Oma Maitse
Kõik audioartiklid
Sisuturundus
FROZEN.BRO: Elu suur kannapööre ja hinkaalide alguslugu
Kui Artur töölt koju jõudis, oli Nika juba kodus. „Ma ei suuda enam! Mul on mu tööst kõrini, see ei kõneta mind,“ räntsatas mees diivanile. „Aga tule ära, tee midagi muud,“ lohutas naine norgus mürakat. „Tulengi, teengi!“ otsustas Artur sealsamas. Ta ei teadnud veel, et mõne aasta pärast saab läbipõlenud müügimehest hinnatud hinkaalimeister.
Sisuturundus
Midagi uut | 8 maitsvat ja tervislikku retsepti, mis muudavad sinu jõululaua vastupandamatuks!
Kõik teavad, et jõulud, aastavahetus ja maitsev toit käivad käsikäes. Pole midagi paremat, kui veeta aega oma lähedastega ja nautida enneolematult häid roogasid. Kui oled aga mõelnud, et tahaksid sel aastal lauale midagi uut ja huvitavat panna, siis siit leiad mõned tervislikud ja maitsvad retseptid, mida proovida võiksid.
Ideaalsest pidulikust veinist õhkub suurt toiduarmastust! Kuidas valida veini traditsiooniliste jõuluroogade kõrvale?
Jõuluks on parim mõnus vein, mis voolib jõuluelamuse üheks imeliseks tervikuks ning muudab äkki isegi hapukapsa šikiks.
Pidulikult nädalavahetusse! Rikkaliku täidisega uhke pirni-martsipanirosett ehk Bostoni sai
Pidusai püsib mahlasena mitu päeva. Pirni asemel sobib täidisesse suurepäraselt ka õun. Hea lihtne küpsetada.
KUULA | Lahepere Villa perenaine Helen Vihtol võtab keerulise restoraniaasta kokku ning jagab soovitusi jõululaua katmiseks
Tänased „Toidujutud“ räägime Lahepere Villa perenaise Helen Vihtoliga. Saame Heleniga lähemalt tuttavaks, kuuleme tema seiklustest ettevõtja ja turundajana, arutame restoraniäri argipäevast ja arendamisest ning räägime Lahepere uutest suundadest. Praktilise poole pealt meeldivad kuulajale kindlasti kringli ja Rootsi krahvinna poolt taevani kiidetud kaneelirullide küpsetamise nipid-nõksud.
Sisuturundus
Auhinnatud „Kadaka Impeeriumi“ džinnid saavad iseloomu viielt kadakamarjalt
Junimperium tagab oma džinnide kõrge kvaliteedi kolme alustala kaudu: esiteks tuleb lõuendiks valida võimalikult puhas piiritus, teiseks investeerida aega kõikide džinnikomponentide eraldi destilleerimisse ja kolmandaks valida iseloomu andma viis eriilmelist kadakamarja.
Lihtsad ja trendikad retseptiideed! Värvikirev jõulu-brunch sõprade seltsis paneb küllakutsuja loovuse tööle ja silma särama!
Jõulud on suurelt osalt perepühad, aga see on ka aeg, mil head sõbrad kokku kogunevad, et üksteisest rõõmu tunda. Hea toit loob selleks mõnusa õhustiku justkui iseenesest. Kogu menüü on mõeldud kuuele inimesele.
Poodides müüakse uskumatus koguses võltsmett! Eestlased lõid maailmas ainulaadse DNA-testi, mis kindlustab mee päritolu
Eilne „Pealtnägija“ lahkas pikalt võltsmee probleemi ning tõi välja hirmutavad numbrid: 55 Eesti kauplustest testimiseks võetud meest lausa 17 olid võltsitud! Aastatepikkuse arendustöö tulemusena on Tartu teadlaste ja paarisaja Eesti mesiniku koostöös valminud mee DNA-test, mis aitab vähendada valdkonnas levivat petturlust ning kaitseb tarbija ja tootja huve. Mee DNA-testi loomine sai alguse kutseliste mesinike probleemipüstitusest juba viis aastat tagasi.
RETSEPT | Lihtne punutud pidusai õunatäidise ja toorjuustukattega puhuks, kui tahaks midagi sooja ja pehmet
Külluslik pidusai õuna-kaneelitäidise ja kreemise toorjuustukattega sobib hästi pühapäeva tähistamiseks. Õunte ega toorjuustukreemiga ei tasu siin kokku hoida – nii võid kindel olla, et kuidagi iseenesest sirutuvad käed nii teise kui vahel kolmandagi tüki järele.
