Oma Maitse mai 2024
03.05.2024
Peatoimetaja veerg | Aed kolib kööki ja kõik läheb lihtsamaks!
Sel aastal on aprillikuine kõle ilm meid sedavõrd hullusti nörritanud, et sooja ja päikese igatsust ei leevenda küll enam miski muu kui lisaost karbitäie värskete maasikate või pundi rohelise salati näol. Värsked marjad, kallis kurk ja salati­puhmas kaasas, väljun õnnelikuna poest.
SUUR MAITSETEST | Selgusid konkursi „Oma Maitse lemmik 2024“ võitjad
Oma Maitse Lemmiku märk kaupluseriiuleil punetab kutsuvalt ja usaldusväärselt. Meie žürii tegi taas oma valiku ning andis jahsõna ja märgise kandmise õiguse paljudele väärt toodetele.
Retseptid ja soovitused | Mõnus nõuandelugu sellest, milliste kastmete ja lisandite seltsis serveerida särisevat steiki
Sõna „steik“ kuuldes kangastub enamikule meist esmalt mahlane, täiuslikult grillitud veiselihalõik. Kuid steik võib olla palju enamat! Alates õrnast linnulihast ja mahlakast sealihast kuni hõrgu kala ja isegi köögiviljadeni – avastamist ootab terve steikide armee!
Trendid ja uudised | Suhkrusöömise müüdid ja tegelikkus ehk toitumisterapeudi 5 soovitust, kuidas suhtuda suhkrusse
Erinevad suhkrud kuuluvad süsivesikute hulka koos tärklise ja tselluloosiga, mis pole isegi magusad. Magusad on lihtsuhkrud ehk monosahhariidis glükoos ja fruktoos, disahhariid laktoos ja lauasuhkur ehk sahharoos.
Tordimeister Marika Sinkkonen: „Tuleb lihvida oma tehnilisi oskusi ja seda ma inimestele ka õpetan“
Tordikunsti valdamine tähendab loovust ja täppisteadust – see erineb kodusest koogiküpsetamisest rohkem, kui arvata oskaks. Kondiiter, tordikunstnik ja koolitaja Marika Sinkkonen avab inimeste meeli. „Tee, nagu tahad!“ hüüab ta siis, kui baasteadmised on õppureil omandatud.
SALAKUULAJA | Restoran Gobi autentsed maitsed ja sõbralik teenindus lennutavad su otseteed Gruusiasse
Asukoht kesklinnas, menüü huvitav, teenindus sõbralik – Rotermanni kvartalis saab end Gobi restoranis Gruusiasse hõljutada.
RETSEPTID | Poole tunniga valmis! Taine broilerifilee saab alati kiirelt taldrikule
Filee on broileri kõige valgurikkam ja rasvavaesem tükk. Et hea kraam pannil liigselt ei kuivaks, tuleb üht-teist teada ja pisut vaeva näha.
Sooja ilma retseptid! Kevadine esimene kurk kui tõeline värskuse suursaadik
Koos esimeste päikeseliste ilmadega tõuseb igal kevadel mu lõhnamälu sügavatest soppidest esile värske kurgi lõhn. Leib, või, keeduvorst ja selle peal veetäppidega aromaatne kahvaturoheline ilmaime, varane kurk!
Sommeljee tutvustab selle suve trendijooki: Corpinnat on tõuganud troonilt Hispaania tuntuima vahuveini cava! Millega tegu?
Cava on viimastel aastatel kistud veiniilma tulistesse diskussioonidesse ja draamadesse, mille käigus nii mõnedki veinimeistrid on cava reputatsiooni ribadeks tõmmanud. Küllaltki koleda ja samas tulemusliku virvarri tulemusena sündis midagi imeilusat ja uut – Corpinnat – ning vana hea cava’gi on saanud uue vormi.
Toitumisterapeut teeb asja selgeks: 10 baasteadmist selle kohta, millised toitumiskavad toimivad
Toitumiskavade väljavalimisest on saanud omaette sõltuvus. Suures osas käib neis jutt samadest reeglitest.
