Juuni 2019
28.05.2019
Rääkides suutunde terminites
Kirjakast
Toimetuse noppeid
Kui marinaadide kokkusegamisest saab hasart
Suvisel grillihooajal pane nädala jagu liha korraga marinaadi. Las see ­pehmeneb ja maitsestub seal. Kui ­sööjatel on erinevad soovid, tee marinaade kaks – üks mahe, teine tulisem.
Mängud tule, vee ja maitseainetega
Surts-surts, niisutab pritspudel Türi Pritsumeeste pihus lihasid, mis grill- ja barbecue -ahjudes valmivad. Nende mahlaseid ja maitsvaid lihapalu teavad küll vist kõik Eesti toiduinimesed ja tiitleid on ohtralt tulnud ka piiri tagant.
Kiired otseteed
Juunikuist permanentset hoogu saab rahustada nutikate ostudega, mis hoiavad köögis aega kokku ja tekitavad maailma imetlemiseks aega veidi juurde.
Vahvad vidinad
Otsime EESTI maitseid
Uued kokaraamatud - Maret Sukles “Elu on pidu”
Siiri Kirikal katab toidulaua Sukleste moodi ja ­vaimustub esimesest silmapilgust.
Toormoor
Ore restoran on omale väärt naabri saanud, sama maja teises ääres asub -veganikohvik-galerii Toormoor. Maitsvalt kutsuvas punakivitellisest raamitud -kunsti-keskkonnas limpsavad heast meelest kee lt ka omnivoorid.
Süvenedes veiselihasse
Kunagi nimetati veiseliha loomalihaks ja selle nõuka­aegse jäänukiga pole asjatundjad siiani päri. Veisekasvatus on saanud Eestis sisse uue hoo, kuigi osta jaksavad veiseliha vähesed.
Kuidas ma toitumiskava omal nahal ära proovisin
Kas valmismenüüsid saab usaldada? Ostan endale Fitlapi paketi. Valikus, mis on seotud kaalu-muutusega, märgin, et soovin kaalu säilitada.
Seedeensüümide puudujääk annabalati tunda
Kas sa oled mõelnud ­sellele, et kui oleksid ­kellegi ­menüüs, siis millise tüki ta sinust esimesena ära sööks? Kas ta eelistaks mõnd fileetükki või äkki hoopis jalgu? Suure ­tõenäosusega ma tean õiget vastust.
4 x värske kurk
Kui kurki on külluses, jagub seda igale poole. Maitsetele vastuvõtlikuna on grillilt tulnuna sel vesisel ampsul hoopis teine mekk. Kurgilimps on nii värskendav, ­kui üks suvine jook veel olla saab. Lähisugulased kurk ja melon laulavad jahutavat duetti jäises granita ’s ja salatisse soovitame kurgi tükeldamise asemel seda ­hoopis laastudeks lõigata. Nii imab see maitseid palju aktiivsemalt.
Taimsete valgutoodete sissemarss on alanud
Üks tugevamalt kinnistunud väärarusaamu on, et taimsed valgud ei ole sama hästi omastatavad ja on seepärast meile vähem väärtuslikud kui loomsed ­valgud. Liha asendavate toiduainete arendusega tegelevad toidulaborid üle maailma, Eestis uurib teemat Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus.
Õrn ja üleni söödav. Varslillkapsas
Californias asuv köögiviljafirma Mann’s tutvustas sellel kevadel ­maa­ilmale uut köögiviljabeebit – ­lillkapsast aretatud varslillkapsast. Uustulnukas valmib kiiresti ja maitseb tavalise lillkapsaga võrreldes delikaatsemalt, samas magusamalt.
Palava ilma okroška
Sonimütsiga ja tikitud valges särgis vene talupoeg astub oma uhketes pikasäärelistes mustades saabastes põllu poole, lõunaseks näljakustutuseks üle õla rippumas kasetohust punutud märss. Märsis lähker külma kaljaga, hapukurgid, külmad keedetud värsked kartulid ja eelmisel päeval küpsetatud prae jäägid. Lisaks punt suvist rohelist sibulat ja tilli. Kartulit ja soolakurki haugates, sibulat peale krõmpsutades ja samal ajal kalja rüübates ei saa ta mõelda muust, kui maitsev see kõik kokku on. Aga miks mitte lasta naisukesel see hea kraam kõik järgmisel korral ühte kaussi kogu segada? Supp missugune!
Suvekodu parim pale
AJUD krussi!
Nipid ja nõksud
Tehnikad, võtted, toorained, olulised köögiteadmised – need on toidutegemisel sulle abiks.
Pirukakaart Eesti moodi
Iga endast lugupidava toidukultuuriga maa omab vähemalt üht versiooni pärimuslikust pirukakaardist. Oma Maitse toimetajad koostasid sellise oma kogemuste ja mälestuste põhjal ning tulemus sai üsna kirev – siin on midagi laenatut, midagi ürgset ja vanamoodsat, mis on tänini pea algsel kujul säilinud, ja midagi, mis teeb oma uusi tagasitulemisi.
Koolilõputort
Koolilõpusaginat arvestades on hea tort eelmisel päeval valmis teha. Pole vaja lisakaunistamist, kummuta see peopäeval vaid otse alusele ja serveeri.
Minu kõikehõlmav maasikasuvi
Vahel ei saa enam arugi, kas ootad suve soojade ilmade pärast või sellepärast, et siis saab lõpuks ometi magusaid maasikaid kilode viisi süüa.
Suur maapähklivõišerbett
Eesti köök? Eesti köök!
Mis saab olla olulisem, kui teada, kes sa oled? Sama tähtis on see gastronoomias ja üldse toidukunstis. Mis on Eesti toit? Kas see on maailma lühim nali või leiame igapäevasest söömisharjumusest midagi tõelist, mida oma ampsuks nimetada?