ODAVAD JÕULUROAD | 11 jõuluhõngulist säästuretsepti, mis tekitavad mõnusa pühadetunde, aga ei kuluta rahakotti suurt auku
Kuidas katta maitsev, ent taskukohane jõululaud? Kasuta puhast toorainet, tee road ise, armastusega! Alljärgnevad retseptid panevad kõhud nurruma ja seda kõike ilma suuri rahalisi kulutusi tegemata.
Sisuturundus
Kuhu on kadunud 1000 lapse jõulukingitus? Ootame Inglipuu kingitusi tagasi
Tänavu 16. korda toimuv Maxima heategevuskampaania Inglipuu toob ühtekokku jõulurõõmu 2650 lapsele. Inglipuudelt on ära võetud pea kõik kingisoovid, ent kauplustesse on nendest kingituse näol tagasi jõudnud vaid 1600. Kõik head inimesed, kes on soovi võtnud, peaksid nüüd kiiresti ka kingid poodi tagasi viima.
Sisuturundus
Kui mune hakkab üle jääma: Kana-Tanel tõi turule majoneesi, mis pöörab kõik kahtlejad majoneesiusku
Juba märtsist alates on majoneesisõbrad saanud oma lemmikut poest osta täiesti puhtal ja säilitusainevabal kujul, nimelt on suuremate poekettide lettidel esindatud Taneli majoneesid, mis on valminud ehtsa käsitööna. Valikus on klassikaline majonees, trühvlimajonees, vürtsikas majonees ja musta küüslaugu majonees. Taneli majonees on juba võitnud preemiaid, kuid laiemale avalikkusele vajab see veel veidi tutvustamist. Eesti tuntuim kanapidaja, Saaremaa Mahemuna asutaja Tanel Tang – rahvasuus kui Kana-Tanel – räägibki lähemalt, kuidas jõuti majoneeside valmistamise juurde ning kuidas need rikastavad meie toidulauda ja maitsemeeli.
Sisuturundus
Gindome’i džinnikooli uued maitsed
Kindlasti oleks nii mõnigi õpilane sammunud kooli poole kepsakama sammuga, kui seal oleks õpetatud neid peeneid kunste, kuidas destilleerida džinni. Tallinnas on aga nüüd selline kool, kus The Hope Distillery peadestilleerija (paberitega master distiller) Steen Lerche-Jensen õpetab tuntud napsi peenemaid saladusi. Koolitükid kestavad „paar“ tundi ja lisaks mitmekülgsetele uutele teadmistele saab õhtust kaasa ka pudeli päris enda retsepti järgi kohapeal valminud džinni.
Kuidas valmistada head lihakastet? „MasterChefi“ kohtunik Orm Oja pahandas, et pea kõik võistlejad teevad sama viga
Möödunud nädala „MasterChef Eesti“ episoodis läks Taavil liha praadimine nässu. Mees püüdis ajanappuses endast parimat anda ja kuhjas kastet valmistades panni toorest liha täis, mistõttu hakkas liha seal rohkem hauduma kui praadima. Orm andis talle selle peale paar väga olulist soovitust lihakastme valmistamiseks, mille peaks kõrva taha panema kõik kastmesõbrad!
Nutika perenaise spikker: teeme jõuluroad sügavkülma valmis, et pühade ajal oleks nautimiseks rohkem aega
Kõige kibekiirematel aegadel tänan ma alati südamest sügavkülmutamise võimalust! See aitab ka jõulude ajal, laud saab õhtuks kerge vaevaga pidulikult kaetud.
Võiduga pärjatud marineeritud kõrvitsasalat ja hea nipp, kuidas kõrvits jõulusalatis mõnusalt krõmpsuks jääb
Novembri alguses toimus Turbas Mootorispordimuuseumis juba kolmandat aastat kõrvitsatoidu meisterkoka valimine. Tänavu hindas rahvas marineeritud kõrvitsat ja parima jõuluhõngulise hoidise võitjaks valiti Mare Tigane. Palju õnne!
Toitumisnõustaja soovitab: kuidas leida poeletilt üles päriselt head verivorstid ja mitu verivorsti võiks päevas ära süüa?
Verivorsti tipphooaeg on käes ja poeriiulid on neist lausa lookas. Toitumisnõustaja Teele Teder tegi poodides tiiru, uuris pakenditelt, mida verivorstid sisaldavad ning annab nüüd kasulikke nõuandeid, kuidas verivorsti valida.
Lahe IDEE | Ootamatu kohtumine musta ploomiga! Tee sellest jõulumoos ja pista see ülimaitsvate võitainast tähesaiakeste sisse
Kergelt suitsuse maitsega küpsetamiskindlat, paksu marmelaadilaadset moosi kasutatakse Põhjamaades eelkõige jõuluküpsetistes – tuntuim neist on võitainast jõulutäheke musta ploomi moosi südamikuga.
