tasub see Oma Maitse algusaegadest peale arhiivis olnud retsept uuesti meelde tuletada.
DELFI SIILIL | Sissevaade kaitseväe toidupakki. Mida oodata pasteedist?
Kaitseväe ühe toidukorra pakk kaalub pisut alla neljasaja grammi, sisaldab 1300 kilokalorit ning kehtib kolm aastat. On see aga ka maitsev? Delfi uuris asja.
Ideed ja retseptid | Sotsiaalmeedia lemmik on põnev pisike pastasort orzo - milliseid roogasid sellega valmistada?
Kkritharáki (kreeka keeles κριθαράκι, türgi arpa şehriye) on väiksed riisiterakujulised nuudlid, tuntud ka nime all orzo või manestra, Itaalia köögis pastana nimetuse all risoni või risi. Väljaspool Kreekat nimeta­takse neid ka Kreeka nuudliteks või nuudliriisiks. Eksootilisest nimest ei maksa lasta end ehmatada, orzo on väga mitmekülgne pastasort, millest saab valmistada palju häid ja lihtsaid roogasid. Kuna sotsiaalmeedias on orzot järjest rohkem näha, tuletame juba 2023.aastal ilmunud loo uuesti meelde.
Lavastus „Nälg“ | Uue põlvkonna sulesepp Riste Sofie Käär on kogenud nii vaimset kui füüsilist nälga, mida saab võtta ka kui inspiratsiooni allikat
Riste Sofie Käär (22) tuleb ja teeb kõike hästi. Kriitikud pole kadedad ja nimetavad teda tõusvaks täheks eesti luule- ja rokitaevas. Näidendeid kirjutab ta ka. Tal on punkbänd Avemaria. Ja ta oskab omapäraselt süüa teha ja söögist mõelda. Vaesus tundub seepeale auasi.
Toitumisterapeut soovitab: tahad toidulisandite pealt raha kokku hoida? Lisa igale einele peotäite kaupa kevadist rohelist kraami
Kõik toitumisspetsialistid on ühel nõul, et enamjaolt saab kõik kehale vajalikud toitained kätte igapäevasest toidust. Üks nipp on lisada roogadele ürte ja üldse igat laadi lehtrohelist, kuhu see vähegi sobib.
TUNNE TOITU | Herned, läätsed ja oad on parimad valguallikad! Kuidas ja kui palju kaunvilju süüa ja kuidas seedesüsteemi nendega harjutada
Eesti toitumisuuringutest tuleb välja, et iga täiskasvanu sööb kaunvilju keskmiselt ainult 7 g päevas (võrdluseks: 1 kompvek kaalub 10 g). Kõik see juhtub justkui märkamatult ja eelkõige tervise arvelt.
Kevadise hõnguga toekas õhtusöök: lahtine pirukas murulaugu, kartuli ja juustuga
Mõnus lahtine pirukas, mille kooslusega ei libastu ja mis sobib hästi nii pidulauale kui ka argiõhtul nautimiseks.
Oma Maitse peatoimetaja lemmik: imelihtsasti valmiv maailma parim Tosca kook rabarberiga
Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikali hinnangul on see Tosca maailma parim kook rabarberist ja seetõttu tuletame selle 2023. aastal avaldatud retsepti uuesti meelde. Tainas valmib hetkega ja ka mandlikatte retsept on nii lihtne, et kui kogustest täpselt kinni pead, tuleb see alati välja.
KOGEMUSLUGU | Mida vanemad ootavad ühelt lapsesõbralikult restoranilt? Igatahes mitte täissoditud töölehti ja nürisid pliiatseid!
Tahad minna väikeste lastega sööma, aga kuhu siis ikkagi? Kas ka sina oled olnud pettunud söögikohas, kus ainukeseks lastele mõeldud toiduks serveeritakse friikartuleid viineritega ja kuskil nurga taga asub väike sagris mängunurk?
NÄDALAMENÜÜ | Rabarber – kevadine hitt nii magusates kui soolastes roogades
On aeg tähistada rabarberihooaega! See särtsaka maitsega kevadine lemmik vallutab just praegu nii aiamaad, turuletid kui ka poeriiulid. Sel nädalal paneme rabarberi tõeliselt proovile – menüüs on retsepte, kus see mitmekülgne taim särab nii magusates maiustes kui ka üllatavalt hästi sobituvates soolastes roogades.
