Oma Maitse aprill 2023
29.03.2023
Köögiaknad valla
Aprillis on kõigil kiire, isegi loodusel. Tärkavad rohulibled see-eest lubavad söögitegemisse kiireid valmistusviise, kergust ja leidlikkust. Rebid aga tärkava kraami salatiks ja kogu õhtusöök saab hoopis teise olemise. Kui oled aiarohelise tõsisemalt ette võtnud, uuri ideede edasiarendamiseks ka meie metsa­köögi lugu, kus pihlakapungapiimast valmib pisut mandli maitsega panna cotta ja tavalisest Rakvere raipest võimas pesto.
Aeg saab reheahju ümber teise tähenduse
Loodusfilmide režissöör Joosep Matjus on teadlikult heitnud kõrvale kõik kiirustava ja närvilise: „Maal vanas majas elamine on omamoodi elustiil, maal elamise kultuuri osa. See on teistlaadi eluviis, kus ei olegi kiireid lahendusi. Kõik nõuab aega ja süvenemist.“
Isutekitajad
Võiselt krõbedad, kreemja juustusisu ja kevadise kattega lehttainapirukad kuuluvad nende efektsete roogade hulka, mis päästavad sind välja igas olukorras. Ka pidulikus. Põhjad saad valmis küpsetada varem. Täida need vahetult enne serveerimist.
Suurepärased salatid. Kiudaineid sisaldavad vaid taimsed toiduained!
Termin „kiudained“ kipub refräänina korduma alati, kui jutuks tuleb täis- väärtuslik ja tasakaalustatud toitumine. Miks siis on meil nii väga vaja jälgida, et toidulaual oleks piisavalt kiudaineid?
Tärn Tärn Tärn
Esialgu vaid sõpruskonnale mõeldud ja siis suuremaks kasvama hakanud garaažirestoran Tabasalus lihtsalt poeb südamesse. Ja ega sinna iga päev ei saagi niisama sisse marssida – nagu tärnikohtadele tüüpiline.
Lihavõttelõuna kuuele
Päike käib juba kõrgelt, aga õues on veel hall. Värvideihalus hinges, sättisime lihavõttelaua julgelt eritooniliste nõudega ja tegime toidudki rõõmsavärviliselt kevadised ja kerged. Ülistame looduse taastärkamist ja ilu – see toidab.
Kevadine sobramine looduse tööriistakastis
Mets on rikkus, ka maitserikkus – isegi üllatavalt mitmekesine, lausa vänge. Täitsa omamaine umami.
Näljane aju oskab kaloreid lugeda
Meie aju teeb vaid silmapilgu jooksul otsuse, kas vaateväljas olev toit meile meeldib või mitte. Üllatus-üllatus, see pilk oskab hinnata ka toitainerikkust.
Veidi vürtsi hommikulauale: 3 särtsakat rooga kurkumiga mõnusa päeva mõnusaks alguseks
Soojendava ja teisi vürtse siduva kurkumi kasutamine vajab veidi harjutamist. Selle tõhusus immuunsuse tõstmisel on kiiduväärt, eriti hästi aitab vürtsi omastamisele kaasa see, kui lisad roale veidike musta pipart.
Nokast sabani! Kuidas valmistada kanapugu või -südant?
Poodidest ja turult leiad sügavkülmast laia valiku kanarupskeid: kanamaksa, kanapugusid (vahel on see sildil kirjas kui magu), -südameid ja ka -kaela.
Eksperiment: poekastmed vs kodused kastmed
Olgugi et meile tundub, et oleme juba ammu loomanahad seljast maha visanud ja koopast välja tulnud, ei ole meie aju sellest veel aru saanud.
Modellitöös tulevad geenid igati kasuks
Adeline Vaher-Vahter on teinud modellitööd juba 18 aastat. Tema sale keha pole tulnud söömise piiramise arvelt, pigem igapäevasest normaalsusest.
Sügavkülmutamine. Ole valmis uue saagi tulekuks!
Mis toimub rakkudes, kui külmutad ürte, köögivilju, marju, liha, kala, tainast ja valmistoitu?
Pealt krõbe, seest pehmeks haudunud - ahjus küpsetatud terve kapsapea võlub sööjate südamed!
Kapsapea ahjus küpsetamine on suurepärane nipp, mida võid kasutada paljude kapsapeade puhul. Tulemuseks saad pealt mõnusalt lõhnava ja jumeka „pearoa“, mille juurde sobitada mõnusaid maitsetuunijaid, näiteks ahjutomateid, sidruni-küüslaugu-basiilikukastet jms.
Kokka nagu proff. Kuidas valida tšillipulbrit?
Tšillipulbreid on erinevaid ja maitsenüanssidesse süüvimine tasub end ära. Kasutusega ei pea üle pingutama, sest juba väike kogus lisab hautise, supi, munaroa või kastme sisse imehead täidlast maitset.
Kevadised pidujoogid
Mõni peen kokteil peoõhtu alustuseks mõjub väga pidulikult. Kokteil – see tähendab oskust tihendada maitseid sellisesse kooslusesse, mida saad nautida väikeste sõõmudena. Iga kord tundub see niiii hea!
Sauvignon Blanc. Vein, mida sa niisama lihtsalt ei unusta
Võrgutavalt aromaatne, värskendavalt ergas, mahlaselt puuviljane Sauvignon Blanc meeldib nii veiniekspertidele kui niisama mekkijatele. Kui valik on suur ja lai, kuluvad kogenud maitsjate soovitused alati ära.
Emale midagi tõeliselt luksuslikku: imeliselt siidine ja hõrk koorekohev granadillikook
See pole vanill, aga aroom ja maitse meenutavad just seda kupart, mis vahukoorekoogi sisse nii hästi sobib. Seekord annab kreemile salapära tonkauba.
Kuidas küpsetada kohevat kohupiimakooki?
Kohupiimakoogist pole mõnusamat, see ei ole liiga magus ega liiga raske. Kohupiimavormi nimetatakse sageli põhjata koogiks. Kohupiima saad koogiks vormida nii küpsetamata kui küpsetatud kujul ja see armastab marju ja isegi šokolaadi.
Linnar Priimägi: „Südametunnistus ei kõlba kööki!“
Kaunishing Linnar Priimägi oskab köögis nii mõndagi.