Tasku
Delfi
Otsing
Minu sisu
Logi sisse
Podcastid
Audioartiklid
Audioraamatud
Tasku
Delfi
Otsing
Minu sisu
Logi sisse
Podcastid
Audioartiklid
Audioraamatud
Oma Maitse aprill 25
02.04.2025
Esita kõik
Arhiiv
Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikal: keha tahab, et me annaksime endale aru, miks oleme head toitu väärt
Miks me oleme head toitu väärt?
Ravimtaimeprofessor Ain Raal: pimesi ei tohi midagi uskuda. Tuleb katsuda aru saada, mis ained ravimtaimedes toimivad ja missugune mehhanism seal võib olla
„Kui sa tahad targaks saada ja teisi targaks teha, siis sa pead sildu ületama. Vaevaga. Ja armastusega,“ ütleb Tartu Ülikooli farmakognoosia- ehk ravimtaimeprofessor Ain Raal, keda ühtlasi võib nimetada meie maa esiproviisoriks, kuna ta õpetab välja Eesti apteekreid.
RETSEPTID | Juhata maitsemeeled kevadesse! Lihavõttelõuna rõõmus laud kuue erilise retseptiga
Kes veel pole talveuimast ärganud, sel on viimane aeg oma maitsemeeled kevadesse juhatada.
Uus tase! Kuidas küpsetada vutti nii, et see ära ei kuivaks?
Tihti peljatakse vutti toiduks kasutada, kuna tegemist ei ole ülemäära odava toorainega. Nii tihti loobutaksegi katsetamast, sest pole päris selge, kui kaua ja kuidas seda lindu siis ikkagi peaks küpsetama.
RETSEPT | Redis annab kevadele värske ilme! Mõnus salatilehevrapp, kus saad ära kasutada külmkappi alles jäänud hea kraami
Kui midagi kiiruga ampsata, siis ikka täie eest sellist suutäit, kus oleks sees nii neid rasvhappeid, mida kipub nappima, kui ka ohtralt värsket.
„Piprane, mõru – just see, mida me jahime!“ Eestlaste õlisalud Hispaanias, Itaalias ja Kreekas
Kaupluses võtab oliiviõlide rohkus silme eest virvendama. Mille järgi valikut teha? Kas väiketootja õli on alati parem masstoodangust?
Soojale pirukale! Kodus tehtud õlilembesed tšeburekid ja beljašid aitavad kevadise jaheduse kontidest välja saada
Vana kooli rasvaküpsetised tšeburekid, beljašid, aga ka pontšikud on justkui tuttavad nimetused, aga mis on täpsemalt mis ning mis neid õli sees pruuni jume saanud küpsetisi ühendab ja eristab, saab siin selgeks.
Rain Kuldjärv soovitab: ümarmudil ei jää maitselt ahvenale või räimele alla! Prae seda soodsat kala pannil või viska suitsuahju
„Ümarmudil“ on paljude arvates kalale üks väga armas nimetus ning tekitab alati ka natuke elevust. Tihtipeale ollakse aga üllatunud, kui nähakse, et ilusa nime taga peitub proportsionaalselt väga suure pea ja võõrapärase välimusega kala.
Rikkaliku koostisega terviktoit! Toiduainetehnoloogid lahkavad munasöömise plusse ja miinuseid
Muna on rikkaliku koostisega terviktoit. See sisaldab inimese jaoks optimaalse aminohappelise koostisega valke, rasvu ja letsitiine, peaaegu kõiki vajalikke vitamiine, on eriti hea seleeni ning biotiini allikas ja on asendamatu söök lastele ja rasedatele.
Malbe keefir sobib nii soolastesse toitudesse kui küpsetisesse: tee suppi, rabarberikooki, karaskit ja heeringakastet
Keefir on hapendatud piimatoode, mida saavad nautida paljud ka nende seast, kes tavalist piima juua ja toiduks kasutada ei saa.
Sõid medium-küpsetusega hamburgerit ja mõne aja pärast tõusis palavik? Kuidas toit võib meid haigeks teha ehk ohud, mille peale süüa tehes iga päev ei mõtlegi
Hoiatus! Siit tuleb üks jubejutt teemal, kuidas toit võib meid haigeks teha, kui me unustame hügieenireeglid või oleme toidu valmistamisel hooletud.
