Oma Maitse
Kõik audioartiklid
Väike toidutripp naabrite juurde! Helsingi-Tallinn-Riia ehk Michelini tärnidega pealinnades söönuks
Helsingi-Tallinna-Riia liini ühendavad nüüd ka Michelini tärnid, mis annab võimaluse kuulsa restoranigiidi soovituste alusel restoranides süües võrrelda kolme pealinna gastronoomilise kultuurkihi paksust, põhilisi erisusi ja teha ka kriitikat, kuid loomulikult nautida ka neid võimsaid elamusi, mida tippkokad taldrikutele on sättinud. Toiduga seotud lähiturism on väärt päevakavasse kirja panemist.
KUULA | „Toidujuttude“ uus hooaeg alustab: värskete restoraniuudistega on külas Eesti köögi ümberkujundamise legend Martin Meikas
Paula Särekanno juhtimisel saab hoo sisse uus hooaeg Oma Maitse podcastil „Toidujutud“. Saatesarja fookuses on endiselt silmapaistvad Eesti peakokad, kes jagavad meile oma teekonnal omandatud elutarkust ja ohtralt kodukokkajale vajalikke kööginippe. Hooaja juhatab sisse pea 20 aastat restoranimaastikul tegutsenud, lugematu arvu tunnustusi saanud, vahepeal vabakutselise gurmee-tippkokana tegutsenud ja peatselt uue restoraniga O2 comebacki tegev Martin Meikas.
Tähista nädalalõppu! Häbematult maitsvad võisaiad vaarikamoosiga on ühteaegu nii magusad kui soolased ja pakuvad tõelist elamust
Kouign-amann (hääldatakse „qi:n-a-ma:n“) on häbematult maitsev saiake Prantsusmaa Bretagne’i regioonist. Bretooni keeles on kouign „kook“ ja amann „või“. Võikook on tehtud võiga kihistatud pärmi-lehttainast, mille kihtide vahele raputatakse lisaks suhkru ja soola segu. Suhkur karamellistub küpsedes ja muudab ühtaegu magusa ja soolase saiakese tõeliseks elamuseks. Vaarikatoormoosiga on kouign-amann vastupandamatu.
KUULA | „Tervis toidust“: sportlase toitumise A ja O - kuidas teadlike toiduvalikutega endale seatud eesmärke toetada?
Endine sportlane ja üks väheseid sporditoitumisele spetsialiseerunud toitumisnõustaja Teele Tiidt jagab mõtteid sellest, kuidas ka harrastussportlane saaks teadlike toiduvalikutega enda eesmärke toetada.
RETSEPTID | Magusad peedid poevad mitmekülgsetesse salatitesse. Millised kombod on kindla peale minek?
Peet, olgugi saadaval aasta ringi, on kõige mahlasem ja magusam sügise hakul.
FOTOD | Viru toidutänaval avati kaks uut restorani
Tallinna südames asuval Viru Toidutänaval avati Hiina tänavatoitu pakkuv Han’s Streetfood ning käsitööõllesid ja krõbedaid kanatiibu serveeriv Hop&Hen.
Toitumisterapeut annab nõu: mida varuda koolilapse külmikusse?
Koolilapse külmik võiks sisaldada kiiresti ja lihtsalt valmistatavaid toiduaineid, millest võiks koos vanemaga proovida enne midagi koos teha.
Prantsuse köögi klassik: nii luksuslik, aga samas nii kodune kalasupp bouillabaisse
Oh-la-la, nii pika koostisainete nimekirjaga retsepti ei ole ma vist küll varem kirjutanud. Aga kui pilk peale visata, on tegu täiesti arusaadavate ja poes müügil olevate toiduainetega. Lihtsalt see roog on nii mitmetahuline ja rikkalik.
Sisuturundus
Prisma hinnahääletus: hääleta oma lemmiktoodete hinnad alla
Viimased aastad on näidanud, et inimesed hoiavad pingsalt silma peal oma ostudel. Paljude jaoks tähendab see hoolikat planeerimist ja ostukoguste piiramist. Samuti eelistatakse kategooriate soodsamaid tooteid, sealhulgas omabränditooteid, mille valikut Prisma pidevalt laiendab.
