Oma Maitse oktoober 2023
03.10.2023
Peatoimetaja veerg: tubased tegevused
Teed juua kaminatule või ahjusooja paistel on ütlemata rahustav ja lõdvestav.
Polli talu perenaine, terviktoidukokk Marika Blossfeldt: iga inimene vastutab oma keha eest ise
Mida tähendab, et oled tasakaalus? Et sinu toit on tasakaalus? Marika Blossfeldt on tantsinud kergejalgselt aastakümneid New Yorgis ja jõudnud seesmise tasakaaluni. „Toit on tähtis, aga see ei ole niisugune asi, mis võtab elu üle.“
Millised vitamiinid ei talu kuumutamist? Ka püreesupis säilivad vitamiinid kehvasti!
Vitamiinide kadu kuumtöötlemisel pole võimalik täielikult vältida, sest taimerakud sisaldavad ise vitamiine lagundavaid ensüüme. Toiduainete õigel töötlemisel saad kadu siiski oluliselt vähendada.
VEINISÕNASTIK | Mida tähendab, et vein on võine?
Üldjuhul on võisust tunda valgetes veinides ja nende võine kuninganna on viinamarjade Marilyn Monroe – Chardonnay.
Uued toiduraamatud | „Fermentatsioonist – ausalt ja avameelselt. Hapendamise aabits“ ja „Kufi kokaraamat. Lihtsad ja kiired kuumaõhufritüüris valmivad toidud“
Kaks trendikat teemat on raamatusse raiutud. „Fermentatsioonist – ausalt ja avameelselt. Hapendamise aabits“ ja „Kufi kokaraamat. Lihtsad ja kiired kuumaõhufritüüris valmivad toidud“ on mõlemad ostu väärt. Hapendamisest on Eestis viimaks ometi saanud omaette liikumine, millele on Rain Kuldjärve raamat tublisti kaasa aidanud. Tõlkeraamatid oli ilmunud ju ennegi aga sellist buumi need ei tekitanud. Kuumaõhufritüürile on aga Mari-Liis Ilover leiutanud uue armsa nime - kufi!
Uued toidutrendid! Brokoli nn jalast saad valmistada maitsva sooja lisandi, mis meenutab sparglit
Mh, ka sügisel saab meeli paitada krõmpsuva rohelise köögiviljaga, mis meenutab varasuvist päikesepaistet. Nipp aitab kokata kõigele lisaks ka vähesema toidujäätmete kogusega.
Ükski laps ei taha olla ülekaalus! Kuus kõige olulisemat asja, mida saad kohe teha, et seda sinu lapsega ei juhtuks
Esimesse klassi minevate laste hulgas on iga neljas või viies laps ülekaaluline. Selline olukord kahjuks pigem süveneb. Ülekaalulisi lapsi ja noori leiame isegi noorsportlaste seas.
Hookuspookus või toiduteadus? Aluseline või happeline keha – mida see tähendab?
Meie kehas on erinevates kudedes ja organites erinev happesus, mis on vajalik nende tõrgeteta tööks.
Alusta hommikut tervislikult! Nutikad nõksud, kuidas muuta igapäevane puder ahvatlevaks ja ülimaitsvaks
Võisilmaga hommikupuder riisist, kaerast või mannast on hea küll, aga toiteväärtuselt parima pudru saad, kui kuhjad sinna veel üht-teist: puuvilju, marju, röstitud pähkleid jms. Lisaks võidab sellest maitse. Millised kombod viivad keele alla?
RETSEPTID | Pajad ja potid podisema. Maitserikkad hautised ja pajaroad on just need, mille järele nüüd isutab
Pikalt hautamist saanud aromaatsetel ja maitserikastel pajaroogadel on sügise nägu. Neis on värvi, maitses sügavust ja tohutult küllastavat energiat. Sööd seda kausikese ja tunned, kuidas jõud ja energia vaikselt ja kindlalt kehasse tagasi voogavad.
SUUR TEST | Oma Maitse otsib parimat panni
SALAKUULAJA| Modernne restoran Kolm Sibulat pakub Maakri kvartalis trendikaid avastusi
Uues kuues – modernne restoran pakub Maakri kvartalis trendikaid avastusi, mis parasjagu tooraine või serveerimisviisi poolest imetlust väärivad.
VIDEO | Kes ei tahaks kaua noor ja ilus olla? Kuidas kamp eestlasi kavatseb seenekasvatuse abil maailma muuta
Kui seni oleme seeni korjanud peamiselt maitseelamuse saamiseks, siis nüüd on kamp eestlasi võtnud eesmärgiks leida üles ja tervise heaks tööle panna seente tervistavad omadused.
RETSEPT | Lihtsalt keele viib alla! Kuidas teha kõige kuulsamat juustupirukat - hatšapurit?
