Oma Maitse juuli_august 2025
08.07.2025
Suve hõng
Suviti tekib igapäevaellu sisse suur vahe, kas väljas sajab vihma või paistab päike.
Kuidas tõlkida aega ja taastada ajaloolist maitsemälu? Ülle Jukk on kohalikku toidukultuuri uurinud aastaid. Kõige armsamaks peab ta Peipsi kandi toite
Värviline on sageli närviline. Vabakutseline toiduajaloo uurija Ülle Jukk tõlgib aina kirevamas igapäevaelus inimestele aega. Mida tasub vanast siia kaasa võtta, alles hoida?
ARGIHÕRGUD | Suvi tähendab kergust ja lihtsust, nii kehtigu see ka köögis. Paula Särekanno küpsetab lesta ja kodujuustupirukat ning suristab valmis rohelise gazpacho
Varbad murul ja päike põskedel, suvisel ajal ei soovigi me enamasti eriti rammusat ja toekat toitu. Siit leiad viis retsepti, mis valmivad peaaegu möödaminnes, on kõhule kerged ja suviselt värsked.
RETSEPTID | Kurgisalatid ja hapukurgid – suurimad suvised lemmikud
Krõmpsuvalt värske kurk on lahutamatu suvesöömade osa.
Kuidas toitainelistest suhetest rohkem kasu saada? Mis toetab und, mis kaltsiumi imendumist, mis aga vitamiinide töövõime tõhusust?
Toitumisterapeut Külli Holsting selgitab, kuidas isegi toitainete imendumisel käib karm võitlus. Teatud kooslused on hädavajalikud, sest muidu lähevad käiku nii blokeerimine kui ka tühistamine.
Tippkokk Martin Meikase unistus läks lõpuks täide
Uus Restoran 02 Maakri tänaval avas oma uksed enne jaanipäeva ja sellega sai täidetuks Eesti ühe hinnatuma peakoka suur ja ammune isiklik unistus.
Kohalik aare! Toomas Läätsest sai köögipealik Jahu Time to Wine Bistros Viimsis
Viimsi kandi rahvas saab rõõmu tunda uue söögikoha üle! Seal, kus enne tegutses Café Lyon, on nüüd avatud sellise menüüga koht, kus ei eputata niivõrd trendidega, vaid võidule pääsevad ehtsad maitsed, hooajalisus ja peakoka kirg parima tooraine vastu.
Hea teada! Alkohol on kantserogeen!
Kurb on tõdeda, et isegi mõõdukas alkoholitarbimine suurendab teatud vähki haigestumise riski.
Tunne toitu! Ühest õunast päevas tegelikult ei piisa
Eesti toiduteadlased soovitavad süüa mitte üks, vaid kaks Eesti õuna päevas: 100–200 g päevas teeb 50 kg aastas inimese kohta! Miks nii?
Salakuulaja | Sörweköök Saaremaal väärib eraldi kohalesõitu. Toit on lihtne ja aus, hinnad normaalsed
Sõrwekööki niisama ei satu, kui seda restorani otsida ei tea.
TUTTAV NÄGU | Tuntuimates kokasaadetes võistlemas käinud Ain Karutoom hullutab Turba rahvast kohutavalt heade pitsadega
Turbas saab Eesti kõige paremat pitsat – julgemad väidavad, et paremat, kui Orm Oja või Kaja Pizza omad. Endine eluaegne väravavaht, jalgpallikohtunik ja kohtunike treener ning praegune ajalooõpetaja Ain Karutoom teeb oma pitsadega koduõuel ilma. Teeb seda harva. Eksklusiivselt.
MINU ELU MAITSE | Mari Skuin: „„Vanaema bakteritega“ rikastatud hoidised maitsevad kõige paremini“
Minu lapsepõlvesuved möödusid Põlvamaal vanaema juures. Tegelikult mitte ainult lapsepõlvesuved, vaid seal olen veetnud ka kõikidest täiskasvanuelu suvedest nii palju, kui vähegi võimalik. Ja minu elu maitse on seotud just selle koha ja ... purkidega.
Vitamiine ei saa süüa ei ette ega üle. Miks nii?
Oleme harjunud mõtlema, et vitamiine ja mineraalaineid oleks justkui kogu aeg kehas puudu. Tegelikult saab ka nende ületarbimisega palju kurja teha.
Potitäis võimalusi! Maailma parim tomatipasta
Head tomatipastat kulub igale poole: pastakastmeks, pitsakastmeks. Kui seda ise maitsestada, saad asendada sellega ketšupit. Paljud lihakastmed omandavad hoopis parema maitsenüansi, kui sinna lisada paar teelusikatäit head tomatipastat. Sama juhtub hautistega. Tomatipasta klapib nii köögivilja- kui ka liharoogadega.
Kuidas toitu pikaajaliselt säilitada?
Pika suve jooksul saab valmis järjekordne laar hoidiseid, mis tuleb kuskile ka ära paigutada. Sügavkülmutamine ja fermenteerimine on viimase aja eelistatuimad viisid saaki hoidistada.
Kuidas täita mochi’t ehk Jaapani riisikooki? Merilin Siimpoja täpne õpetus Jaapani ilmakuulsast magusast ampsust
Maiasmokad kogu maailmas on avastanud mochi! Seda trendikat, pigem riisikommi kui kooki peetakse traditsiooniliseks Jaapani uusaastamagustoiduks, kuid neid süüakse aasta läbi. Mochi ei sisalda gluteeni ning on üsna vähese kalorsuse ning rasva- ja valgusisaldusega.
Õisi täis tort või lillenaps püüavad pilku. Paljud kohalikud nn söödavad taimed pole aga toidu tootmiseks kasutada lubatud. Olukord tekitab keerulisi probleeme väiketootjatele
Inimestest on saanud lillesööjad ja kaunid õied taldrikul sulatavad üles igaühe ilumeele. Kuid selgub, et mitte iga õis, mida oleme söödavaks pidanud, ei ole seda seaduse silmis. Mida riik ja seadused selle kohta ütlevad? Õite müügil tuleb seejuures mängu ka mõiste „uuendtoit“.
Metsmaasikad, metsvaarikad ja mustikad on suurepärane tooraine suvistele magusatele ampsudele. Kuidas teha mustikakattega linnupiimakooki või külmutatud jogurtiampse metsvaarikaga?
Mustikad, metsmaasikad ja -vaarikad on Eestimaa uhkus, mis toob igal gurmaanil heldimuspisara silmanurka.
Kokteil või magustoit? Sgroppino
Kodune baarikapp ei pea ära mahutama suurt valikut alkohoolseid jooke. Kui armastad limoncello’t ja Proseccot, saad kokku segada just selle ülearusest pingutamisest vaba suvejoogi.
RETSEPTID | Kodused suvised magustoidud, mis on leebed seedimisele ega vaja valmimiseks ahju
Suvel on tore valmistada hooajalistest marjadest kergeid magustoite, mis on leebed seedimisele ega vaja valmimiseks ahju.
Piret Simson soovitab: kuhu sööma minna, kui puhkad Ida-Virumaal? Narva ja Narva-Jõesuu maitseid võid julgesti usaldada!
Üks tuntud ilmaennustaja teatas kunagi otsustavalt, et idast ei tule midagi head. Ta eksis. Näitleja ja produtsent Piret Simson tõestab oma aastatepikkusele kogemusele tuginedes, et piiriäärsest Narvast ja seal kõrval asuvast idüllilisest Narva-Jõesuust leiab küll ja enam kõike paremat ja uued tuuled on jõudnud ka sinna.