Oma Maitse märts 2025
20.02.2025
Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikal: pole juhuslik, et toidutööstus vajab revolutsiooni ja gastroenteroloogi juurde on aina raskem aega broneerida
Kas teadsid, et odavat tärklisekliistrit saab maitsestada ja aromatiseerida, nagu vaja. Tahad kala või liha või musta sõstart? Kõike saab, sest nii saab toidumassi juurde luua ja toote odavamaks. Kas sellist toitu me tahamegi? Mina küll ei taha. Ja see on üks juurpõhjuseid, miks on normaalseid söömisharjumusi aina keerulisem luua.
Restoraniärimees Kristjan Peäske: ma arvan, et ma olen nooruslik keskealine mees, kes praegu käib oma elus läbi teatud muutust
„Ma olen valmis elumaagia erinevaid radu katsetama,“ ütleb restoraniärimees Kristjan Peäske. Aga kui sujuvalt see ikka läheb, kui teel on õige palju konarusi ja takistusi? Suurim väljakutse on kasvõi see, et Eestis puudub logistika restoranide ja talude vahel.
ARGIROAD | Oled kanalihast süüa tehes üksluisusega kimbatuses? Siit saad lisaks uusi ja häid ideid, kuidas sellest valgurikkast toiduainest maitsvaid roogi valmistada
Kui lihasöömist kui sellist hakati ebatervislikuks pidama, hakkasid sealiharoad asenduma kanalihast roogadega. Kinnistus idee, et liha peab olema rasvavaene, ja algas fileede võidukäik. Nüüdseks on teada, et sellised äärmused pole kunagi üdini head. Isegi kananahk, milles tõepoolest on kolesterooli rohkem kui filees, sisaldab samas rohkesti kollageeni.
RETSEPTID | Naudi lihapallide mitmekülgset maitsekaart! Lihapallid tomatikastmes, sojakastmes, pruunis kastmes ja tahiinikastmes
Kastmed, millega lihapalle süüakse, on maailma eri nurkades üllatavalt erinevad. Põhjamaade pruun, veidi magus koorekaste, Lähis-Ida jõuliselt mündiga maitsestatud tahiinikaste, Jaapani mesiselt kleepuv sojakaste, Itaalia päikeseküpsetest tomatitest punane kaste – oh, mis imelised maitsed! Lihapallid pasta või riisiga on saanud argipäevaseks ja kannavad pigem odava toidu mainet.
Toiduvalmistamise ABC | Ei mingit stressi! Gnocchi on muutunud köögiviljarikkaks. Retseptid ja võtted selle lihtsa, aga mitmekülgse toidu valmistamiseks
Gnocchi’t tasub valmistades teha korraga suurem kogus tainast, kuna valmis vormitud väikesi gnocchi-pallikesi saad hõlpsalt sügavkülmutada.
MINU ELU MAITSE | Tuuli Mathisen näeb toidukultuuri kui lapsepõlve katkematut pärandit
Tuuli Mathisen liitus Oma Maitsega üsna algusaegadel ja esialgu turundusjuhina. Siis ei olnud kellelgi aimu, et tema hing püüdleb hoopis köögi poole, kus käed saavad jahuseks ja lõikelaud alles hakkab oma paremaid päevi nägema. Kuigi Tuulit teatakse kui osavat eksootiliste köökide kohandajat meie kultuuriruumis, ulatuvad tema maitsemeelte juured sügavale lapsepõlve.
Riisiroogade ABC: mis vahe on plovil ja pilafil, kuidas teha kreemist risotot ja mis on paella saladus
Riisiroad peegeldavad paljusid kultuure ja kööke kogu maailmas. Kartul on hakanud oma toiteväärtust kaotama ja seega ahvatlevad riisiroad kokkajaid sel ajal aastas aina enam.
Muheda argiõhtu RETSEPTID | Kiire, värske ja täidetud – tortilja kuuel erineval moel
Tortilja on justkui paljude roogade põhi. Edukalt sobib see ka pitsa aluskihiks, mõnikord asendab pirukatainastki.
Kas tead, mida sööd? Ultratöödeldud toite poest ei leia, aga ometi on need meie toidulaual
Kas teadsid, et igasugusele muidu maitsetule valgu- või tärklisemassile, mida toit sisaldab, saab anda mis tahes liha, kala, marja või köögivilja maitse ja aroomi? Selliseid mahuaineid kohtad koostisosade siltidel sagedamini, kui arvata oskad.
