Oma Maitse
Kõik audioartiklid
Teadlane selgitab: kuidas bakterivalgud päästavad külmutatud taina
Maa külmades piirkondades toimib loodus kui osav keemik, luues molekule, mis aitavad elu säilitada ka jäistes tingimustes. Üks selline molekulide klass – jääga seonduvad valgud – on tõusnud teadlaste huviorbiiti nii oma ainulaadsete omaduste kui ka praktiliste kasutusvõimaluste tõttu. Need valgud võivad olla võtmetähtsusega nii toidutööstuses kui ka meditsiinis, kirjutab TalTechi toidu- ja biotehnoloogia doktorant Õnnela Luhila.
Laulasmaa kohvikupidaja: kui kalliks võib elu veel minna? Miks peame valima, kas osta leiba või piima, sest mõlemat enam ei saa?
Poes kaalub inimene, kas võtta täna leib või piim. Mõlemat ei saa. Ja kuigi sellel hetkel pole tal taskus kalkulaatorit ega silme ees majandusprognoose, teeb ta siiski valiku, mille taga on midagi palju enamat kui ainult hind: see on väärikus, see on turvatunne, see on lootus, et homme on veidi kergem, kirjutab Laulasmaal asuva kohviku Ott&Matilda perenaine Kristiina Altmäe Facebooki postituses.
Nõuanded ja retseptid | Kukeseened otse pannile ja valmis! Kuidas ja mida veel valmistada eestlaste lemmikseentest?
Ilma kukeseenteta eestlasel suve pole. Kui kuskil neile peale satud, saad kas või möödaminnes pannitäie ikka kokku korjata.
RETSEPTID | Saledad ja värskusest krudisevad suvikõrvitsad on juba müügil! Mida nendest uut ja huvitavat teha?
Juunis ilmuvad meie poodidesse saledad ja krudisevad suvikõrvitsad, mida on võimatu sinna jätta. Omamaiseid peab veel ootama ...
Sisuturundus
Tex Mex Nacho burger
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
Juustune Hotdoguero
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
BBQ jääkidest pitsa
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
BBQ jääkidega nachod
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
Vürtsikas kana-feta tortillapitsa
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
Takopraad
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
Fajita grillitud rinnatüki, guacamole, köögiviljade ja hapukoorega
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
Grillitud kanakebabid köögiviljade ja tšillihummusega
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
Coleslaw salat
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
Rebitud lõhega takod
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
BBQ kanatakod
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
Portabello tako
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
BBQ vrapp
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Selle imelise vrapi pani kokku Erik Orgu. Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
Takosalat kanaga
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Sisuturundus
Kanakebabid
Kui suitsune BBQ ja särtsakas Tex Mex kohtuvad, sünnivad täiesti uued elamused, sest maitseküllane kooslus annab klassikalistele grillroogadele uue hingamise. Tex Mex lisab grillile värvi, vürtsi ja rõõmu. Ole loov, proovi mängida maitsetega ja grilli kui ei kunagi varem! Tex Mex ♥ BBQ – lisa grillisuvele põnevust!
Mooni peakokk käibemaksutõusust: restoran ei tohi muutuda luksuseks, millest enamik loobub
Juulist jõustuv käibemaksutõus paneb toidukohtadele senisest tugevama hinnasurve ja mõjutab Eesti restoranikultuuri laiemalt, leiab restorani Moon peakokk Roman Zaštšerinski. Käibemaksumäära erisuse puudumine paneb tema hinnangul siinsed restoranid naaberriikidega, kus määrad on sarnased majutusteenustele kehtivatega, konkurentsis nõrgemale positsioonile.
Jana Guzanova lõi hinnatõusuga võitluseks rahvaalgatuse: 40 eurot kartulite ja kukeseenekastme eest. Mis saab meie kultuurist ja identiteedist?
„MasterChef Eesti“esimese hooaja võitja Jana Guzanova lõi rahvaalgatuse, millega loodab püüda poliitikute tähelepanu toidu hindade ajuvabale tõusule, mis homse käibemaksutõusuga veelgi suurema hoo sisse saab.