Sisuturundus
KUULA | Toidupoe tagatoas: vana hea kogukonnapood on tagasi!
Jaekaubandust suunab aina enam tarbija ootus, et jalutuskäigu kaugusel oleks väike vanamoeline nii-öelda omakandipood, kus oleks samas uuenduslik, kiire ja mugav ostukeskkond, räägivad podcast’i „Toidupoe tagatoas“ stuudios Rimi Eesti tegevjuht Kristel Mets ja kinnisvarajuht Jekaterina Sirak. Lisaks paiknevat Eesti kultuuride ristmikul ja nii on see ka jaekaubanduse trendidega.
Kiired laste lemmiksäästukad! Kolm võrratut rooga odavatest pelmeenidest: proovi pitsat, suppi ja ahjurooga
Pelmeenid päästavad, kui on kiire, kui süüa teha ei viitsi ja kui raha on vähe. Aga kui tavalistest praetud või keedetud pelmeenidest isu juba täis saanud on, tee pelmeenidest pitsat, suppi või hoopis ahjurooga.
RETSEPTID | Metsaseentest valmivad sügisesed pirukad, supid ja pastaroad
Kui piisavalt metsaseeni juba talveks marinaadi ja soola pandud, saab valmistada pirukat, pastaroogasid, suppe või kotlette. Rohkem ideid, kuidas metsaseeni roogades kasutada, leiad Oma Maitse Retseptiveebist!
Auhinnatud retsept: Sibulatee parim sibulapirukas võlub krõbeda põhja ja rikkaliku täidisega
Parima sibulapiruka ja -moosi valmine toimus selle aasta Sibulatee puhvetite päeval, laupäeval, 7. septembril. Pirukaid ja moose hindas kuueliikmeline žürii, kus olid teiste seas Peipsiääre vallavanem Piibe Koemets ning eelmisel aastal parima pirukaküpsetaja tiitli võitnud Katrin Vaasna-Karo. Kokku oli hindamisel kümme pirukat ja kaheksa moosi. Kõik huvilised said võidupirukat maitsta Voronja galeriis, mis oli valmistunud mehiselt, küpsetades puhvetite päevaks ligi 40 pirukat.
Sisuturundus
Koristamine kui tüütu kohustus: kaks nippi, mis muudavad kodu koristamise lihtsamaks
Kodu korras hoidmine pole kerge ülesanne, eriti kui sul on lapsed, töö ja igapäevased muud kohustused, mille vahel pead laveerima. Aga ära muretse – siin on kaks nippi, mis aitavad sul aega kokku hoida! Lisaks on Maximas alanud Puhastuspäevad, et saaksid osta kõik, mis puhta kodu jaoks vaja, veelgi soodsamalt!
Retseptid ja praktilised nõuanded, kuidas muuta köögiviljade hapendamine heaks harjumuseks
Miks hapendamisega tegeleda, kui saab ka ilma? Saab küll, aga mida töödeldum toit, seda enam on hakatud otsima võimalusi kõhu heaolu taastamiseks.
Peatoimetaja mõtisklus: emotsionaalne söömine pliidi ees
Söömine tekitab alati emotsioone, lausa tugevaid tundeid. Ja söögitegemise käigus saad uurida, mis tunded sind tegelikult valdavad. Ükskõikne on pea võimatu olla.
Klimbisupp päästab päeva! Viis suppi, viis võimalust klimpe teha - vaata retsepte ja hakka katsetama!
Täna teed supi valmis, saad homme, ülehomme ja ka veel kolmapäeval süüa! Suure potitäie supi mitme päeva söögiks valmis keetmise eelis ongi see, et supp maitseb järgmisel päeval veel kõige paremini!
Oma Maitse Kokakool alustab! Saa kokkamise põhitõed selgeks koos armastatud peakoka Angelica Udekülliga
Oma Maitse alustab sügishooaega kokakooli sarjaga, kus kõik soovijad saavad õppida praktilisi oskusi, millest on kasu toidu tegemisel ning tooraine käsitlemisel. Kokakool toimub sügisel kolmel korral (25.09, 24.10, 19.11) Gemoss Köögi ja Baarikunsti Õppetoas. Koolituse läbiviijaks on Laulasmaa Spa restorani Wicca armastatud peakokk, mitmete kokaraamatute autor ja paljudele ka teleekraanilt tuttav Angelica Udeküll.