Kasemahla aeg on käes! Nutikas võimalus, kuidas kasemahla säilitada nii, et toiteväärtus säiliks
Veel enne, kui õues tärkavad erinevad söödavad taimed, algab meil Eestis alati mahlahooaeg.
Rohenäpud, valmis olla ... läks! Vitamiinirikkaid idandeid ja võrseid saad kasvatada köögi aknalaual juba praegu
Kolm viisi, kuidas lisada idandite ja võrsete abil roogadesse värskust ja mis peamine – tervisekasu.
Alahinnatud punane sumahhipulber pole vürtsikas maitseaine, vaid lisab toitudele hoopis sügavust ja hapukust
Punane ja pulbriline sumahh tekitab paljudes tunde, et tegemist on järjekordse vürtsika maitseainega me köögiriiulis.
Hea mõte! Sinepiga saad maitsestada kastmeid, teha lihale ja kalale glasuure ja marinaade ning sinepit saad lisada ka hautistele
Sinepiga saad maitsestada kastmeid, teha lihale ja kalale glasuure ja marinaade ning sinepit võid lisada ka hautistele, kui maitse vajab kerget virgutust.
Rohkem kodumaist kala! Kogenud kalur ja kalapoodnik räägib lahti, kuidas soodsa hinna ja väga hea kvaliteediga kalaroad lauale tuua
Miks ja millist kala süüa? Ja kui palju? Suur segadus on pannud osad inimesed kala söömisest üldse loobuma, teised julgevad süüa vaid suuri kalu ja valik piirdubki siis ka vaid lõhe ja forelliga. Inimene kui looduse osa mõjutab oma valikutega ka merede heaolu.
Kas meie kalahirm on ikka asjakohane? Soja on palju kahjulikum kui Läänemere kala
„Läänemeri läheb ühtlaselt aina puhtamaks, mürgid ja toksiinid selles kaovad, näiteks dioksiinide kontsentratsiooni maksimumid olid 1970. ja 1980. aastatel. Praegu on seis hoopis teine,“ võtab Eesti Mereinstituudi direktor Markus Vetemaa kalasööjatel hirme maha.
EDULUGU | Mitmekihiline šokolaadimuinasjutt ehk Kuidas Aa mõisas valmivad luksuslikud kommid, mida ka president külalistele kingib
Ida-Virumaal Aa mõisas valmivad imelised kunstiteosed – nii sisult kui vormilt ahhetamapanevalt luksuslikud šokolaadikommid, mida ka vabariigi president oma külalistele kingib. Tema tooted on valitud ka Oma Maitse Lemmikuks. Uus Oma Maitse Lemmiku konkurss on alanud - juba saab oma tooteid registreerida.
6 RETSEPTI | Jogurtikookide kohev kergus! Võrreldes toorjuustuga on jogurtikooki palju kergem seedida ja ka küpsetada
Lumivalge, sametiselt paks ja kreemjas naturaalne jogurt lisab kookidele ja kreemidele hunnitult pehmet tekstuuri ja õrnalt hapukat koorest mekki. Võrreldes toorjuustuga on jogurtikooki palju kergem seedida ja ka küpsetada.
SALAKUULAJA | Orm Oja värske Jenk BBQ - põnev teekond täis hapukaid, tuliseid, kergelt magusaid ja soolaseid tasakaalumänge
Lääne-Euroopas juba kümmekond aastat trendi loonud Korea köögi keskmes särab iga laudkonna jaoks „kuum pann“, mille peal saad oma toidu ise valmis küpsetada.
Mida märtsis loeme? Uusi toiduraamatuid: Kõhna koka kool, Laste toitumine ja tervis, 111 Eesti sööki ja jooki, Ületöödeldud inimesed
Jälle on ilmunud hea hulk toiduraamatuid, mille iga vähegi toidust ja tervislikust söömisest huvituv lugeja võiks raamatupoodidest üles leida. Oma Maitse tegi tiiru peale ja soovitab märtsikuus üle vaadata neli raamatut.
Kaks värskusest pakatavat smuutit muljetavaldava kiiviga - C-vitamiin naturaalsel kujul
Kui kiivid hakkavad vastu kevadet poeriiulil järsku rohkem isutama, võib see viidata C-vitamiini vajadusele. Lisaks on uuringuist selgunud, et kiivi võib leevendada kõhukinnisust ja parandada soolte tööd tänu oma suurele kiudainesisaldusele ja aktinidiinile, ensüümile, mis aitab lõhustada valke.