Oma Maitse juuni 2024
06.06.2024
Hapukurk! Selles pole mingit kahtlust!
Juunikuu on jaanikuu ja see on ka värske soolakurgi tegemise kuu.
Suvised suurtegijad | Harilik till ja petersell on ülikasulikud! Vaata, millistesse roogadesse neid ohtralt sisse susata
Neid, kes aedtilli ja peterselli ei armasta, on üksjagu. Ja neil on õigus – osa inimeste seedesüsteem tõrgub nii ekstravagantselt tugeva eeterliku aroomibuketi ja maitsete vastu. Teised aga saavad neid igapäevaseid ülikasulikke ürte kasutada. Meie soovituski kõlab, et pigem otsi kohti, kus neid lausa ohtralt saaks sisse susata.
Kadarbiku talu peremees Veiko Pak põrutab: valmistoitu me ei tee ega kavatsegi sellega turule tulla!
„Meie elu pole kunagi kehv olnud, ma ei saa öelda, et oleksin kunagi hirmus hätta jäänud,“ väidab edukas põllumees Veiko Pak Kadarbiku talust kindlalt. Sellega lükkab ta ümber stereotüüpse kuvandi, et põllumehed praegu ainult hädaldavad halbade aegade ja lokkava ebaõigluse üle.
Jaanipäeva eel hea teada: kas ja kuidas lihasöömine vähendab ärevust?
Kõige suurem terviserisk on ühekülgne toiduvalik ja ultratöödeldud toidud, toiduained. Enesehoolitsus alaku heast värskest isetehtud toidust, nii hoiad ära väga palju kehalisi ja vaimseid probleeme.
Ütled „suvi“, mõtled turgu, aga turu ja suurpoe erinevused aina vähenevad. Millist kaupa on üldse veel mõtet turult osta?
Suvel lähed turule ootusega tulla sealt ära kõige suurema naeratuse ja värskeima kodumaise toidukraamiga. Kuid tihtipeale jäävad kohalikud saadused ostmata, sest need on välismaiste vahel peidus ja hind ka just ei rõõmusta.
RETSEPTID | Jaapani miso ajalugu on 16 000 (!) aastat vana. Miks ja kuidas seda maitsepastat toiduvalmistamisel kasutada?
Misopasta hakkab sageli silma maitseaineriiulil ja tihtipeale ei oska me seda suurepärast kääritatud toodet kasutada. Parandame selle vea, sest miso sobib hästi nii suppide kui ka isegi pasta maitsestamiseks.
TUNNE TOITU | Liiga palju köögivilju pole ka tervisele kasulik! Roheliste lehtköögiviljade omastamise eripärad
Köögivilju ja eriti rohelisi köögivilju soovitatakse süüa nii palju, kui jaksad. Kuigi nende toitaineline koostis on tihtipeale esmapilgul suurepärane, sõltub nende omastamine inimorganismis veel paljudest teguritest. Loe ja ole teadlik, kuidas lehtköögivilju oskuslikult toidus kasutada.
RETSEPTID | Värske hapukurk paneb kõigil suu vett jooksma! Vaata, kuidas hapendada ja hapukurki toitudes kasutada
Krõmps, särtsakalt küüslaugune ja aromaatselt mustasõstrane, padueestlaslikult tilline soolakurk võtab jalad nõrgaks. Esimestel päevadel erkroheline ja soolakas, iga seisnud päevaga üha enam kollakam ja hapendunum. Sel pole midagi ühist marineeritud kurgiga, mis on ka tore, aga üldse mitte seesama.
Kolm tippkokka loobusid restoraniköögist ja hakkasid tänavatoitu tegema: käsitööburgerite sööjate hulgas pole hind määrav
Kiirtoit ehk kiiresti kättesaadav valmis söök võidutseb nii vanamoelise à la carte’i restoranikultuuri üle kui ka võistleb koduse toiduvalmistamisega. Valik on sedavõrd lai, et tooraine kvaliteet ja toidu värskus hakkab aina enam ka ostuotsuseid mõjutama. On terve hulk mainekaid peakokki, kes on oma peamise fookuse suunanud samuti kiirtoiduärisse.