Restoraniköögist koduse pliidi taha ehk Kuidas Heimar Kuusklerist sai Kalamaja nõutuim kodukokk
Mitmes restoranis peakokana töötanud, kokakoolitusi teinud, telekokana üles astunud ja catering’e läbi viinud Heimar Kuusklerit teatakse Kalamajas kui küüslaugu-Heimarit või pesto-Heimarit. Mees on koduköögis püsti pannud eduka gurmeebisnesi.
RETSEPTID | Huvitavat grillimist, kui sõbrad on sinu poole juba teel
Päike soojendab õhku, terrassil muutub olemine aina mõnusamaks ja grilliõhtud saavad osaks igapäevasest olemisest. Mida siis süüa teha?
RETSEPTID | Kõige lemmikumad seltskonnatoidud tänavalt panevad kodukokalgi käed tööle
Soojade ilmade saabudes pikenevad õhtud ja istutakse kauem lauas, kalender aga täitub laatade ja toidupidude aegadega. Need sündmused mõjuvad kui mõnusad kiirpuhkused. Värske õhk ja melu on midagi, mis hoiavad energiat üleval, kuid suures osas teeb seda kindlasti ka pakutav toit – söömine võiks olla maitseelamus, mitte üksnes nälja kustutamine.
TUNNE TOITU | Toiduteadlaste põhjalik ülevaade piimast: kvaliteetsete piimatoodete vältimisel on omad keerukad tagajärjed
Piim on olnud kõigi inimeste kõige esimene toit. See on rikka koostisega ja inimkehale nii omane, et tundub, nagu teaksime piimast kõike. Ometi uurivad teadlased jätkuvalt piima koostist, omadusi ja funktsioone ning tunnistavad, et nad ei tea piimast veel kaugeltki kogu tõde.
Kirjanik Olavi Ruitlane: kõige vähem maailmas maitsevad mulle maitseained!
Kirjanik Olavi Ruitlane soovitab kevadel süüa kala ning kulutada hea tooraine ja söögi jaoks mõni minut rohkem aega – tunduvalt parem tulemus on seda väärt.
3 peenekoelist kastet rohelisele salatile! Kappariakaste, safrani-aïoli ja Romesco kaste
Salatilehed tuleks enne kasutamist külma vee all ära pesta ja siis salativurris kuivaks keerutada.
INSPIRATSIOONIKS | Moodsasse kööki peavad ära mahtuma nii ilu kui inimesed ehk targa ja teadliku köögi sisustamise nipid
Minimalistlikus ja hubases äärelinnakodus mändide vahel püüab pilku Maris Heinaru ja tema elukaaslase Rillo põnevate kaldjoontega tume maja. Selle tagahoovis kasvavad pere rõõmuks ka mustikad.
Jäägivaba kokkamise nipp! Kui kartuliputru jääb alles, tee sellest vahvleid
Kõige paremad ideed tulevad elust enesest. Kui sinu peres on suuri vahvlisõpru ja sama paljudele meeldib kartulipuder, siis ühel päeval ühendasime need kaks ideed sel moel, et kartulipudruvahvleid sai ka lausa ekstra tehtud, et neid tööle kaasa jaguks.
Kuidas saavad inimesed koduköögis hakkama prügi sorteerimisega, kui mingeid erilisi panipaiku vanemates kortermajades eriti ju pole?
Olme- ja biojäätmete sorteerimine on alates sellest aastast kõigile kohustuslik ja köögist on saanud kodu prügikeskus.
Nädalavahetusel tähistad? Siis pane lauale pidulik maasikatort. Nii lihtne ja ilus!
Ideaalne tort aia- või grillipeol, kuna maitseb täiuslikult. Kokku on laotud mahlane brownie, veidi veniv besee ja vanilline vahukoor, katteks laotud värsked naksakad marjad. Mida suve oodates enamat võiks üldse veel tahta!
MAGUS ELU | Suvelõhnaline ja ahvatlev maasikas kuues võrratus koogis ja magustoidus
Esimesed maasikad, mis maitsevad nagu päris, aitavad leevendada suurt oma saagi igatsust. Kui see aeg on juba käes, siis lähevad au sisse ka kõige lihtsamad maasikamagustoidud. Nii vahukoor kui vanill on need kaks koostisainet, millega maasikamagustoitude puhul enamasti ei libastu.