Oma Maitse
Kõik audioartiklid
Sisuturundus
KUULA | Toidupoe tagatoas: mis siis ikkagi toimub seal toidupoe tagatoas? Kaupluse juhataja annab aru
Enamik inimesi on poes käinud, selle võib vist lausa faktina letti lüüa. Väga vähe on aga neid, kes on saanud loa minna selle poe tagatubadesse – sinna, kust tuleb kaup ja kuhu kaovad töötajad – midagi olulist viima. Lähemegi nüüd uurima, mis nende uste taga peitub ja millist elu elab üks toidupood seespool. Sel avastusretkel on teejuhtideks Rimi Sõpruse hüpermarketi juhataja Krista Jürna ja Rimi Eesti üks paljudest regioonijuhtidest Kristel Limmer.
Sisuturundus
Kuidas teha head kohvi ilma kalli kohvimasinata?
Tassike aromaatset kuuma kohvi teeb iga kohvisõbra hommiku ilusamaks. Mõnele joojale annab kohv kiire hommikuenergia, teisele pakub puhkehetke kiires päevarütmis. Järgmisel kahel nädalal, 26.–09.10.23, on kohvisõbrad oodatud Maximasse, sest sellistest pakkumistest lihtsalt ei tasu ilma jääda.
Toitumisterapeut selgitab: kas kehakaalu stabiilsena hoidmine pika aja vältel üldse on võimalik?
Kuidas püsida samas kaalus läbi oma täiskasvanuelu, et mitte kaasa minna aastaaegade vaheldumisega ja kahjustada ainevahetust kaalukõikumistega?
Restoranitest | Kuidas serveerida vahvleid? Kohvik Vaffel rõõmustab maitsetega, mis viivad otseteed tagasi lapsepõlve
Kalamajas asub ühe säravalt kollase ukse taga õdus vahvlimaiaste kohvik Vaffel. Täidiseid leidub nii soolaseid kui magusaid, hinnad on taskukohased ja kohvik mõnusalt peresõbralik.
NÄDALAMENÜÜ | Kehale pai! Lisame roogadesse rohkelt kasulikke ja hooajalisi juurikaid
Kui sind vaevab iga päev üks ja sama küsimus: „Mida täna süüa teha?“, siis ole mureta – järgi või saa inspiratsiooni sellest nädalamenüüst, milles sisalduvad road on kõigile jõukohased valmistada. Lisa need retseptid Oma Maitse Retseptiveebis ostunimekirja ja saad ühe korraga terveks nädalaks vajamineva toidukauba ostetud. Menüü planeerimine aitab ka raha kokku hoida!
EDULUGU | Tants ümber moosikatla ehk kuidas väikses koduköögis eestlaste lemmikmoosid kahekesi valmis keedetakse
Soovid tuleb õhku visata, muidu ei hakka midagi toimima, teab juustumoosidega tuntust kogunud Treppoja Sahvri tandem Age Viimsalu ja Tõnis Tammer.
Õunamahla pressimise õpetus: millisest õunast tuleb parim mahl ja kuhu mahl villida, et talvel oleks hea võtta?
Sügis tuleb alati koos valminud eritüübiliste õunte ja pirnidega ning otsustamiskohaga, mida nende mõnusate ubinatega peale hakata. Üsna ühest suust ütleb enamus eestlasi, et õunad tuleb pressida mahlaks. Mõeldud, tehtud!
Inspireeriv! Ukrainlanna pani Eestis käima omapärase maasikamaiustuste äri: tahan inimestele pakkuda ilu ja emotsioone
Eesti Pagulasabi ja Garage48 algatatud ettevõtlusprogrammis Empowering Women osalevad inimesed, kes on sunnitud oma kodumaalt põgenema ja soovivad ettevõtlusega oma tulevikku Eestis uuesti üles ehitada. Programm toetab nii nullist üles ehitatavat äri kui ka juba olemasolevaid, kuid Eesti kontekstis jätkavaid ettevõtteid. Üheks toetuse saajaks on Ukrainast sõjapõgenikuna siia jõudnud Yevhenija, kes valmistab šokolaadiga kaetud maasikatest valmistatud uhkeid kimpe ja kinkekarpe.
Sisuturundus
6.-15.oktoobril toimub 12-nes ToiduNautleja Restoranide Nädal!
Broneerimine on avatud toidunautleja lehel.Sellel ajal pakuvad 61 Eesti restorani oma parimaid roogasid soodsamalt kui tavapärasel ajal!
