Oma Maitse september 2023
04.09.2023
Peatoimetaja veerg: Käes on suurepärane suppide aeg!
Toidu vallas on üks igihaljas teema, mis tundub alustajale lõputu jamamisena, aga üldiselt piisab vaid ühekordsest süüvimisest, et asi alati õnnestuks – kuidas keeta omatehtud puljongist suppi. Vastu rõsket sügist tekitab vaikselt pliidil podisev supp lausa omaette väärt koduse tunde: pere on kodus, varsti istume kõik koos laua taha ja tõmbame päevahool tuure maha.
HUVITAV INIMENE: Hapendamine päästab maailma toidumuredest
Mis saab siis, kui toiduteadlane on ka kirglik toidufänn ja maitsete nautija? Või siiski saab niimoodi olla, et üks pool ajust konstateerib toidu koostisaineid molekulaartasandil ja kalkuleerib toitumisnäitajaid, aga teine õilmitseb meelenaudinguis? Fermentatsiooniteadlane Rain Kuldjärv näitab selle võimalikkust.
Vahvaid noppeid. Kasulik viigimari
Värskeid viigimarju saame nautida septembris-oktoobris, mil need õhukese tumeda koorega kiiresti riknevad viljad jõuavad meie kaupluselettidele. Aasta läbi võime maiustada kuivatatud seemnerikaste viljadega.
Sildilugemise kunst. Mida tähendab pakendil märge „ilma lisatud suhkruta“?
Ilma lisatud suhkruta toode on selline valmistoode, näiteks marjapüree, mis sisaldab ainult koostisosades looduslikult esinevaid suhkruid. Kõlab ilusalt ja kutsuvalt, eks ole? Aga kahjuks ei kuulu vähe kaloreid sisaldavad magusained suhkrute sekka. Trikke on teisigi, kuidas selle märgistuse alla pugeda.
Mida tähendab veinisildil märge classico? Lisaks selle kuu veinisoovitused
Selle kuu veinisoovitused. Mida tähendab classico?
Kaks head ideed: kuidas hoidistada karamellistatud sibulat ja kuidas teha ingveripudingit, mis tärklist ei vaja?
Sibulate karamellistamisel ja hoidistamisel saab viltu minna kaks asja: kas sibulad jäävad liiga tooreks – siin pole see tõesti asjakohane – või on nende hapukuse ja magusa balanss paigast ära. Ometi on sibulaid sel moel valmistada lihtne ja igal hetkel saab siis mõnusat liha- või juustukõrvast võtta.
KOKKA NAGU PROFF. Taina ülesegamise ohud
Millal võib tainast hooga segada ja millal peab segamisega tagasihoidlik olema? Erinevad tainad tahavad siin isesugust lähenemist.
Millest septembris loeme? Loomulikult seentest! Oma Maitse soovitab uusi toiduraamatuid, mis võiks iga toidusõbra köögiriiulile jõuda
Varrakult ilmus raamat „Tervislikud seened“ (Sinikka Piippo, Pertti Salo) ja Rahva Raamatult „Toit pole ravim. Kuidas väärinfo kahjustab tervist“ (dr Joshua Wolrich).
SUURES PLAANIS: Mereannid. Kuidas nende loomuomast maitset kõige paremini esile tuua?
Kehtib reegel, et mida vähem kasutada mereandide valmistamisel igasuguseid maitselisandeid ja kuumtöötlust, seda parem.
Salakuulaja: kohvik Vaffel
Kalamajas asub ühe säravalt kollase ukse taga õdus vahvlimaiaste kohvik Vaffel. Täidiseid leidub nii soolaseid kui magusaid, hinnad on taskukohased ja kohvik mõnusalt peresõbralik.
FOOKUS: Kes tellib taustamuusika?
Muusikal on meeleolude ja enesetunde loomisel tohutu roll. Kaubanduskeskused ja restoranid püüavad kliendile meeldimise nimel seda ära kasutada. Kuid milline muusika on see, mis sobib n-ö kõigile, mille sees tahaks kauem viibida ja seetõttu plaanitust ehk isegi rohkem raha kulutada?
