Detsember 2022
30.11.2022
Eriline aeg
Jõulurõõmu saab jagada mitmeti. Võib rõhutada vanu traditsioone ja luua uusi.
Maailma ei saa purki panna ega ära marineerida
Arhitekt ja maalikunstnik Vilen Künnapu on elus põhja langenud, sealt siis tõusnud ja taas särama löönud. Oma peamiseks söögiks peab ta kunsti, sellest ta toitub.
Isutekitajad
Puitunud varre küljes lehvivate üliaromaatsete väikeste lehtedega ja kuusekest meenutav rosmariin on maitseürt, mida kasutatakse just jõulude ajal palju. Argipäevadel paneb see ürt endast samuti vaimustuma kui värskust ja apetiitsust lisav maitseoksake. Kui praed näiteks liha, suska pannile üks oks juurde, et eeterlikud õlid saaksid pannirasvadega kokku sulada.
Küllusliku jõululaua loomine
Kõik me ihkame ja hindame jõulude ajal üle kõige hingerahu. Sellele mõeldes oleme me loonud jõululaua, mis näeb välja luksuslik, kuid võtab sättimiseks vähe aega. Oo-kui-maitsvad jõuluroad jätavad mulje, nagu sa oleksid köögis veetnud ka eelmised ööd ja päevad. Tegelikkus on muretult kerge, sest toiduainete loend on lühike ja ettevalmistused jaotatud mitmele päevale.
Restoranitest - Hügge resto
Sügisball on läbi saanud ja talv kraabib juba ust. Pererestoran Hügge pakub Skandinaavia köögi põnevaid palu koos rohkete viidetega maailma paremikule ja klientide lemmikutele. Homaarisupp sisaldab moekat dashi-puljongit ja sorbett ingverit. Maitsete mosaiik pakub põnevust ja kooskõla ilu.
Kas vajad jõulutoidu seedimiseks lisaabi? Ensüümid, pre- ja probiootilised bakterid, kiudainelisandid
Mõnikord võivad mõnusa meeleolu ja lähedastega kohtumise rõõmu jõulude ajal rikkuda seedeprobleemid. Ja seda ikka juhtub, et sööme siis veidi rohkem kui tavaliselt.
„Meil kõigil on iga päev, iga tund, iga minut olemas see, kuhu edasi pürgida“
Meie oma krõbedasõnaline „MasterChef Eesti“ kohtunik Mihkel Heinmets teab rohketes maailma tipprestoranides praktiseerinuna täpselt, mida elult tahta. „Mulle meeldib süüa teha, aga ma tahan, et see söögitegemine ja kliendikogemus oleks mõnus ja chill ega peaks närvitsema. Mitte et ma alati rahulik oleksin, mul on äkkviha, lolle inimesi ma ei salli. Kuid see läheb ruttu üle.“
Head seapraed. Eestlaste aegumatud lemmikud
Hoolimata arvukast vähem rasvaste lihaalternatiivide valikust, ei ole klassikaline sealiha eestlaste toidulaualt kuhugi kadunud. Vastupidi. Nii kana- kui sealiha sööme me endiselt ja veidike isegi rohkem kui enne taimetoitluse võidukäiku.
Salat lisandiks, salat eelroaks
Salati suurim võlu peitub selles, kui koostisosadega pole üle pingutatud.
Jõululisandid: Köögiviljade pidulik talvine ülesrivistus
Käes on see aeg aastast, kus ka kõige tavalisemat juurikat või köögivilja tahaks serveerida veidi pidulikumalt ja uhkemalt. Appi tulevad talvised maitse-ürdid, must ploom, pähklid, granaatõunaseemned ja jõhvikad.
Lihavabad jõulud
Jõulupühad kestavad mitu päeva ja vaheldust oma traditsioonilisele menüüle otsivad nii lihasööjad kui taimetoitlased. Taimsete toitude koostisosade nimekiri on tihti pikk, samas on maitsete rõhuasetus ja vaheldusrikkus just see, mida neis nautida.
Tervislik igapäev
Proovi neid kergeid õhtusööke, mis on samas lihtsad ja valmivad kiiresti.
Kõige suurem rõõm! Söödavad kingitused
Kui söömasid on jõulude paiku mitmes seltskonnas ja rohkesti, muutuvad söödavad kaasavõetud kingitused iseäranis väärtuslikuks. Veel parem aga on, kui oled korraks aja maha võtnud ja nuputanud, mis võiks maitsta vanaemale, mis vanaisale, mis emale-isale, mis mõnele väikesele poisile või tüdrukule. Personaalne lähenemine on õnnestunud kingitegemise võti ja seda head teadmist ei tohiks ka söödavate kingituste meisterdamisel vett vedama lasta.
Portvein. Uute ja vanade traditsioonide kokkupõrge
Kangendatud veinide seas tekitab just portvein dekadentlikku tunnet, kui seda pikantsete juustude, šokolaadi või piparkookide vahele trimbata.
Lumevalged kokteilid
Jõulupidude hooaeg on käes ja piduvalge talverüü saanud kokteiliklassikud on just need, millega õhtut uhkelt alustada või lõpetada.
Unistuste aeg – pühade võlumaal süüakse ainult valget!
Kui juhtub, et lumi ei taha meid pühade ajal tervitada, võid valged jõulud hoopis magusalauale tekitada. Kohevad lumepallid, jäised liustikud ja sulalumi – kõike saad läbi magusate maitsete kogeda!
Anu Saagim: „Tahaks vaibi „minu nurgapealne baar“”
Seltskonnaprimadonna Anu Saagim istub lauda, võtab ette klaasikese šampanjat ja räägib suu puhtaks, mis teda Eesti restoranikultuuris kõige enam häirib.