Jaanuar-veebruar 2020
03.01.2020
Väljas talv ja tore jää ...
Kirjakast
Uudised
Kiudainerikkad kaerakliipätsid
Anna headele kõhubakteritele võimalus ja nosi saiakeste asemel kiudainerikkaid pätsikesi.
Uued raamatud
Vahvad vidinad
Haara kaasa
Voldemar Kolga: “Väga korralik naine, kes on pidevalt köögis ja teeb seal kõike – tema vastu kaob huvi õige varsti!”
Psühholoog Voldemar Kolga (72) peab oma maitse leidmist üheks elu põhieesmärgiks. Inimene peab aru saama, mis talle meeldib, vaatama erinevaid asju ja siis mingis elustaadiumis mõistma, et just see maitsebki. Aga alati tuleb olla valmis ka loobuma. Ei saa kogu aeg burksi süüa. Sa pead -olema valmis ümberhindamiseks.
Me kõik armastame kotlette
Kui paluda nimetada kodust head toitu, kuuluvad kotletid kõigil vastajatel esikolmikusse. Ühest küljest argine ja lihtne toit, samas on mängumaa suur ja lai. Neist võivad saada ka suupisted või hoopis liha lisandid.
Geomeetriaköök Kalamajas Standardlahendused ei pea olema esimeseks valikuks
Muuda oma köök selliseks, kus tahab olla kogu pere. Enne köögi sisustama asumist istuge korraks kõik üheskoos maha, võtke ette teetass ja küpsised ning arutage rahulikult läbi, mida te tahate ja mis kõigile meeldib. Vajadusel kutsuge ka disainer appi.
Pane end valmis! Köögis tegutsevad peagi isemõtlevad ahjud ja suhtlemisaldis külmikud
Tundub, et köögid, mis said viimase peal lihvi kümne aasta eest, on lähiajal juba nagu muuseumid. Intelligentne köök organiseerib end ise ja on sealjuures ergonoomiline ja võimalikult ökonoomne.
Oodatud on kõikvõimalikud pisut monokroomsed toonid
Kardinad, laudlinad, linikud, köögirätikud, vaibad – juhuslikult neid kokku kuhjates saad köögist peagi paraja kaltsuka. Kuidas seda vältida?
Kohtvalgus aitab köögitoimetusi teha mugavalt
Läbi on ajad, kui kööki valgustas vaid üks rippuv lamp ja töötasapinnad ujusid hämaruses!
SMAK
Koht vahetub kohaga, Kochi Kohvitoa asemel on Tallinna sadama lähedal nüüd restoran Smak (rootsi keeles ‘maitse’), milles möllab peakokk Dmitri Rooz.
Minu ketoaasta: kuidas tulla toime ilma magusata?
Heas vormis muusiku Tom Valsbergi ekstaa-tilised tantsu- ja väelaulude õhtud tõmbavad inimesi ligi nagu magnetiga. Mehest kiirgab energiat ja head enesetunnet. Pärast mitmeid paaste, Ohsawa dieeti, makrobiootilist dieeti ja veel igasuguseid muid keha puhastamise dieete on ta leidnud viimaks oma – ketodieedi.
Kibe aaloe
Kodudes levinud toalille tervistavaid mõjusid kasutatakse ära nii toidu- kui ka kosmeetikatööstuses. Kasutatakse lehe mahla, kuivatatud või värskeid lehti ja ka võrseid või lausa juuri.
Kas kilekott on ikka üdini halb?
Oma ökoloogilist jalajälge on kõige lihtsam vähendada igapäevaste tarbimisharjumuste muutmisega. Alustaks poeskäimisest, sest suuremad muutused, nagu oma elukoha või auto ökonoomsema vastu vahetamine, nõuavad peagi veel suuremaid muutusi.
Kui sõbrast saab vaenlane – ohtlikud bakterid
Kus paljunevad toidumürgistusi põhjustavad bakterid?
Tervislik menüü kogu nädalaks
Tervislik menüü pole midagi muud, kui tuleb valmistada maitsvat süüa koos tervislike rasvade, piisava koguse valgu ja aeglaselt imenduvate süsivesikutega ning lähtuda oma valikutes vikerkaaredieedist. Samal ajal püüa miinimumi viia töödeldud toidu kasutamist.
Üks kerge õhtusöök
Köögileksikonidesse on suuremad toiduhuvilised suhtunud ajast aega kui suurde inspiratsiooniallikasse. Nii läks ka nüüd, kui sattusin lugema raguu definitsiooni.
Täidetud croissant ’id
Osta poest värskeid croissant ’e ja täida need millegi eriti heaga.
Terve Eesti lemmik
Viljakate põllumaadega õnnistatud mulgid peavad oma kodukanti armastatud roa sünnipaigaks, aga samasuguse innuga valmistatakse Mulgi putru kodudes üle terve Maarjamaa.
Suhkruvaba besee. Kas see on võimalik?
Kadri Valsberg võttis ette suure beseeteo ja katsetas läbi, millega saaks asendada beseekookides tavalist valget suhkrut. Kas lauasuhkrule on küpsetistes üldse vastast?
Suure südamega päev
Olenemata sellest, kas meile meeldib tähtpäevi tähistada või mitte, siis sõbrapäevas kohe ON midagi sellist erilist, mis paneb käed kooki küpsetama ja ajab hinge elevusest helisema.
Biskviit, kohupiim ja Globuse kompott
Minu lapsepõlves polnud lõunamaistest puuviljadest lookas poelette ega suuri külmutatud marjadest pungil sügavkülmikuid. Talvel tehti kooke-torte ikka kompotipuuviljadest. Nende eeliseks oli ja on madal hind ning hea kättesaadavus. Veidral kombel on need koogid taas tagasi ... uuele põlvkonnale meelepärased ja justkui pärandusena kaasa antud.
Zero-waste Eesti moodi
“Vabandage, siin sildil on vale hind. Kas saaksite ära parandada, sooviksin selle singi ära osta,” poetan Selveri kulinaarialetis toimetavale müüjannale hellalt. Naine vaatab silti ja röögatab tühja poesaali poole: “Anja, gde eto mašina?” Üle saali kajab sekund hiljem koorina vastu venekeelne eitus. Sink rändab pikemat dialoogi läbimata prügikasti.