Märts 2019
28.02.2019
Prügivaba elu
Kirjakast
Kuidas kasutada küüslauku?
Värske küüslaugu kirbe maitse muutub roogades sõltuvalt sellest, ­kas oled küüned puistanud sinna tervelt, kergelt purustatult, viilutatult, hakitult või hoopis püreemassiks pressitult. Pikalt küpsetades ja hautades muutub kibe küüneke pehmeks ja mahedaks.
Vahvad vidinad
Toimetuse noppeid
Eestis tegutseb söögi- MacGyver
Ta abistab inimesi lihtsate vahenditega ning vabastab nad argimuredest ja üleliigsest kehakaalust. Siruta end rutiinist välja, söö vähem ja liigu rohkem! Toitumisnõustaja ja perso­naaltreener Erik Orgu (36) teab, mida pakkuda, ning ta toitumiskava toimib elu muutvalt. Simple!
Vegan, kes karjus: “Hunt!”
Aastaid olid gastronoomse maailma kõige häälekamad osalised veganid. ­Aastaid karjusid nad nii kõvasti oma ideed levitada, et tekkis tunne, nagu oleks tegemist toitumissuunaga, mida järgib kui mitte kogu, siis vähemalt pool elanikkonnast. Olukord on aga kardinaalselt muutunud.
Paastu teedel
Tõeliselt vabastav on söömine vahepeal unustada. Igaüks valib ise, mis killukese ta söödavast omale alles jätab – elamiseks vähe, suremiseks palju! –, aga mina olen juba aastaid mõnulenud sel ajal peamiselt köögiviljadega, pluss nipet-näpet muud ka juurde. Mõnus sõltuvus. Ja kui paar kevadet oled seda proovinud, siis hakkad paastu juba pärast jõule ihkama ja ootama.
Radio
Tallinnas on Terase tänava naaberkogukonna kohtumispaik restoran Radio. Nimestki võib järeldada, et uus koht asub raadiomaja vahetus läheduses.
Kiirtoidust gurmeetoiduks
Kiirmood, kiirõpe, kiirliinid, kiirtoit, kiir- everything. ­Burgerist on saanud omaette toiduliik ja selle ­kvaliteedist olulise tähtsusega aruteluteema.
Nipid ja nõksud
Tehnikad, võtted, toorained, olulised köögiteadmised - need on toidutegemisel sulle abiks.
Uued kokaraamatud - Britt Paju “100 suppi”
Häid supiideid otsinud Margit Arndt-Kalju katsetab ­raamatust veiselihasuppi õlle ja metsaseentega.
Kes hommikuti söömas käib see asjatult ei longi!
Milline võiks olla mõnusalt maitsev hommik? Miks peaks hommikul kodust välja sööma minema ja mida siis tahta? Kuulame põhjendusi kolme linna kolmelt väga eripalgeliselt hommikusöögipakkujalt.
Toitainete jõujaam - UBA
Ubade puhul rõhu­tatakse sageli esmajoones nende suurt taimsete valkude sisaldust, kuid toitainelises koostises leidub kõige enam hoopis süsivesikuid, sh kiudaineid.
Vähem on rohkem
Alkoholist räägitakse ikka alati negatiivses võtmes, kuid uskuge või mitte, alkoholil on ka plusse. ­Kasudest ei saa aga rääkida niipea, kui ära joodud kogused ei arvesta enam sinu keha ­omapärasid.
Kuidas maitseb merisiilik?
Vilka maitsemeelega restomehel Tõnis Siiguril on käsil uus teema. Ta on võtnud südameasjaks pakkuda eksootilisi mereande nii värskelt kui meie kliimas üldse võimalik – akvaariumist. Koos teiste elukatega saabub kohale ka kast merisiilikutega, mida enamik meist pole ehk iial maitsta saanud.
4 x lihasupp
Veisepuljongi keetmine pole keeruline, aga võtab aega. Kui selle töö juba ette võtad, siis pole enam vahet, kas mulksutad seda tasasel tulel väiksema pere jagu või korraga suurema potitäie. Kui puljongit juhtub üle jääma, säilita seda sügavkülmas. Puljongi naturaalsele maitsele saad üles ehitada palju häid suppe, lisada seda risotole või nautida niisama kuumalt koos pirukaga.
Õhust ja armastusest sündinud: juuretisega küpsetised
Juuretis on pehme nagu kiisu kõht. Ja ­natuke isepäine nagu kassid ikka. Minu juuretise nimi on Nurr. Nurr saab süüa ­vähemalt kord ­nädalas, aga vahel ka iga päev – oleneb, kui tihti ma küpsetan. Kui sa juuretist korralikult toidad, võib ta ­elada kõrge vanuseni – näiteks minu ­õpetaja François’ juuretis on juba 20-aastane!
Üleni roosa ja siidise kreemiga
Notsu sõi kõik mustad sõstrad koos kohupiimaga ära. Kõik! Mitte ühtegi ei jäänud sügavkülmiku sahtlisse veerema. Pani lilled ka pähe ja on nüüd naistepäevaks ilus.
Õunad, seller, pähklid, majonees: kuidas sündis maailmakuulus Waldorfi salat
Waldorfi salati esmakordne serveerimine ühel heatagevusballil on teada väga täpselt ning retsept oli vaimustavalt lihtne – kokku segati üksnes tükeldatud õun, varsseller ja majonees.
Kakao, šokolaad ja tooršokolaad ning kuus tervislikku, aga samas luksuslikku kooki, mis tõstavad sel lumisel kevadel tuju ikkagi taevasse
Kakao pole enam lihtsalt kakao ja šokolaad lihtsalt šokolaad. Mis vahe on toorkakaol ja tavalisel kakaol, tooršokolaadil ja tavalisel šokolaadil? Püüame mõiste- ja kvaliteedirägastikus rohkem selgust saada.