Kiirelt söönuks! Argipäevadeks võta külmkappi varuks tükk suitsukana – sellest saab kärmelt nii palju eri roogasid!
Suitsukana sobib salatisse, pirukasse, pastaroogadesse, suppidesse, aga ka lihtsalt niisama kiirelt võileivale panna.
Biomeditsiini professor Mihkel Zilmer: „Ma aitan tasakaalustada totaalset infomüra“
Keha ei ela trendide järgi, vaid seda „programmi“ on koostatud aastatuhandeid. Üks mees püüab normaalsust alles hoida. Teaduspõhiselt ja kindlameelselt.
NÄDALAMENÜÜ | Lihtsad kodused toidud kiireteks argiõhtuteks
Kui sind vaevab iga päev üks ja sama küsimus „mida täna süüa teha?“, siis ole mureta - järgi või saa inspiratsiooni sellest nädalamenüüst, milles sisalduvad road on kõigile valmistamiseks jõukohased! Lisa need retseptid Oma Maitse Retseptiveebis ostunimekirja ja saad ühe korraga terveks nädalaks vajamineva toidukauba ostetud. Menüü planeerimine aitab ka raha kokku hoida! Soovitus: tee õhtusööki nii suur kogus, et seda jätkuks ka järgmise päeva lõunaks. Nii kulutad vähem aega söögi valmistamisele. Igaks petteks oleme välja valinud ka lõunased road, mis valmivad kiiresti ja väheste koostisosadega.
Õunakoogiralli kestab veel! Viis kõigile küpsetajatele jõukohast retsepti, mis pakuvad nii rõõmsat äratundmist kui vahvat maitseüllatust
Kookide jaoks sobivad õunad, mille tekstuur ei ole liiga pehme ega jahune ning mille viljaliha ei hakkaks kuumutades kohe lagunema. Sortidest eelista näiteks antoonovkat, mida aedadest võib veel leida, või ’Tellissaart’.
Huvitavaid retsepte pihlakast: tee oranžidest väemarjadest vitamiinirikast moosi, kompotti, marmelaadi ja püreed
Pihlakad tugevdavad immuunsüsteemi, ravivad külmetushaiguseid, vähendavad soolegaase, suurendavad maohappesust, vähendavad vere kolesteroolisisaldust, tugevdavad kesknärvisüsteemi ja südametegevust, normaliseerivad ainevahetust ja vererõhku ning on abiks paljude haiguste ravis. Miskipärast peljatakse pihlakaid nende mõru maitse tõttu, kuid kas teadsid, et tegelikult leidub neis marjades suhkrut isegi rohkem kui maasikas ja vaarikas?
Rahvusvaheline restoranigiid 360°Eat Guide hindas kõrgeima tunnustuse vääriliseks lausa neli Eesti restorani
360°Eat Guide on ainus rahvusvaheline restoranigiid, mis hindab nii gastronoomiat kui ka jätkusuutlikkust. Giidi eesmärk on edendada jätkusuutlikku gastronoomiat, vaadates taldrikust kaugemale ning võttes arvesse nii gastronoomilist kogemust kui ka pühendumust ja kirge tooraine ja inimeste suhtes.
Teise klassi lapsed Katerina, Elizabeth ja Sebastian arutavad vestlusringis, mida tähendab tervislik toit
Kaheksa-aastased Katerina, Elizabeth ja Sebastian TikTokki ega mujale sotsiaalmeediasse toidupilte ega -videoid ei postita, aga toidusaateid vaatavad suure huviga, nad teavad hästi, et söögiajal telefoni ei näpita ja et toidu äraviskamisest sõltub, kui hästi või halvasti loodus end tunneb.
PRAEGU PARIM | Neli ideed, kuidas metsaseened maitsvaks salatiks vormida! Vaata ka, kuidas seeni töödelda ja talveks säilitada
Metsaseentest salat maitseb hästi nii sügisel, talvel kui ka kevadel – kuni järgmise hooajani välja. Millised seened selleks sobivad ja kuidas neid säilitada, et seeni saaks kasutada nii salatis, pirukatäidises kui ka kastme valmistamiseks?
