Oma Maitse mai 2025
06.05.2025
Peatoimetaja veerg | Söögitegemise tüütud tõrked
Mida ma olen oma emalt söögitegemise kohta õppinud?
Peakokast visionäär ja koolitaja Angelica Udeküll naudib loomingulist vabadust: ma tahangi lilli süüa ja söön neid ja teie sööte neid koos minuga!
„Esimest korda elus on mul päriselt ka võimalik mõelda nüüd sedasi, et nemad liiguvad tänases päevas, aga mina olen homses,“ on peakokast visionäär, koolitaja ja tootearendaja Angelica Udeküll jõudnud oma elus vabaduseni, mida pakub oskuslik tiimitöö juhtimine.
Vahemere maade köök kui igavene trend. Mis teeb selle köögi nii vastupandamatult maitsvaks?
Kuigi Vahemere maades on toidutavad muutunud ja süüakse hirmutavalt palju rafineeritud, töödeldud ja kiirtoite nagu meilgi, siis on selle köögi tuumidee valmistada süüa puhtast ja võimalikult vähe töödeldud toorainest siiani väärtustatud kogu maailmas.
SALAKUULAJA | Tõeline pärl! KuUma Grill & Hot Pot teeb nii teeninduse kui maitsete poolest silmad ette nii mõnelegi kultusrestoranile
KuUma on uus tulija Tallinna vanalinnas, the new kid on the block, pakkudes omapoolset nägemust ja tervendavat konkurentsi Aasia roogi pakkuvate restoranide reas.
Rain Kuldjärv selgitab: maitse üle saad vaielda täie mõnuga ehk kuidas me tegelikult maitseid tajume ja miks nii tihti eriarvamusele jääme
Miks on nii, et mõni asi, mis ühele tohutult maitseb, ei meeldi teisele jälle üldsegi? Lühidalt võib öelda, et põhimõtteliselt on selleks kolm põhjust: pärilikkus, kogemused ja keskkond.
Nii ahvatlev! Maasikatest salatid panevad suu kohe vett jooksma ja köidavad meeli ka grilliõhtul
Maasikad, need esimesed punased Kreeka maasikad, on vaatamata sellele, et jõuavad siia kaugelt, niivõrd inspireerivad, et neist lausa peab saama valmistada midagi maitsvat ja head.
MEISTRIKLASS | Jäähokimängijast rohelise tärniga fine dining’u kokaks
Karoliina Jaakkola loob Soo köögis unikaalseid maitsekombinatsioone. „Kõige paremini iseloomustavad mu käekirja märksõnad „jätkusuutlik“ ja „veider“,“ naerab soomlanna, kes ihuüksi loob Soo köögis restorani külalistele Michelini rohelise tärni väärilisi elamusi.
Oma Maitse 20 | Retseptitoimetaja Mari-Liis Iloveri toidutegemisi on läbinud üks kindel idee - toit on alati ka tunne
Mari-Liis Ilover on oma töös vaba. Igas mõttes. Ja see, kuidas teinekord, silmaklapid ees, raiutakse, kuidas midagi on „õige valmistada“, teeb lausa nalja. „Toit on ikkagi maitse asi, kokkamine loominguline tegevus, tänapäeva maailm piirideta,“ on ta üha enam hakanud toidule loominguliselt lähenema.
Toitumisterapeut selgitab: kas detoks ikka lunastab kõik meie söömapatud, nagu ülesöömise, üheülbalise söömise ja pideva valmistoidu eelistamise?
Kas detoksdieedid ehk Detox-dieedid teevad ka päriselt seda, mida nende abil lubatakse – väljutada kehast mürke ja salendada taljet ja puusajoont?
Lavastus „Nälg“ | Uue põlvkonna sulesepp Riste Sofie Käär on kogenud nii vaimset kui füüsilist nälga, mida saab võtta ka kui inspiratsiooni allikat
Riste Sofie Käär (22) tuleb ja teeb kõike hästi. Kriitikud pole kadedad ja nimetavad teda tõusvaks täheks eesti luule- ja rokitaevas. Näidendeid kirjutab ta ka. Tal on punkbänd Avemaria. Ja ta oskab omapäraselt süüa teha ja söögist mõelda. Vaesus tundub seepeale auasi.
TUNNE TOITU | Herned, läätsed ja oad on parimad valguallikad! Kuidas ja kui palju kaunvilju süüa ja kuidas seedesüsteemi nendega harjutada
Eesti toitumisuuringutest tuleb välja, et iga täiskasvanu sööb kaunvilju keskmiselt ainult 7 g päevas (võrdluseks: 1 kompvek kaalub 10 g). Kõik see juhtub justkui märkamatult ja eelkõige tervise arvelt.
KOGEMUSLUGU | Mida vanemad ootavad ühelt lapsesõbralikult restoranilt? Igatahes mitte täissoditud töölehti ja nürisid pliiatseid!
Tahad minna väikeste lastega sööma, aga kuhu siis ikkagi? Kas ka sina oled olnud pettunud söögikohas, kus ainukeseks lastele mõeldud toiduks serveeritakse friikartuleid viineritega ja kuskil nurga taga asub väike sagris mängunurk?
Peenral haljendavad karulauk ja murulauk ja otsid ideid, kuidas neid kasutada? Proovi neid isuäratavaid retsepte!
Eestis leiab loodusest 12 liiki laugulisi. Söögiks kasutatakse enim harilikku sibulat ja tema arvukaid alamsorte, küüslauku, longus lauku, murulauku, porrulauku, talisibulat ja karulauku.
RETSEPTID | Vinegreti mitu maitsevõnget - seda imehead kastet saad teha nii basiiliku, parmesani kui hapumagusate marjadega
Neli klassikalist vinegretti, mida läheb pidevalt vaja.
Uued kevadised lemmikretseptid! Rabarberist valmivad kissell, skoonid, krõbedik, sorbett ja isegi džinn!
Igal kevadel saabub rabarberiroogade renessanss, eriti ahvatlevaks muutuvad sellised küpsetised ja kiired magusroad nagu ahjurabarber toorjuustuga või isegi rabarberikissell. Rabarber on üks esimesi köögivilju, millest saad ka esimese sõõmu värskeid vitamiine.
RETSEPT | Sihvakas brokoliini ootab proovimist! Kombineeri seda Kreeka jogurti ja kõrvitsaseemnetega ja saad värske kevadise roa
Brokoliini (broccolini) on meil aeg-ajalt peenemates toidupoodides saadaval. Selle kõrghooaeg on kevadel märtsist maini ja sügisel oktoobrist novembrini – siis, kui varred on veel noored.
Oma Maitse raamatusoovitused: õhus on meeliülendavat kevadet – otsi poest taime- ja reisiraamatuid ning loe ja kokka koos lastega
Mai uued toiduraamatud pakuvad lugemist kogu perele.
Suure maitsetesti võitjad on selgunud! Oma Maitse Lemmik 2025 on ...
Traditsiooniline Oma Maitse toimetuse lemmiktoodete valimine pakkus rohkelt häid elamusi ja üllatusi. Parimad valiti välja üle 100 toote seast!
„Purgisupp on ka ausam kui see, mida seal restoranis pakuti.“ Lõunasöögipakkumiste hinnad kerkivad nagu pärm
Üha enam jälgivad lõunatajad täpselt, mis summast enamat nad ei sooviks toidu eest välja käia. Praegu valitseb ootus jääda lõunasöögiga 5–8 euro piiresse. Kõige lihtsam ja odavam on teha omale ise söök kodus valmis ja võtta karbiga eilne õhtusöök tööle kaasa. Samas nõuab see pidevat ette planeerimist.