RETSEPTID | Eesti värske kartul - väärtuslik mugul, millest sünnivad parimad suvised road
Eesti värske kartul, see on midagi sõnulseletamatult head! Juba ainuüksi keedetult on koos tilli ja võiga mõnus.
Loe ja imesta! Tippharitud sommeljeed on uurinud, kuidas mõjutab muusika veini maitset
Kas oled märganud, et veinil ja muusikal on sarnaseid jooni? Mõlemad on inimloomingu kaunid ja nauditavad vormid, mille iseloomu dirigeerib kas veinimeister või helilooja. Kuid sarnasusi on veel.
SALAKUULAJA | Noblessneri uus restoran UMA: ometi üks söögikoht, kus teenindusele suurt tähelepanu pööratakse
Kesklinnast veidi eemal asub kalli parkimisalaga Noblessner. See pole restoraniäri jaoks just kerge koht, kuid ometi tegutseb restoraniärimees Kristjan Peäske seal vägagi edukalt. Käisime maitsmas uut UMA kööki, mis asukoha traditsioone jätkates on läbi põimunud Aasia maitsetega.
Mesi kui parim tiimimängija köögis: hulk viise, kuidas seda salajast koostisosa erinevates toitudes kasutada
Värske mesi otse purgist lusikaga supsti! suhu – kes ei armastaks seda mõnusat lõputu suve maitset! Suvel tasub ainult mee pärast minna ka mõnele toiduüritusele. Spetsiaalselt meele pühendatud üritus tuleb Pärnumaal kohe juuli alguses (7.- 8. juulil).
Loodusfotograaf Ingmar Muusikus: ma ei ole see, kes peab kogu aeg liha sööma, pigem olen korilane, see on mul veres
Loodusfotograaf Ingmar Muusikus elab pool aastat Paides, pool Võrumaal maakodus, aga tegelikult peaasjalikult metsas ja märkab terase silmaga paljut sellist, mida me oma kiirustavas heaolukeskkonnas ei oska tähelegi panna.
RETSEPTID | Nädalavahetuse toiduprojekt koos lastega: süte juurde jutustama ja süüa tegema!
Suviti on hea alustada lastega üheskoos kokkamist ja muuta need kogemused vahvateks söögiprojektideks.
Hea idee! Imeline lilleõiesalat pakub nii silmailu kui mõnusat kõhutäidet
Rohelised salatid maitsevad mahlaselt otse peenralt võetuna. Nende krudin käte vahel annab teada saagi värskusest – just sellise salati abil saab roog toiteväärtuse poolest parimale võimalikule tasemele. Kui siia lisada söödavaid aia-, aasa- ja metsataimede õisi, pungi, võrseid, muutub kõik maaliliseks tervikuks, lausa täiuslikuks.
Ülilihtne retsept | Lao kokku uhke lasanje üksnes pestost ja juustudest
Lasanje on tõeline seltskonnatoit.
Maitseplahvatus! Hooajapaindlik ja universaalne toorjuustukook suviselt mahlaste virsikute ja krõbeda purukattega
Juunikuu on paljude lemmikaeg. Jaanipäev on üks põhjus, aga ka köögis möödub aeg lennates. Iga värske tooraine inspireerib ja paneb tahtma ainult head ja parimat. See kook on nii universaalne, et ühe retseptiga saad uhkelt purjetada terve suve. Juunikuised mahlased virsikud vaheta hiljem välja tikrite ja siis õunte, ploomide või pirnidega.
RETSEPTID | Ahjuvabadest suvekookidest ootad nii pehmet kreemisust kui marjade värskust
Suvi on suur kookide valmistamise aeg. Ahvatlevaid marju jagub ja nende kombo magusaga teeb iga toidukorra lausa pidulikuks. Suvi ongi heale toidukraamile pühendumise aeg. Millal siis veel?
Vahvaid noppeid | Millised rasvad on tervislikud? Kas juustu väljajätmine menüüst aitab kaalu vähendada? Kas tead, mis on metaboolne sündroom?
Selle kuu ostujuhid ja nõuanded tervislikust toitumisest.