Märts 2020
28.02.2020
Kevadekuulutajast meritint on juba kohal!
Kirjakast
Gita Kalmeti toidurännakud:
“Diplomaadina pead sa söömaaja jooksul olema iga hetk valmis oma argumendiga vestlusse sekkuma.”
Uudised
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised
Haara kaasa!
Vahvad vidinad
Kuidas toiduga vajalikud vitamiinid kätte saada?
Eks ole me kõik juba lapsepõlvest peale kuulnud emade mantrat, et vitamiinid on tähtsad ja toidus peab olema piisavalt vitamiine. Enne kui haarata toidulisandite järele, tuleb emade mõtteviis vägagi kasuks.
Treener ja koolitaja Siim Kelner: “Menüüd koosta nagu perekonna eelarvet tulude-kulude põhimõttel.”
Võib tunduda üllatav, aga jõusaalitreener Siim (28) on veendunud kõigesööja. Olles uurinud nii treeningsõltuvust kui ka kehakaalu probleeme, ei kiirusta ta maha tegema mitte ühtegi toidu- ega toitainet: “Tervisliku söömise põhitõed on kõigil samad – regulaarsus ja mõõdukus.”
Vähe kaloreid, aga palju toitaineid!
Kui kinoa ja kuskussi vaimustusest saab küll, pöördub paljude pilk uuesti harilikule odrakruubile. Trennitegijad on seda lihtsat toiduainet lausa jumaldama hakanud.
Fitnessi-menüüga saad süüa kõike!
Kõik me oleme näinud, kuidas uue aasta alguses täituvad fitnessiklubid entusiastidega, ostetakse toitumiskavasid ja lubatakse sel aastal asjad käsile võtta. Aga millegipärast see kiiresti süttinud tuli ka kustub kärmelt. Milles asi? Kuidas oma menüü õigeks reguleerida?
Kertu Jukkum: “Väga pingelisel perioodil ma jooksen. Pikki maid. See on mu ravim.”
Kestev füüsiline pingutus nõuab suurt teadlikkust oma söömisest. Boonuseks tuleb oskus pingutada ja vajadusel lõdvemalt võtta.
Guru
Suurte akende taha, mis avanevad Aia tänavale, jääb sagiv vanalinn. Samade akende kohal aga ripub Guru silt. See ongi orientiiriks neile, kes otsivad ellu uudsust ja on valmis ka igaveseks India roogadesse armuma.
Karjuse pirukas ei olegi pirukas! Hakklihavorm kartulipüreega ja teised toredad variandid
Laupäevases „MasterChef Eesti“ saates sai Anastasia kõvasti kiita oma koduse karjuse piruka eest, mistõttu tasub see mõnusalt hubane roog ka meil uuesti meelde tuletada. Karjuse pirukas ehk shepherd’s pie on pärit Briti köögist. Kuigi nimi viitab justkui tainast küpsetisele, on see hoopis ahjus üle küpsetatud vormiroog – väga maitsev ja toitev praegusel kevadtalvisel ajal.
Mida täna süüa teha?
Nädala sees ei pea sugugi viletsama toiduga leppima, kuigi aega on nii vähe. Tee kiiresti toit ikka ise ja võid õhtul endale kõhule ja õlale patsutada – oli hea päev!
Varakevade terviseks!
Kui plaanid süüa tervislikumalt, püüdle värskuse poole. Serveerime sulle kaks leidlikku ideed.
Ravimtaimede päev
Režissöör Moonika Siimets kirjutab, kuidas tüütust hommikuummikust on saanud hinnaline maitserännak ja lastega koos olemise aeg.
Paastuta mürkidest vabaks
Tubade koristamine tundub meile loomulik: pühime tolmu ja viime prügi välja, sest on selge, et mustuse sees pole võimalik elada. Kas ka kehale peaks aeg-ajalt suurpuhastust tegema?
Tervis tervemaks
Kurgilõhnaline kevadekuulutaja
Värske meritint on minu kui pärnaka jaoks kultuskala staatuses. Igal aastal ühel varakevadisel hetkel tuli tindikala Pärnu lahte ning meie kodu kööki sigines värsket kurki meenutav lõhn. Meritindi teine nimetus ongi kurgikala.
Restoranide menüüd kubisevad vigadest
Margit Arndt-Kalju on 15 aastat keeletoimetanud Oma Maitse ajakirja ja teab une pealt tüüpvigu, mida toidumaastikul eesti keeles alatihti tehakse.
Miks me eelistame külmaveekrevetti soojade vete omale?
Kui paljude toiduainete puhul on päritolu üks olulisemaid, mille põhjal poes ostu sooritame, siis kooritud krevettide pakki korvi tõstes me vaevalt teame, kust need roosad mahlase lihaga mereelukad õigupoolest on pärit. Kreveti teekond meie salatikaussi või pirukatäidisesse pakub põnevaid üllatusi.
Kuulsa peedisalati lõputud kooslused
On üks koostisosa, nimelt peet, mida välja jättes poleks vinegrett enam vinegrett.
Kasahhide pidusöökide pahupool – viisakusest tuleb õgida arutul moel
Kasahstanis on niimoodi, et kõik see rahvas sööb seal kõike, tehes samas väga hästi vahet, kelle kööki süüakse. Nii teavad kõik, et samsa on Tatarstani, lagman Uiguuri-Usbekistani ja mantõ Kasahstani-Kõrgõzstani roog.
Rohkem rohelist!
Lummavat õieilu luues
Küpsetamata kook valmib ülikiiresti, kuid tahab kolme tundi tarretumisaega. Maitse on õrn ja kerge.
Pannkoogipäev
Kui otsid midagi tõeliselt efektset ja samal ajal lihtsat, siis pannkoogitort on üks neist lummavatest küpsetistest, mis maitseb absoluutselt kõigile. Gluteenivaba jahu appi võttes saavad uhke tordi valmis meisterdada ka need, kes nisujahu üldse ei kasuta.
Vanaema varasalvest
Toidupaguluse hädavajalikkusest
Mitte midagi head ega põnevat talvel Eestis ei kasva, külm ja pime surub inimesed ninapidi hautistesse ning liigsesse napsilembusse. Sellele kõigele on aga lahendus – toidupagulus.