Oma Maitse september 2024
05.09.2024
Peatoimetaja mõtisklus: emotsionaalne söömine pliidi ees
Söömine tekitab alati emotsioone, lausa tugevaid tundeid. Ja söögitegemise käigus saad uurida, mis tunded sind tegelikult valdavad. Ükskõikne on pea võimatu olla.
Biomeditsiini professor Mihkel Zilmer: „Ma aitan tasakaalustada totaalset infomüra“
Keha ei ela trendide järgi, vaid seda „programmi“ on koostatud aastatuhandeid. Üks mees püüab normaalsust alles hoida. Teaduspõhiselt ja kindlameelselt.
RETSEPTID | Magusad peedid poevad mitmekülgsetesse salatitesse. Millised kombod on kindla peale minek?
Peet, olgugi saadaval aasta ringi, on kõige mahlasem ja magusam sügise hakul.
Kas kardad soola kui tuld? Toitumisterapeut selgitab, miks soolapaanika tegelikult alati põhjendatud ei ole
Ilma soolata poleks elu. Ajaloost on teada kuus sõda soola pärast, sest tegemist oli ja on väärtusliku kaubaga. Lahinguid peetakse soola pärast ka praegu, aga meditsiinis ja toitumisteaduses, kuna pole ühtset arusaama, kui palju soola siis ikkagi on see tervislik kogus, mida inimestele soovitada.
TUNNE TOITU | Märksõna toidupakendilt, mida igaüks peaks teadma: millist terviseriski kujutavad endast peidetud hüdrogeenitud rasvad ehk margariinid?
Toiduõlide hüdrogeenimine ehk margariini tootmine ja kasutamine pole veel minevik ja pakenditelt tasub lugeda, millist rasva on võileivamääretes või pagaritoodetes kasutatud. Eestis toodetakse palju rasva ja troopilisi õlisid poleks üldse vaja importida.
Retseptid ja praktilised nõuanded, kuidas muuta köögiviljade hapendamine heaks harjumuseks
Miks hapendamisega tegeleda, kui saab ka ilma? Saab küll, aga mida töödeldum toit, seda enam on hakatud otsima võimalusi kõhu heaolu taastamiseks.
Odavad ja lihtsad toidud väherasvase ja valgurikka kodujuustuga
Kodujuust on midagi, mida on hea haugata niisama, aga võid nuputada ka roogi, kuhu see sobib ideaalselt. Paljudes salatites või pirukates, kus on kasutatud fetat või ricotta’t, saad nende asemel kasutada hoopis kodujuustu.
Teise klassi lapsed Katerina, Elizabeth ja Sebastian arutavad vestlusringis, mida tähendab tervislik toit
Kaheksa-aastased Katerina, Elizabeth ja Sebastian TikTokki ega mujale sotsiaalmeediasse toidupilte ega -videoid ei postita, aga toidusaateid vaatavad suure huviga, nad teavad hästi, et söögiajal telefoni ei näpita ja et toidu äraviskamisest sõltub, kui hästi või halvasti loodus end tunneb.
Mais, laste suur lemmik. Kuidas teha maisikotlette?
Magusa maitsega mais on suurepärane võimalus tutvustada lastele, kui maitsvad ja tervislikud on köögiviljad. Seda rooga saad teha nii ahjus kui ka kuumaõhufritüüris.
SALAKUULAJA | Bistroo Morel: teenindus on laitmatu, maitsed on puhtad ja kvaliteedis ei tingita - üle pika aja 10 punkti 10st!
Uues Maailmas on mitu mõnusat söögikohta, Morel neist uusim. Toit maitseb seal suurepärane ja tooraine, mis taldrikule läheb, on ka päriselt esmaklassiline.
Sommeljee annab nõu: kas eelistada väikeste veinimajade või hoopis suurtootjate veine? Millised on plussid-miinused?
Kaupluste veiniriiulid näevad küll kirju-mirjud välja, kuid tegelikult ruulib nende sadade siltide taga vaid paarkümmend megasuurt veinitehast ja pisikesi nn käsitöötootjaid leiab sealt vaid käputäie. Kas väikeste veinitootjate veinid on kvaliteetsemad ning suured tootjad teevad vaid ilmetut masstoodangut?
Tõstame kokkamise taset ja õpime maitsestama. Mis on mirin, kuidas seda kasutatakse ja imeheade pelmeenide retsept
Jaapani köök tantsiskleb magusa, mõru, soolase ja hapu tasakaalu ümber. Magus nüanss pärineb nii mõnigi kord spetsiaalsest toiduvalmistamiseks mõeldud riisiveinist – mirinist.
Nipid-nõksud ja retseptid parimate koduste küpsetiste valmistamiseks: kohevad saiad sünnivad tainast hellalt poputades
Küpsetised kerkivad kas pärmi, sooda, küpsetuspulbri või juuretise toel. Kergitada saad nii tainast kui ka saia enne ahjupanekut. Sooja saia ootamises on aga peidus omad võlud. Varu aega, et pühenduda. Ja kui lõpuks tuleb küpsetis ahjust välja, siis valdab õnnestumise mõnus tunne nii tegijaid kui sööjaid.
Mida teha värskusest pakatavast nuikapsast, milliseid uusi toiduraamatuid soovitame lugeda ja milliseid toiduüritusi külastada?
Sügis on toidufriigi jaoks tõeline naudinguaeg.
RETSEPT | Toiduromantik Imbi Paju värviline lillesai sümboliseerib elurõõmu
Tavaline hommik muutub maagiliseks, kui köögist hakkab levima värskelt küpsetatud saia aroomi. See pole kirjaniku ja dokumentalisti Imbi Paju sõnul pelgalt toit, vaid loovuse ja armastuse sümbol.
Hüva nõu | Milliseid vidinaid ja seadmeid vajad, et teha kodus ise õunamahla?
Õunu on sel aastal päris palju ja vastupandamatu õunamahlaisu tekib nendelgi, kes mahla varem pole ise teinud. Kuidas mahlategu käib ja mida selleks on vaja?
Pole paremat kastet pastale kui väikese vimkaga särtsakas kõrvitsapüree
Aga ka see pole veel kõik. Törtsu viina läheb ka vaja, et maitseid õhulisemaks muuta.
Taimetoit | Kapsarullid läätsede ja kartuliga
Kapsarullid on toit, mille küpsetamine värskest saagist on omaette traditsioon.
RETSEPT | Hea idee! Ploomid pardilihasalatis - ploomid on magusad ja hapud korraga, just see, mida taine ahjuliha vajab
Mahlased ploomid, mida on lausa raske süüa, sest kõik kohad on tilkuvat mahla täis, sobivad mitte üksnes komptiks või mehuks, vaid ka salatisse
Õunakoogiralli kestab veel! Viis kõigile küpsetajatele jõukohast retsepti, mis pakuvad nii rõõmsat äratundmist kui vahvat maitseüllatust
Kookide jaoks sobivad õunad, mille tekstuur ei ole liiga pehme ega jahune ning mille viljaliha ei hakkaks kuumutades kohe lagunema. Sortidest eelista näiteks antoonovkat, mida aedadest võib veel leida, või ’Tellissaart’.