September 2019
28.08.2019
ON SEENEAEG! Selgitame asja — mis vahe on maitsepärmil ja tavalisel pärmil ning milliseid hallitusega kaetud toite võib süüa?
Seenetoitudest rääkimine toob tavaliselt meelde maitsva kukeseenekastme või hõrgu puravikusupi. Tegelikult on seened paljude meile oluliste toiduainete valmistamise aluseks. Peamise töö leiva, õlle ja veini valmistamisel teevad ära just nemad — väga väikesed või isegi nähtamatud pärm- ja hallitusseened.
Kas taimsed koored on tervislikumad?
Kui sa pole just igapäevane poeskäija, siis ikka juhtub, et ­suhteliselt ­kiiresti riknevat piima külmikus pole. Või oled vegan või on sul laktoosi­talumatus? Siis on sul söögitegemisel abiks taimsed koored.
Kalorite asemel
Kirjakast
Retseptid ja soovitused tervislike kausitoitude kokkupanekuks
Kausitoidu kokkupanek, olgu selleks siis supp või salat, on parajalt loov ja üldse mitte retseptis näpuga järjevedamist vajav söögi­tegemine. Ilma igasuguse probleemita saad nii ka igaühe erisoove arvesse võtta.
Toidumaailma uudised
Ekstreemse ja normaalse piirimail tegutseb punkarihingega kokk Indrek Kõverik
Mitu mina mahub ühe (tätoveeringuis) terviknaha ­sisse? Maitseme steigisuutäisi Indrek Kõverikust (40), kes on paljude meelest praegune Ida-Viru söögi­ilma A ja O: lennukas peakokk, visionäär, ­eksperimentaator, piiride avardaja ja kümmekond aastat ka kokkade järelkasvu eest hoolitsenud mees. ­(Soovitus: enne, kui lugema asud, pane Poola death metal kõrvaklappidesse römisema.)
IDEEDENURK | Mida põnevat pakuvad poed hommikusöögiks?
Argihommik on rutiin. Tean inimest, kes on viimased 30 aastat söönud igal hommikul “kaera ja vett” — muidugi pudruna. Teine ei kujuta päeva algust ette ilma muna ja peekonita. Mõni ei käivitu kohvita, teine smuutita. Ja ikkagi tasub vahel mõelda muudegi võimaluste peale.
RESTORANITEST | Oma Maitse salakuulajad käisid testimas põneva kontseptsiooniga Fotografiska restorani
Peakokk Peeter Pihel on toonud Eesti restoranimaastikule kaks uut nähtust: kiiresti muutuva ja hooajalist toorainet kummardava menüü ning kompostil kasvanud köögiviljad.
Kuidas möödus meie suvi? Oma Maitse tegijad oma suvistest salakirgedest
Ühes Facebooki naljas võeti aasta kokku nii: jaanuar, veebruar, märts, aprill, maijuunijuuliaugust … Suvi saab alati nii kiiresti läbi, kuid Oma Maitse toimetus ei saa ju selgi ajal lõpetada söömist ega toiduvalmis­tamist. Igaüks meist sukeldus millessegi, kus salakired kui paisu tagant valla pääsesid.
Söögivahetund! Lõpuks ometi!
Kooliajal on enamikul poistel kõht kogu aeg tühi olnud. Võib-olla mitte algklassides, aga keskastmest alates küll. Kas see on ajas muutunud ja kas nüüd on näha muutusi paremuse poole? Kahjuks mitte eriti.
Tass piima ja magama
Toitumisnõustaja Teele Teder selgitab, kuidas toit ja uni on omavahel seotud, ning põhjendab, millised D-vitamiini lisandiga tooted on mõttekad.
4 x kaerahelbed
Pakitäied kaerahelbeid kuluvad tava­liselt ära ikka pudruna. Kuid jaksu lisava ­kuulsusega kiudainerohke helbega saad mitmekesistada muudki head.
Priimad pannkoogid
Pannkookidele on pühendatud terveid kokaraamatuid ja pole ka ime, sest tegu on ühe maailmas kõige levinuma, samas nii mitmel moel valmistatava hõrgutisega.
Ajud krussi!
Uued kokaraamatud
Nipid ja nõksud
Tehnikad, võtted, toorained, olulised köögiteadmised – need on toidutegemisel sulle abiks.
Õuna-kohupiimarullbiskviit karamellõuntega
Mahlane retrokook krõbedate karamell­õunatsipsidega näeb välja täitsa nagu kohvikukook. Kardemon, sidrun ja röstpähklid lisavad peent maitset. Kuigi töökäik tundub pikk, võtab koogitegu aega kuni tunni. Tänu biskviidi niisutamisele saad kooki süüa kohe. Karamellõunatsipse võid vahel niisamagi teha – tänu pruunile suhkrule on see päris tervislik magus näkitsemine.
NÄDALAVAHETUSEKS | Hõrgutised ploomide, kreekide, õunte ja pirnidega
Eesti ploomid, kreegid, õunad, pirnid — viljapuud juba kannavad vilja! Kui esimene saak läheb otse söömiseks, teine paremate hoidiste tegemiseks, siis miskit jõuab maitselt sügavatest viljadest ka hooajaliste magus­roogade sisse. Ainuüksi värske väheses suhkrus keedetud ploomikompoti või vapustavalt isuäratavalt lõhnavate ahjupirnidega murrad sa südameid. Tee vaid proovi!
Kuidas on kombeks? Kas jätta tippi ja kui palju?
Me kõik teame, et teenindajale jootraha ehk tipi jätmine on olnud vabatahtlik hea tahte väljendus. Ometi tekitab see ülihelikiirusel pähe tohutuid küsimusi ja veidraid pilke.
RETSEPTID | Neli suus sulavat rooga sügiseste köögiviljadega
Värskusest pakatavad krudiseva pinnaga värvilised sügisannid põllult ja kasvuhoonest – seda aega oleme oodanud! Just praegu on neis suurim kogus vitamiine ja mineraalaineid. Ja vilja enda puhast maitset. Seepärast tõstame ausse tagasihoidliku maitsestamise – las tooraine ise särab. Küpsetusaja keerasime ka väiksemaks, et säiliks köögiviljade kasulikud omadused ja krõmps iseloom.