Oma Maitse juuni 2025
06.06.2025
PEATOIMETAJA VEERG | Varasuvised ihalusobjektid ehk kohalikust toidust on saanud luksuskaup eelkõige maitseomaduste mõttes
Juuni ei ole lihtsalt esimene suvekuu – see aeg mõjub nagu esimene amps tõelisest rahulolust. Kõik kohalik värske, mis taldrikul, tähistab sageli hetke, kus aeg korraks aeglustub ja maitsed saavad juurde kosutavaid mõtteid.
EDULUGU | Toidublogija Ragne Värk oskas õigel hetkel sotsiaalmeedia abil tippu tõusta, sest tabas ära, milliseid retsepte ja nõuandeid eestlased otsivad
Kas toidublogija on iga kodukoka parim sõbranna ja temalt saab alati nõu ja maitsvate söökide retsepte? Kuidas leida lahendus iga päev aina uuesti ette kerkivale küsimusele, mida ometi täna perele süüa teha? Või millist kanaliha või mune valida?
Pidupäevaretseptid: uhkeid ja maitsvaid võileivatorte kaunista lopsakalt! Nii suur vaev nähtud ja see võiks koheselt ka välja paista
Hamburgerid, klubivõileivad ja koos ohtra täidisega kokku keeratud tortiljad on kõik uuemad tulijad kui võileivatordid. Ometi on viimastes pidulikkust ja küllaga maitsete varieerumise võimalusi, nii et aeg-ajalt hakkad selle toidu järele lausa igatsust tundma. Uus trend on vana hea võileivatort kaunistada iseäranis lopsakalt!
TUNNE TOITU | Nitritid, nitraadid, fosfaadid on grilltoodetes tavalised lisaained. Milleks neid kasutatakse?
Sõltumata sellest, millist liha vorstide tegemiseks kasutatakse, ei vaja täislihavorstid muid lisandeid kui maitseained. Teisalt on poeriiulitel ka madala lihasisaldusega vorste, mille koostises on kümneid lisa- ja täiteaineid.
SALAKUULAJA | Kabe Beachi restoranis unustad, et oled külmas Eestis, ja tunned end kui unelmate puhkusereisil
Tallinnast pooletunnise autosõidu kaugusel Kaberneeme sadamas mõnuleb juba kolmandat aastat lõõgastava vaibiga suveresto.
Toitumisterapeut teeb selgeks: uued trendid tervislikus toitumises ehk mis on in ja mis on out ja kas leivasuppi üldse sööb veel keegi?
Toit on muutunud kohati tundmatuseni. See saab olla lausa omaette eesmärk.
Grillimine algajatele ja uute maitsete katsetajatele. Kolm kiiret glasuurmarinaadi ja grillvarrast, millega erinevaid isusid vaigistada
Varbad murus, riietel ja juustes õrn lõkke hõng – see on suvi oma parimal kujul. Et grillimise üle mitte üleliia pead murda, sega kokku kiirglasuurid ja kasuta grillimiseks hooajalist kraami.
RETSEPTID | Et sinu suvine salat ei koosneks vaid tomatist ja kurgist, muuda salatitegu omaette kunstiliigiks
Suvi on lühike, kuid pakub värske salati tegemise võimalusi siiski küllaga. Sealjuures mängivad salatid ka grillimistel palju olulisemat rolli, kui esmapilgul võib tunduda.
Minu elu maitse: Toiduvõlur Merilin „Koogikontor“ Siimpoja köögikire tulemust aitab tasakaalustada sport
Merilin Siimpoeg on kokandusmaailma vaga vesi ja sügav põhi. Jutustamas teda millestki pikalt ja laialt kuulda ei saa, samal ajal jäädvustab tema terav silm toidu juures kõik ilusa – nii värvid ja struktuurid kui ka vormid ja taustameeleolud.
Kondiitrimaailma tõusev täht, ürgandekas Ferkle Kalaus teeb Kirna mõisas nii riskantseid asju, mida normaalne inimene võib-olla ei julgekski
21-aastane Ferkle Kalaus näitab, et mitte miski ei ole võimatu – profile omane kokanduskäekiri on mõnel lihtsalt veres. Maitset tähtsaimaks pidava Ferkle kirglik soov on ühendada endas teadus ja kondiitrikunst ning täpselt aru saada toidukeemia nüanssidest.