FOTOD | Eestist saadeti Jaapanisse teele maailma esimene DNA sertifikaadiga meelaadung
Eesti mesi sai siinsete teadlaste loodud maailmas unikaalse DNA-testi, mis aitab vähendada valdkonnas levivat petturlust, kaitseb tarbija ja tootja huve ning aitab realiseerida puhta Eesti mee ekspordipotentsiaali. Täna liigubki Jaapanisse esimene DNA-testitud meekoorem Viljandimaa meetootjalt Nordmel.
Odavad ja lihtsad toidud väherasvase ja valgurikka kodujuustuga
Kodujuust on midagi, mida on hea haugata niisama, aga võid nuputada ka roogi, kuhu see sobib ideaalselt. Paljudes salatites või pirukates, kus on kasutatud fetat või ricotta’t, saad nende asemel kasutada hoopis kodujuustu.
Hea idee! Ploomid pardilihasalatis
Ploomid on magusad ja hapud korraga, just see, mida taine ahjuliha või miks mitte ka keedetud liha vajab, et sellest ahvatlev salat moodustuks.
Peidetud hüdrogeenitud rasvad ehk margariinid on viinud rasvade kiirele ületarbimisele. Mida teha?
Toiduõlide hüdrogeenimine ehk margariini tootmine ja kasutamine pole veel minevik ja pakenditelt tasub lugeda, millist rasva on võileivamääretes või pagaritoodetes kasutatud. Eestis toodetakse palju rasva ja troopilisi õlisid poleks üldse vaja importida.
Toiduromantik Imbi Paju värviline lillesai sümboliseerib elurõõmu
Tavaline hommik muutub maagiliseks, kui köögist hakkab levima värskelt küpsetatud saia aroomi. See pole kirjaniku ja dokumentalisti Imbi Paju sõnul pelgalt toit, vaid loovuse ja armastuse sümbol.
Kas eelistada väikeste veinimajade või hoopis suurtootjate veine? Esimesed tunduvad huvitavad, teised on aga alati kindla peale minek
Kaupluste veiniriiulid näevad küll kirju-mirjud välja, kuid tegelikult ruulib nende sadade siltide taga vaid paarkümmend megasuurt veinitehast ja pisikesi nn käsitöötootjaid leiab sealt vaid käputäie. Kas väikeste veinitootjate veinid on kvaliteetsemad ning suured tootjad teevad vaid ilmetut masstoodangut?
Pole paremat kastet pastale kui kõrvitsapüree
Aga ka see pole veel kõik. Törtsu viina läheb ka vaja, et maitseid õhulisemaks muuta.
Mais, laste suur lemmik. Kuidas teha maisikotlette?
Magusa maitsega mais on suurepärane võimalus tutvustada lastele, kui maitsvad ja tervislikud on köögiviljad. Seda rooga saad teha nii ahjus kui ka kuumaõhufritüüris.
Ettevaatust, sool?! Kas soola söömise paanikaks on alati põhjust?
Ilma soolata poleks elu. Ajaloost on teada kuus sõda soola pärast, sest tegemist oli ja on väärtusliku kaubaga.
Taimetoit | Kapsarullid läätsede ja kartuliga
Kapsarullid on toit, mille küpsetamine värskest saagist on omaette traditsioon.
Salakuulaja | Bistroo Morel
Uues Maailmas on mitu mõnusat söögikohta, Morel neist uusim. Toit maitseb seal suurepärane ja tooraine, mis taldrikule läheb, on ka päriselt esmaklassiline.
Mida teha värskusest pakatavast nuikapsast, milliseid uusi toiduraamatuid soovitame lugeda ja milliseid toiduüritusi külastada?
Sügis on toidufriigi jaoks tõeline naudinguaeg.
Kohevad saiad sünnivad tainast hellalt poputades
Küpsetised kerkivad kas pärmi, sooda, küpsetuspulbri või juuretise toel. Kergitada saad nii tainast kui ka saia enne ahjupanekut. Sooja saia ootamises on aga peidus omad võlud. Varu aega, et pühenduda. Ja kui lõpuks tuleb küpsetis ahjust välja, siis valdab õnnestumise mõnus tunne nii tegijaid kui sööjaid.