RETSEPT | „MasterChefis“ valmis peen Prantsuse klassik Mille-feuille - proovi seda uhket magusrooga ka ise kodus valmistada
Mille-feuille tähendab tõlkes tuhandet lehte. Krõbedate lehttainalehtede vahel on sulnilt siidine crème pâtissière ehk kondiitrikreem ehk lihtsalt vanillikeedukreem. Laupäevases „MasterChef Eesti“ episoodis sai Keili selle magusroaga peaaegu hakkama, kohtunikud oleks soovinud vaid pisut magusamat tulemust.
Jõulukuu Jamie Oliveri moodi: suitsupeekon, palsamiäädikaga maks ja oad ning juustused Bologna kuklid
On saanud traditsiooniks, et aasta lõpupoole leiab raamatupoest ka järjekordse Jamie retseptiraamatu. Kollektsionäärid ja muidu tema jälgijad rõõmustavad ka sel aastal! Uues raamatus „Lihtsalt Jamie“ kirjastuselt Pegasus muretseb üks maailma tuntumatest kokkadest selle pärast, et söögitegu kodudes kestaks ja alles jääks. Ainult nii saad olla kindel, et oled oma toiduvalikutes vaba.
Talvised vitamiinipommid sidrunid, greibid, mandariinid, pomelid: miks neid just praegu süüa ja mida neist valmistada
Keset talve saame nautida mahlaseid mandariine, apelsine, sidruneid, laimi ja greipe, mis on tõeliselt mõnus luksus. Vaata, mida neist valmistada ja mis puhul tuleks tsitruselistega ettevaatlik olla.
NÄDALAMENÜÜ | Nädalajagu ideid, kuidas jõulukuu supertoitu hapukapsast igapäevatoitudesse integreerida
Selle nädala menüü toob lauale jõuluaja armastatuima klassiku – hapukapsa. See traditsiooniline ja maitsev koostisosa särab mitmetes roogades, lisades neile hapukat nüanssi ja sügavat maitset.
Jook, mis pole õlu ega vein, vaid ammu unustatud ja nüüd uuesti trendiv kategooria - meest, veest ja pärmist saab hoopis MÕDU
Nimetust „mõdu“ on inimesed kuulnud küll, aga paljud ei tea päris täpselt, mis jook see ikkagi on. Arvatakse, et tegu on meeõlle või -veiniga, aga tegelikult on mõdu täiesti omaette joogikategooria, mis pakub mitmekülgseid vau!-efektiga maitsekogemusi.
Vähe vaeva, rohkelt maitset: kiire ja mahlane pannilasanje šampinjonide ja parmesaniga
Kogu lasanje headus on siin koos, aga ära kulub ainult veerand tegemisvaevast! Valmistamiseks vali paksema põhja ja kaanega pann.
Sisuturundus
Kas otsid praktilist ja kauakestvat jõulukinki? KitchenAidi kööginõud on nüüd kuni 75% soodsamad!
Jõulud on aeg, mil soovime oma lähedastele kinkida midagi meeldejäävat, aga sealjuures ka praktilist. Paraku võib kingituste leidmine ja ostmine olla stressirohke, eriti kui on soov soetada midagi kvaliteetset, mis on enamasti kallimas hinnaklassis. Kui inimene, kellele kinki otsid, armastab kokata, siis meil on sulle suurepärane uudis – KitchenAidi kaunid kööginõud ja -seadmed on nüüd Maximas kuni 75% soodsamad.
Peakoka nipp: Õie Pritsoni kõige olulisem nõks, et Napoleoni kook jääks pehme, mitte kõva nagu „teise laua peale hüppav konn“
Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ vestles Paula Särekanno seekord Eesti kõige lahedama ja edukama kondiitri Õie Pritsoniga. Väga särtsakas ja meeleolukas vestluses saame Õie elu ja tegemiste kohta väga huvitavaid nüansse teada ja muidugi on kogenud meistril jagada ka olulisi soovitusi, kuidas küpsetamine alati õnnestuks.
Piparkoogi asemel: väheste koostisosadega ja kiirelt valmivad kakaoküpsised ehk Narva küpsised
Tuhksuhkur muudab küpsised sametiselt muredaks, tekstuur jääb mõnusam kui tavalise suhkruga. Vanasti armastati lihtsaid maitseid – viis toorainet siin vaid ongi.
