Oma Maitse märts 24
21.02.2024
Arvamus | Globaalse maailmaküla toidulaual ei aita sageli enam miski muu kui tagasitulek maaläheduse juurde
Miks on maailma päästmine ja inimeste tervisemõõdikute pidev hindamine ehk nn sinises tsoonis elamine muutunud nii painajalikuks, kuigi tervislikust söömisest teab rääkida peaaegu igaüks?
3 kasulikku teadmist | Kas marineeritud toidud tekitavad vähki? Kuidas maitsestatakse purgisuppe? Emad teavad hästi, miks lastele meeldib näputoit?
Marineeritud köögiviljad on sattunud löögi alla. Neid peetakse suitsetamise ja alkohli tarbimise järel kolmandaks vähki tekitavaks põhjuseks. Miks nii?
Teatriteadlasest sai teaduspõhine toitumisterapeut | Külli Holsting õpetab inimesi söömispaanikast lahti laskma
„Ma loodan väga, et kunagi juhtub toitumisterapeutidega nii nagu füsioterapeutidega, keda peeti mõttetuteks kondiväänajateks, aga nüüd on see üks nõutumaid elukutseid ja teenuseid üldse,“ unistab üks Eesti esimesi toitumisterapeute Külli Holsting.
Raamatusoovitus | Kaks uut kokaraamatut tõestavad, et peen maitsekunst on jõudnud raamatusse nii isikupärase jutustiili kui fotokunsti kaudu
Toiduraamatute kogusse on ilmunud kaks erilist teost.
Riho Terras: „Vanaema kartulikeldri peal on kõik meie sõjad võidetud!“
Kindral Riho Terras liigub vabalt nii Euroopa (Parlamendi) parkettidel kui ka Eesti metsas. Huvitavat ja mõtlemapanevat leidub kõikjal. Kas aga alati tuleks ühe puuga virutada?
UUS KÖÖK | Julge ja inspireeriv! Vaata, kui nutikalt on köök sisustatud majas, kus pole ühtegi valget seina
Majas, kus pole ühtegi valget seina, ilutseb julges toonis lillelise seinaga köök. „Me lõime endale kodu. Tahtsime, et siin oleks hubane ja mõnus olla ning värvivalik pidi seda toetama,“ seletab pererahvas.
Avokaado – armastus esimesest ampsust! Kuus retsepti selle pehme ja kreemise sisuga hõrgutisega
Alligaatorpirne leidub mitut sorti ja neid tundma õppida on suur lust! Vaata, kui mitmekülgseid toite sellest valmistada saab.
Mis on gratineerimine? Ahjus sulanud kuldse kumaga juust paitab ja hellitab maitsemeeli paljude toitude kaanena
Juustu ei ole kunagi liiga palju. Juustu all küpsetamist nimetatakse prantsuse kultuuriruumis gratineerimiseks. Selline roog on kas keedetud või hautatud liha, kala või köögiviljad, mis on ahjus üle küpsetatud kas siis juustu, kastme või riivsaia all või kõigi eelmainitute kombinatsioonis. Peamine eesmärk on, et roog kattuks kuldse pruuni koorikuga.
Kuidas teha süüa nii, et see alati hästi välja tuleks? Personaalkokk Moonika Lauba teab: tuleb teha rõõmu ja südamega
Mulgi juurtega Moonika on näppupidi mullas ja toidu kasvatamise juures olnud sünnist saati. „Midagi on minuga Mulgimaalt ikka kaasa tulnud - ma olen väga kokkuhoidlik ega raatsi midagi raisku lasta. Tean, kui palju tööd on toidu kasvatamisega ja kui palju armastust, hoolt ja vaeva läheb iga looma kasvatusse või põllulapi harimisse,“ oskab juba väikesest peale emaga koos köögis toimetanud Moonika toorainet väga hästi hinnata ja lõpuni ära kasutada. Tänaste toiduainete hindade juures on see oskus rahakotile vägagi kasulik.
Omaette kunst – riisi maitsestamine. Kuidas anda tuimale riisile juurde sügavust, aga ka vürtsikust ja värskust?
Riisi maitsestamist on hea alustada juba riisi keetmisel.
