Oktoober 2022
04.10.2022
Tegus sügis
MUBA juht Timo Steiner: muusikat tehes on oht elule oluliselt väiksem kui toidutegemisel
Koolidirektor ja helilooja Timo Steiner (46) paneb muusika ja toidu kaalukaussidele, et otsustada, kus mängivad lihtsus ja puhtus suuremat rolli. Ning otsib tasakaalu kesk suuri tormamisi.
Isutekitajad
Ahjus sulanud juustust kuldsed võileivad on midagi, millele on raske vastu seista. Suurepärane mõte ka selleks puhuks, kui kappi on jäänud viimased viilakad leiba-saia. Tõsi aga on, et juustuta seekord ei saa.
Säästame ja teeme ahjuroad pliidil!
Kui elektri hind on meid kõiki pahviks löönud, oleme meie vastukaaluks nutikad ja korraldame oma söögitegemise ümber – ahjust pliidi peale. Säästame raha, võidame aega ja musti nõusidki kuhjub vähem.
Salakuulaja: Restoran Issei
Rävala puiesteel Radisson Collection Hoteli hunnitu linnavaatega 24. korrusel asub avastamist väärt uus restoran.
Kiirelt valmis! Kodused juurviljatambid
Mis vahet on püreel ja tambil? Ühele meeldib pehme ja siidine püree, teisele kore ja tükiline, robustsema konsistentsiga tamp.
See lummav kivikeraamika!
Kivikeraamika vallutab kodusid viimase aja suurmoena. Kuid söögikohtades on selles stiilis nõusid juba õige kaua saanud imetleda. Aastatuhandeid vana kivikeraamika võlub ka tänapäeval.
Kurnavatest mõtetest vabaks: kuidas õige menüüga depressiooni vältida ja meeleolu parandada
Depressiooni ja toitumise omavaheliste seoste uurimine on üsna algusfaasis, kuid teada on juba nii mõndagi olulist.
Kuidas oma väljaheite jälgimine aitab terviseprobleemide jälile jõuda?
Kõigile meeldib rääkida toidust ja söömisest, aga mis juhtub selle toiduga edasi meie seedesüsteemis ning mis toimub seedeprotsessi lõpus, see kuulub juba pigem tabu-teemade hulka. Tegelikult on just seal peidus uskumatult palju infot meie tervise kohta.
Meeleolu tõstev toidulaud
Olgugi et meile tundub, et oleme juba ammu loomanahad seljast maha visanud ja koopast välja tulnud, ei ole meie aju sellest veel aru saanud.
Sinihallitusjuust. Tasakaalu küsimus
Sinihallitusjuust pole ei leebe ega argine. Üldiselt soolane, samas kreemine, pakub just see juust suurt väljakutset isegi tippkokkadele. Kui sinihallitusjuustu maitse hakkab roas domineerima, on midagi justkui viltu. Klassikaliseks selle juustu mahendajaks peetakse pirni, kuid sellist leebet partnerlust pakuvad paljud teisedki toiduained.
Aeglane toit. Ühes potis haudunud
Aeglane toit küpseb kaua ja rahulikult. Tänutäheks ootamise eest pole vaja eriti köögis rabeleda ega pannide-pottidega askeldada, ja isegi nõusid on vähem pesta. Toit aga valmib tummine ja rikkalik.
Restoranikriitik Heidi Vihma: „Olen jätnud mõne kirjatüki avaldamata, sest lootsin, et koht parandab oma taset.“
Heidi on kokku külastanud ligikaudu tuhandet restorani ning tema nime ja nägu teavad kõik restoranide omanikud. „Üks mu kokast sõber ütles, et igas restoranis, kus ta töötas, pidi olema köögiseinal minu pilt allkirjaga WANTED! (‘tagaotsitav’ – toim).“
Lopsakusse mähitud
Korilushooaeg hakkab vaikselt otsi kokku tõmbama. Nüüd on aeg veel viimaseid loodusande kokku koguda ja talveks säilitada, et ka siis oleksid vitamiinid omast käes võtta. Lähitoit sügisesest loodusest pakub sügavat maitseküllust ja sooje värve ning pakib hinge rõõmsasse vaikusse.
Kuldne aeg
Kuidas serveerida elegantselt selliseid tavalisi vilju nagu kõrvits, lillkapsas ja pirn? Asi on lihtsam, kui arvata oskaks. Kõik kolm rooga sulavad suus ja maitsed kujunevad juba ainuüksi retsepti lugedes kuidagi keelel tajutavaks.
Proovi neid lihtsaid ideid!
Ära lase midagi raisku. Nii mõnigi seisma jäänud totsik võib olla mõne uue mõtte realiseerimise alguseks.
Külma ja vihmase sügisilma parimad soojendajad: viis hõrku hooajalist suppi
Et muuta lõunasöök täiuslikuks, serveeri eelroaks kuuma suppi.
Salat suurele seltskonnale: Maitsev ja tervislik sobivad kokku!
Läätsed on kvaliteetne taimse valgu ja kiudainete allikas. Lehtkapsas pungitavad anti­oksüdandid, porgand on tulvil karotenoididest ja mõlemas peitub palju kiudaineid. Kiudained tekitavad täiskõhutunde ja on toiduks kõhus pesitsevatele häädele bakteritele. Oliiviõli paitab keha, jogurtist saab piimhappebaktereid ja rabedale leivale hõõrutud toores küüslauk turgutab immuunsüsteemi.
Head uut aastakäiku!
Mida näitab veini aastakäik ning miks veiniärikad ja sommeljeed seda etiketil olevat numbrit nii oluliseks peavad? Kui suurt tähelepanu peaks üldse veini valides aastakäigule pöörama?
Aeglased pärmitainasaiakesed
Meistrist teeb meistri oskus kasutada ka odavat toorainet kui maailma kõige kallimat. Nagu seda on näiteks kõige lihtsam pärmitainas. Aga selle tegemine erinevates variatsioonides ei olegi nii lihtne.
Absoluutne unelmate toit viib alati lapsepõlve
Toidutööstuse Margaret Thatcheriks peetav Katre Kõvask (47) näitab raudset karakterit nii tööl kui ka koduseid toiduvalikuid tehes.