MIDA TEHA? 4 maitsekombot. Pannkoogid soolase täidisega
Pannkook on paljudes peredes kui kiirroog. Taina saab kärmelt valmis segada ja kõht saab ka mõnusalt täis, kui nälg ikka väga näpistab. Soolased täidised pakuvad pannkookide sees eriti mõnusaid maitsekooslusi.
On taimseid roogi, mis maitsevad kõigile! Läätsehautis ehk dhal kärme kurgisalsaga valmib ühes potis!
Särav idee! Serveeri läätsepada koos värskest kurgist salsaga.
Praegu parim! Sügisesed peedid on nii mahlased - vahvad ideed, mida maitsvat neist valmistada
Kui ületalvepeet kõlbab hästi supi keetmiseks, siis värskelt korjatud peedist saab valmistada vaimustavalt maitsvaid suupisteid ja võileibu.
KÜLASKÄIK. Väikesesse purki mahub suur moos
Soovid tuleb õhku visata, muidu ei hakka midagi toimima, teab juustumoosidega tuntust kogunud Treppoja Sahvri tandem Age Viimsalu ja Tõnis Tammer.
UUS TASE: Meretagune tahke suutäis. Kihnu räimerullid
Kes iganes on Kihnus käinud, see on kohalikku toitu mekkides tõenäoliselt ka sealsed räimerullid ära proovinud.
Argihõrgud. Sügise rikas pale
Saagi valmides kaotab ka kõige usinam kokkaja pea. Kõike värsket ja head on nii palju!
Nädalavahetust oodates! Kolm kerget, aga uhkelt maitserikast salatit, mis tuletavad meelde, et suvi kestab veel
Sügis annab ennast tunda igatpidi, aga õnneks saab suve maitsete nautimist veel veidi pikendada.
TOIT JA AJU: Kui süüa jama, siis tahame seda aina rohkem
Kas isusid saab muuta ja maitsemeelt ümber kasvatada? Miks tavaliselt isutab inimesi piimašokolaad või soe sai, mitte aga brokoli? Et ajule selgeks teha, mis on kehale tegelikult hea, tulevad appi head kõhubakterid - need võivad vähendada suhkru hulka veres. Kasulike bakterite toodetud lühikese ahelaga rasvhapped suurendavad glükagoonisarnase peptiidi eritamist, mis aitab veresuhkrut alla tuua.
Kehakaalu stabiilsena hoidmine – kas see üldse on võimalik?
Kuidas püsida samas kaalus läbi oma täiskasvanuelu, et mitte kaasa minna aastaaegade vaheldumisega ja kahjustada ainevahetust kaalukõikumistega?
SOMMELJEE ANNAB NÕU. Kõige tähtsamad veiniraamatud
Hiina vanasõna ütleb, et veini tuleks võtta väikeste sõõmudena, teadmisi aga suurte rüübetena. Tõepoolest – veinidel on hoopis sügavam mekk, kui tead nende taustalugu.
MÕTTELAEGAS. „Maitsete eelistamist saab harjutada“
Kuidas olla parem inimene? Või kas alati läheb meie lastel ikka paremini kui meil endil? „Lapsed on alati selle ühiskonna või keskkonna nägu, kus nad kasvavad,“ tuletab meelde haridus- ja keskkonnapsühholoog Grete Arro.
MAGUS ELU: Õunakoogihullus
Mahlase koduse õunakoogi vastu ei saa miski. See kohev amps on parim meeleparandaja ja tujutõstja.
Gurmee! Põldmarjatäidisega tiramisu ja šokolaadikaste: magushapu unelm, mis vallutab igaühe südame
Suure küpsetamiskogemusega pereemad räägivad, et kui nädalavahetusel ise midagi head küpsetada, on terve nädal näksimissoovist prii.