Sisuturundus
Lemmikkohvi tassi võib mahtuda enamat kui vaid maitse: jätkusuutlikumad valikud ja suvised retseptid
Kui ilm läheb soojemaks, muudavad paljud kohvisõbrad oma igapäevased harjumused vaheldusrikkamaks külma kohvi versioonidega, sest tahaks värskendust või uusi maitseid, mis oleksid just nagu väike suvine seiklus. Aga kui ütleksime, et ka jätkusuutlikkus sobib siia suurepäraselt? See ei tunne aastaaegu ja sellest võib saada igapäevase kohvirituaali aastaringne osa.
Jätkusuutlikke toidukohti reastav menukas toidugiid 360°Eat Guide andis kõrgeima hinnangu neljale Eesti restoranile
360°Eat Guide on ainus rahvusvaheline restoranigiid, mis hindab nii gastronoomiat kui ka jätkusuutlikkust. Kõrgeima autasu ehk kolme ringiga pärjati Eestist sel aastal nelja restorani, kahe ringi saajate hulka lisandus üks ja ühe ringiga ära märgitute hulka lausa üheksa uut tulijat.
Mitte tavaline piimhappebakter! Miks Eesti teadlaste avastatud ME-3 bakter peaks kuuluma igale suvisele toidulauale?
Suvi on grillimise tippaeg. Kuidas aga toetada oma tervist ja mitte lasta raskesti seeditaval toidul meeleolu rikkuda?
RETSEPT | Lihtne, maitsev ja suvine - Capri salat maasikatega!
Kui klassikaline Capri salat on sulle juba tuttav oma lihtsuses ja maitsvas koosluses, siis see suvine versioon viib asjad järgmisele tasemele.
NÄDALAMENÜÜ | Kui elu annab sulle maasikaid, siis… tee neist terve nädalamenüü!
… tee neist terve nädalamenüü! Maasikad sobivad ideaalselt nii hommikuse pudru peale, lõunase salati sisse, magustoiduks kui isegi grillitud pearoa kõrvale. Oleme kokku pannud mõnusa ja inspireeriva nädalamenüü, kus maasikas mängib iga päeva toidus kas pea- või kõrvalosa.
Vastavatud restoranis valmib 200 pitsat tunnis. „Siinne köögitehnoloogia teeb toiduvalmistamise kiireks.“
Tallinna kesklinnas Rotermanni kvartalis avati neljapäeval uus restoran LaBocca.
RETSEPTID | Lihtne, kiire ja imemaitsev! Neli kiiret kausikooki
Kui isutab millegi magusa ja koduse järele, aga ahju sisse lülitada ei taha, siis on kausikook parim valik. Kihilised desserdid otse kausis valmivad kiirelt, näevad isuäratavad välja ja sobivad suurepäraselt nii argiõhtusse kui külaliste kostitamiseks.
Uuring kinnitab: oliiviõlis leiduv oleiinhape soodustab rasvarakkude kasvu
Ajakirjas Cell Reports avaldatud uuringu kohaselt võib rasvarikas toit, mis sisaldab rohkesti oleiinhapet – rasvhapet, mida leidub tavaliselt oliiviõlis, soodustada rasvumist enam kui teist tüüpi toidurasvad.
RETSEPT | Kreemjas parmesanirisoto – maitsev lohutus vihmasesse suveõhtusse
Kui suvi võtab hetkeks pausi ja vihm krabistab vastu akent, on aeg valmistada midagi lihtsat, ent lohutavalt maitsvat. Itaalia köögi klassika – risoto – on selleks ideaalne.
Unistad einestamisest Michelini tärniga restoranis? Siin on selleks kõige taskukohasemad võimalused
Kui oled tõeline toidusõber, on tõenäoline, et Michelini tärniga restorani külastus kuulub sinu unistuste nimekirja. Ent paljudele jäävad need hinnaklassilt kättesaamatuks.
Kas oled juba külastanud? Selgusid Eesti kõige peresõbralikumad toidukohad
Eesti Lasterikaste Perede Liit valis juba viiendat aastat järjest peresõbralikke toidukohti. Tänavu püüdis märgist rekordilised 74 toidukohta üle Eesti, kelle hulgast pälvis perede tunnustuse 55 toidukohta, nende seas kaheksa kuldmärgise väärilist.
KUULA | Tippkokk Daanius Aas: kõik, kes teevad tänavatoitu võiks oma hinnad alla lasta
Tänases saates on stuudiolaua taga koha sisse võtnud Michelini 2023. aasta noore peakoka auhinna võitja ja sel aastal rohelise tärni tunnustuse saanud restorani Hiis peakokk ja omanik Daanius Aas.