Sidrun ajab alati suu vett täis! Neli argirooga, milles sidrun täiesti taevaliku maitsekombinatsiooni loob
Erekollane hapu sidrun on ühest küljest tavaline ja igapäevane, teisalt eriline ja asendamatu.
Toitumisterapeut teeb selgeks: väga olulised põhjused, miks ei tohiks last kunagi sööma sundida
Millal saab toiduga pirtsutamisest tõsine vaimse tervise probleem ja kuidas seda õigel ajal märgata? Ka toit on viis näidata oma tundeid.
Veinipudelite sildid annavad infot, aga saavad tekitada skandaale ja pakkuda ka kõrgetasemelist kunstielamust. Millele sildil tähelepanu pöörata?
Iga veini visiitkaardiks on selle etikett. Sealt annab välja lugeda uskumatult palju infot veini kvaliteedi kohta.
Meie toiduteadlased teevad suuri asju! Eesti idufirma asub punase võiga maailma vallutama
Toodetud rasvasaaduste seas domineerib maailmas endiselt palmiõli. Seda leidub pea 50% ulatuses kõikides toidu-, kosmeetika- ning kodukeemiatoodetes. On vaja muutusi, on vaja leida ressursse ja tehnoloogiaid, et pakkuda täisväärtuslikke alternatiive.
NÄDALAVAHETUSEKS | Pilgupüüdjad laual: hummusega näksivaagen, seesamine kanasalat ja laimitäidisega beseekook
Kevad südames, muutub toiduvalmistamine aina ideederohkemaks. Nädalavahetusel hakkab mõte uutele katsetustele liikuma ja nina värskust otsima.
Selle kuu veinisoovitused
Annamari Nikkel valib iga kuu poe veiniriiulilt välja kaks maitse poolest meeldejäävat veini, mida haarata külla kaasa või ise ära mekutada.
Veinisündmused 2024 | Kuhu minna veini maitsma?
Veinisündmusi korraldatakse maailmas ja ka Eestis üsna kirevas varieeruvuses – alates simmani stiilis külapeost kuni pühas vaikuses toimuvate tõsiste degusteerimiste ja sosinal tehtavate diilideni.
SALAKUULAJA | Restoran Hoov Number 6 road tekitavad tunde mõnusast üllatusest ja koka maitseleidlikkusest
Michelini aasta noorkokk Daanius Aasa koostatud menüü kutsub salakuulajaid uurima tema arenguid seekord Põhja-Tallinnasse. Restoran Hoov Number 6 on ennast mugavalt sisse seadnud endise Kolme Sibula ruumidesse.
Kuidas kodurestoranid keerulistel aegadel püsima jäävad? Kogemusi jagavad restoranipidajad Eestis ja Kanaaridel
Kaks kannapööret, kaks hakkajat paari, kaks kodurestorani maailma eri paigus, kuid saatuse tahtel seob neid päikeseline saar Atlandi ookeanis – Tenerife.
GURMEE | Püreesupp kaalikast saab lausa imeline
Kaalika kasutusmaa toidukunstis tundub üsna kitsavõitu. Hautises hea, aga isegi ahjuköögiviljana seda eriti ei pruugita. Püreesupp saab kaalikast aga imeline.
Rullbiskviidi metamorfoosid | Ühest tainast saad välja võluda viis erinevat kooki
Munad kaussi, supilusikaga suhkrut juurde, pisut vahustamist, jahu-tärklist pehmelt lisaks – nelja koostisosaga tainast küpseb ahjus 6-7 minutiga põhi, millest saad võluda viis täiesti erinäolist ja -maitselist kooki!
Lihtne soodasaiategu
Head kohevat saia saad küpsetada ka nii, kui kodus pole pärmi ja poodi ei viitsi ka minna.
Eestit kokandusvõistlusel Bocuse d’Or esindav Ivan Derizemlja läheb Euroopa eelvoorus püüdma kohta esiviisikus
Kell tiksub viimase kuu päevi ja tunde sinna, kus Eesti sööstab taas kõrgeima taseme kokandusvõistlusel osalejana tulle. Norras Trondheimis toimub 20. märtsil Bocuse d’Or Europe. Seal selguvad need, kes pääsevad Bocus d’Ori finaali Prantsusmaal Lyonis järgmise aasta jaanuaris.