Kuidas säilitada pärmi? Üks kaval nipp võimaldab järelejäänud presspärmi pikalt hoiustada nii, et see hiljem taina ikkagi ilusti üles kergitab
Kodukokkadel on paras peavalu, mida poole paki presspärmiga pihta hakata. Toasooja ta ei kannata ja ka tavalises külmikus läheb ta üsna kiiresti käest ära. Kas tulebki ära visata? Õnneks mitte!
Hea nipp: üleliigset õunasaaki saad säilitada koogitäidisena sügavkülmas
September on aeg, mil õunu enam ühel hetkel ära süüa ei jaksa, maha kukub neid ka üksjagu ja kui teada on, et klassikalistel õuntest hoidistel, nagu moos või kompott, pole meie peres eriti minekut, aga kookidel on, siis mõeldud-tehtud. Sügavkülmikus ka veel ruumi on, et keeta juba nüüd valmis õunapiruka täidis. Mina kasutan hoidistamiseks crip-kotte, mida tohib kasutada sügavkülmas, aga põhimõtteliselt saad täidist ka läbikuumutatud purkides hoidistada. Talvel mõnus igal ajal võtta.
Põhivead kalorite lugemisel: millised kalorid igapäevasest arvestusest tihtipeale välja unustatakse?
Meie enam ei usu dieetidesse, vaid tervislikku toiduvalikusse. Kaasaegsed toitumisteadmised tähtsustavad värske ja töötlemata toidu olulisust: värsked köögi- ja puuviljad, täisteraviljatooted, hapendatud piimatooted, munad, väherasvane värske liha ja kala, mahedalt toodetud toiduõlid. Vana paradigma oli lugeda kaloreid ja tarbida vähem, kui kulutad. Nüüd rõhutavad toitumisteadlased iga kalori lugemisest tähtsamaks meie taldrikul oleva toidu kvaliteeti. Kalorite arvestamises ei ole endiselt midagi halba, aga tihtipeale tehakse seda valesti, s.t unustatakse suur hulk lihtsalt sisse arvestamata.
Nõuanne: tahad head kooki? Vali õige vispel! Mille poolest visplid erinevad ja kuidas neid õigesti kasutada?
Käsivispel on möödapääsmatult vajalik, kui segad koogitainast, ­vahustad vähest kogust munavalgeid/vahukoort, keedad kastet või ­segad kokku salativinegretti. Aga millist osta?
Meretagune tahke suutäis: traditsioonilised Kihnu räimerullid viivad lihtsalt keele alla!
Kes iganes on Kihnus käinud, see on kohalikku toitu mekkides tõenäoliselt ka sealsed räimerullid ära proovinud. Oma Tõstamaa suvekodus, kus rannalt Kihnu ilusti ära paistab, olen räimerulle sageli otse saarelt tellinud. Ikka nii, et et annad räimerullide meistrile Margele teada, tema teeb need Kihnus valmis ja pistab Kihnu Virve praami peale.
Peakoka nipp: mida tuleb kotletitainaga enne praadima hakkamist kindlasti teha?
Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ käis külas Michelini noore koka auhinna saanud, rohelise tärniga ära märgitud Soo restoranis töötav Daanius Aas. Saatejuht Paula Särekanno sai saatest teada nii mõnegi kõrva taha panemist väärt nipi, mida koduköögis katsetada.
ODAV, KIIRE ja LIHTNE | 12 kõige lemmikumat kodust rooga
Argiõhtutel tahaks süüa midagi, mis valmib kiiresti ja ei sisalda palju koostisosi. Ja veel parem oleks, kui see kõik maitseks hästi ja koduselt. Siit leiad 12 retsepti, mida pärast tööpäeva valmistada, et kõigil kõht täis ja meel hea oleks. Rohkem koduste toitude retsepte leiad Oma Maitse Retseptiveebist.
Lihtne ühepanniroog puhuks, kui toit on vaja kiiresti lauale saada: tomatikastmes küpsetatud munad ehk shakshuka
Mahlases tomatikastmes munad ehk shakshuka ehk shakshouka sobivad oma lihtsas elegantsuses hästi nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöögiks.
MasterChefi kohtunik Orm Oja on halastamatu: seda viga ma köögis ei andesta!
Kodumaise kokandussaate „MasterChef Eesti“ uus hooaeg on peagi algamas ja kohtunikud on valmis uute võistlejatega kohtumiseks. Uurisime saatejuht Orm Ojalt, milliseid vigu ta köögis andeks ei anna, millega noored kokad kõige enam puusse panevad ja kust saab ebamaiselt head toitu.