Taimeteest peedimahlani! 12 tervislikku jooki, mis rikastavad sinu toidulauda
Piisava vedeliku joomine on oluline sinu aju, seedimise, südame ja neerude toimimise jaoks. Samuti aitab see reguleerida kehatemperatuuri ja ennetada peavalusid. Kui tunned, et võid olla veidi vedelikupuuduses, võid oma menüüsse lisada ka muid jooke peale tavalise vee.
RETSEPTID | Hapendatud hitid! Korea köögi saladus koduses võtmes: viis lihtsat kimchit
Fermenteeritud köögiviljad ei ole ainult tervislikud, vaid ka maitserikkad ja mitmekülgsed. Korea köögist pärit kimchi on tõeline elujõu allikas, mis sobib nii kaussi riisi kõrvale, võileiva vahele kui ka supile särtsu andma.
Probiootikumid – kas terviseime või tarbetu kulu? „Toidulisandid võivad olla abiks neile, kellel on konkreetseid tervisemuresid.“
Viimastel aastatel on probiootikumidest saanud üks populaarsemaid tervisetrende – neid leidub kapslite, pulbrite või isegi kummikommi kujul, mis lubavad „parandada seedimist“ ja „tugevdada immuunsust“. Kuid kas probiootikumid on tõesti vajalikud? Või saab sama efekti igapäevasest toidust?
Sisuturundus
Suvi Nesquikiga: 6 ideed soojal päeval värskenduse saamiseks
Kui lõppevad kevadised sombused ilmad ja saabub suvi, hakkavad paljud meist otsima võimalust end jahutada. Tavapärase jäätise või karastusjoogi asemel võite julgelt sukelduda maitsete merre ja avastada külma Nesquiki kakaojooki. See üllatab sellega, kui hästi see erinevate koostisosadega sobib, ning kõigile tuttava šokolaadimaitsega, mis toob meelde lapsepõlve ja hubased hetked.
AUHINNAMÄNG | Milline maitse seostub sinul laulu- ja tantsupeoga?
Kas see on laulupeo supp, jäätis murul või äkki on teie perel traditsiooniline roog, mida spetsiaalselt laulu- ja tantsupeoks valmistate?
RETSEPTID | Alusta päeva maitsvalt ja energiliselt! 5 erilist hommikuputru igale maitsele
Hommikusöök on päeva oluline käivitaja, mis võib anda tooni kogu päevaks. Kui soovid alustada hommikut toitvalt, tervislikult ja maitsvalt, siis need viis putru on just sulle!
Pidupäevaretseptid: uhkeid ja maitsvaid võileivatorte kaunista lopsakalt! Nii suur vaev nähtud ja see võiks koheselt ka välja paista
Hamburgerid, klubivõileivad ja koos ohtra täidisega kokku keeratud tortiljad on kõik uuemad tulijad kui võileivatordid. Ometi on viimastes pidulikkust ja küllaga maitsete varieerumise võimalusi, nii et aeg-ajalt hakkad selle toidu järele lausa igatsust tundma. Uus trend on vana hea võileivatort kaunistada iseäranis lopsakalt!
Lihatehnoloog tuletab meelde: kas eilsest alles jäänud toorest šašlõkki ja vorsti tohib täna grillida? Kui kaua on söögikõlbulikud eile grillitud vorstid ja liha?
Jaanipidustusteks kokku ostetud lihatooteid kipub igal peol nii toorena kui juba valmis küpsetatuna üle jääma. Aga kuidas ülejääkidega toimetada nii, et pärast tervisega probleeme ei tekiks? Nõo Lihatööstuse tehnoloog Marko Kokmann selgitab põhjalikult lahti kõige olulisemad ohutusreeglid grillimise, grilltoodete ja lihaga ümber käimise osas.
Laulev restoranipidaja Stefan õpetab, kuidas maitsestada ja küpsetada seda kõige õigemat Armeenia šašlõkki
Kas iga loominguline inimene on tahes-tahtmata kohe multitalent? Kas korraga saab olla artist nii laval kui ka köögis? Või hakkab tulemus siis siit ja sealt logisema? Laulev restoranimees või kokkav laulja Stefan imestab, et ta on Tallinnas erandnähtus.