Hatšapuri on Gruusia köögi säravaim täht – pirukas, kus juustu peaaegu sama palju kui tainast. Nii maitsev, et süües toob liigutuspisara silma. Igal perel on kohalikus kontekstis muidugi oma retsept. Muutuda võib nii tainas ise kui ka piruka täidis.
TERVIS TERVEMAKS | Toidu mõju ravimite võtmisel ei tasu alahinnata
Paljusid ravimeid ja vitamiine-mineraale võib manustada üksnes koos toiduga. Kuid mitte iga toit ei sobi ühe või teise ravimiga.
Ilusa figuuri saavutamiseks trennist ei piisa! Rasvakaotuse teekonna varjatud superjõuks on üks vähe tähelepanu saanud faktor
Kui mõtled kehakaalukaotusele, mõtled ilmselt toidule ja treeningule. Rasvakaotuse teekonna varjatud superjõuks on aga ka kvaliteetne uni.
RETSEPTID | Kodused argitoidud, mis täidavad kõik meeled ja isud
Mahlases kastmes liha, koorene kaste pastaga, lasanje kanaga – need road toovad pere kokku vaat et teisest ilmaotsastki. Kõiki kastmes lihasid saad ka sügavkülmutada, et kiirel ajal oleks korralik toit kohe võtta.
Kokka nagu proff! Tom Kerridge'i pubiklassikud - ürdine ahjuliha ja kalapalad tainas laimikastmega
Ma armastan pubisid – sinna on igaüks teretulnud. Kui ma avasin oma esimese äri, põhines minu professionaalne karjäär üksnes Michelini restoranides töötamise kogemusel, kuid teadsin kindlalt, et hakkan tegutsema pubis. See lubab valmistada mugavustoite, mis on minu lemmikud. Kodus on need ka alati omal kohal, mõnus teha nädalavahetusel.
SAMM-SAMMULT | Kuidas küpsetada kohevat sepikut?
Vaid viiest koostisosast kodune sepik on pilvepehme ja vetruv. Määri soojale sepikukäärule võid, löö hambad sisse ja naudi päevalille- ja linaseemnete krõmpsumist hamba all.
Seltskonna soojendajad raklett, hot pot, fondüü ja Korea stiilis BBQ ehk tõstame kuuma toidupoti keset lauda
Nii Euroopa lumistest Alpidest pärit fondüü ja raklett kui ka Hiina päritolu hot pot ja Korea stiilis BBQ valmivad kõik otse söögilaual või köögisaarel nii, et iga seltskonnaliige saab toiduvalmistamisest osa võtta.
Kõige suuremad veiniskandaalid, mis on muutnud kogu veiniäri
Kus edu, seal matkijaid. Hullem veel, ka sulaselget pettust. Veinivalmistamise pikk ajalugu tunneb nii pisisulisid kui kuritegelikke juhtumeid.
Tantsutreener Martin Parmase hitt: meega glasuuritud pelmeenid, mis viivad keele alla ka kõige nõudlikumal gurmaanil
Õhus hõljub veel isetehtud grillkala lõhna, kui tantsutreener Martin Parmas lubab pisut piiluda oma kodukööki, kus tunneb end alati mõnusasti koos abikaasa Gerli Parmas-Padari ja laste Camilla Miranda ja Amanda Rebecaga.
RETSEPTID | Proovi kindlasti! Tervislikud küpsetised sügiseste juurviljadega üllatavad ka kõige pirtsakamaid maiustajaid
Tagasihoidlikud sügisjuurikad on alati olnud üheks oktoobri olulistest märksõnadest. Mari-Liis Ilover libistab juurikaid ka küpsetiste sisse mitmel olulisel põhjusel.
TREND | Küpseta nädalavahetuseks kohevat ja ürdirohket focaccia't!
Oliiviõliga pärmitainast valminud kohevat saia saad maitsestada ürtidega. Kui soovid, lao peale ka virsiku- või pirniviile või muud hooajalist puuvilja. Vahepalaks pole muud vajagi kui tükike focaccia't ja veidi suurepärast oliiviõli!
RETSEPTID | Lihtsad ja kerge vaevaga valmivad ahjumagustoidud kookidele-keeksidele vahelduseks
Ei mingit peenutsemist. Lao head asjad vormi ja küpseta ahjus valmis.
Gurmee õhtuse filmivaatamise kõrvale: maitsepaindlik pirn sinihallitusjuustu ja meega
Ka võileib saab olla nii peen, et vaata ja imesta. Pirnid ja sinihallitusjuust sobivad omavahel imeliselt, aromaatsust ja intensiivsust lisab tüümian, maitsed aitab kokku sulatada sulavõi. Isegi sidrunimahl on täpselt omal kohal.