Oma Maitse juuli-august 2023
04.07.2023
PEATOIMETAJA VEERG: Eriline tunne
Kes saavad suvel puhata, on õnnega koos. Kas või korraks. See kosutab kuidagimoodi tõhusamalt kui talvine väljamagamisnädal või reisipuhkus.
Maarja Johanna Mägi: „Toidugraafik tundub täiesti lahendamata probleem minu jaoks“
„Apteeker Melchiori“ filmis apteekri naise Keterlyni rolliga üle-eestilist tuntust kogunud Vanemuise teatri näitleja Maarja Johanna Mägi elutempo kisub paratamatult söömisrežiimile 16/8.
EELROAD. Metsmustikavaimustus
Metsamarjad on tunnistatud ühtedeks kõige antioksüdandirikkamateks marjadeks. Eesti metsade kroonijuveelideks saab pidada kõiki sealseid juba ammu teada-tuntud mamme: suurepärase magushapu maitsekooslusega mustikaid, jõhvikaid, metsmaasikaid ja -vaarikaid, murakaid, pohli.
HOIDISED. Ämbrite kaupa tomateid
Oma tomat on erilise lõhna ja maitsega. Ainuke jama, et õrna koorega Eesti tomat pole eriti säilituskindel vili ja värskena kipub üsna kiiresti riknema. Niisiis vajad häid ideid, kuidas tomat purki laduda.
SUURES PLAANIS. Piknik merebriiside saatel
Päike lõõskab pilvitus taevas, vesi on soe, liiv kuum ja merelt puhub jahutav tuul. Vaikselt loksuva laine taustal on isu alati hea.
SALAKUULAJA: Soo
Maidla mõisa teenijatemajas Raplamaal serveerib pidulikke õhtusööke Michelini noorkokk Daanius Aas.
Haapsalu. Siin saab süüa, siin saab juua
Eestis on mitu kena väikest puust linna või linnaosa, kuhu pealinlased vabal päeval sööma sõidavad. Haapsalus leidub kohalikke ja võõramaiseid maitseid ning kohtab nii lihtsust kui ka romantikat ja luksust.
EHE MAITSE. Krehvtisest kimchi’st õhkab isevärki iseloomu
„Pole mõtet aralt ja poole vinnaga elada!“ ütleb Mirjam Olem, naine, kes võttis vastu hullumeelselt julge otsuse ning hakkas mageda toidu lembuse poolest kuulsatele eestlastele pakkuma vürtsikat-hapukat kimchi’t kodumaises võtmes, valmistatuna peakapsast.
HOOAEG. Suvikõrvits. Köögivili, millega mitte midagi ei oska peale hakata
Kes vähegi kunagi suvikõrvitsat kasvatanud, teab, et ühel hetkel saabub vääramatu jõuga suvikõrvitsauputus. Asi läheb käest, kui viljad on juba liiga suured. Niisiis ära maga maha õiget hetke!
TERVIS TERVEMAKS. Milline menüü aitab hoida naha nooruslikuna?
Esmamulje on tähtis. Nii töö- kui eraelus. Just seetõttu on inimesed valmis panustama piiramatult aega ja raha uute võimaluste leidmiseks, et näha välja noorem ja ilusam. Õnneks on terve rida toiduaineid, millega saad toidulisandite ja ilutoodete tarbimist edasi lükata.
KOGEMUSLUGU. Mida söövad tippsportlased, et jõudu jaguks, aga kehakaal ei tõuseks?
Ühed tänavuse spordisuve superstaarid on meie võrkpallinaised. Koduseks Euroopa meistrivõistluste finaalturniiriks valmistuvad koondise liidrid Kristiine Miilen ja Kertu Laak treenivad tiheda graafiku alusel ja ka söövad läbimõeldult.
UUS TASE. Kõige õigem hapukoorekaste
Kas seda salatit mäletad? Lehtsalatit hapukoorekastmes?
Retseptid | Tavaline tooraine, suurepärane toit! Neli kiiresti valmivat argirooga, mille maitsed jäävad igavusest kaugele
Igapäevane smuuti kipub pika suve peale ära tüütama ja maitsetega mängimine tõmbab üha enam ligi. Et argitoit poleks puhkuse ajal igav, läheb vaja üksnes head ideed.
SOMMELJEE ANNAB NÕU. Roosad veinid, mida igaüks võiks teada
Saagem tuttavaks universumi kõige kuulsamate roosade veinidega. Mõni neist on nii haruldane ja hinnaline, et tõenäoliselt lihtsurelikud seda oma eluajal ei saagi mekkida. Teisalt on maailma tuntuim magus maitsepomm nii menukas, et seda kulub veinialuste kaupa.
Prantsuse klassik | Marja-clafoutis - taevalikult kohev amps, mis paneb sööjad imetlema selle valmistanud kokka
Nimetus on sel magustoidul võõrapärane, maakeeli ja patuga pooleks võiks seda kutsuda marjavormiks. Kohev amps valmib imekiiresti, kuid paneb kindlasti imetlema selle valmistanud kokka.
MAGUS ELU. On marjaaeg, on koogiaeg
Hilisemad suured küpsetajad on lapsena oma kõige esimese koogi teinud enamasti suvel. Mingi saladus seal peitub, sest valmiv marjasaak tõmbab ligi nagu magnetiga. Aega on ka laialt käes ja mõne sõbraga koos saavad valmis kohevad koogid, mida iga meisterpagargi maitse poolest kadestaks. No koogikihid pole nii võrdsed ega joonlauaga tõmmatud, aga maitset see ei halvenda. Pigem vastupidi: kergelt lopergune kook viitab ebatäpsele puuahjule, kus küpsevad kodused koogid iseäranis õigeks just oma konsistentsilt.
MÕTTEPAHVAK. Kas Eestile on vaja rahvusseent?
Seeneteadlane ja metsaökoloog Indrek Sell tuletab hooaja eel lugejale meelde huvitavaid metsaseenetarkusi.
Retsept | Rulli, rulli, rulli! Kehale kerged ja silmale kaunid suverullid rõõmustavad kõiki sööjaid!
Suvepidude uhked ampsud. Kehale kerged ja silmale kaunid.