Oma Maitse jaanuar 25
03.01.2025
PEATOIMETAJA VEERG | Igaühele midagi
Astusin ühel õhtul läbi väga suurest toidupoest, kus olen kulutanud tubli ajajupi oma elust, ostes sealt kogu pere toidu ja esmatarbed.
SUUR LUGU | „MasterChefi“ kuulsuste hooaja võitja Kohver kavatseb toidumaailmas järgmise suure sammu astuda
Telia Inspira „MasterChef Eesti“ kuulsuste hooaja võitis muusik ja muusikaettevõtja Kohver, kelle tehniline võimekus jäi toiduhuvilistele televaatajatele silma juba esimestes episoodides. Mida saade edasi, seda selgemaks sai, et toidust teab see mees nii mõndagi. Sellepärast tundus tavaline intervjuu temaga lihtsalt liiga igav. Otsustasime Kohvri proovile panna ning leppisime kokku kohtumise Eesti ainsas kahe Michelini tärniga restoranis 180 Degrees by Matthias Diether ja palusime peakokal välja valida ühe ülesande, millega kokasaate võitja teadmisi-oskusi veel üks kord testida.
Köögiviljamissioon Tagli Pitsi moodi
Tervise Arengu Instituudi (TAI) ekspert ja tehnikaülikoolis tudengitele toitumisloenguid andev Tagli Pitsi nügib Eesti elanike söömisharjumusi tervislikumaks. Ja ausõna – kohati meenutab ­ta töö lõppematut võitlust tuuleveskitega.
TEST | Toit valmib justkui iseenesest ehk kuidas me testisime paljude peakokkade lemmikvidinat: nutikööki Thermomix
Paljude kokkade ja ka kodukokkade poolt kiidetud Thermomix on köögiseade, mis ühendab endas kokaraamatu, kaalu, tükeldaja, vahustaja, blenderdaja, keedupoti, pliidi ja aurutaja jne. Seade töötab üle WiFi ja ostes tuleb lisaks seadme 1499-eurosele hinnale tasuda ka igal aastal 60 eurot seadme uuenduste eest.
Toiduteadlane Rain Kuldjärv uuris, millised toidutrendid on meid uuel aastal ees ootamas: mis on glocal ja mis newstalgia, mida on pakkuda mükovalgul ja kuhu kadusid kuivatatud putukad?
Uued hoovused toidumaastikul seovad kokku vanu ja uusi lähenemisi.
Mõnusad toidud, mis on samal ajal ka argiõhtu päästjad ja rahakoti säästjad
Enam-vähem sama ajaga, kui kandilise termokotiga kuller saabub, saab valmistada värskelt ja vahetult valmivaid lihtsaid ja täitsa mõnusaid toite.
Kala praadida oskad, aga kastmega tekib alati probleeme? Neid klassikaliselt maitsvaid kooslusi pole aga üldse keeruline valmistada
Kui suvisel ajal satub kala meie toidulauale sageli – ringi reisides mekime värsket suitsukala, aeg-ajalt grillime rasvase liha asemel kergemaid mereande ning valmistame ise püütud kala, siis sügise ja talve saabudes kisub menüü jälle sea- ja veiseliha poole kaldu. Kalade kättesaadavus jahutatuna on hooajati väga erinev ning aeg-ajalt tasub pilku visata ka külmutatud kala lettidele või kvaliteetsetele kalakonservidele.
TUNNE TOITU | Tatart süües mõtle, et just see toit on kõhubakterite lemmik ja suurepärane valguallikas
Laia kasutusala kokakunstis annab tatrale tärkliserikkus – 70% kuivainest – ja piisav valgusisaldus. Arvestades seda, et tatra abil saab normaliseerida kehas kolesterooli ja veresuhkrut, tugevdada veresooni ning kontrollida kroonilisi põletikke, võiks Eestis rohkem tatart kasvatada ja palju rohkem ka toiduks kasutada.
Odav rahvuskala räim ehk kääbusheeringas on asjata taandunud lõhe ja forelli selja taha! Toitumisterapeut selgitab, miks seda rohkem sööma peaks
Alates 2007. aastast on räim, ladinakeelse nimetusega Clupea harengus mambras, meie rahvuskala. Tegelikult on see heeringas, kes on Läänemere magevees omandanud kääbusvormi.
RETSEPTID | Rõõmsavärviline ja magusalt õhetav paprika paneb isud liikuma! Põnevad ideed, kuidas seda toitudes kasutada
Paprikaid on poest saada aasta ringi ja nii pakuvad need krõmpsuvat värskust ja valmis küpsenud magusust, millal iganes soov tekib.
SALAKUULAJA | 10 punkti 10st! Restoran VõiVõi – iga suutäis pakub ehedat õndsust!
