Detsember 2019
03.12.2019
See aeg aastas
Kirjakast
Vali välja oma lemmik: linnud ja lisandid
Uhke linnupraad kaunistab iga aastalõpusööma­aega – nii advendi-, jõulu- kui ka uusaastalauda. Linnu­liha maitsepuhtus on eelis, mida meeldib ­mulle arusaadavana hoida – nii et igaüks saaks selgelt sotti, millega lindu on maitsestatud. Eksooti­l­ised ja keerukad maitsekombinatsioonid on ju ägedad küll, aga jõulude ajal soovime ikkagi ­traditsioonilisemat.
Uudised
“Pane telekas kinni ja süüta laternad”
Mees laulab ja koer on justkui tema kehaosaks saanud. Vabal ajal nad vaatlevad. Mõlgutavad mõtteid. Maitsevad. Tunnetavad. ­Selline elu on laulja Marek Sadamal (41) ja ta grifoonil Leenul, kes peab väärikat koeraprouapõlve juba teises aastakümnes.
Yakitori
Maailma suurlinnades avatakse tillukesi Jaapani söögikohti igal pool ja neist saavad kiiresti kohalike meelispaigad, kus süüa värskelt valminut. Neist paigust ajakirjanduses eriti ei räägita, aga rahvas armastab neid. On hea meel tõdeda, et 18-kohaline Yakitori on meie esimene seda liiki pääsuke.
Armsad kingitused
Toimetaja Kristiina Lehola jõulukuu lemmikud köögis.
Andmis- ja jagamisrõõm levib üle maa
Jõulukuul mõtleme tahes-tahtmata ka rohkem söögist, sest ikka on siis kellelegi midagi head pakkuda või lauanurgale poetada. Poetagem! Pakkugem!
Võimsa väega hapukapsas. Hapendatud toidud kuuluvad traditsioonilise pühadeaja menüü juurde!
Hapukapsatünnid kuuluvad meie toidukultuuri romantilisse vaatepilti. Õnneks on need turgudel veel praegugi alles koos memmede lahke naeratuse ja hüüetega: “Proovige-proovige! Hautamiseks just parajad!”
Otsid pühadeks taimetoiduideid?
Kui sulle tulevad külla taimetoitlastest sõbrad või plaanid kergemat jõululauda kogu perele, siis esmapilgul tundub idee elluviimine üsna vaevarikas. Jagame sinuga taimseid retsepte, kus on midagi kõigi jaoks.
Pühapäeviti loksub klaasis mahlaglögi!
Glögi – see tähendab detsembrit. Esimese kruusitäie glögi järele tekib igatsus kohe, kui kõledad ilmad tuuseldavad mantlihõlma.
Verivorstilõhna on terve küla täis!
Üksnes Eesti asjaks verivorsti pidada ei saa. Kaugel sellest. Toiduajaloolaste andmetel oli verest toidu valmistamine üks esimesi lihatoodete tegemise viise üldse.
Kõik oluline jõululisanditest
Kas tuleb tuttav ette olukord, kui oled panustanud uhkele jõulu­praele kogu oma aja, energia ja kokandusoskused ning see tuleb välja suurepärane? Oled ka ise uhke õnnestunud kulinaarsete saavutuste üle. Ja siis lauda istudes tabab sind ehmatus, sest pearoale keskendudes on lisandid ja kastmed sootuks tähelepanuta jäänud. Selle retseptikogumikuga sa aga hätta küll ei jää.
Jõuluhõnguline käsitööõlu võib olla söögilaua peamine maitseandja!
Kas õlut kõlbab pidulaual pakkuda? Mida ­millega sobitada? Selles virvarris aitab ­selgust tuua Eesti parim õllesommeljee 2014 ja SIP-õllepoe üks omanikke ja koolitajaid Urmas Linnamägi ning soovitab jõululauale kaheksat erilist käsitööõlut: neli kodumaist ja neli piiri tagant. Lisasime loole ka nimekirja õlle ja toidu õnnestunud sidumisest, mis aitavad teil ehk kavandada oma järgmist õhtusööki või anda hoopis idee, mida näiteks väljas õhtustades tellida!
Kuhu minna sööma?
Igal sügisel kuulutatakse Eestis välja nii parimaid kokki kui parimaid restorane. Võistlusi on lausa mitu. Bocuse d’Ori eel küsitleme meie aga sööjaid – kus käivad ja milliseid kohti soovitavad meie endi tuntud inimesed.
Võitlused kaaviari ja toortatra vahel
Võin enesekindlalt väita, et hea maitse ei kao kuhugi. Küll aga moondub selle sõnapaari sisu vastavalt tavade muutumisele. Viimasel ajal on kaaviarist olulisemaks muutunud toortatar ja šampanja vahetab välja kohalik vahuvein. Oleme muutunud teadlikumaks, tervislikumaks ja ökomaks.
See mage Eesti toit! Kas oleme sellega nõus?
Oleme harjunud toitu maitsestama ikka soola ja pipraga. Mis saaks siis, kui muudaksime oma põhiloomust ja kasutaksime rohkem vürtse?
Meditatsioonid šokolaadiga
Kõrgete kuuselaante ja segametsadega kaetud maastikukuplite vahel Võrumaal asub tilluke Roosiku küla. Sinna, Lepistu vanasse koolimajja, kolis neli aastat tagasi pereisa Aivo Alev koos naise Merikese ja lastega. Nad on siin juba poolteist aastat meisterdanud šokolaadi, mis pealinna lettidelt kipub kaduma kui tuul. Põhjus on lihtne – maitse räägib enda eest.
Piparkoogirong ja lumepalli-šokolaaditrühvlid
Piparkoogirongi tegemine on nagu heina­tegu – kui ­mitmele päevale jaotada, on see mõnus nokitsemine.
Jõuluaja lemmikud
Pidulauale tegime kolm retsepti viiest seekord nisujahuta. Sest ülejäänud kuu möödub nagunii suures koguses piparkooke nosides.
Lõhnab püha järele
Tänavu tuleb hea pikk jõuluaeg, vähemasti töölkäijate vaatevinklist. Eks tähenda see todagi, et hüva rooga läheb rohkesti üles ning rohke roog võiks ju omakorda anda põhjust tsipp kauem lauas istuda, terake pikemalt kenade kondsete siresinistesse silmadesse vaadata.
Tee juba täna | Kolm võrratut jõulupasteeti, mis maitsevad nagu vanaema tehtud
Jõululauale jõuavad vaid valitud palad. ­Eriti head ja armsad. Lemmikud läbi ­aegade. Ajaproovile vastu pidanud ja alati oodatud. Need, mida me teeme erilise hoolega ja valitud hetkedeks. Rammus isetehtud pasteet on üks nende seast.