Oktoober 2020
02.10.2020
Ettenägematud olukorrad
Sõda ja saiad Riho Kurisoo kardinaalsed elupöörded
Sihid pool elu püssisihikust ilma ja ka inimesi ning siis küpsetad mängutoas lastele õndsas rahus kooki. Elad palju aastaid kaugetel maadel riski piiril, kuni sellele järgneb hoopis omapärane “remondiperiood” turvalises Eestis – kõrivähk tuleb seljatada. -- Riho Kurisoo alias Kurikas (44) kihutab kui Ameerika mägedel. Üks päev korraga.
Eelroad
Selle kuu ostujuhid, trendid, sündmused ja avamised
Kirjakast
Sinepiga sina peal
Pikalauapidudel on alati keegi, kes küsib kanget sinepit. Ikka seda tõeliselt kanget, mis silmist vee välja pressib ja mida saab süüa kas süldi, seaprae või keelelõikude peal.
Kiievi kotleti uus tase
Ürdivõiga täidetud kanafileerull kuulus iga enesest lugupidava nõukogude restorani menüüsse. Peent rooga polnud aastakümneid tagasi üldse võimalikki kodus valmistada, sest poodides lihtsalt ei müüdud kanafileed!
Eredalt looklev looming sünnib sammhaaval
Kui sul ei ole au olla Silver Saa (32) isiklik sõber või lähikondne, kes saab aeg-ajalt olla ta köögis privilegeeritud “katsejäneseks”, siis otsustasime paotada selle maailma ust.
Sibula sugulane porrulauk
Porrulauk on laialt saadaval, kuid millegipärast endiselt liiga vähe kasutatud lauk. Kui porru valge osa on pehme ja mahe, siis mida rohkem vart mööda tipu poole liigud, seda teravamaks muutub maitse, vars läheb tihkemaks ja kärtsakamaks.
Tuunikalakastme maitsvad käigud
Liha ja kala kokku sobitada on üsna võõristav. Kes aga ülilihtsasti valmivat majoneesist ja tuunikalast kastet koos taise vasikalihaga söönud, selle hing ei saa enam rahu. Kaste sobib suurepäraselt ka köögiviljade, salatite, võileibade, aga ka soojade kala- ja liharoogadega.
Jõesilmu röstimine ja konserveerimine vanamoodi
Silmupüügi hooaeg on peagi käes ja parimateks püügikohtadeks on teadagi Narva ja Pärnu jõgi. Oskuslikult valmistatuna sobivad sõõrsuud delikatessiks peolauale ja need, kes elukat ise röstivad ja koos marinaadiga konserveerivad, ei pea paljuks silmu lihtsalt leiva peale panna. Nagu Leo Tischler (85).
Kokad võistlustules
Pääsemine maailma kõige mainekamale Paul Bocuse’i nimelisele gurmeeklassi võistlusele annab Eesti mainekatale tippkokkadele uue ja avarama hingamise. Juba 15 aastat. Tänaseks on kokkade “olümpiale” pääsenud Eestist viis meest ja üks naine, kellest üks on meid esindanud seal lausa kahel korral.
Riviera Palais Brasserie
Maarjamäe lossis end sisse seadnud uus restoran kogub siit ja sealt plusspunkte. Kes kiidab selle ilu, kes head menüüd, kes joogikaarti, ja on neidki, kes ütlevad lühidalt, et koht on küll veidi kallis, aga seda hinda väärt.
Üks toit kõigile
Tööpäevaõhtute kiired lahendused köögis päästavad kogu õhtu. Endal jääb alles entusiasmi lastega koos mängida või suurematega mõni hea film ära vaadata.
Toidupolitseinik ema
Kuidas kaitsta maimukest uksest ja aknast sisse pressiva rämpstoidu eest? See on üks keerukaid väljakutseid, mida lapsevanemaks saamine kaasa toob.
Pitsaküpsetuses uued tuuled
Juuretisepitsa maitseb hoopis teisiti kui pärmiga tehtu.
Õnnega kohtud lähimas pizzamüügikohas
Unustage ära halvustavad nimetused “kartulivabariik”, “banaanivabariik”! Eesti on väärikas pizza -maa. Seitse maitsvat suutäit on teie ees. *
Siuh-säuh ja valmis!
Stir fry ehk kärmelt kõrgel kuumusel õlis praadimine on nobenäppude lemmikstiil köögis. Kiirpraadida annab nii liha, kala kui köögivilju. Kui lisad keedetud riisi või pastat, siis ongi hea soe toit valmis.
Minu punaveini paremik
Kuidas leida need kõige mõnusamad ja tummisemad külma hooaja veinid ajal, kui kaupluste veiniriiulid on kirjud nagu sügis?
Värvide mäng
Väikeseid märke toiduvärvide lisamisest toitudesse leiab päeva jooksul nii palju, et õhtuks tekib paratamatult mõte – miks neid ometi nii palju peab olema.
Kuidas maitsestada odrakruupi?
Odrakruupi sööks ju rohkem, kui teaks, kuidas seda hästi maitsestada. Salatis sobitub see suurepärane toiduaine imehästi vinegrettkastmega. Seenesupp koos odrakruupidega on aga midagi, mis vahepealsetel põlvedel on vahele jäänud. Koos ohtra sibulaga on see jalustrabavalt hea.
Kaeraküpsised - kõikide lemmikud
Õuna puudutus
Puuviljad saavad tihti nahutada oma suure suhkrusisalduse pärast. On muidu täitsa mõistlikke toitumisspetsialiste, aga puuviljade fruktoosisisaldus on see, mille pärast nad liiga sageli ja kergekäeliselt ühe hea asja menüüdest jälle välja praagivad.