Verivärske ärikeskuse Arter alumisele korrusele on end sisse seadnud lummava disainiga restoran VõiVõi. Restoran pakub nii brunch’i- kui ka õhtusöögimenüüd, lisaks „VõiVõi elamust“, kuid kõik need võimalused tiirutavad samade maitsete ümber. Restorani interjöör on sulnis ja voolav nagu sulavõi, mis maandab kõik päevapinged sekundipealt.
Kuidas katta lauda?
Kui toidukäike on pidulikul õhtusöögil rohkem kui kolm, siis kuidas laduda ritta noad-kahvlid? Ja kuhu asetada veeklaas, kui menüüs on ette nähtud ka veinid ja digestiiv? Seitsmekäigulist näidislauda aitas katta Tallinna Teeninduskooli toitlustusteeninduse ja majutuse juhtivõpetaja Kaimar Palm.
Oma Maitse sünnipäev | Ajakirja pikaaegseim toimetaja Margit Arndt-Kalju: köögis tunnen end vabana
Toimetaja ja keeletoimetaja Margit Arndt-Kalju on Oma Maitse pikaaegseim töötaja, kes liitus ajakirjaga 2006. aasta jaanuaris. Oma Maitse esimene number ilmus 2005. aasta septembris.
UUS TASE | Täisterarukkijahust lameleib valmib vaid kolmest koostisosast
See leib on kui värske tuulepuhang, vastukaaluks pärmi, suhkrut, nisujahu ja emulgaatoreid sisaldavatele poeleibadele.
TURUMELU | Voldemar „Vorstiabi“ Vorsti tööpõllu lõputud nüansid: kõige rohkem küsitakse, mis vahe on täissuitsuvorstil ja poolsuitsuvorstil
Tallinnas tegutseb Nõmme turu Vorstiabi poekeses Toomas Viidebaum, keda kõik, kes teda teavad, kutsuvad nimega Voldemar Vorst. Voldemar Vorst pole kade mees ja jagab teadmisi lahkesti. Faktiliselt müüb Voldemar väiketootjate vorsti ja muid häid lihatooteid, kuid lisaks saab temalt ja ta naiselt leti tagant igasugustele lihaküsimustele vastuseid. Nagu varasalvest.
LIHTNE | Tervislik toit pere nädalamenüüsse: kiire kikerhernehautis riisi ja raita-kastmega
Söö hästi ja tunne end hästi. Nii riis kui ka kikerherned on suhteliselt odav ja toitainerikas kraam, millest saad valmistada mõnusalt maitserikka ja samas kalorivaese (561 kcal ühele) õhtusöögi.
Imehea talvesalat nuudlitest, fenkolist ja klementiinidest ajab suu vett jooksma
Nuudlisalatid on head nii samal päeval kui ka järgmisel, mil on saanud veidike seista. Suurepärane tööle kaasa võtta!
RETSEPT | Talvised juurikad ei tule kiirtoidu koostisosadena esimesena pähe, aga tegelikult on vastupidi: poolkrõmpsud ahjujuurikad on imehead
Ahjus poolpehmeks küpsetatult saad vaimustavalt hea roa. Kui oled taimetoitlane, jäta vorst roast välja ja asenda see näiteks vegan-juustuga. Ainuüksi kaalikas ja porgand saavad selles roas täiesti uue säramise osaliseks.
Bloody Mary sinimerikarbid ja kuidas sinikarpe toiduks ette valmistada?
Sinimerikarbid on puhas luksus. Kuid need valmivad nii kiiresti ja nendega on alati nii suur rõõm sõpru üllatada – ees on sõbrapäev, vastlapäev, Eesti sünnipäev. Seega pidusid jätkub, mille auks väike sööma korraldada.
Mesine meelitaja hurmaa! Kasuta seda vilja nagu ploome ja loo võrratuid magustoite
Hea hurmaa on sile ja terve koorega, käega katsudes pehme ja kergelt vetruv, umbes nagu hästi küps ploom. Ja ei saa jätta ütlemata, et juba ainuüksi hurmaa rõõmsalt oranžikas värv mõjub tujutõstvalt.
Romantiliselt roosa sõbrapäevatort magushapu pehme sefiiriga
Hapukasmagus pehme sefiir sulatab südamed esimesest ampsust!
Moonisai Ukraina moodi
Mooniseemned on Ukraina köögis tähtsad tegijad. Küpsetiste jaoks keedetakse mooniseemned enne piimas ja see teebki saia nii mõnusaks ja magusaks.
Miks rõõsk koor vahtu läheb?
Vahukoore ja ka rasvasema piima vahustamine on kombinatsioon füüsikalistest ja keemilistest protsessidest.
Stanley Tucci erilised potid ja pannid, mida peaks teadma kalade elavhõbedasisaldusest ja kuidas lihtsal moel toidu valgusisaldust tõsta?
Toidunoppeid siit ja sealt.
Oma Maitse toimetajad soovitavad: uued kokaraamatud pakuvad nii lugemisrõõmu kui nakkuslikku tegutsemistuhinat
Uued kokaraamatud väärtustavad toidukultuuri nii laiemalt kui kitsamalt.