Juuli 2022
01.07.2022
Segasummasuve embuses
Suur puhkamine alaku! Sest kes pole korralikult puhanud, ei sel tule töötegemisestki midagi välja. Puhkuse sisse on kirjutatud ka suurepärane toit. Kes on kogunud hunniku retsepte katsetamiseks, saab kindlasti sisse uue hoo, sest tavaliselt lõpeb selline tuhin järgmiste suurte katse­tuste ja ideearendustega.
Iga päev on elamiseks. Kõigil asjadel olgu väärtus
Moelooja Lilli Jahilo (38) põleb ereda ja inspireeriva leegiga ning teab oma töö tõttu süvitsi, mida naistel on vaja, mida nad armastavad ja mida soovivad pigem varjata. Tema jutud muudavad kuulajailgi rühi paremaks ja pilgu eneseteadlikumaks.
Eelroad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised
Suvi on päriselt kohal, kui arbuusid on muutunud magusaks
Ükski teine suvine köögivili ei anna nii palju võimalusi soolaste ja magusate toitude valmistamiseks kui arbuus! Enamikul juhtudel on tegu ka toortoidu või vähemalt osalise toortoiduga.
KoduKOHVIK
Viljandi endisest rohupoest on saanud mõnus kohvik ja võib ka öelda, et elustiilipood.
Ood värsketele marjadele
Ilm, millega me kunagi ei ole rahul, annab ühe ootamatu eelise. Suur öise ja päevase temperatuuri vahe mõjutab marjade ja viljade vitamiinide ja antioksüdantide sisaldust, mis on märgatavalt suurem kui soojadel maadel kasvanutel.
Tõnis Siiguri elutuli on säranud ja särisenud just selle auhinna poole
Mai lõpus kuulutati restorani NOA Chef's Hall peakokad Tõnis Siigur ja Roman Sidorov kokkade jaoks ihaldatuima Michelini tähe võitjateks. Lavale auhinna järele minnes oli Tõnise samm reibas ja tantsuline ning suu ühest kõrvast teise – ei mingit võltsi tagasihoidlikkust. Tema ettevõtte all tegutseb üle Eesti kaheksa restorani.
4 ideed. Punane peet
Punane peet on hilissuvel üks toitainerikkamaid juurikaid üldse. See on täis C-vitamiini ja folaate, rääkimata antioksüdantidest, mida on kõige kasulikum süüa nii, et kokku satuksid eri värvi köögiviljad.
Aeglaselt maapõues küpsenud
Maa sees küpsetamine pole mingi tavaline kokkamine. Ettevalmistus on pikk, aga kui roog kord valmis saab, on preemiaks luudelt-kontidelt maha kukkuv mahlane ja pehme liha, mis sulab suus. Hõõguvaid ja kerge leegiga lehvivaid söetükke labidal siia-sinna kühveldades on päris ürgne tunne ja tekib teistmoodi austus ka moodsate elektriahjude vastu.
Rahumeelse autosõidu ootuses
Väljas lõõmab päike ja ühel hetkel, kui kodusest puhkusest hakkab tekkima kerge tüdimus, pakib me pere igal aastal kokku reisikotid ja ujumisrõngad, et minna autoga Eesti peale matkama. Laste jaoks tähendab see muu hulgas suurt söömapidu.
Kui loodus lokkab ja valmivad esimesed viljad
Põhjamaine mühi­sev mets pakub suvi läbi marju ja seeni, kodune peenra­maa aga koos harvendus­perioodiga peete, porgandeid, suvikõrvitsaid, hiljem herneid, värsket kartulit ja tomateid.
Jahisõit, värsked mereannid, šampanja, loojuv päike ... Muud polegi vaja!
Legendaarne purjetaja ja jääpurjetaja, jahikapten Aare Kööp (68) juhatab meid oma jahi Sylvia köögipoolele. Merel süüakse seda, mida on. Sellist käekirja ei rakendata, et keegi merele pirtsutama tuleks.
Tomatisalati suureks timmimine
Suviseid tomateid saab uhketes salatites serveerida nii, et mida rohkem tomati enda kosutavat maitset jääb tunda, seda parem. Selleks läheb vaja samaväärselt happerikast kastet, mille loomulik magusus paneb kõik nüansid särama.
Leitsakuaja külmad supid
Suviti on keeruline end palavaga pliidi taha sundida ja ega olegi seda vaja. Sellistel hetkedel tuleb meelde külmsuppide jahutav ja võimalusterohke maailm. Eks ka omal ajal viidi heinalistele põllu peale suure kausiga kama või külma suppi. Mõnus!
Tore ühiskokkamine, mis muutub hetkega ühismasenduseks
„Miks sa seda sibulat nii imelikult hakid?!“ jahmus noormees, kellega olin parasjagu üpris lõbusal kohtingul. Restorani asemel otsustasime toreda ühiskokkamise kasuks. Mina ka jahmusin. Aga mitte enda oskuslikust või mitteoskuslikust sibulahakkimisest, vaid tema kommentaaride peale. Kust tuleb tahe köögis teise toimetamist kommenteerima kukkuda? Ja kuidas saavutada harmoonia, nii et kõik oleksid rahul?
Suvesalatid prae asemel
Rahvusvahelisel areenil teadatuntud Tom Kerridge valmistas kolm kokkukuhjatud suvesalatit, mille kihistused ja tekstuurid ajavad lihtsalt pealegi vaadates juba suu vett täis.
Kuuma ilma jahutavad veinid
Suvesoojaga isutab värske valge veini järele. Et värskuses mitte kaotada, peaks vein olema serveerides jahe ja karastav.
Suviste kookidega loodusesse
Magus rabapiknik. Ma olen täielik Eestimaa rabade fänn! Minu lemmikud on Kakerdaja raba, Viru raba ja Nätsi-Võlla raba, kus mõnusalt matkata ja hiljem siis head toitu nautida.
Kutsu oma kööki meenümf Melissa! Aromaatne meliss tõstab toidu uuele tasemele
Meliss on müntide perekonda kuuluv erilise aroomi ja maitsega ürt, mida meie aedades üsna laialt leidub. Köögis on sel tohutult palju kasutusvõimalusi!
Püüa suve!
Vaevalt on suvi jõudnud alata, kui hakkab hirm selle lõppemise pärast.