Oma Maitse juuli-august 2024
03.07.2024
JUHTKIRI | Dopamiinisuvi saabub alati, spetsiaalselt selleks lillegi liigutamata
Puhkuse ajal põhjustavad osad kõige tavalisemad ja harilikumad asjad suurt õnnetunnet. Võib-olla tuleb see sellest, et on aega väikeseid pisiasju rohkem märgata, võib-olla on asi lihtsalt suves endas.
Toidukultuur Julia Laffranque pilgu läbi: millest räägivad üsna erinevad prantslaste ja eestlaste söömistavad ja hoiakud?
Riigikohtu kohtunik Julia Laffranque on koos perega elanud aastate jooksul maailmas mitmes paigas ja kogenud söögikultuuride erinevusi. Paljud head ideed on saanud kodus ka praktikas kinnitust.
RETSEPTID | Olümpiasuvi Prantsuse köögi moodi! Chateaubriand, bouillabasse, ratatouille ja teised ilmakuulsad klassikud koduses võtmes
Sel suvel on Prantsusmaa nii meeltes kui keelel. Seda tänu Pariisis toimuvatele olümpiamängudele. Lisaks on 14. juulil Bastille’ päev ja seda Prantsuse rahvuspüha tähistatakse sõjaväeparaadide, suurte pidustuste ja uhkete söömaaegadega, kus pakutakse loomulikult gastronoomiakantsi parimaid palu.
OLÜMPIASTAARI RETSEPT | Mismoodi süüa end olümpiale? Ujuja Eneli Jefimova kilokalorid kaovad kui tuul
Mismoodi süüa end olümpiale? Olümpiafinalist, 17-aastane rinnuliujuja Eneli Jefimova on söögi pärast ka pisaraid pidanud valama.
RETSEPTID | Tähistame olümpiamängude algust kõige kuulsamate Prantsuse kookide-küpsetistega
Täna saab alguse suur spordipidu - Pariisi olümpia! Selle tähistamiseks küpseta üks tõeline hõrgutis Prantsuse köögist ja pea meeles, et või, munad, täispiim ja koor on Prantsuse kondiitrikunsti tugisambad.
Kooliaiad on tagasi! Rohenäpluse kasvatamine ühendab õppimise ja kogemise ning annab lastele päriselt arusaamise, kuidas toit kasvab
Kooliaiad muutuvad jälle tähtsaks ja toimivad kui parim kogemusõpe või teraapiavahend.
RETSEPTID | Suve lemmikud tomati- ja kurgihoidised, millel on alati minekut
Keset suve saabub alati õuele ka tomati- ja kurgiuputus. Purgid puhtaks, potid pliidile ja nüüd tuleb nuputada, mida selle külluseajaga peale hakata.
Suvistest tomatiroogadest õhkub mahlasust ja värskust! Naudi uusi maitsekombinatsioone, mis tomatite maitse eriliselt esile toovad
Tomateid on maitselt hapukamaid ja magusamaid, toiduvalmistamisel ongi peamine see, kuidas need roas parimasse tasakaalu saada.
TUNNE TOITU | Toiduteadlased selgitavad põhjalikult: miks marjad on paremad kui puuviljad?
Ei ole olemas ühte supermarja, igas marjas on erinevad ühendid.Eestis algab suvi maasikatega, varane söödav mari on ka kuslapuul ja suve keskel saavad valmis imehead sõstrad, mis on meile peamised C-vitamiini ja antioksüdantide allikad. Peotäis ehk umbes 100 g kibuvitsamarju, musti sõstraid, astelpajumarju või murakaid võib katta päevase C-vitamiini vajaduse täies ulatuses. Sama kogus õunu, pirne ja kirsse seevastu katab C-vitamiini päevasest vajadusest ainult 5–10 protsenti. Samuti on marjad head K- ja E-vitamiini, kiudainete ning mineraalainete (kaalium, raud) andjad.
Zero-jookide petlik pale: kunstlike magusainete tarbimine võib tervisele tõelist ohtu kujutada
Usu või mitte, kunstlik magusaine ei aita kaalu langetada!
SALAKUULAJA | Takoteek Teisipäev on sõprade kohtumispaik, kus maitseseiklused garanteeritud
Tallinna vanalinn on saanud rikkamaks ühe laheda takoteegi näol. Ukse kohal on rippsilt Teisipäev, mis saagugi orientiiriks neile, kes armastavad nautida patuselt mahlaseid ja meelierutavaid takosid ning värskeid laimiküllaseid Margaritasid.
Sommeljee soovitab: harivad veinifilmid, mida peaks silmaringi avardamiseks vaatama nii algaja huviline kui kogenud veinisõber
Filmimaailmas on ohtralt romantikat. Iga linateos on ainulaadne ja seda tahavad olla ka veinid ehk viinamarjateosed.
Muhus tegutseb metsamehest tippkokk ja maitsevõlur: lugu sellest, kuidas sakslane saare maitseid maailmale tutvustab
Muhu saarel Pädaste mõisa restorani Alexander köögis hoolitseb sakslane Achim Braitsch selle eest, et saare maitseid selle aasta toidupiirkonnas nende parimal kujul taldrikule tuua. Maailmaklassi koka karjäär sai alguse töötamisest nõudepesija ja kartulikoorijana.
Kukeseenehasart purki! Marineeritud kukeseened pärlsibulatega ja vahva seenenapsi retsept
Pikemaks ajaks on võimalik kukeseeni säilitada kolmel viisil: külmutatult, kuivatatult või konserveeritult.
Õues süües kasvab isu ja lustlik meel! Laste lemmikud piknikuretseptid ja soovitused toidukorvi kokku pakkimiseks
Suvised matkad ja piknikud on puhkuseaja lahutamatud osad. Koos lastega jagub möllamist ja naeru ja toit maitseb õues alati parem kui kunagi varem. Enamasti hakkab nälg näpistama kohe, kui asjad saavad korvi laotud. See ootus paneb seedemahlad varakult tööle ning tuul, päike ja merevesi aitavad asjale ainult kaasa.
Lihtne argiretsept kiireks õhtusöögiks: maitsepaindlik suvikõrvits sobib hästi kergelt vürtsikasse hautisesse
Suvikõrvits on üks imelik köögivili. Maitset tal pole, aga just seepärast saab temast teha igasugust head toitu. Kõige lihtsam on viilutada viljad ja frittida neid oliiviõlis. Söö võileival või sega salatisse!
Hoia oma tervist | Mida sa võiks teada hapukoore ja moosisuhkru tervislikkusest? Kuidas lugeda Aasia köögist pärit toitude silte?
Hapukoor on täisväärtuslik piimatoode, mida samas asendatakse tihtilugu jogurtiga. Tegelikult ei erine need piimatooted teineteisest sugugi nii suurel määral.
RETSEPT | Mõnusalt jahutav jook - arbuusi-Margarita
Värskenda oma toiduvaimu, loe suvel toiduraamatuid ja plaani hästi ka toidule tehtud kulutusi - nüüd on tooraine värske ja oma aia saak käepärast.
Kodune gurmee | Kondenspiimajäätis mee, laimi ja törtsukese džinniga
Sooja ilmaga süüa väga ei taha, aga jäätist võiks küll iga nelja tunni tagant limpsida.