Ise tehes tuleb märksa soodsam: on aeg piparkoogitainas hakkama panna! Traditsiooniliste piparkookide retsept
See retsept pärineb mu ema vanadest märkmetest ja on üles kirjutatud soomekeelsena. Olen seda tänapäevastanud vaid niipalju, et suhkrukogus on väiksem kui originaalis ja pool valgest nisujahust on asendatud täistera(spelta)nisujahuga. Sellest kogusest saab umbes 75 piparkooki.
Miks Kohver „MasterChefis“ ingverit panniga peksis?
Laupäevases „MasterChefis“ vaatas saatejuht Orm Oja imestunult, kuidas Kohver täie jõuga panni vastu lõikelauda peksab. Muusik proovis sel viisil ingverit purustada ja selgitas, et kasutab seda võtet selleks, et saada toorainetes õlid liikuma. Miks see vajalik on?
Toitumisterapeut selgitab: suhkru asemel laialt kasutatav steevia ei ole üldse nii ohutu kui arvatakse!
Ütleme kohe alguses ära, et steevia pole sama kui stevioolglükosiid, kuigi viimast magusainet just sellest taimest toodetaksegi. Suhkru asemel selle kasutamisele on määratud piirnormid.
UNESCO lisas mulgi pudru valmistamise ja söömise vaimse kultuuripärandi nimekirja
UNESCO vaimse pärandi komitee otsustas Paraguays toimuval istungil lisada inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja mulgi pudru söömise ja valmistamise ning Eesti ja Ukraina ühise taotluse alusel põssanka lihavõttemunade kaunistamise traditsioonid.
Küll mõni maitse on ikka täiuslik siin ilmas! Prantsuse sibulasupp krõbedate juustusaiadega! Oh là là!
Oh jah, selles võirohkes karamellises ohtra sibulaga supis, mis enne serveerimist kuldsete juustusaiadega veel viimistletud saab, on oma vastupandamatu võlu, mis paneb ikka ja jälle ohkama ja õhkama, et küll mõni maitse ikka on täiuslik siin ilmas. Oh là là!
SALAKUULAJA | Eelkõige luksuslik Shang Shi kiirgab küllust ja külalislahkust, aga maksimumpunkte neile ikkagi anda ei saa
Tallinna vanalinnas on mõne kuu eest avanud uksed mitmekülgset meelelahutust pakkuv ning hetkel ka esimese pääsukesena Kantoni köögi paremikku tutvustav restoran Shang Shi, tõlkes Kuninglik Pidusöök.
Üllatuskomponent maapähklivõi annab nii soolastele kui magusatele roogadele väga põneva nüansi! Vaata ideid, kuidas seda kasutada!
„MasterChefi“ ülesannetele keeratakse sageli mõni põnev vint peale, nii ka seekord. Võistlejad võisid valmistada ükskõik mis rooga, aga poole peal tuli avada üllatuskast teadmata komponendiga, mis tuleb tingimata toidu sisse lisada. Mart ja Keili said oma maitsepommiks maapähklivõi. Mida sellega teha?
Kui retsept nõuab valget või punast veini, aga neid pole parasjagu käepärast, siis millega neid asendada?
Kui kodus pole parasjagu veini või ei ole seda soovi kasutada, aga retseptis on see olulise koostisosana kirjas, saab õnneks veini asendada mitmete teiste käepäraste ainetega. Mida siis punase ja valge veini asemel toidu sisse panna?
RETSEPTID | Pastinaak – põneva nimega lihtne juurikas, mis maitseb mõnusalt magusasti ja meeldib ka lastele!
„MasterChef Eesti“ viimases episoodis valmistas Kohver pastinaagipüreed, millele lisas üllatuskastist tulnud kohustusliku osana valget šokolaadi. Üllatav? Tegelikult väga loogiline, sest pastinaak muutub kuumutades magusaks. Kui esimest korda pastinaagiga tutvust tegema hakata, siis vast sellist omapärast kombinatsiooni kohe ei soovitaks, aga pastinaak on tegelikult väga lahe köögivili, mida võiks julgemalt toidulauale lisada küll. Vaata ideid!
Mida teha verivorstist ja verikäkist tavapärasele küpsetamisele-praadimisele lisaks?
Jõulukuul hõljub terve Eesti kohal koos hapukapsa- ja piparkoogiaroomidega ka verivorsti- ja verikäkihõngu. Verikäkke on lihtne valmistada ahjus küpsetatult või pannil praetult. Aga terve jõulukuu neid vaid ühel moel süüa on üksluine. Nii verivorst kui ka verikäkk peidavad endas palju suuremat potentsiaali!