NÄDALAMENÜÜ | Jaaninädal täis maitseid ja meeleolu - ideid aiapeoks, piknikuks või niisama mõnusaks suveõhtuks koduterrassil
Jaanipäeva nädal on aeg, mil toidulauad saavad eriti rikkalikud – suitsused grilliroad, värsked salatid ja magusad suvehõrgutised täidavad õhu piduliku aroomiga. Olgu ees aiapidu, perepiknik või rahulik õhtusöök terrassil – see menüü pakub inspiratsiooni kogu jaaninädalaks. Võta aeg maha ja naudi suve parimaid maitseid!
Mida eestlased joovad? Longero võidukäik jätkub, džinnilembus raugeb ja huvi alkoholivabade jookide vastu järjest kasvab
Eestlaste alkoholitarbimine on viimastel aastatel märkimisväärselt muutunud ja tootjate sõnul on märgata üht prevaleerivat trendi: ka jookide puhul jälgitakse järjest rohkem tervislikkuse aspekti. Kangete jookide asendamine alkoholivaba alternatiiviga on järjest popim, kange õlle asemel võetakse rohkem lahjat või alkovaba ning kokteilid asendatakse mokteiliga. Longero on jätkuvalt suvejook nr 1.
RETSEPTID | Sulnis suvetunne poeb kookidesse ... küpseta pidulistele pisut erilisi, samas hooajalistest marjadest kooke
Suvi on kohal, kui tähistada saab jaanipäeva ja küpsetada pidulistele pisut erilisi, samas hooajalistest marjadest kooke. Kodumaised maasikad hakkavad siis valmis saama ja kohe-kohe järgnevad neile vaarikad ja mustikad ... Ja kogu seda suvetunnet saab õhinal kookide sisse segada.
Erakordne jaanipäev | Kõik vajalikud retseptid, et katta unustamatu ja maitsetest tulvil jaanilaud
Jaanipäev on tulekul, mida head ja paremat tänavu külalistele pakkuda või koos kokata? Oma Maitse Retseptiveebist leiad hulga jaanipäevaretsepte, et panna kokku unustamatu jaanilaud!
Sisuturundus
KUULA | Toidupoe tagatoas: kas poeketid nöörivad tootjaid ja on kliendi liigsuure valikuga ära hellitanud?
Meedias levib narratiiv, et kaupluseketid kägistavad juurdehindlusega korraga nii tootjat kui tarbijat, väiksemagi nurina järel loobutakse toodete müügist ja kettide omanikud rikastuvad alusetult n-ö vaese tarbija arvelt. Müüti on stuudios ümber lükkamas Rimi Eesti tegevjuht Kristel Mets ja ostujuht Marilin Jürisson. Saadet juhib ajakirjanik Martin Hanson.
VIDEO | Roman Zaštšerinski lubab, et uus Michelini tunnustus Moonis hindu ei tõsta: las kliendid tulevad meile, sest meil on paremad hinnad
Värskelt restorani Moon Telliskivisse ümber kolinud Roman Zaštšerinski saabus Michelini galale väikese hilinemisega ning lavale järjekordset tunnustust vastu võtma ei jõudnudki - käed-jalad olid tööd täis. Hoolimata sellest, et Moon on varemgi Michelini poolt ära märgitud, tundis mees ka seekord äramärkimisest suurt rõõmu ja kinnitas, et rahvusvaheline tunnustus motiveerib kogu meeskonda täiega edasi pingutama. Vaata muljeid videost!
TEST | Kui ise hakkida ei viitsi: milline poest ostetud kartulisalat maitseb sama hästi nagu vanaema tehtud?
Külalised tulevad? Siis lihtsalt peab kartulisalat laual olema, selleta ei kujuta ükski eestlane vist küll ühtegi pidu ette. Kui aga aega napib või viitsimist üleliia pole, pakuvad kauplused peadpööritavat valikut kartulisalateid.
Polenta ja maasikad ühes koogis koos - sellist vau-elamust nii lihtsast koogist küll ei oskaks oodata!
Kui meie kultuuris on enam tuntud nisumanna, siis itaallased kasutavad oma talupojaköögis palju maisimannat ehk polentat. Vahel jahvatatakse mais ka jahuks.