Sisuturundus
Neli põhjust, miks peaksid piimatooteid tarbima
Piimatooted on tasakaalustatud toitumissedeli üks väga oluline osa. Kirjutame lähemalt, miks peaks piimatooteid tarbima ehk millist kasu need meie kehale toovad. Boonusena jagame ka lihtsat retsepti ühe tervisliku hommikusöögi valmistamiseks.
Tee kohe täna: pehme ja hõrk suvikõrvitsakeeks
Maitsev keeks ootamatu komponendiga, mõnusa krõmpsu annavad lisaks veel Kreeka pähklid. Hea võimalus ära kasutada pisut suuremaks kasvanud suvikõrvits.
Alusta nädalat magusalt! Hapukaspehme sidrunikook tassikese tee või kohviga muudab sombuse päeva päikeseliseks
Hapukaspehme sidrunikook tassikese tee või kohviga muudab sombuse päeva päikeseliseks. Jah, pannil saab suurepäraselt keeksilikku kooki küpsetada! Vajad kaanega panni, ja parem, kui kaas oleks klaasist – nii on koogi küpsemisesest hea ülevaade ja panni liigutades näed, kui keskosa veel võbeleb.
Kuidas täita kõhtu heade bakteritega? Ja miks seda üldse tegema peaks?
Mikrobioom on kodu tuhandetele mikroorganismide kooslustele. Enam kui pool inimorganismi rakkudest ei ole inimese enda rakud. Mikrobioomi moodustab 39 triljonit (ehk miljon miljonit) mikroobi, kes elavad kas soolestikus, nahal, suus, üldse inimkudedes. Me elame nende organismidega sümbioosis. Võimalusi, kuidas soolestikku täita heade bakteritega, on vähemalt kaks. Esmalt proovi saavutada bakterite juurdekasv, andes neile kiudainerikast, st taimset toitu, ja teiseks boost'i neid, lisades oma igapäevamenüüsse hapendatud toidud.
Kuus lihtsat, soodsat ja maitsvat argirooga, kus põhirõhk on kohalikel sügisandidel
Saagi valmides kaotab ka kõige usinam kokkaja pea. Kõike värsket ja head on nii palju! Unustaks korraks kõik need jõulised tšillid-ingverid-galangalijuured ning laseks kaalika, porgandi ja lillkapsa sügaval omamaisusel särada.
NÄDALAMENÜÜ | Ainult taimsed road! Sel nädalal kokka lihavabalt
Kui sind vaevab iga päev üks ja sama küsimus: „Mida täna süüa teha?“, siis ole mureta – järgi või saa inspiratsiooni sellest nädalamenüüst, milles sisalduvad road on kõigile jõukohased valmistada. Lisa need retseptid Oma Maitse Retseptiveebis ostunimekirja ja saad ühe korraga terveks nädalaks vajamineva toidukauba ostetud. Menüü planeerimine aitab ka raha kokku hoida!
Muusikaterapeut selgitab: milline taustamuusika paneb kiiremini sööma, milline rikub restoranis maitseelamuse täielikult?
Muusikal on meeleolude ja enesetunde loomisel tohutu roll. Kaubanduskeskused ja restoranid püüavad kliendile meeldimise nimel seda ära kasutada. Kuid milline muusika on see, mis sobib n-ö kõigile, mille sees tahaks kauem viibida ja seetõttu plaanitust ehk isegi rohkem raha kulutada?
Abiks küpsetajale: miks on oluline valida kookidesse-keeksidesse õiges suuruses munad?
Munad teevad saiataina pehmemaks ja annavad biskviiditainale tema kohevuse. Muretainasse lisatud terve muna hoiab küpsetist liigse pudisemise eest, munakollane teeb aga taina muredamaks.
KUULA | Vala välja!: en primeur ehk miks osta Bordeaux’st veini vaadiga?
Bordeaux’st alguse saanud vaadimüük on tänaseks levinud ka muudesse Prantsusmaa piirkondadesse nagu Burgundia ja Rhone’i org. Aga ka Itaaliasse. En primeur tähendab otsetõlkes küll esilinastust, kuid veinimaailma jaoks on see igakevadine aktsioon, kus oksjonile pannakse vaid kuus kuud vaadis veetnud noored veinid.