Traditsioonilised jõuluküpsetised uuel kujul
Jõuluootus saab alguse jõuluküpsetiste lõhnast ja kestab kuni jõulupühani välja. Kaneeli, apelsini, piparkoogivürtside, tumeda šokolaadi ja röstitud metspähklite aroomid segunevad ja täidavad meeled üleva rõõmu ja rahuga.
Kapsaste seas aristokraat – eriline rooskapsas. Mida sellega peale hakata?
Roosinuppe meenutavad kapsanupsud toovad jõululauale mõnusat rohelist värvi ja lisavad roogadesse vajalikku C-vitamiini. Belglaste uskumuse kohaselt pidavat rooskapsas jõululaual kindlustama lisaks heale tervisele ka rahaõnne.
Säti ja miksi kokku mõnusaid talviseid praelisandeid
Mida iganes sa suure jõulupraena ka ei küpsetaks, sealiha, lammast või linnuliha, või teed valmis hoopis taimse prae, siis head lisandid trimmivad pidulikud maitsed täpselt õigeks.
Pärast sauna üks värskendav õlu? Ja natuke suitsukala peale? On ju mõnus!
Mida saunas süüa-juua või kas üldse seal seda teha, selgitab Mooska suitsusaunatalu perenaine Eda Veeroja Haanjamaalt. Sõna saab sekka ka Kärdla kalapoe Kala & Võrk peremees Imre Kivi.
PEATOIMETAJA VEERG | Jõulud mere ääres
Viimastel aastatel on meie peres saanud traditsiooniks sõita jõuluõhtul mere äärde, kõndida mööda veidi jäätunud krõbisevat liiva ja kuulata mäslevate lainete võimast kohinat.
Mõnus jõulukink uute kokaraamatute seast? Valida on lugemist nii tervisliku toidu, küpsetamise kui menukate autorite retseptiraamatute seast
Enne jõule ilmub kokaraamatuid tavapärasest palju enam, nii et kokandushuvilisele kingi valimine pakub ka kinkijale suurt rõõmu. Valik on suur ja väga mõnus on lasta end üle külvata erinevate teemade ja ideedega.
Jõulurõõmu päästmine peolaua ääres
Pühade lähenedes võimenduvad hõrgutavad toidureklaamid ja pidusöögipakkumised ning nende vastandina ka hoiatavad kirjutised, kuidas tuleks jõulutoiduga piiri pidada, jälgida kaloreid ja pühademaiustused laiali jagada, Toidupangale annetada, ja kohati soovitataksegi näksida ainult tooreid köögivilju. Oijah!
Toiduteadlase pilgu all | Pähklid ja seemned kui suurepärased terviktoidu esindajad
Toidukeemikud selgitavad, milliste pähklite ja seemnete poole tasub pilk pöörata ja kuidas neist parim välja võluda. Bioloogiliselt on pähklid ja seemned toitainete kontsentraadid ehk taime jaoks varu, millest saab võrsuda uus taim.
Suured pühad üle kogu maa! Kuidas küpsetada perfektselt parti või küpsetada ahjulammast?
Et serveerida suurt ja hästi tehtud jõulupraadi, vajad ehk mõnd uut nõksu või siis täpset juhist. Meie julgustame küpsetama jõuludeks parti ja lammast – sest see pole üldse keeruline. Seda enam, et mõlemad lihad olid veel enne suurt hinnatõusu restoranides alati kõige enam tellitavad.
Pasteedi valmistamine on imelihtne! Pidulikud pasteedid sobivad nii kingituseks kui rõõmustavad koduseid
Pidupasteedid ja pühad on ikka käsikäes käinud ja pühade puhul saab kõige harilikuma pasteedi väikeste muudatuste teel pisut pidulikumaks muuta.
Kui jõululaud on pikk ja rahvast palju, siis üks suur kausikook apelsinidega on suurepärane lahendus
Kui inimesi on peol palju, sobib kausikook suurepäraselt. Kook tahab enne serveerimist vaid veidi külmikus seista.
Hea saia, koogi, piruka valmistamise oskus on vaid mõne kliki kaugusel
Digimaailm on jõudnud pagarite ja kondiitriteni ja selle eest seisab Tartu Rakendusliku Kolledži (VOCO) vanemõpetaja Anneli Ummik.
Maksimalistist peakoka jõulumaa ehk miks peab Toomas Lääts end jõulutoitude suureks fänniks?
Mõni mees ikka kohe suudab. Lennata. Lakke hüpata. Leegiga elada. Toomas Lääts on ajaga mõistnud, et kirglikkus vanuse kasvades ei kao, vaid avaldub teatud punktides palju intensiivsemalt, kuna mõningaid asju realiseerid täpsemini, enam ei pea tühja rapsima.