Oma Maitse juuni 2023
06.06.2023
Ahvatluste aeg
Mulle väga meeldib praegune aeg. Toiduvalmistamise romantiline pool on alles, aga see pole enam ainus viis, kuidas head kodust toitu väärtustada.
Aarne Saluveer: „Elu ei saa olla lihtsalt enesepiitsutamine“
Kui XIII noorte laulu- ja tantsupeo neidude-kooride liigijuht Aarne Saluveer aprillis Singapuris ühes rahvusvahelises žüriiprojektis osales, kõndis ta iga päev 15 000–20 000 sammu ja toitus väga teadlikult, nii et sõi hommikul korraliku kõhutäie ja õhtul vaid - kerge salati.
ISUTEKITAJAD. Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised
Esimesed värsked kartulid
Grillime punast liha
Grillihooajal sööme liha keskmisest rohkem ja organism omastab lihast ka rauda kõige hõlpsamini. Punane liha pole üksnes veiseliha, ja need lihaliigid, mis võivad jääda veidike tooremaks, on raua omastumise seisukohalt omakorda kõige paremad.
Kogukonnakohvikud. Uutmoodi külaelu toidu ja muusika saatel
Mis vahe on kohvikul ja kogukonnakohvikul? Kust jookseb äri ja vabatahtlikkuse piir? Miks tekib inimeste kogunemise kohti keset küla, väikelinna või linnosa aina juurde, kuigi ka klassikalised kohvikud on lähedalt võtta?
SALAKUULAJA. Pompei
Tartu vanalinnas Itaalia kööki serveeriv restoran võtab jalust nõrgaks. Kohapeal valmivad toorjuustud ja -pasta on vaid osake ülimate maitsete paletist.
Maitsetark. Kas tead, kuidas maitseb LAUKAPLOOM?
Taimetarkadele ei paku see puu mingeid üllatusi, küll aga maitsefriikidele.
TEST: Kõigi lemmik tomatimahl
Tomatimahlade valik on suur ja lai, vesisest kuni liiga paksuni. Ja ega maitse- erinevustest saagi enne aru, kui mahlad ritta panna ja võrdlevalt neid proovida. Selgub, et suurem osa tomatimahlu on suurepärased, kriitiliselt tasub aga üle maitsta private label'i tooted ja uurida mahlade koostist.
Salatikauss veerand tunniga valmis! Kolm mõnusat maitsekombot, millega suviseid tööpäevi lõpetada
Veerand tunniga valmivad salatid päästavad päeva, kui pikalt köögis toimetamise asemel tahaks kiirelt kõhu täis ja õue päikese kätte minna!
Kihisev abimees ehk koos õllega pliidi taga
Õlu ei ole mitte ainult populaarne jook, vaid ka imeline abimees köögis roogade maitsestamisel. Kasutust leiab see marinaadidest ja hautistest kookide ja magustoitudeni välja.
Süües nooreks! Kuidas säilitada keharakkude hea tervis?
Igavese nooruse graali otsingud muutuvad vananevas ühiskonnas järjest aktuaalsemaks ja anti-ageing-toodete äri kasvab jõudsalt. Toidul on nooruse säilitamisel ja keharakkude heaolu tagamisel määrav tähtsus.
Köögiviljad grillil
Grillihooaeg on täies hoos ja küllap on kõik terrassid ja grillid juba sisse õnnistatud ja töökorda seatud. Köögivilju grillida on omaette kunst ja nende parimaid maitseomadusi on just sel küpsetusviisil kõige parem tundma õppida.
8 last ja lõunasöök. Mida lapsed tegelikult süüa armastavad?
Kes vähegi teiste lapsi on hoidnud ja neile ka kokata saanud, teab, et nõudlikumat publikut on keeruline leida.
Igatsus heade pakiveinide järele
Pakivein on ikka olnud kaupluste alumistel riiulitel ja endast lugupidavad veinisõbrad ei taha end tema seltskonnas avalikus kohas näidata. On aeg murda maha seegi hoiak, sest vein pakis on muutunud.
UUS TASE. Maasikasefiiritort
Kuidas me küll oleme sefiiri, selle hullutavalt koheva ja hapuka rasvavaba kreemi aastakümneteks suutnud unustada? Olümpia kohviku sefiiritort oli 1980-ndatel paljude absoluutne lemmik. Seepärast oli selle ehtsa maasikamahlaga sefiiri ja maasikatoormoosi triipudega tordi retsepti ülim rõõm uuesti luua!
Kokka nagu proff! Kuidas vahustada, maitsestada ja küpsetada beseed nii, et see iga kord ideaalselt õnnestuks
Beseedel on mitu tüüpi. Kord on besee nagu küpsis, teinekord nagu kreem, mis üle küpsetatakse. Mis on mis?
Heureka! Krõbedat ja patuvaba šokolaadimüslit on nii lihtne ise teha
Üdini naturaalsed müslid, mida tahaks poest osta, maksavad üksjagu. Neis on pähkleid ja seemneid ja tumedat kvaliteetset kakaod. Aga pakike kahele saab silmapilk otsa. Seepärast tee sellist müslit ise ja korraga kohe rohkem – nädala jagu seisab see purgis suurepäraselt.
Kuu kook! Rabarberi-purukook krõbedate kaerahelveste ja pehme vanillikastmetäidisega
Purune krõbe kate on plaadikookide uhkus. See retsept on suurepärane mis tahes hooajaliste marjadega. Nii mõnus nosimise kook sooja ürditeega!
MAGUS ELU. Maasikaid pole kunagi liiga palju!
Kevadsuvi loob kerguse, mis paneb igatsema maasikamagusate dessertide järele. Seal peab värskeid marju olema rohkesti.
MÕTTELAEGAS. „Minul käib elu läbi keha, keha on antenn“
Enesearengu teejuhi Tiit Trofimovi elus on võtmesõnaks tasakaal, kuid elu peab liikuma spontaansuses ja ettearvamatuses.