Oma Maitse november 2023
03.11.2023
Kui kallis on Eesti toit?
Lappan telefonis hommikukohvi vahele sotsiaalmeedia infovoogu. Sõprade märkamiste ja elusündmuste rivi vahele pressib end iga natukese aja tagant üks uus äpp. Selles lubatakse ülevaadet erinevate kontode rahaasjus, et ma teaksin, kui palju kulub kuus näiteks toidule. See on möödapääsmatu kulutus, selge see. Toidu kohta saad teha nimekirju nii poodi minnes – mida vaja läheks – kui ka sealt tulles, saamaks ülevaadet kulutatud rahast.
SUUR LUGU | Talupidajate Keskliidu tegevjuht Kerli Ats: kohalikust heast toidust ähvardab saada luksuskaup
Nipid | Suure lihatüki hautamise põhitõed ehk kõige lollikindlam liha pehmeks küpsetamise meetod
Aeglaselt omas leemes hautatud liha lõhnad võtavad suu vett jooksma igaühel.
Toitumisterapeut selgitab: miks beebiootel emadele sageli puuviljade söömist keelatakse?
Üldine teadmine on, et kõik värske mõjub beebiootel emale hästi. Et värske hulka kuuluvad ka puuviljad, mis maitsevad magusad ja sisaldavad fruktoosi, siis kuuleb üha sagedamini, et ämmaemandad lausa keelavad neid süüa.
Kööginoa eluiga sõltub selle teritamise kvaliteedist. Kui tihti ja kuidas nuga teritada?
See, et nuga läheb ajapikku nüriks on, paratamatu protsess.
Oma Maitse soovitab: uued toiduraamatud! Glükoosijumalanna sulest ilmus eesti keeles nüüd ka retseptiraamat
Glükoosijumalanna sulest on ilmunud uus raamat ja lapsed saavad koos vanematega sirvida värvikirevat Montessori meetodile üles ehitatud söögiraamatut.
Mida sümboliseerivad veinijumalad Bacchus ja Dionysus?
Kui ma saaksin valida, siis mina oleksin Vana-Roomas hea meelega valinud kõikidest jumalatest Bacchuse valitsemisala, mis oli muidugi vein ja pidustused.
RETSEPTID | Väekad valged juurikad! Petersellijuur, juurseller, pastinaak, maapirn - mida ja kuidas nendest valmistada?
Mulla all peidus kasvanud valged juurikad pakuvad oma üsna vähesele visuaalsele atraktiivsusele vaatamata tervet omaette maitsete maailma.
SALAKUULAJA | Restoranis Roof saab nautida imetlusväärset teenindust, aga kuidas on lood lubatud tipptasemel maitseelamustega?
Hotellirestoranid pole enamasti kus tahes riigis kohalike seas esimene valik, kuhu õhtust sööma minna. Lasime end seekord aga üllatada valgusküllases Mövenpick Hotel Tallinnas, vana nimega hotell L’Embitu restoranis Roof. Ilmakuulus Šveitsi kvaliteetbränd lubab serveerida tipptasemel kulinaariat.
RETSEPTID | Kuidas võluda lihtsast ahjukanast, potitäiest keedetud ubadest ja röstitud juurikatest mitu mõnusat rooga?
Kui on rohkem aega, näiteks nädalavahetusel, võta ette toidud, millele kulub aega. Valmista neid korraga kohe rohkem, et nädala sees oleks lihtsam! Nõnda kokkad säästlikult! Hoiad kokku aega, elektrienergiat ja raha. Kui hea ja mugav on kiirel argiõhtul haarata külmkapist enda valmistatud puhtad ja tervislikud toiduained, millest võluda kiiresti lauale midagi soojendavat ja kosutavat!
Kodumaine edulugu: kuidas Eesti tippdžinniga maailma üllatab?
Eesti kuulsaim ja hinnatuim džinn on kummardus kadakale. Seda on märgatud ka rahvusvahelisel areenil. Kuidas nii suure eduga toime tulla?
RETSEPT | Hurmav sidruninaps Limoncello särab kui pudelisse püütud päike! Ja seda on väga lihtne ise valmistada
Kui elu annab sulle sidruneid, tee nendest Limoncellot!
RETSEPTID | Hea ja odav pirn passib soolastesse ja magusatesse pirukatesse, kookidesse ja tšatnina kotleti kõrvale
Mahlase viljalihaga, samal ajal maitselt mahe pirn väärib palju rohkem köögis kasutamist. Kiudainerikas, C-vitamiini ja kaaliumirohke pontsakas vili sobib hästi nii magusatesse kui ka soolastesse toitudesse.