SALAKUULAJA | Kopli tuntud, aga natuke peitu jäänud maitsetepärl Kurze - kes ütleb pelmeen, see maksab topelt!
Koplis asuv Kurze on väliselt tagasihoidlik ja ehk olete aiatagust hoonet märkamata varem siit kümneid kordi mööda sõitnud, kuid kui olete sinna tee juba leidnud, siis võib olla kindel, et ainsaks külastuskorraks see ei jää.
Minu elu maitse: Rita Osa meenutab: punane nailonkardin oli sulanud ja peika ema 15 aasta vanune havisaba kõrbenud...
Toidu lugu on lugu sellest, kes me oleme. Läbi toidu leiame ikka rohkem seda, mis meid ühendab, kui lahutab. Ka üle keelepiiride.
RETSEPTID | Mõnusad argiroad lambalihast - kartuliröstiga kaetud lihavorm ja kodune lambalihahautis
Lihahautisi on mõnus teha valmis korraga veidi suurem kogus ja ülejääk sügavkülma pakkida. Nii on kiirel ajal korralik kodune toit kohe võtta. See on vaja vaid keemiseni läbi kuumutada. Hautamiseks sobivad õla-, kintsu- ja kaelatükid.
NÄDALAVAHETUSSE heade maitsetega | Takod ja guacamole – ainult jagamiseks!
Mehhiko köögi ikooniline toit on ka eestlaste seas väga armastatud.
UUS KÖÖK | Kui palju erinevaid klaase sa tegelikult koju vajad? Nõuanded klaaside hoiustamiseks, pesemiseks ja poleerimiseks
Kui esialgu tundub, et klaas on klaas, siis täpsemal süvenemisel märkad, et erinevaid materjale ja kvaliteete on klaasidel väga palju. Siit leiad rea soovitusi, milliseid klaase koju valida, kuidas hooldada ja milliseid otstarbeid võiks klaasidel olla.
TURUMELU | Granaatõunamahl ei olegi esmajoones mahl, vaid vitamiinipomm, mis tugevdab immuunsüsteemi ja leevendab rauavaegust
Väliselt üsna räämas keskturul leidub selliseid maitsepärle, et kuku või rõõmsast üllatusest pikali! Aserbaidžaani, Iraani ja Türgi kaupa müüv putka keskturu Grossi poe poolse sissepääsu läheduses on üks omataolistest.
RETSEPT | Selle aasta esimene! Mandlitäidisega rabarberipirukas lummab nii kauni välimuse kui maitsete meloodiaga
Igal kevadel on see nii! Kui ahjust tuleb välja esimene rabarberikook, saab seda tähistada nagu omaette püha.
ŠOKOLAADIKOOGID | Kuninglik kogemus – Dubai šokolaadist inspireeritud toorjuustukook, misoga maitsestatud brownie ja teised põnevused
Šokolaadikookide rafineeritus ja leebus pakuvad täiust, mis viib erilise maitse ja tekstuuri harmooniani.
Elu annab sidruneid? Tee neist vastupandamatu sidrunikreem!
Sel aastal said võidule pääseda vastikud viirused, mis koroonaajal olid sunnitud tagaplaanile jääma. Pärast põdemisi aitavad jalule sidrunid ja järjest tärkav roheline kraam.
Toiduteadlane Rain Kuldjärv avaldab kohad, kust karulauku koguda: nime järgi väga ootuspärane koht!
Mitmekülge toiduvalik algab sellest, mis toiduained sa koju viid. Ootel on ka naat, jänesekapsas, karulauk ja muu roheline.
SALAKUULAJA | Silver Saa uus Aroma Bistroo – suure potentsiaaliga mitmekülgne koht, mis praegu tundub alles paika loksuvat
Swedbanki uue maja ehk Arteri keskuse Liivalaia ja Juhkentali tänava nurgas on end sisse seadnud maja esimesel korrusel üks mastaapsemaid lõunatamise võimalusi. Aroma Bistroo koosneb suurest söögialast, baariletist ja pagariärist ning süüa saab seal nii hommikust, lõunasööki kui valida roogi à la carte’ menüüst.
Tasku
Delfi
Otsing
Minu sisu