Juuli-august 2019
25.06.2019
Kirjakast
Aususe printsiip
Suvi on eriline, kuigi sööd lihtsaid asju!
Uudised
Musta sitika maal kasvab ja kosub mahepõllundus
Mahekasvatususku levitav mustasõstra­entusiast Margus Timmo segab oma elust kokku missioonitundest kantud Seto kokteili. Mees nagu ­orkester, ­kes muu hulgas kasvatab ka musti sõstraid ja valutab südant selle pärast, miks me marju Poolast ostame.
Pulbitsev suverõõm igast ampsust
Kui aus olla, siis suurim suverõõm on kõik värske me laual. Aga et seda veelgi küllastada, väärindada ja mitmekesistada, saab lisada täiusenüansse.
Head ostud
Toimetaja Kristiina Lehola selle kuu lemmikud köögis.
Puri Chef’s Side
Kakumäe sadamahoones hinnaklassi tippude sekka liigituvas restoranis Puri Chef’s Side on Joonas Koppel loonud menüü, mille kohal hõljub Michelini tähtede hõngu.
Kui teha süüa, siis suurelt!
Kas garaaž võib olla kohvik? Aga oma kodu? Oma õu … Öeldakse, et sõber koputab uksele ja astub siis sisse. Head sõbrad tulevad kohe sisse ja hakkavad sööma. Nii on läinud ka meie loo tegelastega.
Looduse rüppe sööma
Ilm on kesksuviselt soe ning rahulik. Tahaks olla -rohkem õues, aga tööelu segab seda nautimast. -Õnneks peab sööma. Ja just see võiks olla -meedium, mis meid rohkem looduse kaissu viiks.
Kes elab metsa sees?
On aeg lapsed kokku pakkida ja nendega metsa avastama minna. Lagendikel ja laanes jalutades hoiame seenenoa ja marjatopsi lähedal. Metsaäärsetel aasadel leiab aga palju söödavat rohelist kraami, mida igale poole maitseks lisada.
Mehed – kas täiesti teiselt planeedilt?
Kui vastassugupool teeb midagi arusaamatut, siis öeldakse ikka, et mehed on Marsilt ja naised Veenuselt. Ka toitumise mõttes jääb tihti mulje, justkui oleksime eri planeetidelt.
Vaimustavad kukeseeneroad, ilma milleta sa lihtsalt ei saa elada
Oh seda õhinat ja õndsust, kui saad esimese ampsu kõige-kõigemat,­ suvisest suvisemat koorerammusat kukeseenekastet. Vaimustudes metsakullast igal aastal, poetame seenekübaraid aina mujalegi.
Laulupidu ja hernesupp, kes neid suudaks lahuta!
Ehkki sõna “supp” on kokandusterminina suhteliselt uus, ilmudes köögileksikasse ­alles 19. sajandi lõpus – talurahvas sõi tolle ajani ikka leent –, on supp eestlaste jaoks üks vanemaid roogi. Supi- ja laulurahvana polegi meil seega midagi imestada, et tänapäevalgi seostub peaaegu kõigil laulupeotoiduga just nimelt supp, enamjaolt hernesupp.
Lapik ja täpiline ­kõversuu, aga maitseb jumalikult!
Kes meist poleks teinud oota­matut põiget maanteelt teeservale, et suitsulesta osta! Mõte, et õhtul saab mahlast lesta nokitseda, ei vaja kunagi pikka arutamist.
AJUD krussi!
Nipid ja nõksud
Tehnikad, võtted, toorained, olulised köögiteadmised – need on toidutegemisel sulle abiks.
Suviste pidude silmarõõm
Suvel on aega. Pärast suurt puhkamist tükivad ei tea kust taas esile ilusad ideed. Isetehtud mustikajäätis krõbedal küpsisepõhjal maitseb sumedalt nagu augustiöö.
On olemas üks marjamaa
Marjakooke on tuhandeid, kuid mõned kooslused on teistest pea­jagu üle. Siit leiad nii kiireid kui ka aeglasi marja­kookide meisterdamise ideid.
Lugejaretsept
Lesides mälumise meistriklass
Puhkuseks võib nimetada aega, mil saad lesida, lamada, vedeleda. Elu parimaks ­kordaminekuks peab maailma vaatama ka vertikaalsena ning selle järgi seadma ümber oma söömised ja joomised, nuusutamised ja maitsmised.