Viis terviseprobleemi, mille kõige lihtsamaks ennetuseks ja raviks on piisavas koguses kala söömine
Miks ja kas peaks sööma kala, kui kalavarud aina vähenevad? See küsimus on jätkuvalt päevakorral, sest lisaks tervisekasule tuleb aina enam arvestada ka kala päritolu ja liiki. Verivärsked Põhjamaade toitumissoovitused ütlevad, et kala tuleks nädalas süüa 300–450 grammi ja sellest 200 grammi võiks moodustada rasvane kala. Keskmiselt süüakse Eestis kala inimese kohta 17 kg aastas.
Toitumisnõustaja õpetab: kuidas õigesti süüa, et päriselt kõht täis saada? See on sama oluline kui see, mida sööd!
Asjata ei öelda, et söömist alustatakse silmadega. Toidust mõtlemine, toidu isuäratav serveerimine, lõhnade ja värvide tajumine – kõik need mõjutavad ajutegevust ja seedeprotsessi. Aeg, mida söömise nautimisele kulutad, pole asjata raisatud. Pigem on see alahinnatud samm! Võtame juppideks lahti teadliku söömise alustalad.
Mari-Liis Iloveri retseptid ja nõuanded: kuidas ja mida kuumaõhufritüüri ehk kufiga süüa teha?
Kuumaõhufritüür, suupärasema nimetusega kufi, on juba leidnud tee paljudesse kodudesse. Paljud on sellest masinast kuulnud, aga jäänud veel äraootavale seisukohale või üldse ükskõikseks, sest pole piisavalt infot ega jagatud kasutuskogemusi.
Meie küla parim kokk: Proua Maimu Mulgi korbid kolme erineva täidisega ning suure pidukorbi retsept
Kui Mulgi putru ja Mulgi kapsaid kohtab igapäevamenüüdes üsna sageli, siis Mulgi korbid on kahjuks pisut tagaplaanile jäänud. Sõitsime Karksi-Nuia taha külla proua Maimu Elmingule, et korpide tegemine igatpidi selgeks saada.
Head ideed! Kodused kiirkastmed ehk millega tuunida liha, juustu või salatit? Lisaks ka üks eriline kõrvitsahoidis
Külm- või köögikappi jäänud kalli naturaalse äädika või erilise sinepi saad ära kasutada kastmetes või maitselt mõne kärtsakama hoidise valmistamisel.
Filmikriitik Ralf Sauter kinos popkorni ei söö. Põhimõtteliselt!
Vaata, mida filmikriitik Ralf Sauter toidust filmides ja toidufilmidest arvab ja millist toitu ise kõige rohkem armastab.
Köömneid kas armastatakse või vihatakse, aga põhjuseid neid aromaatseid seemneid toidule lisada on rohkem kui küll!
Köömen, täpsemalt harilik köömen, oli varasematel aegadel Eesti aladel kõige levinum looduslik vürts. Must leib või sõir köömnetega on eurooplase poolt vaadates midagi üsna erilist.
Sommeljee annab nõu: neli vägevat Cabernet Sauvignoni, mida sa võiksid teada
Maailma kõige kallim vein valmib just sellest sordist! See polegi nii imelik, sest igas veiniriigis on veinitootjad, kes seda staarsorti hea meelega viljelevad, ja igas riigis on veinisõpru, kes sellest marjast valmistatud punaveini naudivad. Cab on maailma enim kasvatatud viinamari ja just sellest sordist on meisterdatud veiniuniversumi kõige kallimaid, ihaldusväärsemaid ja mainekamaid punaveine.
RETSEPTID | Sametised ja koduselt lihtsad šokolaadikoogid igaks elujuhtumiks
Maitsemeeled vajavad aeg-ajalt paitust. 70% kakaosisaldusega šokolaadist kookide nautimist saab pidada lausa kasulikuks, kuna ainult mõrušokolaad sisaldab ohtralt antioksüdante.
RETSEPT | Vau! Soe ja koorene riisivorm vanilliga on just see, mida nädala lõpetuseks vaja!
Oo, mis nii viga! See magustoit valmib ahjus samal ajal, kui teisi roogi pliidil valmistad. Suurepärane ka perekondliku pidusöögi lõpetamiseks.