Õpime maitsestama. Mis on mirin?
Jaapani köök tantsiskleb magusa, mõru, soolase ja hapu tasakaalu ümber. Magus nüanss pärineb nii mõnigi kord spetsiaalsest toiduvalmistamiseks mõeldud riisiveinist – mirinist.
Milliseid vidinaid ja seadmeid vajad, et teha kodus ise õunamahla?
Õunu on sel aastal päris palju ja vastupandamatu õunamahlaisu tekib nendelgi, kes mahla varem pole ise teinud. Kuidas mahlategu käib ja mida selleks on vaja?
Viigimarjad on praegu parimad! Miks ja kuidas neid süüa? Vaata ideid ja retsepte!
Värskeid viigimarju saame nautida septembris-oktoobris, mil need õhukese tumeda koorega kiiresti riknevad viljad jõuavad meie kaupluselettidele. Aasta läbi võime maiustada kuivatatud seemnerikaste viljadega.
Hapu, magus, pehme, krõbe - jumalikus õuna-põldmarja purukoogis on kõik ideaalse koogi tingimused täidetud
Vahel ongi kõige lihtsam lahendus see parim. Ütlus, mis kehtib köögis, aga ilmselt mujalgi.
Nostalgia otse purgist: vana hea Toome salat, kus saad ära kasutada kõik kurgid, porgandid ja suvikõrvitsad
Teisisõnu on tegemist purki tehtud kurgi-sibula-porgandi-salatiga. Kõik mõnusad suvised viljad.
PÄRAST TÖÖPÄEVA | Kiired 30 minuti road argiõhtuteks, kui kokkamiseks on raske energiat leida
Pärast tööpäeva tahaks lihtsalt jalad seinale visata, ent ega õhtusööki söömata siis magama minna saa! Tegelikult ei pea toidutegu üldse kui mitmetunnist ettevõtmist vaatama, maitsvad road saab lauale ka kõigest poole tunniga. Rohkelt retsepte argiõhtuteks leiad Oma Maitse Retseptiveebist.
Lihtne roog, mis kummutab müüdi, et Aasia toitude tegemiseks on vaja palju eksootilisi koostisosi: veise välisfilee seesaminuudlite kaisus
Kui sa pole varem julenud Aasia köögiga katsetada, siis see on alustamiseks suurepärane retsept. Sojakastet ja seesamiõli leiad igast suuremast poest.
Kuumaõhufritüür ei ole ainult friikate jaoks! Valmista selles hoopis spagetikõrvitsast „nuudlid“ rukolapesto ja mozzarella’ga
Maitsev ja tervislik lihavaba lõuna- või õhtusöök! Spagetikõrvits on esmalt kufis pehmeks küpsetatud, seejärel „spagetid“ välja uuristatud ja koos pesto ja mozzarella’ga üle küpsetatud.
Magushapu õndsus! Kohupiima-hapukooretäidisega õunakoogis tõusevad esile väikeste koduaia ubinate parimad omadused
See on hea kook, kuhu sobivad pisikesed koduaia õunad, mis muidu rändavad sageli kompostikasti. Sordilt eelista magushapusid sorte, need klapivad magusa kohupiima-hapukoorekreemiga.
Pehme plaadikook, mis sobib süüa nii soojalt kui külmalt: alõtšadega plaadi-clafoutis
See prantsuspärane plaadikas kargelt hapude alõtšadega on hea nii soojalt kui ka külmalt, ­olles täiesti nauditav ka järgmisel päeval. Clafoutis’-tainast kook on pehme ja meenutab ­tekstuurilt veidi pannkooki.
Algab lihtsate kodutoitude hooaeg! Täna pane pannile sealiharoog, mida ilmestavad seened, ürdid ja kadakamarjad
Seente osas võid olla siin roas mänguline – sobivad nii kukeseened, puravikud, kitsemamplid kui ka seenevaesemal ajal šampinjonid. Kui soovid metsahõngu võimendada, võid enne koore lisamist pannile tibakese džinni sortsutada.