November 2019
24.10.2019
Lõunasöök pole ­revolutsioon
Kirjakast
Sööme kala! Aga millist?
Kui veel mõne aja eest võis toidupoes kalalett pretendeerida kõige igavama leti auhinnale, siis viimaste aastate jooksul on olukord märkimisväärselt muutunud. Ka kodumaised hoo­ajalised kalad on pääsenud jääpurule.
STAARI RETSEPT | Yana Toom-i Vanaisa seenesupp ning pere lemmik: Hispaaniapärane muna ja kartul
Yana Toom annb isuäratavaid ideid soojaks kõhutäieks! Mis võiks olla maitsvam, kui enda korjatud seentest tehtud supp või hoopiski vanaema aiast korjatud kartulite ja muna pannkook?
Teel koju
Toidupoed hakkavad muutuma nii huvitavaks, et raske on valikuid teha. Olen iga kuu püüdnud koju osta kas või ühe uue toiduaine. Selle kombe tahan liigitada heade harjumuste hulka – nii jagub tähelepanu ka pakendil olevale infole.
Vahvad vidinad
Toimetaja Kristiina Lehola selle kuu lemmikud köögis.
SALAKUULAJA | LORE BISTROO pakub õdusat äraolemist, head veini ja toitu
Taas kord on hea põhjus minna Noblessnerisse – merekai otsas asuvasse verivärskesse bistroosse. Süüa saab hästi ja veinisoovitused on ideaalsed.
Siis, kui ööd on meil mustad
Millal veel süüa musta toitu kui mitte novembris, kui öötaevas on tähtedeta must, lehtedeta puud läigivad vihmas mustalt ja saagikoristatud põld laiutab oma tühja musta põlle.
Värviline toit kannab endas signaale ja tähendus
Olles osake kirevast loodusest, meeldivad meile värvilised toidud. Neist kiirgab märguandeid värskusest, heast aroomist ja maitsest ning tervislikkusest.
Uus supertrend!
Viimasel ajal on populaarsust ­kogumas komme, kus kohvile lisatakse päevane ­kogus kollageeni­pulbrit. Kas seda on tõesti vaja?
Tervise uudised
Armastusega kartulisalatist
Käsi püsti, kes pole kunagi kartulisalatit söönud? Miks küll pole näha ühtegi kätt ...Õnneks! Vahel saab kartulisalatit poekarbikeses kiireks eineks kaasa haarata, sageli on see salat laste sünnipäevade keskpunkt ja paljude tähtpäevade stamptoit. Kodune kui paar sissekantud toasusse.
Leiva radadel. Algosakestest jahuni
Kes meist mõtleks kilekotti ­pakitud leivaviile poeriiulilt kaasa haarates, mille me sealt tegelikult endaga kaasa ­võtame? Hannu ja Triinu Lamp on läinud eheduses ­äärmusse ja juba kümme ­aastat liiguvad vana Hollandi tüüpi Seidla ­tuuliku veski­kivid ­nende tahtmist mööda. ­Uurime, mida annab leiva­jahule see, kui jahvatus käib vanas tuuleveskis.
Mida täna süüa teha?
Kui otsustad kõigi ahvatluste kiuste kodus ise süüa teha, siis kõige parem uudis on see, et ­sugugi ei pea poodidest tikutulega taga otsima imetabaseid koostisaineid ega seisma tunde pliidi taga. Kõik on kiire ja lihtne. Meie poolt ideed, sinult teostus!
On aeg muuta köök soojemaks! Tulisemaks!
Endine presidendi peakokk ja praegu Markofka kohvikut pidav Inga Paenurm (41) peab kuusevõrseid Eesti laimiks ja soovitab veiseliha valmistada koos tikrilehtedega. Nii asendab ta ilmakuulsat soojendavat tšillit kõige ­kohalikuga ja jagab külm­rõskes novembris asjatundlikult nõu, kuidas söögiga sooja saada.
7 toiduainet, mille võiks jätta poodi
Tervisliku toitumise alustalaks on mitmekesisus ja tarmukas tasakaal. Kui mõni rämpstoit satubki mõnel õhtul taldrikusse, ei pea sellepärast kohe põdema hakkama. Aga hea on teada, milliste igapäevaste ostudega tasub selged piirid ette tõmmata.
Uue aja tont
Mida arvata hommikuhelvestest, mille pakendil küütleb silt “GMO-vaba”? Sissetungiv toidutööstuse toodang ei tunne siin piire. Pakendid on märgistusi täis pikitud ja ostjad hirmule aetud. Iga uus kartulisort on ju sisuliselt samuti geenmuundatud. Kas see on osav turundustrikk, sest GMO-vaba­duse eest tuleb sageli rohkem ka raha välja käia?
Nipid ja nõksud
Tehnikad, võtted, toorained, olulised köögiteadmised – need on toidutegemisel sulle abiks.
Lihtsamast lihtsamad õunasalatid
Tead ju küll, kui mõnus on keset väsitavat tööpäeva lüüa hambad raksaki! õuna sisse. Aga kodus on õunal hoopis rohkem võimalusi. Üks mõnusamaid õunarakendusi on loomulikult salatid. Õun muudab lihtsa salati värskeks, mahlaseks ja hapukasmagusaks.
Kuidas teha kõrvitsast caffè latte ’t?
Mida teha kõrvitsapüreega, mida on sügavkülma saanud rohkem kui küll? Kõrvitsaga caffè latte või kõrvitsasmuuti peale ei tule just esimesena, kuid maitsete tants pakub neis jookides oivalisi elamusi.
Uued kokaraamatud
Malaislased söövad toitu parema käe sõrmedega
Maailmarändur Ülar Allas annab suurepäraseid vihjeid Malaisia köögikunsti mõistmiseks ja soovitusi, kuhu sööma minna. Malaisia karrid polevat nii vürtsikad kui Inda omad. Kondipuljongit keedavad nad seal hoopis ravimtaimedega. Nii valmib supp, mis annab tugeva tervise!
Metspähklite ja kasesiirupiga võikreemitort
Beseetort on üks lihtsamaid torte ja maitseb ­samas taevalikult hästi. Eriti metspähklitega rikastatult. Tort on rammus ja mõnusalt ­küllusliku maitsega, see­pärast lõika tükid väikesed. Suure­pärane kuuma ­kohviga! Seisab külmikus värskena mitu päeva.
Kui porgand pääseb supist magustoitu
On mitmeid köögivilju, mis sobivad küpsetistesse nagu koor kohvisse. Enamasti annavad need koogile nii kaalu kui ka mahtu ning juurde seletatakse alati, kui tervislik see kõik on. Tõepoolest – kiudaineid on aedviljadega rikastatud koogis tublisti rohkem. Ja tänu magusatele juurikatele vajab kook vähem jahu ja suhkrut. Kuid on veel üks maitset mõjutav omadus – mahlasus.
Kodumaata kokad
Pealkiri on ehk pisut julm, arvestades et just Eesti on neile erinevatest maailmanurkadest saabunud kokkadele uueks paigaks, kus oma kunsti arendada ja elusid elada.