Gurmee! Põldmarjatäidisega tiramisu ja šokolaadikaste: magushapu unelm, mis vallutab igaühe südame
Suure küpsetamiskogemusega pereemad räägivad, et kui nädalavahetusel ise midagi head küpsetada, on terve nädal näksimissoovist prii.
Sügisel hakkab tuju langema ja kehakaal tõusma? Siis tuleks ette võtta tõhus dopamiinidieet
Dopamiinidieet on tuntud kui „söö end ­õnnelikult saledaks“-dieet, mida teatakse ka telekokk Tom Kerridge’i dieedina. See aitab kaalu langetada, tõstes samal ajal ajus õnne­hormooni dopamiini hulka.
Hea teada! Kas kasutada koogitainas võid, õli või hoopis margariini? Kuidas need tainas käituvad?
Mina olen retseptides õli tihti sulavõiga asendanud, lihtsalt selle õndsa maitse pärast, mida vaid või võib küpsetisele anda.
Oma Maitse sünnipäevaloos: jaga lemmiku sünnipäevaroa retsepti ja võida auhind
Peaauhinnaks on keraamiline koogialus stiilsest Nordic Sand kollektsioonist, lisaks auhinnad Handgurmee ja BonAppetit poolt.
Praegu parim! Sügisesed peedid on nii mahlased - vahvad ideed, mida maitsvat neist valmistada
Kui ületalvepeet kõlbab hästi supi keetmiseks, siis värskelt korjatud peedist saab valmistada vaimustavalt maitsvaid suupisteid ja võileibu.
Sisuturundus
Viis suussulava menüüga tänavatoidu restorani, mida lihtsalt ei saa külastamata jätta
Kiire elutempo kõrval võib täiesti võimatuna tunduda iga päev koduste roogade vaaritamine, samal ajal kui rahakotti kurvastab mõte pidevalt restoranis lõunatamisest. Õnneks on kahele äärmusele olemas kuldne kesktee - imemaitsev ja kiire tänavatoit. Tutvume viie omapärase tänavatoidu restoraniga, kus ka kõige pirtsakam plika kõhu täis saab.
Sisuturundus
Viis Tallinna kohvikut, kus oma sügisene pärastlõuna veeta
Sügisilmade masendavale meeleolule ja pimedatele õhtutele võid tänu nendele Tallinna kohvikutele nüüd hüvasti öelda. Tule naudi üksi, sõprade või kallimaga erilisi maitseelamusi ja õdusat atmosfääri ning avasta uusi kodumaiseid lemmikuid.
KUULA | Michelini aasta noor peakokk Daanius Aas: julgus ebaõnnestuda on kõige olulisem julgus
Oma Maitse podcast „Toidujutud„ võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub kaks korda kuus saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad, restorani köögipoole võlud-valud, millest peakokad ise süüa teevad ja praktilised soovitused ja näpunäited kodus kokkamiseks. Kolmandas episoodis on külas restorani Soo peakokk ja Michelinilt aasta noorkoka tiitli pälvinud Daanius Aas.
On taimseid roogi, mis maitsevad kõigile! Läätsehautis ehk dhal kärme kurgisalsaga valmib ühes potis!
Särav idee! Serveeri läätsepada koos värskest kurgist salsaga.
RETSEPTID | Hapu nagu ebaküdoonia! Põhjalik õpetus, kuidas kodumaist supervilja kodus puhastada, kuivatada ja toidus kasutada
Ebaküdooniate valmistamist peetakse entusiastide pärusmaaks, kuid nüüd on põhjamaist sidrunit ka laiemalt saada – kui värsket parasjagu turul pole, vaata üle parimate poodide sügavkülmikud või kuivatatud viljade riiulid.
Argiõhtute päästja | Hakklihast valmivad igasugused toidud kärmelt ja vaevata
Kes siis argiõhtul köögis toiduteole liigset aega kulutada tahab? Hakkliha on ideaalne tooraine, kui tahad, et toit saaks lauale kiiresti ja vaevata. Lisaks annab hakklihast teha igasuguseid erinevaid roogasid. Saa rohkem inspiratsiooni Oma Maitse Retseptiveebist!
Peakoka nipp: tee nii ja isegi kõige odavamast pelmeenist saab tõeline gurmeetoit
Pelmeenid on üks tänuväärne toit, mis toidab soodsalt terve pere. Paari kavala nõksuga saab tavalisest keedetud pelmeenist, mis üldjuhul on üsna maitsetu, suurepärase ja maitsva eine!