RETSEPTID | Kõige kuulsam nuudlisupp maailmas - pho! Lurista mõnuga nuudleid ja naudi tänasel vihmapäeval kuuma ja maitserikast puljongit
See ei ole kahjuks kukesupp. Võib-olla oleks samaväärne minestroone, aga alati pole seal pastat. See supp on pho (keerulisema kirjapildiga phở), mis pärast kausisalatite kõrgaega korraks ka meie supikultuuri ilmus. Et pho saab uhkeldada ürdirohkusega, tasub selle keetmise kunst selgeks õppida just suvel.
Kas sina tead, kuidas anda restoranile tagasisidet? Mida teenindaja päriselt teada tahab, kui küsib, kuidas toit maitses?
„Kuidas maitses?“ „Hästi.“ Kes meist ei oleks sellises saba ja sarvedeta stampolukorras olnud, mis ei pruugi asjast tegelikku pilti üldse anda.
RETSEPTID | Saledad ja värskusest krudisevad suvikõrvitsad on juba müügil! Mida nendest uut ja huvitavat teha?
Juunis ilmuvad meie poodidesse saledad ja krudisevad suvikõrvitsad, mida on võimatu sinna jätta. Omamaiseid peab veel ootama ...
RETSEPTID | Mõnusad suvised õhtusöögid, mis isutavad ALATI
Kummardame argipäeval värske kraami rohkust, nihutame õige pisut klassikaliste roogade piire ja teeme kreemist ja rohkelt rohelist täis carbonara’t ning rikastame ka seapraadi maitserohke õuna-slaw’ga.
RETSEPTID | Sulnis suvetunne poeb kookidesse ... küpseta pidulistele pisut erilisi, samas hooajalistest marjadest kooke
Suvi on kohal, kui tähistada saab jaanipäeva ja küpsetada pidulistele pisut erilisi, samas hooajalistest marjadest kooke. Kodumaised maasikad hakkavad siis valmis saama ja kohe-kohe järgnevad neile vaarikad ja mustikad ... Ja kogu seda suvetunnet saab õhinal kookide sisse segada.
Polenta ja maasikad ühes koogis koos - sellist vau-elamust nii lihtsast koogist küll ei oskaks oodata!
Kui meie kultuuris on enam tuntud nisumanna, siis itaallased kasutavad oma talupojaköögis palju maisimannat ehk polentat. Vahel jahvatatakse mais ka jahuks.
Uued toiduraamatud | Stanley Tucci uus raamat toidab nii hinge kui ideedemaastikku, Jamie Oliver vaimustus kufist, lisaks mitu väärt raamatut Eesti autoritelt!
Uued ja värskelt ilmunud toiduraamatud rõõmustavad oma mitmekesisusega. Saab lugeda sügavamõttelisi sissevaateid elule (koos sellega ka toidule), saab uurida retsepte, saab üle vaadata oma elustiili, isegi kodukeemia teema on luubi alla võetud, saab ka reisida ja eelkooli lastega koos lugema õppida või vanemad lapsed koos põhjapaneva kokaraamatuga kodust laia ilma saata. Toit on igal pool!
RETSEPT | Tervislik hommikusöök: marjade ja kaerahelvestega toorpuder ja põhjused, miks peaks iga päev vähemalt peotäie marju nahka pistma
See pole niisama sõnakõlks. Marju peaks tõepoolest sööma iga päev, et saada vajalikke vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid.
Laulev restoranipidaja Stefan õpetab, kuidas maitsestada ja küpsetada seda kõige õigemat Armeenia šašlõkki
Kas iga loominguline inimene on tahes-tahtmata kohe multitalent? Kas korraga saab olla artist nii laval kui ka köögis? Või hakkab tulemus siis siit ja sealt logisema? Laulev restoranimees või kokkav laulja Stefan imestab, et ta on Tallinnas erandnähtus.