September 2022
05.09.2022
Värvide mäng
Kui sisemaailm toitub kogemustest, siis välismaailmas loevad üksnes teod. Liigitame söömise välismaailma kuuluvaks, sest igaüks teeb ise otsuseid, mida ta sööb.
Lili Milani: „Mul läks väga kaua aega, enne kui hapukapsas hakkas meeldima“
Geeniteadlane Lili Milani (40) on integratsiooni etalon. Kui välimus ei reedaks, siis ei saakski aru, et ta on võõramaalane. Pärsia juurtega teadlanna uurib Eesti geenivaramus Eesti inimeste geene.
Isutekitajad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised
Sügisene hoidisterivi, mis säilib uue saagini
Poehoidised on tehtud nii, et need säiliksid riiulil paar aastat. See tähendab hoidise suuremat suhkru-, soola- ja äädikakogust, tihti on lisatud ka säilitusaineid. Ise hoidiseid keetes saame aga arvestada, et tarbime need ära ühe talve jooksul, sest kauem seistes hoidise toiteväärtus langeb.
Uudishimu ajas poisi kööki
Hugo Kaal on tavaline 12-aastane poiss ega ole ka. Vaikse loomuga ja armastab omaette tegutseda, kuid on üks asi, mis toob poisi kookonist välja – kokkamine. „See kõik on lihtsalt nii põnev!“ ütleb Hugo ehk Chef DaHu.
Restoran Särg
Saaremaal otsi kohalikku, võimalikult kohalikku! Ja kõige parem, kui saad seal lubada endale kohalikku kala.
Neelatus! Seenepirukad, mis lihtsalt panevad suu vett jooksma
Seente maitsega sobivad hästi kõik rustikaalsemat laadi tainad, seega ära põlga seenepirukat valmistades ära rukki- või täisterajahu. Lisaks on seened ülihead kiudaineallikad.
Kõige tähtsam teadmine: liiga range menüü jääb sageli teostamata
On peresid, kus mõeldakse hoolega läbi, mida nädala jagu süüa osta ja valmistada. Ja on peresid, kus seda iial ei tehta – kõik käib kas jooksvalt isude pealt või siis lihtsalt bolditakse-wolditakse.
Mida pakkida kaasa koolikotti?
Koolipäev on pikk, hommikud unised ja kiirevõitu. Nii väikeste kui suurte laste jaoks. Kõht tundub kogu aeg tühi olevat. Kaasa pakitud vahepaladega annab suurt näljatunnet tublisti leevendada ja enesetunnet parandada.
Maagiline must
Musta värvi seostatakse toiduisu ja ahvatlusega harva. Ometi annavad paljud söödavad taimed tumelilla ja peaaegu süsimustana märku suurest antioksüdantide sisaldusest. Lisaks sellele on loomset tinti ja toiduvalmistamistekkelisi põnevaid tooraineid, mida esindab must küüslauk.
Juustukerad on siin mustad
Kitsejuustu kvaliteet sõltub kitsede heaolust ja piima kvaliteedist. - Eriti hinnas on pastöriseerimata piimast juustud, mida armastavad isegi meie kõhus elutsevad kasulikud bakterid. Võrumaal asuvas -- Andri-Peedo talus seletatakse igale huvilisele lahkesti, kuidas kitse -mäletsetud heinasuutäiest saab lüpsi järel peagi juust.
10 olulist toiduainet vanade eestlaste toidulaualt
Kui kaugele ulatuvad meie maitse-harjumused?
Pole paremat toorainet kui kohalikud juurviljad
Parimat maitset taga ajades on kõige tähtsam hea tooraine. Head juurikad tulevad meile kõige lähemalt. Nii porgandid, kaalikad kui ka peedid. Need pole kallimad kui Itaalia omad. Ja kui veidike ongi, siis tea, et seeläbi hoiad alles oma põllumeeste tööd ja meie kõigi paremat tervist.
Külluse ja küpsete maitsete aeg
Põldudel ja aedades valmib saak, metsas pistavad imelised seenekübarad sambla seest ninad välja, teeääri palistavad kaunid põldmarjad. Küpsed tomatid, magusad peedid ja porgandid, pirnid, õunad, ploomid, põldmarjad, pihlakad – mihklikuu pakub pillavat küllust. Vaikselt hiilivad ligi sügise lõhnad ja on aeg hakata videvikutundi pidama.
Rahasäästvad road kogu perele | Maitselt külluslikud, silmale ilusad ja tervislikud toidud odavalt
Kuidas teha süüa nii, et rahakoti paksus peresöömadele vastu peaks ja samal ajal ei tuleks kokkuhoid tervise arvelt? Proovi neid mõnusaid toite, kust säästlikkus välja küll ei paista. Road on maitselt külluslikud, rääkimata mitmekesisest silmailust.
Sõõmud, milles voogab alati palju maitset. Kuivatatud viinamarjadest veinid
Amarone ja Ripasso tummised ja kanged punaveinid on iseäranis populaarsed Põhjamaades ja Eestis, kus külmas kliimas vajame ekstra soojendamist ja poputamist. Isegi ühes maailma olulisemas veinientsüklopeedias on välja toodud, et suur osa Amarone veine eksporditakse just Rootsi ja selle lähedal asuvatese riikidesse.
Parimad õunapirukad | Tee varasügisesi lemmikuid: rikkaliku täidisega ampsud ja lihtne pähkline galett
Varasügise suurimad lemmikud on kas käsitsi kokku vormitud ülihea täidisega ja valmis tainast tehtud ampsupirukad või pähkliselt karedakoeline lahtine pirukas ehk galett, mida on nii lihtne kokku sõtkuda. Mõlemas pirukatäidises aitab maitseid koos hoida maisitärklis.
Muusik Silver Sepp: taimetoiduga saab tõsta inimese võnget
Muusik Silver Sepp joonistab sõnadega pilte maast ja ilmast ja muidugi toidust.
Laste Lemmikud. Lummavad küpsisekoogid sügisviljadega
Ei ole midagi teha, aga meie oma Kalevi ja lätlaste Selga küpsiste vastu ei saa mitte ükski Oreo ega ladyfingers või Savoiardi küpsis. Nii lihtsalt on, sest harilikku küpsisetorti, mis koduselt maitseks, ei saa võõrliikidest valmistada.