Kiire ja toitev - pannkoogid soolase täidisega! Neli võrratut maitsekombot ja universaalse pannkoogitaina retsept
Pannkook on paljudes peredes kui kiirroog. Taina saab kärmelt valmis segada ja kõht saab ka mõnusalt täis, kui nälg ikka väga näpistab. Soolased täidised pakuvad pannkookide sees eriti mõnusaid maitsekooslusi.
Sügisene pastapidu! 25 võrratut pastarooga igale maitsele ja igaks olukorraks
Pasta on odav, pasta on lihtne, maitsev ja pakub nii palju põnevaid ja maitsvaid võimalusi! Siit leiad ohtralt ideid, kuidas makaronidest midagi imelist kokata. Tee lasanjet, ahjupastat või klassikalist pasta bologneset - tulemus saab igal juhul võrratu.
RETSEPT | Kas tead nippi, kuidas keeta kreegimoosi?
On kreegisorte, mille vilju pole sugugi kerge kividest puhastada. Magushapust delikatess-moosist pole aga parimat ei saiale ega Napoleoni koogi vahele.
Ära usu oma isusid! Tervisearengutreener selgitab, kuidas kõhubakterid sulle valesignaale saadavad ja miks nad liigset magusat nõuavad
Kas isusid saab muuta ja maitsemeelt ümber kasvatada? Miks tavaliselt isutab inimesi piimašokolaad või soe sai, mitte aga brokoli? Et ajule selgeks teha, mis on kehale tegelikult hea, tulevad appi head kõhubakterid - need võivad vähendada suhkru hulka veres. Kasulike bakterite toodetud lühikese ahelaga rasvhapped suurendavad glükagoonisarnase peptiidi eritamist, mis aitab veresuhkrut alla tuua.
NÄDALAMENÜÜ | Kodused ja hooajalised argiroad, mille valmistamisega saab hakkama igaüks
Kui sind vaevab iga päev üks ja sama küsimus: „Mida täna süüa teha?“, siis ole mureta – järgi või saa inspiratsiooni sellest nädalamenüüst, milles sisalduvad road on kõigile jõukohased valmistada. Lisa need retseptid Oma Maitse Retseptiveebis ostunimekirja ja saad ühe korraga terveks nädalaks vajamineva toidukauba ostetud. Menüü planeerimine aitab ka raha kokku hoida!
Õunarõõm! Olulised nipid parima õunakoogi küpsetamiseks ja viis mahlase koogi retsepti
Mahlase koduse õunakoogi vastu ei saa miski. See kohev amps on parim meeleparandaja ja tujutõstja.
Sisuturundus
5 nippi, kuidas kodu väiksema vaevaga puhtana hoida
Korras ja puhas kodu on suur rõõm ning nauding. Kahjuks on aga koristamine igapäevatoimetuste vahel pigem tüütu kohustus. Meil on sulle mõned head nipid, mis aitavad kodu väiksema vaevaga korras hoida. Maximas algasid koristuspäevad, seega ära jää ilma suurepärastest pakkumistest, millega säästad raha koristustarvete ostmisel.
Oluline teada: miks mesi käärima või kihistuma hakkab?
Lusikatäis mett päevas aitab paljude tervisehädade korral, mistõttu peaks purgitäis kvaliteetset mett sügisesel haigusteperioodil olema pidevalt käeulatuses. Aga mõnikord läheb mesi käärima. Miks?
Toiduteadlane Rain Kuldjärv õpetab lääneeurooplasi hapukapsast sööma: hapendamine päästab maailma toidumuredest
Mis saab siis, kui toiduteadlane on ka kirglik toidufänn ja maitsete nautija? Või siiski saab niimoodi olla, et üks pool ajust konstateerib toidu koostisaineid molekulaartasandil ja kalkuleerib toitumisnäitajaid, aga teine õilmitseb meelenaudinguis? Fermentatsiooniteadlane Rain Kuldjärv näitab selle võimalikkust.
Sibulatee puhvetite päeval punutakse sibulapatsi ja valitakse parim sibulapirukas
9. septembril toimub kaheksandat korda Sibulatee puhvetite päev. Oma uksed avavad 31 hoovi ja aeda, külalistele pakutakse häid kohalikke maitseid ning mitmetes puhvetites saab osa võtta nii töötubadest kui nautida kultuuriprogrammi.
Nädalavahetust oodates! Kolm kerget, aga uhkelt maitserikast salatit, mis tuletavad meelde, et suvi kestab veel
Sügis annab ennast tunda igatpidi, aga õnneks saab suve maitsete nautimist veel veidi pikendada.