Oma Maitse jaanuar-veebruar 2023
02.01.2023
Kokkuhoiutalv
Ühised söömad sõprade ja perega laevad ja soojendavad, mõjuvad nagu palsam, mis argimured lahjendab. Sellepärast on toidult säästmise mõtet üsna paha tunne taluda.
Toidust tuleb aru saada, et vältida raiskamist
„Solidaarsus ja tolerantsus on ühiskonnas väga tähtsad. Väga halb, kui ebavõrdsus on liiga suur.“
Isutekitajad
Tunne toitu! Mis on tefijahu? Teff on umbes mooniseemnesuurune maailma kõige pisem teravili, mis on väga toitainerikas ning gluteenivaba. Gluteenivabade toodete koostisest me selle jahu leidsimegi ning üllatus-üllatus – see eriline jahu on ka eraldi müügil!
Odav, maitsev ja tervislik toit. Kas see on võimalik?
Me tahame süüa hästi ja tervislikult. Ja me ei taha selle juures kogu aeg senti veeretada ega stressata.
Salakuulaja: Restoran Jää
Keilas on avatud julgete inimeste suur unistus – restoran Jää. Restorani sooviks on pakkuda maailma erinevate köökide maitseid, personaalset teenindust ning hubast interjööri.
Lõpp toiduraiskamisele! Kui head toiduabi leiab äppidest?
Digi- ja netimaailm pakub elustiili muutjatele igasugust kraami, alates terviseäppidest kuni toiduraiskamist vähendavateni. Tundub, et äppe justkui on päris palju, aga selgub, et head, arusaadavat ja toimivat annab tikutulega otsida.
Odava toidu ohud ja võimalused
Säästlikumat ja tervislikumat eluviisi alustades võime spordiklubi kaardi vahetada õues liikumise vastu ja unerežiimi korrastamine ei maksa midagi, aga väljend „tervislik toitumine“ kõlab juba ette kallilt. Tegelikult pole see sugugi nii.
„Öeldakse, et kapitalil ei ole rahvust, aga maailma toidukaubandus näitab, et on vägagi!“
Kuristik rukkis – paraku just niisugune võrdlus sobib praegu Eesti toidumaailma hetkeseisu kohta. Küsisime toiduvaldkonna tippjuhtidelt tulevikuvaadet, mis vallas on lahendusi leida kõige keerulisem.
Täiuslik muna. Kas kollasema kollasega muna maitseb paremini?
Muna on ideaalne toiduaine. See sisaldab nii vees kui rasvas lahustunud vitamiine ja selle rasvade, valkude ja süsivesikute omavaheline tasakaal ei sõltu märkimisväärselt tootmisviisist. Ometi maitsevad nn maamunad rammusamalt kui intensiivtootmisest väljunud munad. Miks nii?
Eesti köök. Kui ma kataksin presidendile laua
Eesti sünnipäev on üks neid aegu, mil tavapäraseid ja tuttavaid maitseid saad serveerida pidulikumalt.
SUPID – Soojendavad, soodsad ja maitsvad
Igas peres on suppe, mida tõenäoliselt sõid esimest korda oma vanaema juures ning mille järele tekib ikka ja jälle isu.
Võid ei võida miski
Või on üks kallimaid rasvaineid, mis muudab maitsvamaks paljud toidud. Võil on kolm olekut: külm või on tahke, toatemperatuuril saad võid vahustada kohevaks suureks pilveks, kuumutades muutub või sulakullaks.
Pensionär Elviira Saar: „Kui oled kord kokk, siis ikka eluks ajaks“
Eluaegne kokk Elviira on alati armastanud oma tööd. Nüüd, kui ta lasteaialastele enam toitu ei valmista, naudib ta külaliste võõrustamist ja jagab lahkelt oma retsepte, mis kõik on tal otsast lõpuni peas.
Oma Maitse toimetuse säästunipid
Rasketel aegadel on see eelis, et lihtsad toorained ja maitsed saavad taas väärtustatud. Kui suhtud toiduvalmistamisse kui suurepärasesse vaba aja veetmisesse, millega kaasnevad mõõtmatud tervisliku söömise eelised, oled vaba sundustest.
Montenegro kuldne kolmik: unustamatud mere-annid, oliiviõli ja suitsusink
Mida enam maailmas ringi rännata, seda selgemaks saab kohaliku tooraine väärtus ja maitseerinevused. Seegi reis andis selge arusaama, kui keeruline on hoida alles kohalikku toitu ja väiketootmist – aga just need pakuvad reisisellide mälestustesse värvi ja unustamatuid maitsekogemusi.
KAKS RETSEPTI | Lapsed igavlevad? Nüüd on just aega õppida ise süüa tegema
Kaks rooga ajaks, mil emad-isad plaanivad õhtul välja minna ja lapsed peavad ise söögitegemisega hakkama saama.
Kodune luksus – Imehea menüü Itaalia moodi
Võine pasta, veinis pehmeks haudunud liha ja võis pruunistatud radicchio riivjuustuga – mida veel elult tahta!
Veinid maitse järgi ritta
Kui veel kümme aastat tagasi hindasid veini kvaliteeti ja maitsetaset maa-ilmas tunnustatud autoriteedid, siis nüüd ütleb sõna sekka iga veinisõber.
Lihtne, aga ilus!
Tihtilugu on magustoidud väga oodatud ja samas just kõige kallimad ampsud meie toidulaual, kui neid topside kaupa poest osta. Ise tehes on asjal hoopis teine jume.
Igor Taro: „Isegi väikest juustuleiba on võimalik nautida“
Igor Taro kasvatab oma abikaasaga Kagu-Eestis Rosmal nelja last, kirjutab öösiti Ukraina sõjapäevikut ja oskab toitu hinnata.