VIDEO | Kräsupea koogita ei möödu Fridolinide peres ükski tähtpäev! Inger ja ema Janne valmistavad emadepäevaks pere lemmikmaiust
„Ma ei mäleta ühtegi tähtpäeva, millelt oleks puudunud ema tehtud kräsupea kook,“ ütleb Inger. Emadepäeva puhul näitavad nad koos ema Jannega ette, kuidas maailma parimat kräsupead valmistada.
Uued kevadised lemmikretseptid! Rabarberist valmivad kissell, skoonid, krõbedik, sorbett ja isegi džinn!
Igal kevadel saabub rabarberiroogade renessanss, eriti ahvatlevaks muutuvad sellised küpsetised ja kiired magusroad nagu ahjurabarber toorjuustuga või isegi rabarberikissell. Rabarber on üks esimesi köögivilju, millest saad ka esimese sõõmu värskeid vitamiine.
VEINIREIS | Viini suurima veinitootja Hans Schmidi tee algas juhusest: „Kui te kunagi mõtlete veinimaja müüa, andke mulle teada!“
„Ma oleksin ilmselt kaks korda rikkam, kui ma ei oleks pidevalt teinud igasuguseid investeeringuid, aga sageli kukkusid need ka hästi välja,“ ütles Hans Schmid kord ühes intervjuus. Täna on mees üks Austria suurimatest ettevõtjatest, tunnustatud veinitootja ja lipsuvabaduse pioneer.
Peenral haljendavad karulauk ja murulauk ja otsid ideid, kuidas neid kasutada? Proovi neid isuäratavaid retsepte!
Eestis leiab loodusest 12 liiki laugulisi. Söögiks kasutatakse enim harilikku sibulat ja tema arvukaid alamsorte, küüslauku, longus lauku, murulauku, porrulauku, talisibulat ja karulauku.
Kata emale pühapäeval uhke pidulaud! Lihtsad ja armsad retseptid, millega lapsed ise toime tulevad
Pühapäeva ootavad pikisilmi nii suured kui väikesed. Lapsed ei jõua ära oodata, et ema oma hoolikalt valmistatud kaardikeste-kingitustega üllatada ning nad nii väga tahavad alati emale midagi veel ilusamat, paremat ja uhkemat teha. Väga hea võimalus on nad kööki esimestele katsetustele suunata - väiksemate ja lihtsamate toitudega saavad nad väga ilusti hakkama ning rõõm õnnestunud koogist, küpsisest või salatist vallutab kogu maja!
Kardinalid valisid uut paavsti rangete reeglite järgi ja ka menüü oli neil piiratud: kolm toitu, mida nad enne otsusele jõudmist kindlasti süüa ei tohtinud
Kuni uus paavst valitud sai ja maailmale sellest valge suitsuga märku anti, elasid 135 valitud kardinali Vatikanis väga rangete reeglite järgi. Ka menüü oli neil täpselt paika pandud, et tähtsa protsessi juures mitte midagi segama ei hakkaks.
Oma Maitse raamatusoovitused: õhus on meeliülendavat kevadet – otsi poest taime- ja reisiraamatuid ning loe ja kokka koos lastega
Mai uued toiduraamatud pakuvad lugemist kogu perele.
SALAKUULAJA | Tõeline pärl! KuUma Grill & Hot Pot teeb nii teeninduse kui maitsete poolest silmad ette nii mõnelegi kultusrestoranile
KuUma on uus tulija Tallinna vanalinnas, the new kid on the block, pakkudes omapoolset nägemust ja tervendavat konkurentsi Aasia roogi pakkuvate restoranide reas.
Maailma parim! Vanaema koduses rabarberikoogis on kõik maitsed täpselt õigesti paika timmitud
„Võta klaas jahu, klaas suhkrut, kõvasti rabarberit ….“ Umbes selline oli mu vanaema kirjeldus, kui seda kooki esimest korda koos tegime. Ehk kogused käisid kõik tunde järgi. Ja see on vahel nii tore, et ei pea näpuga järge ajama. Täpsustasin siiski koguseid ja teisendasin need grammidesse. Proovi ka seda 2024.aastal avaldatud retsepti, mis Oma Maitse lugejate südamed võitis!
KASULIK TABEL | Mitu grammi on 1 dl hapukoort? Kuidas köögis vajalikke toiduained õigetesse mõõtühikutesse ümber arvutada
Tead, et sul läheb vaja 1 dl hapukoort, aga soovid sama kogust teada ka grammides. Siit leiad paljude levinud toiduainete kaalu ja mahu vahekorra: jahud, teraviljad, hapukoor, kohupiim, toiduõli, piim, rasvained, suhkur, mesi ja siirup, mandlid ja marjad.
Toitumisterapeut selgitab: kas detoks ikka lunastab kõik meie söömapatud, nagu ülesöömise, üheülbalise söömise ja pideva valmistoidu eelistamise?
Kas detoksdieedid ehk Detox-dieedid teevad ka päriselt seda, mida nende abil lubatakse – väljutada kehast mürke ja salendada taljet ja puusajoont?
Täielik megahitt: mahlane ja mõnusalt krõmpsuva purukattega siidine kohupiimakook rabarberiga
Rammus ökokohupiim ja Kreeka jogurt on pehmeteks tasakaalustajateks hapukasmahlasele rabarberile. Kooki hoiab võiselt krõbedate „pihtide“ vahel täisteranisujahu ja kaerahelbega tainapuru. Kahekordsest kogusest saad suure ahjuplaaditäie. Kuna seda kooki tahaks igal aastal ikka ja jälle, avaldame uuesti 2024.aastal ilmunud retsepti.
Inspiratsiooniks! Oma Maitse retseptitoimetaja Rita Osa soovitab toidukanaleid, kust õppida fermenteerimist ja hapusaia küpsetamist
Kust ammutavad ideid, saavad mõtteid ja koguvad inspiratsiooni Oma Maitse toiduvõlurid? Uurime välja! Igal kolmapäeval toob üks Oma Maitse toidutoimetaja välja oma lemmikud sotsiaalmeediakanalid, mida soovitab meelelahutuseks sirvida.
KASULIK TABEL | Retseptides kasutatakse tihti mõistet „keskmine“. Kui palju kaalub keskmine õun, maasikas, sibul või paprika?
Paras peavalu on välja mõelda, mida tähendab retseptides tihti kohatud mõiste „keskmise suurusega sibul“ või „võta paar keskmist kartulit“. Kui võtad liiga suure või väikse, läheb retsept nässu, nii et täpsus on oluline. Panime levinumate puu-, aed- ja köögiviljade ning marjade keskmised kaalud tabelisse kokku, et selle mõistatuse lahendamine edaspidi lihtsam oleks.
MEISTRIKLASS | Jäähokimängijast rohelise tärniga fine dining’u kokaks
Karoliina Jaakkola loob Soo köögis unikaalseid maitsekombinatsioone. „Kõige paremini iseloomustavad mu käekirja märksõnad „jätkusuutlik“ ja „veider“,“ naerab soomlanna, kes ihuüksi loob Soo köögis restorani külalistele Michelini rohelise tärni väärilisi elamusi.
Nii ahvatlev! Maasikatest salatid panevad suu kohe vett jooksma ja köidavad meeli ka grilliõhtul
Maasikad, need esimesed punased Kreeka maasikad, on vaatamata sellele, et jõuavad siia kaugelt, niivõrd inspireerivad, et neist lausa peab saama valmistada midagi maitsvat ja head.
Oma Maitse 20 | Retseptitoimetaja Mari-Liis Iloveri toidutegemisi on läbinud üks kindel idee - toit on alati ka tunne
Mari-Liis Ilover on oma töös vaba. Igas mõttes. Ja see, kuidas teinekord, silmaklapid ees, raiutakse, kuidas midagi on „õige valmistada“, teeb lausa nalja. „Toit on ikkagi maitse asi, kokkamine loominguline tegevus, tänapäeva maailm piirideta,“ on ta üha enam hakanud toidule loominguliselt lähenema.
Vahemere maade köök kui igavene trend. Mis teeb selle köögi nii vastupandamatult maitsvaks?
Kuigi Vahemere maades on toidutavad muutunud ja süüakse hirmutavalt palju rafineeritud, töödeldud ja kiirtoite nagu meilgi, siis on selle köögi tuumidee valmistada süüa puhtast ja võimalikult vähe töödeldud toorainest siiani väärtustatud kogu maailmas.
Peatoimetaja veerg | Söögitegemise tüütud tõrked
Mida ma olen oma emalt söögitegemise kohta õppinud?
Suure maitsetesti võitjad on selgunud! Oma Maitse Lemmik 2025 on ...
Traditsiooniline Oma Maitse toimetuse lemmiktoodete valimine pakkus rohkelt häid elamusi ja üllatusi. Parimad valiti välja üle 100 toote seast!
VIDEO | Žüriiliikmed kirjeldavad: kuidas selgusid Oma Maitse Lemmikud 2025? Vaata, kuidas pikk maitsmispäev Toiduakadeemias välja nägi
Juba viiendat korda selgitas Oma Maitse ekspertidest koosnev žürii pika maitsmise,nuusutamise, vaatamise ja imestamise päeva jooksul välja toidutooted, mille kohta julgeme kätt südamele pannes öelda: just need on meie lemmikud, neid me soovitame poest osta ja need on tooted, mida me ka ise edaspidi julgelt oma menüüsse võtame või sõpradele kingituseks viime.
Küll on maitsev! Kardemonimekise purukattega rabarberimuffinid tööle või kooli kaasa võtmiseks ja argipäeva palju ilusamaks muutmiseks
See muffin pole tavaline. Kardemonine kaerahelbepuru asetab mahlasele rabarberitäidisega muffinile pähe mõnusa krõbeda kübara. Retsept pärineb aastast 2023.
Ehe suutäis, millest saab kõht täis ilma, et rasket tunnet peale tuleks: heeringakaste kartulitega
Legendaarse Marta Oja kuulsa heeringakastme järgi tehtud toit.
Nii head kevadised maitsed koos! Nurmenukusiirup rabarberiga sobib ideaalselt nii limonaadi kui kokteili maitsestajaks
Harilikul nurmenukul on söödavad nii õied, lehed, varred kui ka risoomid. Lehti ja õisi saad edukalt kasutada salatites ning õitega rooga kaunistada. Taim on kevadel nii väekas, et kõigest üks nurmenukuleht päevas katab ära kogu C-vitamiini vajaduse. Kuna nurnenukuhooaeg hakkab juba läbi saama, tuletame veel kiiresti meelde 2023. aastal avaldatud tervisejoogi retsepti!
Parimad toidukombinatsioonid: tomati, spinati ja küüslaugu tervistavad omadused tulevad paremini esile, kui neid õigete kaaslastega serveerid
Need toidukombinatsioonid mitte ainult ei paranda toidu maitset, vaid aitavad ka suurendada toitainete omastamist ja toetada üldist tervist.
Lihtsad ja kiired retseptid! Mida süüa teha, kui enam ühtegi head ideed pähe ei tule ja ükski maitse ei isuta?
Kiiretel arginädalatel juhtub sageli, et seisad kas koduse külmiku või tihedalt erinevat kraami täis pakitud toidupoe leti ees ja mitte ühtegi tarka mõtet ei ole, mida õhtuks süüa teha võiks. Siin on hea hulk kiirelt valmivaid retsepte, mis aitavad elu pisut lihtsamaks teha.
NÄDALAMENÜÜ | Valgud paika ja oma kehale seatud eesmärkide saavutamine muutub nii palju lihtsamaks!
Üks viis enda menüü planeerimiseks on ehitada see ümber valgu. Nii võid kindel olla, et su kehale vajalik ehitusmaterjal on alati olemas. Proovi see nädal menüüd, kus valk on number üks!
UUS KÖÖK | Kui palju erinevaid klaase sa tegelikult koju vajad? Nõuanded klaaside hoiustamiseks, pesemiseks ja poleerimiseks
Kui esialgu tundub, et klaas on klaas, siis täpsemal süvenemisel märkad, et erinevaid materjale ja kvaliteete on klaasidel väga palju. Siit leiad rea soovitusi, milliseid klaase koju valida, kuidas hooldada ja milliseid otstarbeid võiks klaasidel olla.
Nii lihtne ja elegantne! Krõbedate šokolaadi-soolakaramellikorvikestega avaldad muljet kõikidele külalistele
Nii lihtne ja elegantne! Krõbeda korvikese sees segunevad üheks maitseks soolakaramell, šokolaad ja karamellistatud pähklid.
Lihtne nipp, kuidas kodus kiiresti oliiviõli kvaliteeti kontrollida
Oliiviõlid jaotatakse sõltuvalt tootmismeetodist, happesusest ehk vabade rasvhapete hulgast ja maitsest erinevatesse kategooriatesse.